PDA

Zobacz pełną wersję : Fighter F-600 czy Quantuum PT-300

jatoja2
28-08-2011, 23:43
która lampka lepsza na początek budowy domowego studio i czasem wyjście na dwór w słoneczny dzień;)

killer_one
31-08-2011, 09:53
Zdecydowanie "Kłantuum".

Fightery mają ogromne problemy z serwisem (lampa typu zapłać i sp...).

Art Erie
31-08-2011, 10:42
Dorzuć stówkę i będziesz miał R+300. W plenerze raczej nie poszalejesz ( brak zasilania ), ale lampę kupuje się na kilka lat. PT-300 nie jest zła i zawsze można ją wykorzystać, ale celowałbym w serię R+.

Piotr Szmidt
31-08-2011, 11:18
FV 300 i FV 600 mam juz od dobrych 6 lat. Nic sie z nimi nie dzieje. Nie widze tez oznak roznic temeperatury barwowej po czasie eksploatacji. Jednak porownujac z Quantumi moge powiedziec ze "Q" wygldaja solidniej i wykonane sa jakby z wieksza precyzja. Co do zdjec w pleenrze zapomnij o Q Dual Power w wersji 300Ws. IMO tylko wersja 600 Ws.

jatoja2
01-09-2011, 07:14
@ Piotr - powiedz mi te f-600 mają te swoje 600ws czy to raczej chłyt maketingowy?
Jaka jest przewaga R+ w porównaniu do PT?

odpowiedź na 2 pytanie:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=169328

Piotr Szmidt
01-09-2011, 07:57
ciezko mi powiedziec czy to "RZECZYWISTE" 600Ws bo miarki w oku nie mam, ale faktycznie kiedys ktos w necie robil testy i bylo tak jak powinno byc.

jesli chodzi Q - to roznica jest taka ze PT - to wersja Digital -> ale tylko w teorii bo masz fajne guziczki i wyswietlacz zamiast galek i przelacznikow. IMO chwyt marketingowy. W praktyce wydaje mi sie (bo wersji PT nie mam a ni nigdy nie pracowalem ) niczym sie nie roznia pod wzgldem technicznym. Trzeba by zobaczyc jaki jest wykres rozjasnienia i i gasniecia blysku.

R+ - ich zaleta jest to ze mozesz je wziac w plener. Co prawda dolaczony Baterry Pack raczje sluzy jako przetwornica, bo mi nie funkjconowal d smaego poczatku dobrze. Producent podaje okolo 300 blyskow dla 300Ws, ale mi sie w najlepszym okresie nie udalo osiagnac wiecej niz 80 na pelnej mocy. Rozebralem BP zeby zobaczyc co jest grane i okazalo sie ze w srodku siedzi akumulator o pojemnosci bodajze 3000-3200 mAh o_O. Problem rozwiazany za pomoca malego akumulatora do skutera o pojemnosci 12 Ah. (http://sklep.motorek.pl/index.php?p485,akumulator-12v-12ah-ytx14-bs) Nigdy go podczas sesji z BP nie wyladowalem.

edit: jedyna wada R+ jaka odkrylem by problem z lutem na kabelka laczacych zasilanie z gniazdkiem 220V. Po jakis 2 latach sie rozlutowaly i lampa sama sie wylaczala. ALe poradzielm sobie srubokretem i lutownica :]

Art Erie
02-09-2011, 16:11
ciezko mi powiedziec czy to "RZECZYWISTE" 600Ws bo miarki w oku nie mam, ale faktycznie kiedys ktos w necie robil testy i bylo tak jak powinno byc.

jesli chodzi Q - to roznica jest taka ze PT - to wersja Digital -> ale tylko w teorii bo masz fajne guziczki i wyswietlacz zamiast galek i przelacznikow. IMO chwyt marketingowy. W praktyce wydaje mi sie (bo wersji PT nie mam a ni nigdy nie pracowalem ) niczym sie nie roznia pod wzgldem technicznym. Trzeba by zobaczyc jaki jest wykres rozjasnienia i i gasniecia blysku. [...]

PT jest mniejsze od R+ (chłodzenie?) ma słabszy pilot (żarówka halogenowa w PT). Guzikologia występuje jedynie w wersji "digital" (w wersji R+ zarówno w wersji digital, jak i analogowej); funkcje przycisków są chyba też nieco ograniczone ( musiałbym porównać ).
Zasilanie wersji PT w plenerze ( są zbyt słabe ale...) jedynie z zasilaczy plenerowych z napięciem 230V na wyjściu.
Wersja R+ umozliwia zasilanie z baterypack'a 12V, ale jedynie serii R+ DUAL POWER, zwykła wersja R+ nie jest do tego przystosowana ( innego typu gniazdo służy do podłączenia pilota przewodowego.
R+ DUAL POWER może być zasilana z baterypack'a 12V ( posiada on wejście na zapalniczkę samochodową ). Wszystkie pozostałe ( również DUAL POWER ) mogą być zasilane z zasilaczy plenerowych 230V. W przypadku użycia baterypack'a 12V w lampach nie działa światło pilotujące.

morzon
02-09-2011, 16:14
Co do zdjec w pleenrze zapomnij o Q Dual Power w wersji 300Ws. IMO tylko wersja 600 Ws.

He?

jatoja2
02-09-2011, 18:58
rozumiem do r+ jest dodatkowy battery pack ktorego nie mozna podlaczyc do PT? Jaka jest różnica między R+ a R przez kilka tematów się przekopałem ale nie sposób tego prosto ogarnąć komuś kto dwa razy cykał na pożyczonych lampach oraz warsztatach. Udało mi się użyć 2xsb-22 w dzień więc nie widzę większych problemów z 300ws na plener tylko chodzi o zasilanie

morzon
02-09-2011, 19:00
rozumiem do r+ jest dodatkowy battery pack ktorego nie mozna podlaczyc do PT?

Do R+ Dual Power jest battery pack - to nie jest to samo co R+. Do normalnego R+ nie podepniesz tego aku.

jatoja2
02-09-2011, 19:12
a jak wygląda sprawa z generatorem i co wtedy wybrac f&v f-600 czy quantuuma 300

Piotr Szmidt
02-09-2011, 19:29
PT jest mniejsze od R+ (chłodzenie?) ma słabszy pilot (żarówka halogenowa w PT). Guzikologia występuje jedynie w wersji "digital" (w wersji R+ zarówno w wersji digital, jak i analogowej); funkcje przycisków są chyba też nieco ograniczone ( musiałbym porównać ).
Zasilanie wersji PT w plenerze ( są zbyt słabe ale...) jedynie z zasilaczy plenerowych z napięciem 230V na wyjściu.
Wersja R+ umozliwia zasilanie z baterypack'a 12V, ale jedynie serii R+ DUAL POWER, zwykła wersja R+ nie jest do tego przystosowana ( innego typu gniazdo służy do podłączenia pilota przewodowego.
R+ DUAL POWER może być zasilana z baterypack'a 12V ( posiada on wejście na zapalniczkę samochodową ). Wszystkie pozostałe ( również DUAL POWER ) mogą być zasilane z zasilaczy plenerowych 230V. W przypadku użycia baterypack'a 12V w lampach nie działa światło pilotujące.

Tak oczywiscie :) moj blad mialem na mysli R+ dual power (wersja przystosowana do BP).

Art Erie
02-09-2011, 19:36
Tak oczywiscie :) moj blad mialem na mysli R+ dual power (wersja przystosowana do BP).

Tylko uścisliłem ;) Tak aby koledzy nie mieli wątpliwości.
@jatoja2 przeczytaj mój post wcześniej. Dodam jeszcze, że Dual Power na na cyferblacie przełacznik AC/DC i po tym łatwo rozpoznać obie wersje Quantuum'a.
Co do generatorów 230V, to obsługują one większość lamp ( trzeba sprawdzić w specyfikacji generatora ).

jatoja2
12-09-2011, 19:07
ok ostatnie pytanie, kupić nówkę czy używkę w dobrym stanie bo jak by nie patrzeć chciałbym mieć sprzęt i jakieś modyfikatory (bd, softbox,...) a budżet jest okrojony ;)