Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : FM2n - nie ostrzy na nieskończoność

zdyboo
28-08-2011, 18:05
Witam!

Co może być przyczyną, że FM2n nie ostrzy na nieskończoność?
Jak szkło jest ustawione na oo, to widać wyraźnie, że połówki pryzmatu się nie pokrywają.
Nie miał tak od początku, mam wrażenie, że zrobiło się po tym jak zaliczył glebę, co prawda na wykładzinę i z niewielkiej wysokości, ale gleba jest gleba.
Patrzyłem do komory lustra i lustro opiera się na takiej krzywce, która to z kolei opiera się na okrągłym czymś z nienaciętym plusem. Czy to może być mimośród?
Aparat i tak zamierzam oddać do magika, ale tak z ciekawości pytam, bo może ktoś miał podobny problem.

Czornyj
28-08-2011, 18:08
Obstawiam raczej matówkę, obczaj czy się siakoś nie gibła...

zdyboo
28-08-2011, 18:18
Obstawiam raczej matówkę, obczaj czy się siakoś nie gibła...

To było moje pierwsze podejrzenie, a że posiadam jeszcze zapas w postaci matówki z liniami, to wymieniłem. Matówka z liniami niestety nie ma klina, ale tez mam wrażenie, że nie jest do końca ostro. W każdym razie wyjęcie matówki i jej ponowny montaż nie pomogły.

Władca Pixeli
28-08-2011, 18:25
A czy testowałeś na jednym czy na kilku obiektywach. Może uszkodziło nie aparat tylko obiektyw.

Czornyj
28-08-2011, 18:28
To było moje pierwsze podejrzenie, a że posiadam jeszcze zapas w postaci matówki z liniami, to wymieniłem. Matówka z liniami niestety nie ma klina, ale tez mam wrażenie, że nie jest do końca ostro. W każdym razie wyjęcie matówki i jej ponowny montaż nie pomogły.

W takim bądź razie skrobnij PMkę do forumowicza marcin_G - Znawcy i Świadka Dawnych Złotych Czasów ;)

zdyboo
28-08-2011, 18:50
A czy testowałeś na jednym czy na kilku obiektywach. Może uszkodziło nie aparat tylko obiektyw.

Na wszystkich obiektywach jest tak samo. W innych puszkach ten obiektyw ostrzy bez problemu.

W takim bądź razie skrobnij PMkę do forumowicza marcin_G - Znawcy i Świadka Dawnych Złotych Czasów ;)

O widzisz, o Marcinie nie pomyślałem. Dzięki.

zdyboo
06-09-2011, 22:18
Winnym się okazał mechanizm lustra. Aparat jest już po kalibracji i testach. Dwie rolki przestrzelone i jest OK.