Zobacz pełną wersję : d5000 -> d300s zmiana body
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Jestem posiadaczem aparatu d5000, robię zdjęcia totalnie amatorsko, cały czas się uczę, jednak bardzo mnie to wciągnęło i chciałbym się rozwijać. Stąd też już problem z cenami szkieł (silnik af w d5000, a raczej jego brak).
Posiadam na razie nikona 18-200 af-s vr, oraz 35 af-s stałkę, z których jestem zadowolony jednak chciałbym kupić np 70-300, jego cena w af-s jest już dla mnie trochę za wysoka, to samo z 50 mm, mam tez pare starych obiektywow do zenita na którym uczyłem się robić zdjęcia.(przydałby się silnik w body i pomiar światła do manualnych)
Ostatnio też byłem w studio na szkoleniu i w tym celu zakupiłem fotocele do wyzwalania lampy (mam sb600 + jakaś stara od zenita- sb 600 nie mogę wyzwolić z body bo d5k nie obsługuje na tyle systemu cls).
1.cena szkieł af-s (+brak możliwości używania tańszych lamp)
2.lampy
3.mało wygodny w ręku (ostatecznie z gripem który mam)
Trybów tematycznych nigdy nie używałem, auto jest używane tylko jak daje dziewczynie robić zdjęcia..
mmhm aparat staram się nosić ze sobą wszędzie, jak na razie interesują mnie zdjęcia typu streetphoto, jak również przyroda i krajobrazy. Bardzo lubię też cykać zdjęcia 'sportu', ale to trochę brakuje mi obiektywu o większej ogniskowej.
W przyszłości zamierzam do tego zestawu dokupić samyanga 8mm oraz jeszcze jakieś tańsze lampy by zrobić mini studio.
Ok, teraz wiem, że przechodząc na d300/d300s stracę trochę na iso, ale praktycznie to ja nie robię zdjęci na dużym iso, nigdy nie zadowalały mnie jakościowo oraz jakoś okazji jest mało.
Najważniejsze to wiem, że kupno lepszego body nie spowoduje od razu, że będę robił lepsze zdjęcia i zapewne jak ktoś powie bierz d300s, to nie polecę kupować. W grę wchodzi tylko jakaś używka. Na razie jestem za d300s, jako, że naczytałem się, że jest sporo lepsze od d300. D5k mam już prawie 2 lata, za miesiąc traci gwarancję, jest w dobrym stanie i myślę ze gdybym sprzedał póki jeszcze ma to mogę więcej dostać i szybciej sprzedać... Dlatego głównie zastanawiam się nad zmianą body. Oraz jestem na tyle pewien, że nie zrezygnuje szybko z focenia i prędzej czy później będę chciał zmienić body.
Mam nadzieję, że napisałem w miarę spójnie, przynajmniej się starałem... :)
To teraz prosiłbym o wasze opinie i pomoc, co wy byście zrobili, czy d300s jest ok? CENOWO jak powtórzę nie stać mnie na nic droższego i z tym będzie pewnie problem - studiuje :)
Dziękuje z góry za pomoc i czekam na komentarze.
pioter m
27-08-2011, 16:23
Nie wszystko, co napisales, jest calkowicie zgodne z prawda lub ma sens.
Te tansze/stare lampy i tak beda chodzic na manualu. Zyskasz wyzwalanie zdalne, ktore jest rowniez w starych d70, d80 i d90.
70-300 bez silnika nalezy wybic sobie z glowy. To jest stary badziew. Przyzwoity na kliszy, ale slaby z cyfrakiem. Taniej kup 55-300vr.
Na iso nic nie tracisz, bo matryca jest ta sama, a d300s nie jest wcale tak wiele lepszy od d300. Dodano filmowanie i ... kosmetyka.
Potrzebujesz? Zmieniaj. Warto.
Zgadzam sie ze wszystkim procz roznic miedzy d300 a d300s, wyczytalem Ich troche wiecej, jednakze prosze o wiecej opinii moze sie myle i lepiej brac d300?
Ja bym zmienił na D90. Co prawda matryca ta sama, ale na nim możesz nieźle rozbudować system. Mz 70-300 to przyjemne szkło w dobrej cenie. Nową 50/1.8G masz na FotoJokerze za 740zł. A 70-300 za 1 520zł (55-300 za 1000zł).
cheyenne
28-08-2011, 15:35
co z tego że matryca w d5000, d90 i d300 jest ta sama skoro daje zupełnie inne efekty
oprogramowanie aparatu jest tak sprytnie napisane że niestety w niższych modelach nie wykorzystuje w pełni możliwości matrycy
im wyższy model tym lepsza również klawiszologia i szybszy dostęp do niezbędnych funkcji, lepsza budowa, wygodniejszy w trzymaniu korpus i większa niezawodność i powtarzalność
w d300 ponadto pozbyto się już amatorskiego kółka nastaw programów tematycznych i wprowadzono uszczelnienie
IMO jak sie przesiadać na na wysokiego konia - używane d300 lub nowe d300s
obstawałbym przy używanym d300 które teraz trafiają się w bardzo dobrych cenach
różnica w użytkowaniu d5000 i d300 jest ogromna
o ile d5000 to entry level dla amatorów to d300 jest aparatem reporterskim, narzędziem do niezawodnej pracy
Cheyenne, czemu nowe d300s? A uzywane d300?
Cena uzywanego d300 bylaby ok
pioter m
28-08-2011, 16:15
Potrafisz dobrze sprawdzic aparat? Kup uzywany. Nowy jest bezpieczniejszym zakupem.
D300/s, D90 i d5000 maja te same matryce. Jezeli mowa o sofcie, to ten ma wplyw na JPEGi. RAW powinien byc praktycznie identyczny (pewne niuanse w kwestii izolacji termicznej etc.).
Niezakatowany d300 to bdb wybor. Nie ma filmowania, ale komu to wadzi? Jest i tak kiepskie. Tryby tematyczne? - Po co to komu?
Reszta zmian (w d300s) nie ma wiekszego wplywu na fotografowanie, wiec mozna je nazwac kosmetycznymi.
cheyenne
28-08-2011, 16:56
RAW powinien byc praktycznie identyczny
niestety ale raw identyczny nie jest
jest to celowy zabieg nikona
ponadto d300/300s mają dodatkowo możliwość zapisu w rawach 14 bitowych
dodatkowo seria trzycyfrowa ma dodany czas 1/8000 s
Zastanawiam sie nadal miedzy d300 a d300s, uwazam ze d90 to za maly skok.
Moze ktos jeszcze powiedziec czy na moje potrzeby wystarczylby d300 i nie ma sensu przeplacac za d300s?
W gre wchodza tylko uzywki cenowo.
Narazie jestem za d300 z powodu ceny.
Dla mnie niebagatelną różnicą pomiędzy trzysetkami jest podwójne gniazdo pamięci w esce (i dlatego kupiłem 300s)
znalazłem wątek d300 vs d300s, w sumie oprócz gniazda, lv przycisku, reszta rzeczy to detale chyba i wydaje mi sie ze nie bede na sile szukal d300s.
Narazie postaram się sprzedać d5000, oraz bede szukal fajnych ofert, jak znajde tanio uzywane d300s z normalnym przebiegiem to wezme jak nie to d300.
Co o tym myslicie ?:)
Przebieg niby do 150, moglby sie ktos powiedziec do jakiego przebiegu brac? rozumiem ze najlepiej jak najmniejszy.. ale jednak moze ktos cos pomoze.
Oraz na co zwracać uwagę przy kupnie tych body.(wiem ze gumy sa wadliwe, co jeszcze?)
Pozdrawiam
Narazie postaram się sprzedać d5000, oraz bede szukal fajnych ofert, jak znajde tanio uzywane d300s z normalnym przebiegiem to wezme jak nie to d300.
Co o tym myslicie ?:)
Pozdrawiam
Jak to mawiają okazji nie ma. Ale każdy musi się o tym sam przekonać. Mam d5000 i po zapięciu pod to N 24-70 puszka dostaje kopa. A 70-300 wczoraj na FJ widziałem za 1300 zł z groszami.
Nikomator
30-08-2011, 10:42
Między d300 a d300s jest róznica - mówimy oczywiście samym o obrazku. No chyba że kolega trafił na niezbyt udany model. Miedzy moim d300s podpiętym do tamrona vc daje lepszy obrazek niż jego 300 z nikonem 17-55 .......
pioter m
30-08-2011, 20:52
Między d300 a d300s jest róznica - mówimy oczywiście samym o obrazku. No chyba że kolega trafił na niezbyt udany model. Miedzy moim d300s podpiętym do tamrona vc daje lepszy obrazek niż jego 300 z nikonem 17-55 .......
Dobry zart. Jakie byly kryteria? Nastawy?
Nie uwazasz, ze powinniscie uzyc tego samego obiektywu?
od świeże temat... mam takie same plany zamienić D5000 na D300s, zdecydowałem się na "s" bo jednak chce kupić nowy a nowego D300 to już raczej nie dostanę, po za tym wszystkim co tu już zostało napisane dla mnie najważniejsza zmiana jest w ergonomii, D5000 na początku mi wystarczało ale po pewnym czasie jak musiałem ciągle wchodzić w menu i zmieniać np. metodę ustawiania ostrości kilkoma przyciskami a w d300s zrobię to jednym ruchem to bez zastanowienia wybieram wygodę i komfort pracy ;)
Jutro obieram nowego D300s, przesiadka również z D5000. Główny powód zamiany to AF, mój D5000 (zresztą pożyczony D90, którego używałem przez 5 tygodni miał podobnie) przy niskich przysłonach (1.8-2.8 ) i słabym świetle chyba rzucał kością zanim się zdecydować czy tym razem trafiamy z ostrością czy nie. :( Kalibracja body na Postępu, trwająca dokładnie 5 tygodni, nic nie zmieniła, zastanawiałem się nad zamianą na D7000, ale w sumie wszystkie wątki z opiniami i opisami problemów w tym body mają już chyba z 1000 stron, dlatego wybrałem gorszą matrycę ale lepszy AF w D300s. Myślę, że za kilka dni będę już w stanie ocenić jaki skutek dała taka przesiadka.
Jaworus jak już będziesz miał to chwal się jakie wrażenia ;) ja wczoraj też w końcu podjąłem decyzję i zamówiłem D300s ale niestety około miesiąca czekania... ogólnie miałem podobne odczucia do twoich co do D7000 po za tym jednak cały czas mam wrażenie, że D300 jest body bardziej funkcjonalne i wygodniejsze w obsłudze..
Ja jakiś czas temu zmieniłem D5000 na D300. Różnica w aparatach jest spora głównie pod względem ergonomii i autofocusa, ale obrazek ładniejszy dawał D5000. D300 na wyższych czułościach gubi szczegóły. CLS to fajna rzecz, ale i tak używam radiówek bo jest mi wygodniej i działają w każdych warunkach. Śrubokręt fajnie mieć, ale i tak używam szkła z silnikiem, więc po prostu śrubokręt sobie jest i tyle z jego funkcji. Dla mnie ważne jest Auto Hp i czas 1/8000s :)
Pierwsze wrażenia: to zupełnie inne korpusy, nie da się w kilku słowach tego opisać. Rozmiar i waga to pierwsze sprawy do których trzeba przywyknąć. Po podpięciu lampy i Tamrona 17-50VC czuć, że trzyma się w ręku poważny kawałek sprzętu i różnica w stosunku do D5000 jest bardzo wyraźna (póki co wydaje mi się ciężki w tym zestawieniu ;) ). Ergonomia i klawisze, czyli to o czym wszyscy mówią jako jednej z głównych zalet D300s, w pierwszej chwili lekko przytłacza, ale po po godzinie testów dochodzę do wniosku, że chyba mają rację.
Na koniec najważniejsza dla mnie sprawa, czyli AF, nie chcę zapeszać i popadać w euforię, ale po kilkudziesięciu testowych pstrykach jest nieźle.
Grimes zaskoczyłeś mnie bardzo tym stwierdzeniem, że obrazek z D5000 bardziej Ci się podobał niż w D300 ja jak patrze na fotki z mojego D5000 a kolegi D300 to jestem zdecydowanie za D300 i co ciekawe wydaję mi się że mimo tej samej matrycy D5000 ma większe szumy, nie wspomnę już o tym że przynajmniej w przypadku mojego egzemplarza to celność AF była różna...
Grimes zaskoczyłeś mnie bardzo tym stwierdzeniem, że obrazek z D5000 bardziej Ci się podobał niż w D300 ja jak patrze na fotki z mojego D5000 a kolegi D300 to jestem zdecydowanie za D300 i co ciekawe wydaję mi się że mimo tej samej matrycy D5000 ma większe szumy, nie wspomnę już o tym że przynajmniej w przypadku mojego egzemplarza to celność AF była różna...
Moim zdaniem puchy entry level mają tendencję do dość mocnego upiększania JPGów. Muszę jeszcze tylko kiedyś dorwać D5000 i zestawić z moim D300s, żeby sprawdzić, czy z NEFa identycznego kadru zrobionego tymi dwoma puchami można wycisnąć w obu przypadkach dokładnie to samo.
Moja 3setka zatraca szczegóły na ISO powyżej 1600. Zdjęcie robi się nie wyraźne, niezależnie od poziomu odszumiania w puszce. D5000 nawet na ISO 2500 jakoś dawał radę. Nowy soft robi swoje. Fakt- RAW z D5000 jest znacznie przetwarzany i zubożony, ale z drugiej strony czy to ma aż takie znaczenie to nie jestem przekonany. Podobnie jest z 14 bitami w D300. Kto tak na prawdę zauważy znaczną różnicę między 14 a 12 Bitów. D300s ma zmieniona matycę (taką jak D5000), więc pewnie będzie ciut lepiej jak w D300. Dość mocno obrabiam zdjęcia, więc tego nie będzie tak widać. Jak będę w domu, to postaram się znaleźć surowiznę z obu puszek, robioną w podobnych warunkach.
D5000 i ISO 2500
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/225/dsc0362w.jpg/)
D300 i ISO 1200 (doświetlone lampą. Bez Lampy była kicha)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/854/dsc7291.jpg/)
zakupiony d300s, bardzo zadowolony :)
Po kilkunastu dniach od przesiadki D5000->D300s wrażenia mam następujące:
1.Wielkość
D300s w stosunku do D5000 to klocek zarówno wagowo jak i wielkościowo, już się przyzwyczaiłem i przekonałem, że to jest zaletą a nie wadą nowego body, jednak na początku rozmiary i waga mi przeszkadzały. Po dwóch tygodniach, kiedy pakowałem D5000 do wysyłki nowemu właścicielowi, to jakoś dziwnie w dłoni leżał, taki mały był. ;)
2.Ergonomia
Tutaj w zasadzie nie ma o czym pisać, łatwość i szybkość obsługi, pewność uchwytu, itp. to w przypadku D300s zupełnie inna liga.
3.Układ AF (czyli główny powód mojej przesiadki)
Z N35/1.8 nawet na f1.8 bez względu na odległość i warunki oświetleniowe AF trafia bez problemów zarówno na centralnym jak i wszystkich pozostałych punktach. Gorzej niestety jest z Tamronem 17-50VC, na f2.8 na centralnym punkcie AF trafia zawsze bez względu na oświetlenie i odległość, jednak na skrajnych polach celność idzie w las. Ogólnie postęp w stosunku do D5000 jest kolosalny, a z Tamronem pewnie przyjdzie mi tak żyć i w kiepskim oświetleniu używać centralnego punktu i przekadrowywać, bo do Nikkora 17-55 to raczej w najbliższej przyszłości nie dołożę, zresztą do moich potrzeb wystarczy aby centralny dobrze trafiał z tym szkłem.
4.Jakość obrazka
Po zakupie D300s nie zrobiłem już ani jednego zdjęcia za pomocą D5000, tak więc szczegółowych testów tych samych ujęć nie mam, jednak specjalnej różnicy w jakości zdjęć nie widzę.
Ogólnie z przesiadki jestem bardzo zadowolony, nawet pomimo tego, że spełniły się przepowiednie części kolegów abym cudów z tym Tamronem się nie spodziwał.
i po co to Ci było?? Tylko się nadźwigasz
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/szczerbaty-1.gif
źródło (http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/szczerbaty.gif)
To ja się właśnie też pochwalę, od piątku jestem posiadaczem D300s, już nie żałuję zamiany z D5000, faktycznie może różnica jakości zdjęć nie jest duża ale zawsze jest, matryca niby ta sama a jednak szumy na D300s są zdecydowanie mniejsze, z ostrością super, dzisiaj zakupiłem jeszcze do zestawu Sigmę 17-50 2.8 OS HSM i pięknie mi to razem gra. Jak się ktoś waha nad taką zamianą a ma kasę to nie zastanawiałbym się dłużej.
Jak mi D5000 padnie, to na allegro poszukam D300. A na razie wydmuszka zdjęcia robi. :D
robi robi i jeszcze długo robic bedzie...
A ja myślałem że jak wychodzi nowszy model to te starsze już nie robią zdjęć :-)
Ja również mam podobny dylemat, mogę zamienić moje D5000 na D300 z dopłatą około 1000-1100PLN i zastanawiam się czy warto. D300 mnie kusi dlatego że:
- mam Nissina Di622 mk2 i nie mogę go wyzwolić w CLS
- szukam jasnego ostrego tele, nie mogę dorwać tanio używanego Tamrona 70-200 więc rozważam Nikkora 80-200
Pomijam oczywiste różnice jak:
- lepszy wizjer, wyświetlacz, AF i ergonomia (na pewno się przyda)
- uszczelnienia (mi niepotrzebne)
- pomiar światła z manualami (również niepotrzebne)
- waga i rozmiar (dla mnie bez różnicy, bo i tak D5000 zawsze noszę z gripem)
Rozważałem też przejście na D700 ale przy obecnych cenach to nierealne... Poradźcie co robić?
D300 da Ci też tryb Auto FP, czyli będziesz mógł błyskać lampą z czasem krótszym jak czas synchronizacji (1/200). Przy mocnym Słoneczku przyda się też czas migawki do 1/8000 w porównaniu do 1/4000 D5000. 1000 zł dopłaty to nie tak dużo. Praca na D300 jest diametralnie inna. Możesz tylko odczuć finansowo karty pamięci, bo CF są trochę droższe, ale nie ma co narzekać ;)
Dzięki za szybką odpowiedź. Oczywiście różnice o których piszesz są również bardzo istotne, chociaż mój Nissin nie obsługuje Auto FP. Karty to nie problem bo dostałbym w komplecie z D300. Może warto dodać, że oba body mają przebieg po około 5000.
jak masz dopłacić ok 1000 do D300 to dobra oferta, sama ergonomia w porównaniu do D5000 jest o niebo lepsza... Tylko warto się zastanowić czy jest sens zmiany ? Sam mam też D5000 i jakoś ciężko się z nim rozstać :-P
pozdr
D300 z takim małym przebiegiem bym brał bez zastanowienia. Wartość D5000 to ok 1500zł plus 1000 to daje 2500 za D300 z praktycznie zerowym przebiegiem. Jak się nie spodoba, to za 3 tysiące spokojnie sprzedasz.
Wartość D5000 1500 zł? Na allegro chodzą sporo taniej. Druga sprawa to cena D300. Widziałem za 2200-2300 zł, ale to były już nieźle wyeksploatowane aparaty (po 150000 zdjęć i więcej). Nie wiem, gdzie kolega znalazł ofertę z dopłatą 1000 zł, ale jakbym miał taką okazję, to bym brał. Normalnie trzeba by dopłacić ze dwa razy więcej (D300 z niewielkich przebiegiem chodzi za ponad 3000 zł).
- mam Nissina Di622 mk2 i nie mogę go wyzwolić w CLS
I nie wyzwolisz choćbyś nie wiem co
jak masz dopłacić ok 1000 do D300 to dobra oferta, sama ergonomia w porównaniu do D5000 jest o niebo lepsza... Tylko warto się zastanowić czy jest sens zmiany ? Sam mam też D5000 i jakoś ciężko się z nim rozstać :-P
pozdr
Gdybym był pewny czy jest sens zmiany to bym nie zaśmiecał forum moimi przemyśleniami ;)
Wartość D5000 1500 zł? Na allegro chodzą sporo taniej. Druga sprawa to cena D300. Widziałem za 2200-2300 zł, ale to były już nieźle wyeksploatowane aparaty (po 150000 zdjęć i więcej). Nie wiem, gdzie kolega znalazł ofertę z dopłatą 1000 zł, ale jakbym miał taką okazję, to bym brał. Normalnie trzeba by dopłacić ze dwa razy więcej (D300 z niewielkich przebiegiem chodzi za ponad 3000 zł).
Same D5000 chodzą (w różnym stanie) po około 1300PLN. Ja mam jeszcze gripa, drugą baterię i niski przebieg. W związku z tym myślę że 1400-1500 to uczciwa cena. Natomiast D300 mogę mieć za 2500PLN.
I nie wyzwolisz choćbyś nie wiem co
A dlaczego niby nie?
Dokładnie o to chodzi. Ja swojego D5000 + 18-105 + filtr UV i polar sprzedałem za 2300 (przebieg 10 tys).
D300 kupiłem za 2300 z przebiegiem 72 tysiące.
Na takiej zamianie jak piszesz masz zysk około tysiaka. Pytanie tylko kto zmienia D300 na D5000, no ale może komuś jest za ciężki czy coś w tym stylu.
D5000 wyceniałem razem z gripem na 1500 ;)
ostatnio wystawiałem swojego D5k na alledrogo i doszło do 1200 pln, przebieg nieco ponad 10k, stan igła, drugi akumulator ;-)
myślę że to optymalna cena za to body
Pytanie tylko kto zmienia D300 na D5000, no ale może komuś jest za ciężki czy coś w tym stylu.
D5000 wyceniałem razem z gripem na 1500 ;)
Spokojnie, to nie wymiana ;) Najpierw kupiłbym D300 a potem sprzedał D5000.
Jak chcesz, to podjedź do mnie do Chełmży to się pobawisz D300 i zobaczysz czy Ci pasuje :)
Dzięki za zaproszenie :) Nie będę Ci jednak głowy zawracał, miałem okazję parę razy pobawić się D700 więc wiem jak fajnie takie body się obsługuje :) Ale - no właśnie - jest jeszcze jeden zawodnik który miesza w stawce - D7000. Może lepiej poczekać aż rozwiążą problemy wieku dziecięcego a i przy okazji trochę stanieje i wtedy wymienić na niego? Bo z samą wymianą bardzo mi się nie spieszy (zimą jakoś mniej zdjęć robię...).
A dlaczego niby nie?
Srka, pomyłka przeoczyłem że jest to nowsza wersja :)