Zobacz pełną wersję : Vietnam, Kambodża
Cześć,
Pod koniec października lecę do Wietnamu. Mam ochotę zahaczyć rownież o Kambodżę. Co warto zwiedzić poza utartymi szlakami? Przylatuje do Sajgonu i mam 12 dni aby dostać się do Hanoi.
robsonzbydzi
29-08-2011, 09:07
Kambodża jest na pewno warta obejrzenia, ja byłem tam krótko, 2 dni w Siem Reap i 1,5 dnia w Phnom Penh i myślę że tyle też Ci starczy, poświęć lepiej więcej czasu na wietnam bo warto. Świątynie ankoru na upartego można zwiedzić w 1 dzień, jeśli chcesz do tego podejść fotograficznie to lepiej podzielić na 2 dni, sama stolica zaś na upartego do obejrzenia w jeden dzień. Tylko odległości spore, z siem reap do phnom penh płynąłem wodolotem przez pół dnia, ale widoki bezcenne. Tu (http://voyages.com.pl/Gallery/Wietnam/index.html) masz parę fotek z wietnamu, galerii z kambodży jeszcze nie miałem czasu zrobić mimo że od wyjazdu minęły już 4 lata...
Phnom Penh - 1,5 dnia wystarczy. Jeśli chcesz zobaczyć świątynie Angkoru - 3 dni. Warto zobaczyć je trochę lepiej niż przelotnie. Jeśli chcesz zobaczyć je w 1 dzień to szkoda jechać od wietnamskiej granicy taki szmat drogi. Komunikacja z powodu słabego stanu dróg jest, powiedzmy, kłopotliwa. Działa sprawnie, tylko podróż trwa długo. Jeśli chcesz zobaczyć pływające wioski, to lepsza jest łódź z Batambang do Siem Reap niż z Phnom Penh. Kambodża jest warta oddzielnej wyprawy. Moim zdaniem szkoda wpadać na 3 dni. Co się nie najesz, to się nie naliżesz.
jutro wybieram się do wietnamu i kambodży
po 16.09 świeża relacja :)
jutro wybieram się do wietnamu i kambodży
po 16.09 świeża relacja :)
Jaką trasą? Gdzie załatwiałeś wizy? Jak się będziesz przemieszczał?
wizy w konsulacie - bez problemu
lot warszawa - hanoi
w planie kilka lotów wewnątrz krajowychpo wietnamie i kambodzy
Saturday, September 03 Hanoi , VN (HAN) Saturday, September 03 HUE , VN (HUI) Wednesday, September 07 Da Nang , VN (DAD) Wednesday, September 07 Ho Chi Minh City , VN (SGN) Saturday, September 10 Ho Chi Minh City , VN (SGN) Saturday, September 10 Siem Reap , KH (REP) Wednesday, September 14 Siem Reap , KH (REP) Wednesday, September 14 Hanoi , VN (HAN)
łykam pierwszą pigułę malaronu i lece na samolot :)
wizy w konsulacie - bez problemu
lot warszawa - hanoi
w planie kilka lotów wewnątrz krajowychpo wietnamie i kambodzy
Saturday, September 03 Hanoi , VN (HAN) Saturday, September 03 HUE , VN (HUI) Wednesday, September 07 Da Nang , VN (DAD) Wednesday, September 07 Ho Chi Minh City , VN (SGN) Saturday, September 10 Ho Chi Minh City , VN (SGN) Saturday, September 10 Siem Reap , KH (REP) Wednesday, September 14 Siem Reap , KH (REP) Wednesday, September 14 Hanoi , VN (HAN)
łykam pierwszą pigułę malaronu i lece na samolot :)
I jak tam - wróciłeś ???
I jak tam - wróciłeś ???
hanoi - ha long dwudniowa wycieczka, miasto: mauzoleum ho chi minha, pagody,
polecam spektakl w wodnym teatrze kukiełkowym :)
wycieczka do sa pa
hue - cesarskie grobowce, pagoda thien mu, cytadela, cesarskie miasto,
ho ian - całe miasta wpisane jest na listę światowego dziedzictwa kulturalnego i przyrodniczego unesco
my son - wietnamski "mały ankor" - zespół hinduistycznych świątyń,
sajgon - cu chi tunele vietkongu,
delta mekongu - wycieczka łódką,
mui ne - plaża, czerwone i białe wydmy,kanion,
kambodża - siem reap (miasto) & ankor wat
są to rzeczy które poleca większość przewodników,
polecam lekturę na http://mandalay.pl/
pogoda uniemożliwiła dotarcie do battambamg, deszcze zalały drogi dojazdowe :(
edit:
jeśli chcesz wielokrotnie przekraczać granice wietnamską, sprawdź czy masz dobrze wypełnioną
wizę w paszporcie, moja połowa niestety nie miała, co spowodowało sporo stresu i podniosło koszt wycieczki :(
rafulec pochwalisz się jakąś galerią z wyjazdu?
no własnie Rafał - wrzucaj jakies foty. Choć mam świadomośc ze wróciłes chyba dwa dni temu i materiału pewnie masz od cholery :)
rafulec pochwalisz się jakąś galerią z wyjazdu?
na początek zatoka ha long (http://www.rafulec.com/ha%20long%20bay/index.html),
reszta potem :) najdłużej trzeba będzie czekać na analogowy ankor wat
Czy na miejscu wspomagałeś się miejscowymi biurami podróży? ( jakimi i jakie są Twoje opinie ? ).
Czy na miejscu wspomagałeś się miejscowymi biurami podróży? ( jakimi i jakie są Twoje opinie ? ).
nie korzystaliśmy,
bardzo pomocna w załatwieniu transportu lub wycieczki była obsługa hotelowa
nadmienić chciałbym że nie były to hotele kilku gwiazdkowe.
Pamiętasz jakieś przykładowe ceny przelotow, przejazdów, zakwaterowania? Ja próbowałem kontaktować się z miejscowymi biurami przez internet, ale ceny wychodzą podobne jak wycieczki z Polski.
przedmiotowe loty (Saturday, September 03 Hanoi , VN (HAN) Saturday, September 03 HUE , VN (HUI) Wednesday, September 07 Da Nang , VN (DAD) Wednesday, September 07 Ho Chi Minh City , VN (SGN) Saturday, September 10 Ho Chi Minh City , VN (SGN) Saturday, September 10 Siem Reap , KH (REP) Wednesday, September 14 Siem Reap , KH (REP) Wednesday, September 14 Hanoi , VN (HAN) - 1740 złoty
bilety wstępu : pagoda o 10.000 - 25.000 dongów, bilet do teatru 60.000 dongów, bilet (za fotografowanie ) - 20.000 dongów, wejście do tuneli cu chi - 80.000 dongów, hue - grobowce 55.000 dongów, cytadela -55.000 dongów, wejście do kompleksu ankor wat - jednodniowy - 20 usd, dwudniowa wycieczka po zatoce ha long (wraz z transportem z hanoi) - 65 usd,
hotele od 6 usd za pokój z grzybem i nie działającą klimą i wentylatorem, w sajgonie 16 usd, po cztero gwiazdkowy za 25 usd (cena pozasezonem w hue, w kambodzy (siem reap) - 15-25 usd
Trochę się podłączę, może się przyda. Byłam grudzień-luty 2010/11 więc teoretycznie szczyt sezonu.
W Wietnamie b.tanio - hotele już od 6$, w każdym hotelu załatwiają wycieczki itp, poza tym mnóstwo agencji turystycznych na ulicach- można się targować (troszkę zejdą czasem z ceny, najlepiej mówiąc, że np. w sąsiedniej to taniej i jeszcze coś dodatkowo proponowali). Nieco droższe w Hanoi i HCMC (od 10-15$ za b.przyzwoity).
Jeśli Wietnam autokarem to tzw. open bus ticket ok 40-45$ (nalezy się targować), autokary sypialne- ciekawe wrażenia. Jedziesz z Hanoi do Sajgonu (lub odwrotnie) z kilkoma wysiadkami w paru miastach. Opłacalne rozwiązanie, jednak mało wygodne ;)
W Pnom Penh b.przyzwoity (tylko wiatrak, ale czysto i przestronnie, z łazienką i komputerami w recepcji do dyspozycji) hotel już za 8$, w Siem Reap to samo (ceny za 2 osoby w dwójce). Za 10$ z klimą. Wystarczy pochodzić chwilę i popytać, potargować. Kambodża droższe jedzenie, ale do przyjęcia.
Miłego podróżowania!
A i tak jak rafulec b.polecam teatr lalek na wodzie w Hanoi. Ciekawe, zupełnie inne widowisko z niesamowitą atmosferą budowaną przez muzykę.
Plus koniecznie w Kambodży w Pnom Penh: więzienie Tuol Sleng i Pola Śmierci - to bardzo niechlubna część ich historii, ale warta poznania i rozgłaszania.
Dzięki za wszystkie wskazówki. Tak jak się domyślałem załatwienie czegokolwiek awansem przez internet mija się z celem. Bilety lotnicze juz kupiłem ( do Sajgonu i z Ha Noi ), a resztę załatwię na miejscu. Jeszcze raz dziękuje.