PDA

Zobacz pełną wersję : lightroom - wyostrzanie

Leniu
26-08-2011, 12:41
witam,
obejrzałem sobie dzisiaj filmik na temat wyostrzania zdjęć w lightroomie.

http://www.youtube.com/watch?v=x9VN3Tzk3ww

amount, radius jest dla mnie zrozumiały. details ... chyba chodzi o to aby na szarym tle zostały tylko kontury i żeby pozbyć się "śmieci"
no a co z opcją mask? nie wiem do jakiego momentu mam regulować ... do czego powinienem dążyć?
czy możecie mi pomóc w tym problemem?
z góry dziękuję

MariuszJ
26-08-2011, 13:07
Maskowanie obszaru ostrzenia to jedna z większych przewag Lightrooma nad konkurencją.

Maska określa Ci obszar kadru na którym zostanie zaaplikowane ostrzenie. Domyślnie jest ustawiona na 0% co oznacza, że ostrzenie jest aplikowane na całym kadrze. Kiedy przesuwasz w prawo suwak Masking z wciśniętym Altem, usuwasz z obszaru ostrzonego coraz więcej obszarów, które Lightroom uznał za nieostre (o małym kontraście lokalnym).

Zastosowanie jest oczywiste: nie ostrzymy bokeh, nie ostrzymy szumu.

Moje typowe ustawienia to 20% maski dla landszaftu, 80% dla portretu.

Leniu
26-08-2011, 13:11
dziękuje za szybką odpowiedź.
rozumiem, że przesuwając wskaźnik maski w stronę 100% ostrzymy tylko kontury ...powiedzmy twarzy... i nie ingerujemy w strukturę skóry (po wciśnięciu alt program informuje nas że wyostrzy białe fragmenty)
w sumie bardzo fajna funkcja :) o której do dzisiaj nie wiedziałem.

nimnull
26-08-2011, 13:15
Jak na mój chłopski rozum, jest to maskowanie wyostrzenia.
Im większa wartość tym więcej obszarów obrazu jest chronionych maską - zostanie niewyostrzonych. Jak zjedziesz do wartości 0, maski nie ma i wyostrzenie działa na cały obraz.
Moim zdanie główne zastosowanie w fotografii ludzi, portret - żeby wyostrzenie nie wpływało zbytnio na skórę.

MariuszJ
26-08-2011, 13:15
dziękuje za szybką odpowiedź.
rozumiem, że przesuwając wskaźnik maski w stronę 100% ostrzymy tylko kontury ...powiedzmy twarzy... i nie ingerujemy w strukturę skóry.
No mniej więcej.

Oczywiście, musisz zaufać Adobe, że ich algorytm izolacji lokalnego kontrastu jest zgodny z Twoimi intencjami. Ja mam o nim dobre zdanie.

Maskowanie ostrzenia sprawdza się świetnie przy zdjęciach z kompaktów, szczególnie forsowanych - ostrzenie "po całości" w tym wypadku masakruje kadr paskudnym brudem.

nimnull
26-08-2011, 13:17
Zbyt wolno piszę ;)

2pompony
26-08-2011, 14:22
Kiedy przesuwasz w prawo suwak Masking z wciśniętym Altem, usuwasz z obszaru ostrzonego coraz więcej obszarów

żeby była jasność - suwak Masking działa niezależnie od tego, czy wciśnie się alt, czy nie. Wciśnięty alt spowoduje tylko pokazanie maski.

MariuszJ
26-08-2011, 14:39
żeby była jasność - suwak Masking działa niezależnie od tego, czy wciśnie się alt, czy nie. Wciśnięty alt spowoduje tylko pokazanie maski.
:) Z przeprosinami za mętną wypowiedź - warto spróbować przycisku Alt trzymanego również z innymi suwakami panelu ostrzenia - lightroomowa wizualizacja efektów ich działania jest bardzo sugestywna.