PDA

Zobacz pełną wersję : Velbon Sherpa 600R czy Slik pro 500DX

N-kon
27-08-2011, 17:22
Witam.
Rozważam zakup jednego z wymienionych statywów i zwracam się z prośbą do osób, które porównywały te statywy o pomoc w wyborze.
Wybór padł na te modele ze względu na cenę i pozytywne opinie, mogą być inne modele - do kwoty 350zł.
Statyw będzie mi służył do pieszych wycieczek i dlatego najlepiej żeby jego waga nie była zbyt duża.
Będzie na nim zamontowany Nikon D90 z różnymi obiektywami - największy 70-300VR.

Pozdrawiam

darko
27-08-2011, 17:39
Ja mam sherpe 750, kupiłem używany w dobrym stanie, szybko się go rozkłada i składa, po złożeniu nie jest jakiś duży, spokojnie do plecaka można przyczepić i nie będzie jakoś wystawał.
No i cenowo zmieścisz się do 350 zł

wasilewk
27-08-2011, 17:47
Statyw będzie mi służył do pieszych wycieczek i dlatego najlepiej żeby jego waga nie była zbyt duża.
Będzie na nim zamontowany Nikon D90 z różnymi obiektywami - największy 70-300VR.

Trzy lata temu też tak myślałem - wtedy jeszcze miałem D80. Kupiłem jakiś polski badziew z Allegro - ale za to z korbką !
Po kilku nieudanych próbach i tak musiałem wydać kasę jeszcze raz na porządny stabilny statyw - waga już nie miała priorytetu (przy rozsądnych pieniądzach).
Rozwiązanie typu: lekki statyw ale z haczykiem do obciążania - przy pieszych wycieczkach też 'średnio' się sprawdza.

Sprawdzaj w opisie: jeśli ciężar ma powyżej 4kg - możesz brać, nie będzie drżał jak barani ogon.

Pzdr.

N-kon
27-08-2011, 19:13
Zastanawiałem się również nad Slik Pro 700DX, który byłby dla mnie odpowiedni ze względu na mój wzrost (190cm), ale cenowo już nie ta półka.
Statywy wymienione w temacie maja dobra relację, cena-jakość, nie chciałbym kupić byle czego, ale również nie chcę wydawać fortuny.

Kenwood
27-08-2011, 20:31
Jeśli nie chcesz wydać dużo kasy rozważ statyw HAMA Traveller Compact Pro oglądałem go dzisiaj w sklepie i przyznam zrobił na mnie dobre wrażenie. Jest dość lekki, wysoki, a położeniu kompaktowy w dotyku nie jest tandetny. Ja będę rozważał jego zakup pod wyprawy.

N-kon
27-08-2011, 20:49
Bardzo ciekawa propozycja, obawiam się tylko, że przy jego wadze nie będzie zbyt stabilny - zgodnie z uwagami "wasilewk".
Porównywałeś z innymi statywami?
Ja niestety nie mam możliwości obejrzenia go na żywo - w pobliżu mojego miejsca zamieszkania brak sklepów foto z prawdziwego zdarzenia a te które są, nie maja zbyt dużego wyboru - dlatego muszę opierać się na opiniach i testach innych.

jasin
27-08-2011, 21:44
Podłączę się do tematu bo też jestem w trakcie poszukiwania statywu i jak na razie wybór padł na Benro A-298n6 z głowicą BH-1, opinii o nim niewiele ale chyba to będzie dobry wybór? Waga całości ok 3kg i prawie 190 cm z podpiętym aparatem, do tego nie wygórowana cena, ok 450zł z głowicą.

BOGSALL
27-08-2011, 22:32
Z tych dwóch bierz Silka 500pro - też miałem podobny dylemat - porównywałem oba chyba z godzinę w sklepie (sprzedawca patrzył co ja wydziwiam)
wizualnie podobała mi się lepiej Sherpa 600r. Statywy rozłożyłem na max i ustawiałem na nich baterie od ep (żebyś widział jak ludzie patrzyli jak skakałem, tupałem i pstrykałem w statywy. Znacznie stabilniejszy był Silk - bez wyciągniętej kolumny nie dało się przewrócić baterii wyżej opisanymi metodami, sherpa dostawała czasami lekkich drgań. Ostatecznie mam Silka i jestem bardzo zadowolony (prawie zadowolony bo jednak trochę waży i nie zawsze chce mi się go targać)
Slik ma fajną opcję mocowania głowicy od spodu (świetnie mi się sprawdza w np fotografowaniu dokumentów)

Lukdz
28-08-2011, 17:59
Ja kupiłem dwa lata temu Velbon Sherpa 800R w Saturnie, gdzie oglądałem różne udziwnienia z korbkami itp. ale widać było, że to się rozsypie dlatego wybrałem coś prostego bez "udziwnień", które nie wytrzymają próby czasu. Z perspektywy czasu sobie ten zakup chwalę, ale statyw jest moim zdaniem trochę za ciężki i rączka od głowicy ma za duże luzy.
Gdybym wtedy wiedział o Manfrotto wybrałbym coś z ich oferty - statyw z regulacją konta rozłożenia nóg, przełożeniem centralnej kolumny w pozycje poziomą i głowicę kulową z regulacją oporu i możliwością blokady w pionie i poziomie bez żadnych rączek. Jedyny minus to cena: za Velbona dałem 400 zł, za Manfrotto dałbym 700 - 800 zł.

xMAREKx
28-08-2011, 20:01
Mam Sherpe 600R i moja opinia o niej wcale nie jest pozytywna. Nogi dają rade ale głowica lubi popuszczać, nie polecam.

N-kon
28-08-2011, 21:05
Mam Sherpe 600R i moja opinia o niej wcale nie jest pozytywna. Nogi dają rade ale głowica lubi popuszczać, nie polecam.

Poważna wada która może uprzykrzyć korzystanie ze statywu. Duży minus dla Serpe 600R.
Podejrzewam, że dokupienie lepszej głowicy mija się z celem i lepiej kupić inny statyw?

Cały czas czekam na kolejne opinie i propozycje.

Pozdrawiam.

Lukdz
28-08-2011, 22:51
Poważna wada która może uprzykrzyć korzystanie ze statywu. Duży minus dla Serpe 600R.
Podejrzewam, że dokupienie lepszej głowicy mija się z celem i lepiej kupić inny statyw?

Zgadza się.

Antonioo
29-08-2011, 20:42
mam slika 500dx...masakrycznie stabilne bydle...uważam, że w tej cenie to najlepszy wybór....polecam z czystym sumieniem.

N-kon
29-08-2011, 21:39
mam slika 500dx...masakrycznie stabilne bydle...uważam, że w tej cenie to najlepszy wybór....polecam z czystym sumieniem.

Jak zachowuje się głowica w tym statywie - czy dobrze trzyma?

Antonioo
29-08-2011, 22:26
Jak zachowuje się głowica w tym statywie - czy dobrze trzyma?

co dokładnie rozumiesz pod pojęciem/pytaniem "czy dobrze trzyma"?

N-kon
29-08-2011, 22:41
co dokładnie rozumiesz pod pojęciem/pytaniem "czy dobrze trzyma"?

Jak zachowuje się z lustrzanką i cięższym obiektywem (na przykład 70-300) w różnych konfiguracjach - aparat pochylony i przechylony - czy po pewnym czasie nie opada?

Antonioo
29-08-2011, 22:57
Jak zachowuje się z lustrzanką i cięższym obiektywem (na przykład 70-300) w różnych konfiguracjach - aparat pochylony i przechylony - czy po pewnym czasie nie opada?

70-300 to nie jest ciężki obiektyw ;)

dla tego slika to mały pikuś....

N-kon
29-08-2011, 23:24
70-300 to nie jest ciężki obiektyw ;)

dla tego slika to mały pikuś....

Jestem coraz bliżej od podjęcia decyzji który statyw wybrać - najprawdopodobniej będzie to Slik pro 500DX - chyba że pojawi się jeszcze jakaś ciekawa propozycja.
Mam jeszcze pytanie jak wygląda sytuacja z blokowanie nóg statywu za pomocą zatrzasków i pierścieni?
Które rozwiązanie jest pewniejsze?

misiak76
30-08-2011, 11:34
wg mnie tylko i wyąćznie zatrzaski. Co prawda moje doświadczenie ze statywami foto jest małe ale jako budowlaniec biegałem sporo ze sprzętem geodezyjnym gdzie zatrzas nigdy mi nie odmówił nawet jak był zabrudzony, natomiast sporo szaleję po górach z kijkami gdzie masz tylko pierścienie i z tym mam problem gdy się ostro zabrudzą w każdym razie z powodu zabrudzenia i w skutek zniszczenia ich już mam 3 parę kijków. Poza tym na zatrzaskach masz lepszą wygodę regulacji długości nóg, a na pierścienie musisz kręcić, odkecać i kręcić aby dostosować do aktualnego podłoża np. skarpa, głazy itp. a zaciski zwalniasz noga dochodzi do podłoża i zaciskasz.

wasilewk
30-08-2011, 20:25
Jestem coraz bliżej od podjęcia decyzji który statyw wybrać - najprawdopodobniej będzie to Slik pro 500DX - chyba że pojawi się jeszcze jakaś ciekawa propozycja.
Mam jeszcze pytanie jak wygląda sytuacja z blokowanie nóg statywu za pomocą zatrzasków i pierścieni?
Które rozwiązanie jest pewniejsze?

Ja polecam frotkę 055XPROB - mam już 2 lata ---> bomba, wreszcie ostre wszystkie fotki ! Ja mam do niej głowicę 905YT - ale Ty wybierz sobie coś kulowego - do 3kg może być. Chyba, że chcesz kupować kilka razy - jak ja ---> czego nie polecam, szkoda nerwów i straconych zdjęć.

Ma zatrzaski, jest extra !

Pzdr.

N-kon
30-08-2011, 22:33
Poczytałem sobie o Frotce i muszę przyznać, że to świetny statyw ale przekracza mój budżet o 100% i chyba będę musiał pozostać przy statywach z przedziału cenowego tych z tematu. Wiem że trudno mi będzie znaleźć statyw o podobnych parametrach jak Manfrotto. Liczę się z ograniczeniami jakie niosą ze sobą tańsze produkty i mam nadzieję, że nie będzie tragedii.

Tommy
04-09-2011, 11:29
używam 600R - poza tym że przy normalnej (dość rzadkiej) eksploatacji złamała się plastikowa klamra trzymająca teleskopową nogę to nie jest źle - choć jak już wcześniej wspomniano - głowicę trzeba czasem naprawdę solidnie skręcić żeby nie opadała. Ustawienie aparatu do pionu u mnie daje ponad 90 stopni więc muszę to zawsze skorygować i uważać.
Generalnie stabilny, wysoki statyw ale trzeba pamiętać w przypadku mojego egzemplarza o kilku rzeczach zanim zacznie się focić. Jak za cenę około 280zł gdy go kupowałem to nie żałuję

wasilewk
05-09-2011, 08:40
używam 600R - poza tym że przy normalnej (dość rzadkiej) eksploatacji złamała się plastikowa klamra trzymająca teleskopową nogę to nie jest źle...

Mnie w monopodzie RUP-4 też się złamała. Czyli od razu przy zakupie trzeba pomyśleć o częściach zapasowych.
No, chyba że Velbon to poprawi...

Rafał_Sz
05-09-2011, 11:48
Ja polecam frotkę 055XPROB - mam już 2 lata ---> bomba, wreszcie ostre wszystkie fotki ! Ja mam do niej głowicę 905YT - ale Ty wybierz sobie coś kulowego - do 3kg może być. Chyba, że chcesz kupować kilka razy - jak ja ---> czego nie polecam, szkoda nerwów i straconych zdjęć.

Ma zatrzaski, jest extra !

Pzdr.
Mam też ten statyw i ma jedną cholerną wadę - waga. Po kilku godzinach łażenia po górach ma się go serdecznie dość. Dlatego na długie dystanse kupiłem Triopo MT-128 z głowicą NB-1S. Rewelacja. :)

wasilewk
05-09-2011, 19:48
Mam też ten statyw i ma jedną cholerną wadę - waga. Po kilku godzinach łażenia po górach ma się go serdecznie dość. Dlatego na długie dystanse kupiłem Triopo MT-128 z głowicą NB-1S. Rewelacja. :)

Potwierdzam, wożę go w samochodzie, a na codzienne wycieczki rowerowe zabieram monopod frotki - chyba z lenistwa. Myślę, że na następny wypad w Tatry też go zabiorę, bo Velbon troszkę był za delikatny.

Pzdr.

szymonvader
13-09-2011, 23:03
ja mam slika 500 i dla mnie na +. Miałęm ten dylemat kiedy właśnie miałem d90 i 70-300. Myślałem że to mój max zestaw obciążenia. Teraz wiem, że się myliłem i ciesze się, że wybrałem właśnie slika.