Zobacz pełną wersję : Lightroom, skasowane DNG
Może będziecie potrafili mi pomoc,
skasowałem w library przypadkowo wszystkie zdjęcia DNG katalogu zamiast jedno, lr wsadził je do kosza skąd je przywróciłem do katalogu, ale w samym programie się nie pojawiły.
Wiec je zaimportowałem na nowo, zdjęcia są ale oryginalne bez wprowadzonych zmian, czy da się jakoś odzyskać te zmiany?
Mam teraz taki sam problem, nie znalazlem w sieci odpowiedzi, moze ktos podpowie??
2pompony
30-08-2011, 17:19
Hm... Na teraz to czarno widzę, jak nie działają wszystkie sztuczki z czytaniem matadanych z plików, a backupu niet... Ale na przyszłość - radzę zapisywać metadane w plikach, to naprawdę dużo daje w wypadku jakichkolwiek awantur. Po pierwsze - uniezależnia od bazy samego LRa! Pad systemu, pad LRa, migracje na inne komputery, systemy - to wszystko jest bajką, jeśli się ma pliki metadanych w osobnych plikach.
Po drugie, odzyskane z kosza obrazki, jeśłi tylko odzyska się pliki meta - powoduje, że nic* nie tracimy. No i po trzecie, problem backupowania robi się wręcz śmiesznie prosty: obojętne ile i jakich mamy baz LRa i po jakich dyskach rozsianych - backupujemy do każdego obrazka dwa pliki: sam plik obrazka + metadane jako całkowita obróbka z tagowaniem. Wygodne i proste.
* należy pamiętać, że metadane nei przenoszą (niestety, choć mam nadzieję, że to tyko niedoróbka) kopii wirtulanych, więc jeśli ktoś intensywnie używa, trzeba się przed taką utratą zabezpieczyć snapshotami.
Przypuszczam, że jeżeli miałeś zrobiony backup katalogu zawierający zmiany na DNG, to właśnie teraz możesz go przywrócić.
Jeżeli podczas edycji DNG były utworzone pliki xmp, to też je spróbuj 'odkasować'. Być może wtedy LR wyświetli (powiększ miniatury w grid) informację że są dostępne na dysku inne ustawienia niż w katalogu (tak się np. dzieje, gdy edytujesz pliki poza LR).
3 opcja (pewnie najbardziej prawdopodobna) - klikasz prawym klawiszem na zdjęciu, wybierasz Metadata --> Read Metadata from file
(O, razem pisaliśmy z Przedpiszcą).
Ja nie moge znalezc zadnych plikow xmp.
Jak zrobic zeby zapsywal metadane w plikach? I jak to zastosowac do wszystkich katalogow w LR?
Rozumiem ze jezeli zastosuje ta metode to jak taki plik sobie normalnie skopiuje w windowsie i potem otworze go w LR z innego dysku to bedzie to plik wraz z zastosowanymi zmianami?
edit->catalog settings->metadata->automatically write changes into XMP (zaznaczyć check box oczywiście)
żeby po skopiowaniu mieć wszystkie ustawienia musisz skopiować plik wraz z jego plikiem .xmp, który utworzy Ci LR w tym samym katalogu co plik źródłowy i będzie to plik o tej samej nazwie co plik źródłowy
2pompony
30-08-2011, 18:42
Ja nie moge znalezc zadnych plikow xmp.
Jak zrobic zeby zapsywal metadane w plikach? I jak to zastosowac do wszystkich katalogow w LR?
Już wiesz z wypowiedzi wyżej, gdzie w preferencjach zaznaczyć, że by LR sam zapisał taki plik. A jak go zastosować do wszystkich katalogów, jak ich jeszcze nie masz? Trzeba zaznaczyć wszystkie zdjęcia i wybrać Ctrl S, lub - jak taki skrót wydaje Ci się trudny do spamiętania :) - prawy klik i Metedata > Save metadata to file. W zależności ile tysięcy plików zaznaczysz, może to trwać chwilę.
Rozumiem ze jezeli zastosuje ta metode to jak taki plik sobie normalnie skopiuje w windowsie i potem otworze go w LR z innego dysku to bedzie to plik wraz z zastosowanymi zmianami?
W sumie tak. Żeby być precyzyjnym, musisz taką parę (tzn. dwa pliki: obrazek i plik o identycznej nazwie.xmp) umieścić w jednym katalogu , a następnie normalnie zaimportować obrazki do LRa tak,jak zwykle. Zaimportują się od razu 'obrobione', a jeśli któryś się zapomni, wystarczy go zaznaczyć i wybrać Metadane > Read metadata from file.
Tym sposobem zawsze masz całą obróbkę zapisaną w malutkim pliczku, zawsze pod ręką.
edit->catalog settings->metadata->automatically write changes into XMP (zaznaczyć check box oczywiście)
Zrobione, w katalogu zaznaczylem wszystkie zdjecia i zrobilem save metadata to file. Ale nie widze zeby gdziekolwiek pojawil sie ten plik XMP.
Tworzy się po jednym XMP dla każdego pliku negatywu. W tym samym folderze co DNG.
Przynajmniej działa tak dla natywnych formatów typu NEF
Przed używaniem LR przeczytałem książkę Scotta Kleby-ego i zdecydowałem sie na DNG poniewaz autor polecał ten format, m.in. jest tam napisane ze DNG nie wymaga plików XMP, tylko dane sa zapisywane do pliku.
I problem rozwiązany
Po edycji zdjęć należy wcisnąć Ctrl+S i teraz zdjecia CameraRaw otwierają się już ze mianami z LR nawet po skopiowaniu na inny dysk/folder.
2pompony
31-08-2011, 17:28
TO czemu tak nie zrobiłeś? :) Ja, jak skasowałem cały folder, to sobie go w parę sekund odzyskałem, zaimportowałem i nie straciłem nic z obróbki. A Tobie jak poszło?
Nie zrobilem bo zapomnialem o tym Ctrl+S.
Tamtego folderu juz nie odzyskam bo nie zapisalem tych danych.
2pompony
01-09-2011, 17:56
NO tak... W zamierzchłej przeszłości, kiedy ludzie dopiero poznawali co to są dane, edycja, czy ich utrata funkcjonowało przysłowie: kto nie sejwuje, ten dużo pracuje...
To jeszcze dodatkowe pytanie.
Czy LR zapisuje te dane na bieżąco? To znaczy czy jak pracuje i dajmy na to wyłączą prąd, komputer się wyłącza, to po ponownym odpaleniu do tej pory obrobione zdjęcia (bez zapisania meta do pliku) będą ze zmianami zapisanymi w LR? Czy dane zapisywane są do pamięci programu tylko przy jego zamykaniu?
Wszystkie edycje są na bieżąco zapisywane w katalogu LR (aktualnie otwartej bazie danych, rozszerzenie lrcat).
zapisuje na bieżąco, edytuje xmp też na bieżąco