Zobacz pełną wersję : Sigma 500 super jeszcze raz
Wiem ze lampa opisana byla dokladnie ..
Mam kilka ale ...
Na sb800 nie mam KAsy !!
Sb600 to taki sam koszt jak Sigma ... wiec wybralem Sigme.
Mam pytanie dotyczace. Jaka sigme kupic zeby wykorzystac ja z d70.
1.czy sa rozne sigmy np.do Nikona ,Canona
2. spotkalem sie z roznymi opisami na lampie nad wyswietlaczem np . Sigma ef 500 super (iTTL)
Sigma ef 500 DG. Sigma EF-500 DG Super E-TTL
3. Czy wystarczy ze kupie SIgme ef-500 Super (nie wazne co bedzie napisane) chodzi mi zeby wykorzystac wszystki funkcje z d70.
Wiem ze byly lampy bez iTTl-a ale jak to sprawdzic ..
Niedlugo moj znajomy wraca z U.s.A - wiec przywiezi mi takie cacko za nieduza kase...
Ale musze dokladnie mu napisac co ma mi kupic !
foto jakie znalazlem ^^ http://members.lycos.co.uk/fxd/sigma.jpg
Prosze o dokladny opis^^
Z gory thx i sorki za zalozenie nowego watku ^^(ale chce byc pewien)
1. Sa rozne wersje, musisz kupic ze stopka do Nikona.
2. Sa dwie lampy 500 DG ST i 500 DG Super. ta druga ma wiecej mozliwosci. Obydwie dzialaja w iTTL, wiec nie ma problemow z d70.
http://www.sigma-photo.co.jp/english/flash/comp_500dg_st.htm#03
i
http://www.sigma-photo.co.jp/english/flash/comp_500dg_sup.htm#03
lampa bez DG moze byc starsza i niekoniecznie musi wspolpracowac z iTTL.
Ta na Twoim zdjeciu wydaje sie byc 500 DG Super, wiec powinna byc dobra.
Wiem ze lampa opisana byla dokladnie ..
Mam kilka ale ...
Na sb800 nie mam KAsy !!
Sb600 to taki sam koszt jak Sigma ... wiec wybralem Sigme.
Mam pytanie dotyczace. Jaka sigme kupic zeby wykorzystac ja z d70.
1.czy sa rozne sigmy np.do Nikona ,Canona
2. spotkalem sie z roznymi opisami na lampie nad wyswietlaczem np . Sigma ef 500 super (iTTL)
Sigma ef 500 DG. Sigma EF-500 DG Super E-TTL
3. Czy wystarczy ze kupie SIgme ef-500 Super (nie wazne co bedzie napisane) chodzi mi zeby wykorzystac wszystki funkcje z d70.
Wiem ze byly lampy bez iTTl-a ale jak to sprawdzic ..
Niedlugo moj znajomy wraca z U.s.A - wiec przywiezi mi takie cacko za nieduza kase...
Ale musze dokladnie mu napisac co ma mi kupic !
foto jakie znalazlem ^^ http://members.lycos.co.uk/fxd/sigma.jpg
Prosze o dokladny opis^^
Z gory thx i sorki za zalozenie nowego watku ^^(ale chce byc pewien)
Witam,
Również przerabiałem ten problem :) . Z informacji uzyskanych od sprzedawcy z niemieckiego ebay'a Sigma Ef-500 Super występuje w dwóch wersjach, które rożnią się datą produkcji. Chodzi o nowsze oprogramowanie współpracujące z D200 i D80 bez żadnych problemów (Sigma EF 500 DG Super II NA-ITTL für Nikon - oznaczenie II/i wersja starsza bez II). Czy zmiany obejmują również konstrukcję ? Niestety nie wiem. Link http://www.fotoandmore.de. Korzystam z wersji angielskiej ->zakładka Flash. Wysyłają do Polski. Na ebay'u (Hong-Kong) jest sklep http://stores.ebay.co.uk/Kea-Photo, który wysyła do Polski również. Znajomy, który ma Canona kupował za kilka tysięcy funtów i ani razu nie zapłacił podatku. Sklep wysyła towary jako "prezent bez wartości komercyjnej" O gwarancję i wersje musisz pytać się bezpośrednio w sklepie.
Pozdrawiam
Z tego co ja wywnioskowalem to Sigma EF 500DG SUPER NA-iTTL Bedzie wpelni dzialac z moim D70! ale nie bedzie dzialac z D80 i D200 natomiast SIGMA EF 500 SUPER II bedzie wspolpradowac ze wszystkimi,jest to ta poprawiona wersja.
Z tego co ja wywnioskowalem to Sigma EF 500DG SUPER NA-iTTL Bedzie wpelni dzialac z moim D70! ale nie bedzie dzialac z D80 i D200 natomiast SIGMA EF 500 SUPER II bedzie wspolpradowac ze wszystkimi,jest to ta poprawiona wersja.
Witam,
Tak należy sądzić :) ale przed zakupem w sklepie obojętnie czy będzie to Hong Kong, Nowy York czy inna część świata należy bezwzględnie się upewnić co do stanu faktycznego ponieważ sklep może wyprzedawać stare partie leżące na magazynie. Najlepiej sprawdzić u źródła czyli pisząc list do producenta. Powinni rzetelnie odpowiedzieć ponieważ poprawiona wersja będzie różniła się (np. numerami serii). Można równieź napisać do przedstawicielstwa w Niemczech, Angli itp. Trochę siedzę w szeroko pojętym biznesie "komputerowym" i niestety praktyką tam jest, że po stwierdzeniu określonej wady/niedoróbki występującej w określonych warunkach raczej nie wycofuje się partii towarów (np. płyty główne) a stara się wyprzedać stany magazynowe nie informując często nawet dystrybutorów o wadzie. Na polski oddział Sigmy nie liczyłbym. Polska jest nadal pod względem etyki obsługi klienta nadal trzecim światem. W najbliższym czasie to się nie zmieni :(
Pozdrawiam
a ja zanim kupiłam sb600 mailowałam z polskim serwisem sigmy i ... ustaliłam to co napisaliście powyżej - czyli - na i-ttl nowa wersja (II) będzie działać z d80 i d200, wersja stara będzie działać tylko poniżej d80. W sumie nie robili problemów z udzieleniem tej informacji - wystarczyło grzecznie zapytać.
a ja zanim kupiłam sb600 mailowałam z polskim serwisem sigmy i ... ustaliłam to co napisaliście powyżej - czyli - na i-ttl nowa wersja (II) będzie działać z d80 i d200, wersja stara będzie działać tylko poniżej d80. W sumie nie robili problemów z udzieleniem tej informacji - wystarczyło grzecznie zapytać.
Witam,
No, no, no .... :) :) :) wiadomo - nie ma to jak ładny uśmiech : :lol: :lol: :lol: Jeśli przy cenie około 100 funtów + jakieś 28/32 funty przesyłka, nowa wersja Sigmy jest przyjemną alternatywą dla tandemu SB600/SB800. Pytanie do Karoliny: jak organoleptycznie :) odróżnić starą od nowej ? Na pudełku też pisze ? Podziel się informacjami.
Pozdrawiam
Jest wiecej wersji tych sigm.
Sa Sigmy EF500 DG ST i "super" bez iTTLa!!! warto najpierw zapytac czy jest z iTTL. Ja kupilem pierwszy raz sigme bez iTTL i nie gadala z moim d50. Pozniej mialem problem zeby ja zwrocic. Niedawno kupilem juz z iTTL i smiga pieknie. Aczkolwiek nie wiem czy nie zmienie jej na "super" albo sb800.
Witam,
No, no, no .... :) :) :) wiadomo - nie ma to jak ładny uśmiech : :lol: :lol: :lol: Jeśli przy cenie około 100 funtów + jakieś 28/32 funty przesyłka, nowa wersja Sigmy jest przyjemną alternatywą dla tandemu SB600/SB800. Pytanie do Karoliny: jak organoleptycznie :) odróżnić starą od nowej ? Na pudełku też pisze ? Podziel się informacjami.
Pozdrawiam
Chciałabym pomóc konkretnie jednak maile sprzed ponad miesiąca....usunęłam na wieki wieków:(
Jednak w odpowiedzi sigmy nie było mowy o oznaczeniu na pudełku a raczej o numerach seryjnych, od których zaczyna się seria lamp NA I-TTL z nowym softem. Nie pamiętam z głowy tych numerów.... Problem jednak polegał na tym, że allegrowi sprzedawcy pytani o te numery albo nie odpowiadali wcale albo podawali właśnie numery należące do "starej" serii. Stara seria NA I-TTL działa OK z d50 i d70s natomiast nie działa z d80 i d200. Nowa działa ze wszystkim.
Niewykluczone jednak, że z czasem oznaczenie II pojawi się na pudełkach/lampach, wszak moje dociekania miały miejsce w grudniu/styczniu
PS z tym uśmiechem - to może nie jest głupi pomysł - wszystkie sprawy trudne łamane przez skomplikowane - można kończyc - podpisem : imię nazwisko + ładny uśmiech;)
PS nr 2 - nie pamiętam dokładnie ale wydaje mi się że ktoś relacjonował problemy sigmy z poprawnym błyskaniem przy palniku odchylonym do góry - głowy sobie nie dam uciąc ale chyba było na forum....
Witam,
Sprawa z numerem Sigmy trochę się wyjaśniła. Dostałem informację od sklepu foto-plus z miasta Kraka:
"Lampy EF-500 (DG) ST oraz EF-500 (DG) Super są kompatybilne z D200 i D 80 począwszy od numeru seryjnego # 8030001 i w górę" ...
Nie jest to niestety informacja potwierdzona przez dystrybutora i serwis Sigmy w Polsce. A szkoda :( Na około kikanaście sklepów polecanych przez Sigma-Polska sensowna odpowiedź wyszła tylko jednego, ..... dwóch..... To o czymś świadczy :-D . Inna wersja (drugi sklep) jest taka, że nowe wersje są również oznaczane na pudełku rzymską cyfrą II. Może info to będzie pomocne dla osób szukających jakiejś alternatywy lamp systemowych.
Pozdrawiam
troche mialem nadzieje ze moja sie zalapie ale niestety (8002xxx).
Inna wersja (drugi sklep) jest taka, że nowe wersje są również oznaczane na pudełku rzymską cyfrą II. Może info to będzie pomocne dla osób szukających jakiejś alternatywy lamp systemowych.
Pozdrawiam
Bo w istocie są nowe wersje z poprawionym softem (zmienionym tak aby pracowały z d80 i d200) oraz jest cała seria lamp które fabrycznie miały od razu wgrany nowy soft - i te zapewne mają na pudełku równiez oznaczenie. Całe to zamieszanie oraz niedouczenie sprzedawców, pracowników serwisu, sklepów itp powoduje, że jeśli ktoś ma kupić wysyłkowo tę lampe do d80 lub d200 - to raczej jednak wybierze SB600 lub sb800. Zakup w sklepie realnym nie jest obarczony ryzykiem, bo można wypróbować jednak z reguły cena "nie ta". I w ten sposób koło się zamyka....
"Lampy EF-500 (DG) ST oraz EF-500 (DG) Super są kompatybilne z D200 i D 80 począwszy od numeru seryjnego # 8030001 i w górę" ...
A ja dostalem taka sama odpowiedz od SIGMA (Deutschland) GmbH. Od numeru 8030001 lampy Sigmy obsluguja D80/D200. Jesli ktos ma lampe z mniejszym numerem obslugujaca iTTL moze ja wyslac do Sigmy i oni za darmo (jak dotad) "upgrade'uja" ja do wersji nowszej. Lamp starszych (tych, ktore w ogole iTTL nie mialy) nie moga zmienic.
Pozdrawiam,
Pawel
PS: w stopce emaila napisali, ze nie moge kopiowac bez pozwolenia ich maila. Musicie mi uwierzyc na slowo. :)
Jesli ktos ma lampe z mniejszym numerem obslugujaca iTTL moze ja wyslac do Sigmy i oni za darmo (jak dotad) "upgrade'uja" ja do wersji nowszej.
Polski serwis sigmy też mi to w mailu oferował - czyli chyba tak faktycznie jest...
Witam,
No i nie wiem co mam teraz zrobić ! Miałem SB-28 ale nastapiło, że tak powiem zużycie materiału ... zresztą trochę z moją pomocą :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Przydałaby się teraz opinia kogoś kto ma już poprawiony model. Pewien sprzedawca zachęcał mnie do kupna SB-800 mocnymi argumentami :???: w stylu "SB-800 ma możliwość bezprzewodowego sterowania innymi lampami, przesyłanie do aparatu informacji o temperaturze barwowej błysku, możliwosc dopiecia dodatkowej baterii i bardzo mocną diodę wspomagajacą AF" ale nie wiem czy skuszę się ..............
Pozdrawiam
no to w większości gada farmazony aby sprzedać...
Jeśli się nie mylę Sigma Super ma również możliwość sterowania bezprzewodowego innymi lampami w trybie Master tak jak SB800.
Temperaturę barwową błysku można włożyć między bajki. Diodę wspomagającą Sigma ma równie mocną.
Jedyne różnice których ja się dopatrzyłem to lepsze wykonanie SB (przyjemny, matowy plastik i zwarta, dużo mniejsza konstrukcja), oczywiście 5 akumulator, lepsze wyposażenie (dyfuzor i filtry barwne).
Używaną Sigmę dostaniesz za ok 700zł (sam kilka dni temu taką sprzedałem na Giełdzie) o SB poniżej 1100zł -1200zl zapomnij...
no to w większości gada farmazony aby sprzedać...
Jeśli się nie mylę Sigma Super ma również możliwość sterowania bezprzewodowego innymi lampami w trybie Master tak jak SB800.
Temperaturę barwową błysku można włożyć między bajki. Diodę wspomagającą Sigma ma równie mocną.
Jedyne różnice których ja się dopatrzyłem to lepsze wykonanie SB (przyjemny, matowy plastik i zwarta, dużo mniejsza konstrukcja), oczywiście 5 akumulator, lepsze wyposażenie (dyfuzor i filtry barwne).
Używaną Sigmę dostaniesz za ok 700zł (sam kilka dni temu taką sprzedałem na Giełdzie) o SB poniżej 1100zł -1200zl zapomnij...
Nie do konca prawda - lampka wspomagajaca AF w SB800 ma opcje szerokatnego wspomagania, ktorej nie ma Sigma, ani Metz, przekazywanie temperatury barwowej do korpusu wcale nie jest tylko marketingowym belkotem - z Fuji S3 pro balans bieli dobierany jest znakomicie, co przy użyciu lamp Metza i tego korpusu wcale nie bylo takie pewne - uważałem wręcz dobór bieli przy świetle mieszanym - lampa blyskowa i światlo zarowe jako jedną z najpowazniejszych wad S3pro, z SB800 jest jednak bez zastrzeżeń.
szerokokątne wspomaganie AF ? nie studiowałem instrukcji ale czy to ma coś wspólnego z punktami AF poza centralnym? nie słyszałem, nie używałem bo nie potrzebowałem więc z pewnością masz rację.
Natomiast co do pomiaru... nie wiem co wyczynia Fuji wespół z Metzem - nie o te sprzęty autor pyta. Gdyby pytał o nie właśnie nie wychyliłbym nosa :) natomiast to o co pyta użytkuję do dziś (no może poza spakowaną już Sigmą) i różnicy w barwach nie widziałem ŻADNEJ. Nie fotografuje również w pomieszczeniach z kompletnie pomieszanymi temperaturami świateł bo przy takiej mieszance to każdy pomiar się wywróci na którymś planie kadru (po to właśnie dostajemy do Sb filterki)... Poza tym i tak robię w Rawach więc...
nie wiem co wyczynia Fuji wespół z Metzem - nie o te sprzęty autor pyta.
Metz uchodzi (nie bez powodu) za najpoważniejszego niezaleznego producenta lamp blyskowych i sadze, że Sigma w żadnym przypadku nie bedzie sie sprawowała lepiej od lamp 54Mz4i oraz 58AF-1N, sa one równiez znacznie bardziej zaawansowane technicznie od owej Sigmy, wiec odniesienie do nich nie jest pozbawione sensu.
A to czy robisz w RAW czy nie, nie ma tu specjalnego znaczenia - "przekazywanie" temperatury barwowej do korpusu rzeczywiscie działa i nie jest to jak napisales "gadaniem farmazonów", a czy w Twoim przypadku jest to funkcja użyteczna czy nie to zupelnie iina sprawa, ale niektórym może sie ona przydać.
Gawronnek
14-02-2007, 01:23
z D70 używałem długi czas Sigmy i bardzo ją chwaliłem, po zmianie korpusu wymieniłem ja na Sabinę, poza trybem Commander Mode nie ma miedzy nimi jakiś istotnych różnic, Sigma przynajmniej ta starsza ma ten tryb dosyć upierdliwy bardziej manualny niż automatyczny, trzeba ją zamontować na body zapamięta wtedy parametry ISO, przesłonę itp i dopiero wtedy działa w tym trybie, Sabina działa automatem, body przekazuje te parametry
A wie ktoś czy Sigma ef-500 dg super (wersja I) wspólpracuje z S3Pro????
A wie ktoś czy Sigma ef-500 dg super (wersja I) wspólpracuje z S3Pro????
http://www.kconsult.pl a konkretnie formularz pocztowy (http://www.kconsult.pl/index.php?option=contact&Itemid=6) :-D Ktoś na pewno odpowie.