Zobacz pełną wersję : XV Targi Sprzętu Fotograficznego, Filmowego i Video 2012
Targi odbędą się w dniach 29 - 31 marca 2012 w zupełnie nowym obiekcie targowym - Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym przy alei Politechniki 2 w Łodzi.
też dostałem maila z taką informacją :)
też dostałem maila z taką informacją :)
Jestem pewien, że nie tylko Ty i ja :D a info warto zawiesić.
panowie może warto tutaj uruchomić informacje kto by chciał jechać, kto jedzie na bank i ma transport, może jakieś tanie zakwaterowanie. Takie informacje pomocne przy dojechaniu i pobycie i powrocie z danego miasta. Ja bym się wybierał z Warszawy. miałbym pojazd i ewentualnie poszukiwania zakwaterowania na jedną noc.
Kargulo (http://www.forum.nikoniarze.pl/member.php?u=24603) - pomysł bardzo fajny.
Też bym się wybrał, natomiast ja środka transportu nie posiadam i nie wiem jak z zakwaterowaniem.
Może jak zbierze się jakaś większa lista osób jadących, któryś z modów zrobi w pierwszym poście listę osób, które mogą kogoś zabrać autem i w ten sposób będzie wiadomo, ewentualnie można też założyć taki temat w grupach regionalnych i tam dopisywać (będzie trochę mniejszy bałagan).
Targi odbędą się w dniach 29 - 31 marca 2012 w zupełnie nowym obiekcie targowym - Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym przy alei Politechniki 2 w Łodzi.
Żeby zgasić Wasz entuzjazm podpowiem że nowy "obiekt" nie jest jeszcze wybudowany :)
Pozdr
eles
pmsphotography
10-01-2012, 23:34
Wybudowany to chyba jest, ale wykończony nie ;)
maniek750
12-01-2012, 08:23
Jakby ten termin się potwierdził to dla mnie rewelacja!
W każdym razie ja będę jechał na pewno :D i jak ktoś z dolnego śląska chciałby się dorzucić to zapraszam ;)
nie wybudowany ? hym..:) bedzie jak w alternatywy 4 kurcze :)
Dzisiaj oddany do użytku :)
coach_lodz
05-03-2012, 14:44
już nawet jakieś targi tam były...
Tu jest strona tych targów: http://www.mtl.lodz.pl/fvf
Spotkam tam wielu "naszych" ?
Zastanawiam się czy jechać. Byłem rok temu, D800 i D4 pomacam na road. Hm.
miron19j
05-03-2012, 18:53
taaa, a ja będę w tym czasie siedział w Poznaniu na Dremie. :cry:
będę w czwartek i piątek - sobotę można sobie odpuścić
Kuba Borysko
06-03-2012, 14:41
29.03 wybieramy się 4 osobową ekipą z Tarnowa.
coach_lodz
06-03-2012, 20:42
ja wpadnę... pewnie w piątek
Ja stawię się w Sobotę!
W zeszły rok w czasie targów pracowałem i z bólem musiałem sobie odpuścić. Ale w tym roku z pewnością będę.
Jako ciekawostkę mogę dodać, że niedawno byłem w nowej hali na targach turystyki i okazało się, że po godzinie 12'nastej wejście było za free.
Nie wiem czy taką metodę zastosują przy tak popularnych targach, ale możliwość jest.
Pozdrawiam i pewnie do zobaczenia ;)
paparazzi89
07-03-2012, 10:15
Swoją drogą zastanawiam się jak daleko macie na targi? Kto przejedzie najdłuższą drogę aby się tam znaleść? :)
coach_lodz
09-03-2012, 11:48
Swoją drogą zastanawiam się jak daleko macie na targi? Kto przejedzie najdłuższą drogę aby się tam znaleść? :)
no to ja chyba nie wygram... 3 km. mam :)
Będę po drugiej stronie lady, przez cały czas.
paparazzi89
09-03-2012, 11:49
hehe tyle to ja będę miał z hotelu :D
a do łodzi jakieś 250km
D_Z_I_A_D_E_K
09-03-2012, 12:25
no to ja chyba nie wygram... 3 km. mam :)
ja podobnie, a może i mniej :)
Ja mam z 6km :) Będę w czwartek i sobotę.
paparazzi89
13-03-2012, 15:39
nie będzie serwisu nikona :(
D_Z_I_A_D_E_K
13-03-2012, 17:03
nie będzie serwisu nikona :(
Nikon będzie miał stoisko.
Nie będzie Sigmy :(
paparazzi89
13-03-2012, 18:30
no nikon będzie, ale nie będzie miał serwisu jak w tamtym roku a teraz chciałem skożystać :(
eee, to już cała atrakcyjność wyjazdu do Łodzi dla mnie znikła :(
A tak liczyłem na wymianę gum w obiektywie...
National
14-03-2012, 12:56
eee, to już cała atrakcyjność wyjazdu do Łodzi dla mnie znikła :(
A tak liczyłem na wymianę gum w obiektywie...
Ja też się z tym zamiarem zanosiłem ale i tak będę.
panoramix
15-03-2012, 01:14
Chwila. A skąd wiadomo, że nie będzie serwisu nikona ?
Pawcio1201
17-03-2012, 00:29
Ja dzwoniłem do serwisu,powiedzieli że nie będzie ich w tym roku
paparazzi89
17-03-2012, 08:29
a ja pisałem e-mail
Uuuuuuu, ale szkoda. A po cichu liczyłem na darmową wymianę tym.
panoramix
18-03-2012, 01:26
no szlag... 2 matryce do czyszczenia miałem dla nich i 2 gumy w obiektywach do wymiany. Trudno, trzeba będzie wysłać. A mogło być od ręki.
pokerist
21-03-2012, 16:17
Canona tez jako stoiska nie będzie :D tylko ich dystrybutor.
jakieś spotkanie Nikoniarzy na lub po tagrach jest organizowane? Bo nie moge znaleźć żadnego ingo na forum :(
Jak z parkingiem w okolicach budynku gdzie będą targi ?
paparazzi89
26-03-2012, 14:40
co roku był parking, miejsc sporo, tyle że płatny :)
Na uliczkach dookoła coś znajdziesz za free. Najłatwiej w sobotę bo wtedy studentów na Politechnice tyle nie ma (np. ul. Radwańska). Ewentualnie możesz zaparkować przy Pasażu Łódzkim na al. Jana Pawła II ale to z 400 metrów musisz wtedy dojść do MTŁ.
jak ktoś sie wybiera w piatek z wwa to prosze o kontakt :)
Ktoś chętny na piwko w piątek po targach? ;)
najpierw trzeba na nie dojechac :)))
niepodam
27-03-2012, 12:37
mam pytanie... rejestrowałem się na stronie www.mtl.lodz.pl/fvf w celu otrzymania promocyjnej wejściówki za 20 zł :
dla profesjonalistów - wielokrotnego wstępu (po rejestracji na stronie www.mtl.lodz.pl/fvf do 25.03) 20 PLN
co jeśli mam być zamiar na targach tylko jutro, będę mógł w takim razie wykupić bilet jednorazowy(ulgowy) za 10 zł ?
oraz drugie pytanko czy jest jakaś różnica między czwartkowym dniem dla profesjonalistów, a pozostałymi ?
mam pytanie... rejestrowałem się na stronie www.mtl.lodz.pl/fvf w celu otrzymania promocyjnej wejściówki za 20 zł :
dla profesjonalistów - wielokrotnego wstępu (po rejestracji na stronie www.mtl.lodz.pl/fvf do 25.03) 20 PLN
co jeśli mam być zamiar na targach tylko jutro, będę mógł w takim razie wykupić bilet jednorazowy(ulgowy) za 10 zł ?
oraz drugie pytanko czy jest jakaś różnica między czwartkowym dniem dla profesjonalistów, a pozostałymi ?
na piwersze pytanie nie znam odpowiedzi,
co do programu to jest ten sam w czw jak i w pozostałe dni - przed chwila dzwonilem i pytale bo chyba jednak pojade w czwartek...
Co do zakupu ulgowego biletu to się nie wypowiem, bo nie wiem, ale wydaje mi się, że wejściówki są dla profi za 20pln. Ile wykorzystasz to Twoja sprawa.
Dzień dla profi praktycznie nie rożni się niczym od pozostałych. Ostatnio było dużo młodzieży - z kompaktami oblegane były stoiska, gdzie pozowały do zdjęć ładne dziewczyny. Jest trochę mniej ludzi, z naciskiem na "trochę".
paparazzi89
27-03-2012, 15:13
w czwartek poważniej traktują wystawcy klienta- bo wiadomo że nie przyszedł fotopstryczek :)
dlatego też wszystkie sprawy postaram załatwić sobie w czwartek :)
tak jak mówi Marek - troche mniej ludzi ale naprawdę niewiele :)
GoOrange
27-03-2012, 15:59
Pytanie, jest jedno wolne miejsce u kogoś ze Śląska lub z południa, kto wybiera się na targi do Łodzi? Jestem z Będzina a tamtędy być może ktoś pojedzie na targi. Mnie jest obojętne czy sobota czy niedziela. Oczywiście dołożę się ile trzeba...
Targi są od czwartku do soboty, zatem niedzieli nie bierz pod uwagę.
GoOrange
27-03-2012, 16:11
Targi są od czwartku do soboty, zatem niedzieli nie bierz pod uwagę.
O rzesz... Dzięki za info, już to widzę jak całuję klamkę w niedzielę !
Dopiszę co by w tłoku nie umknęło...
Pytanie, jest jedno wolne miejsce u kogoś ze Śląska lub z południa, kto wybiera się na targi do Łodzi? Jestem z Będzina a tamtędy być może ktoś pojedzie na targi. Mnie jest obojętne czy sobota czy niedziela. Oczywiście dołożę się ile trzeba...
Kto się wybiera na XV Targi Foto Video Film ?
http://www.mtl.lodz.pl/fair/web/index/id/211 (http://www.mtl.lodz.pl/fair/web/index/id/211)
Zbieram ekipę z Krakowa aby obniżyć koszta podróży.
Tak na szybko moje subiektywne odczucia i uwagi.
Piękna, nowa hala wystawiennicza. Nowe toalety, fajne sale wykładowe. Dużo lepiej niż w starych halach w poprzednich latach. To niestety wszystko, co można uznać za plus.
Mała powierzchnia dla wystawców, dużo mniej firm. Jest Nikon - promują mocno 1. Można wziąć do ręki, podpiąć, zarówno V1 jak i J1. Jest D4 i D800. Obiektywom się nie przyglądałem, ale jest na pewno 50/1,8G 84/1,4G 200/2,0. Jest przejściówka 1 - F. Nie ma serwisu. Canon ma małe stoisko firmy zewnętrznej i niestety ubogo, ale nie wnikałem w szczegóły. Jest duże stoisko Panasonica i dużo, dużo skromniejsze Sony w klimacie hiszpańskiego flamenco - najuboższe od kilku lat.
Nie ma natomiast przedstawiciela Lowepro - więc jak ktoś ma zamiar poprzymierzać i ewentualnie kupić po targach to bez szans. Leica niestety też odpuściła, podobnie jak Fuji i Olimpus. Nie ma na targach Sigmy więc testowanie obiektywów też niemożliwe. Jednym słowem sprzętowo bieda. Nastawiłem się na mocne macanie bezlusterkowców i się mocno rozczarowałem. Jest serwis, gdzie w gratisie czyszczą matrycę i określają przebieg body.
Dla lubiących robić zdjęcia na targach złe informacje. Modelki raczej niskich lotów, mało miejsca, aranżacje bardziej niż skromne. Wszędzie.
Jeżeli miałbym jechać kilka godzin to wolałbym posiedzieć w domu - strata czasu. Targi można "oblecieć" w dwie, trzy godziny. Oczywiście nie biorę pod uwagę tych wszystkich, którzy załatwiają swoje interesy, ale wszystko, co jest na targach można znaleźć w necie. Oferta głównie skierowana do ślubniaków, choć oczywiście nie tylko.
Jeszcze słowo o wejściówkach. To, że czwartek dla profi to parodia - wchodzą wszyscy za 30pln, za 20pln po rejesracji. Dużo młodzieży ze szkół, podejrzewam, że fotograficznych.
Podsumowując: jestem osobiście mocno zawiedziony, nastawiałem się na dwa dni a skończyło się po kilku godzinach.
Dzięki Mareczku. Wyleczyłem się z wizyty na targach, szczególnie że mam masę ważnych rzeczy do zrobienia. Kilka godzin oszczędności.
pmsphotography
29-03-2012, 18:39
Dziś nie zdążyłem, skoczę jutro i także wyrażę swoje zdanie, choć nastawiłem się na podpięcie od sigmy paru słoików, nad którymi się zastanawiam. Więc wielka kicha, że się nie wystawiają...
P.S. Co tam za serwis czyści matryce? Strach oddawać, czy śmiało?
Bylem, obleciem toto w godzine, moze godzine dwadziescia. Jak juz wspomniano nie ma takich firm jak:
- Leica (a chyba rok czy dwa temu jak byli, to mieli swietne stoisko jak pamietam, S1 ze szklami, oswietlenie jakie!)
- FujiFilm (a mialem nadzieje na wziecie w lape X-pro1)
- Olympus (nie pokazac OM-D? Fail!)
Generalnie male to i bez polotu, duzo slabsza edycja niz poprzednia. Strata czas i kasy.
Jedyny plus (choc nie dla mnie akurat) to sporo dobrego osprzetu do filmowania lustrzankami! Jak ktos siedzi mocno w Video to powinien byc mniej zawiedziony niz ja ;)
Aha, na koniec uwaga do glownych graczy sprzetowych: Jak mamy dzien dla "profi" to warto dac kilka sztuk nowosci, a nie kolejka jak kiedys po mieso zeby 5DmkIII czy D800 dotknac. Na prawde nie mozna dac 3 sztuk z podpietym szerokim, standardem i tele? jedynie Panasonic mial kilka sztuk wzglednej nowosci (GX1) z roznymi szkielkami. Fajne to!
coach_lodz
29-03-2012, 18:55
kurde co za syf... a ja się nastawiłem na Lowepro bo chciałem sobie jakąś kaburę na szybkie wypady zanabyć... i tak pójdę jutro oblookac ale już jestem negatywnie nastawiony
National
29-03-2012, 19:42
Tak na szybko moje subiektywne odczucia i uwagi.
Piękna, nowa hala wystawiennicza. Nowe toalety, fajne sale wykładowe. Dużo lepiej niż w starych halach w poprzednich latach. To niestety wszystko, co można uznać za plus.
Mała powierzchnia dla wystawców, dużo mniej firm. Jest Nikon - promują mocno 1. Można wziąć do ręki, podpiąć, zarówno V1 jak i J1. Jest D4 i D800. Obiektywom się nie przyglądałem, ale jest na pewno 50/1,8G 84/1,4G 200/2,0. Jest przejściówka 1 - F. Nie ma serwisu. Canon ma małe stoisko firmy zewnętrznej i niestety ubogo, ale nie wnikałem w szczegóły. Jest duże stoisko Panasonica i dużo, dużo skromniejsze Sony w klimacie hiszpańskiego flamenco - najuboższe od kilku lat.
Nie ma natomiast przedstawiciela Lowepro - więc jak ktoś ma zamiar poprzymierzać i ewentualnie kupić po targach to bez szans. Leica niestety też odpuściła, podobnie jak Fuji i Olimpus. Nie ma na targach Sigmy więc testowanie obiektywów też niemożliwe. Jednym słowem sprzętowo bieda. Nastawiłem się na mocne macanie bezlusterkowców i się mocno rozczarowałem. Jest serwis, gdzie w gratisie czyszczą matrycę i określają przebieg body.
Dla lubiących robić zdjęcia na targach złe informacje. Modelki raczej niskich lotów, mało miejsca, aranżacje bardziej niż skromne. Wszędzie.
Jeżeli miałbym jechać kilka godzin to wolałbym posiedzieć w domu - strata czasu. Targi można "oblecieć" w dwie, trzy godziny. Oczywiście nie biorę pod uwagę tych wszystkich, którzy załatwiają swoje interesy, ale wszystko, co jest na targach można znaleźć w necie. Oferta głównie skierowana do ślubniaków, choć oczywiście nie tylko.
Jeszcze słowo o wejściówkach. To, że czwartek dla profi to parodia - wchodzą wszyscy za 30pln, za 20pln po rejesracji. Dużo młodzieży ze szkół, podejrzewam, że fotograficznych.
Podsumowując: jestem osobiście mocno zawiedziony, nastawiałem się na dwa dni a skończyło się po kilku godzinach.
Witajcie
Potwierdzam to co pisze marek2004 , szału nie ma. Fakt że moje sprawy pozałatwiałem pozytywnie to stoiska raczej są ubogie. Hala mi nie przypadła zbyt mocno do gust, stara była bardziej z klimatem jedynym plusem to to że nowa.
Ludzi było sporo zaś pod koniec ok 17-ej zrobiło się luźno. Modelki i sceneria do fotografowania, fakt szału nie było ale jak zostać dłużej to coś tam się wyklarowało to tu, to tam. Jurto zerknę ale bardziej turystycznie.
Matrycę czyszczą za free, kolega wyczyścił i jest ok na stoisku nr 90.
Ja osobiście skorzystałem z pasków reporterskich bo się przydają na stoisku 87.
Troszkę poklepać D4 D800, troszkę tu troszkę tam i tyle.
Pozdrawiam
mala prosba do odwiedzajacych, mozecie sprawdzic ceny na stoisku think tanka? jaka maja promocje w tym roku?
Nie zauważyłem specjalnych targowych cen na stoisku Think Tank, jedyna atrakcja tego stoiska to spotkanie z właścicielem Black Rapid (R-Strap) który przyjechał do Polski na targi zobaczyć jakie jest zainteresowanie jego produktami.
eles
Bartek_902
29-03-2012, 21:46
Byłem, widziałem i ...
Muszę powiedzieć że kiepsko , hala elegancka i na tym kończą się plusy ... miałem wrażenie że jest tam za ciasno , dzień profesjionalistów to bzdura ... kupa ludzi z ulicy, trudno było się dopchać do sprzętu. Na stoiskach bieda ...
Mało dziewczyn żeby co nieco popstrykać.
Zastanawiam się czy dobrze zrobiłem jadąc tam , nastawiałem się na coś wiecej , no ale może jutro lub w sobote będzie lepiej :)
mala prosba do odwiedzajacych, mozecie sprawdzic ceny na stoisku think tanka? jaka maja promocje w tym roku?
-20% z tego co pamiętam, ale nie wiem czy na wszystko i czy to na wszystkie dni czy tylko pierwszy (tzw. "profi", hehe)
a jak jest z drukarkami? Można porównać sobie wydruki z 9-10 kolorowych epsonów, Canonów? Tak się zastanawiam czy warto jechać ale z tego co wszyscy piszą to raczej słabo.
Troche drukarek jest, mozna cos tam drukowac. Ale nie zaglebialem sie w temat, wiec nie powiem ci ile czego jest. Na pewno jest spore stoisko Epsona.
Z ciekawostek, Foto - Technika ma na stoisku obiektyw Tamrona, ten nowy 24 - 70 f2.8 ze stabilizacją i silnikiem ultradźwiękowym, ale niestety nie pozwalają zapiąć do korpusy. W sprzedaży ma być dostępny w drugiej połowie roku. :-(
To jeszcze dołożę Foto-Technice. Interesowałem się aparatem Ricoh - są importerem. Niestety nikt nic konkretnego nie mógł powiedzieć, bo "specjalista" od Ricoha nie dojechał na targi. Szkoda, bo Ricoh ma ciekawe, innowacyjne rozwiązania i warto by było dowiedzieć się szczegółów.
coach_lodz
30-03-2012, 13:53
Foto-technica miała chyba też statywy Velbon... ale zostałem potraktowany jak powietrze... :( Bardzo fajnie zostałem potraktowany przy stoisku Eizo... Pan pomimo tego, że od razu powiedziałem że jestem amatorem i nie mam kupy forsy na monitor... przedstawił mi monitor za 1500zł opisał dokładnie i wytłumaczył co trzeba, a na koniec dostałem jeszcze koszulkę :) (kto wie czy się nie skuszę na taki monitor) Podobało mi się też stoisko gdzie był r-strap... i pomimo, że ciężko by mi było wydać 300zł za pasek na szyję do aparatu... to sam patent ekstra... na Panasonicu Pan mi fajnie zaprezentował nowego Panasa FZ30 (szukam jakiejś małpy co by nie zawsze nosić D90) i jeszcze chciałem pochwalić stoisko z torbami KATA gdzie Pani również poświęciła mi trochę czasu prezentując fajną kaburę na aparat (niestety też drogą) także co mnie interesowało to w sumie zobaczyłem... nowa hala jest ok... modelek do focenia mało i dziki tłum gimnazjalistów... obszedłem cały obiekt z 5 razy i zajęło mi to trochę ponad 2 godziny...
Czy jakieś fotorelacje zobaczymy? Ja miałem iść w czwartek ale mi się nie chciało, a jak poczytałem opinie to mi się zupełnie odechciało.
Mieszkacie w Łodzi i nie idziecie zobaczyć. Co dopiero mają mówić ludzie mający kilkaset km do przejechania. To jest dopiero problem z decyzją.
coach_lodz
30-03-2012, 14:16
Mieszkacie w Łodzi i nie idziecie zobaczyć. Ja poszedłem :) pomimo iż nastawiłem się negatywnie !! I nawet nie uważam tego czasu za stracony !
Najlepsze targi na jakich byłem w Łodzi były w 2005r, było pełno labów i drukarek wielkoformatowych, mam dzięki temu pełno wydruków w 40x60cm. Potem z roku na rok gorzej. W tym roku nie idę, szkoda mojego czasu.
Mam wrażenie, że targi zostały zdominowane przez producentów foto książek. Chyba najwięcej stoisk. Z ciekawostek to "suchy" lab EPSONA. Na targach był egzemplarz. Urządzenie, które jeszcze nie miało swojej premiery. Ma być niebawem w ofercie, ma oferować koszty odbitek na poziomie tradycyjnego labu. Papier podawany z roli (zewnętrzny magazynek - 30 cm szerokość) lub z dwóch wewnętrznych podajników. Zasilane 6 kolorowym atramentem w litrowych na oko zbiornikach. Cena jeszcze nieznana.
Przemek Paśnik
30-03-2012, 15:11
Mam wrażenie, że targi zostały zdominowane przez producentów foto książek. Chyba najwięcej stoisk. Z ciekawostek to "suchy" lab EPSONA. Na targach był egzemplarz. Urządzenie, które jeszcze nie miało swojej premiery. Ma być niebawem w ofercie, ma oferować koszty odbitek na poziomie tradycyjnego labu. Papier podawany z roli (zewnętrzny magazynek - 30 cm szerokość) lub z dwóch wewnętrznych podajników. Zasilane 6 kolorowym atramentem w litrowych na oko zbiornikach. Cena jeszcze nieznana.
widziałem odbitki z tego ustrojstwa. Nie ma tragedii pod względem jakości, oscylują wokół cewe :-) ale koszty wyższe niż za odbitek z labu
slicznie dziekuje za informacje odnosnie TT
Wszystko już napisano więc potwierdzę strata czasu.
Pawcio1201
30-03-2012, 17:12
Foto-technica miała chyba też statywy Velbon... ale zostałem potraktowany jak powietrze... :( Bardzo fajnie zostałem potraktowany przy stoisku Eizo... Pan pomimo tego, że od razu powiedziałem że jestem amatorem i nie mam kupy forsy na monitor... przedstawił mi monitor za 1500zł opisał dokładnie i wytłumaczył co trzeba, a na koniec dostałem jeszcze koszulkę :) (kto wie czy się nie skuszę na taki monitor) Podobało mi się też stoisko gdzie był r-strap... i pomimo, że ciężko by mi było wydać 300zł za pasek na szyję do aparatu... to sam patent ekstra... na Panasonicu Pan mi fajnie zaprezentował nowego Panasa FZ30 (szukam jakiejś małpy co by nie zawsze nosić D90) i jeszcze chciałem pochwalić stoisko z torbami KATA gdzie Pani również poświęciła mi trochę czasu prezentując fajną kaburę na aparat (niestety też drogą) także co mnie interesowało to w sumie zobaczyłem... nowa hala jest ok... modelek do focenia mało i dziki tłum gimnazjalistów... obszedłem cały obiekt z 5 razy i zajęło mi to trochę ponad 2 godziny...
Który model Eizo ci polecili też coś w tych pieniążkach kupiłbym
Bartek_902
30-03-2012, 21:21
może ktoś ma jakieś namiary na te 2 dziewczyny ze stoiska DFV które wczoraj pozowały do zdjęć ?? :) chyba najbardziej oblegane stoisko ... w sumie wielkiego wyboru nie było jesli chodzi o chęć fotografowania dziewczyn , w tamtym roku było zdecydowanie lepiej :)
coach_lodz
30-03-2012, 21:21
polecili mi Eizo Foris FS2332 i 2331
W jakim celu fotografujecie modelki na targach fotograficznych?
Miałem wrażenie, że ludzie przychodzą na targi by pochwalić się swoimi aparatami i wieszają na sobie wszystko co mają w domu.
Takie wiosenne wietrzenie...
coach_lodz
30-03-2012, 22:25
W jakim celu fotografujecie modelki na targach fotograficznych?
ja fotografuje przy okazji...
Przy okazji czego?
Byłem pierwszy raz na takich targach i byłem zaskoczony ilością ludzi z aparatami dyndającymi na szyjach profesjonalistów.
coach_lodz
30-03-2012, 22:54
oj opisałem wyżej co tam robiłem... przy okazji zrobiłem kilka zdjęć modelkom które jakby siedzą tam właśnie po to... aparat miałem ze sobą aby zrobić przymiarkę do kabury... ale ja nie jestem profesjonalistą... dajcie już spokój... nie wiem o co to bicie piany...
fridayimage
30-03-2012, 23:50
również mam wrażenie, że ciasno na tych targach, szczególnie, że wystawców nie jest tak wielu jakby się miało wydawać. Ciekawą opcją są seminaria i wykłady, choć nie zawsze są prowadzone w sposób ciekawy i rzeczowy.
Największą porażkę przeżyłem na wykładzie p. Leszka Szurkowskiego w temacie filtrów NIK Software. Chaos. Mam wrażenie, że niekoniecznie wykładowca zna te pluginy. A szkoda wykładu, bo zainteresowanie było duże i słuchający chcieli dowiedzieć się więcej na ich temat. A tak wyszło jak zwykle.
Znam i stosuje produkty NIKa, a do tego chwale je sobie. Jutro też jest wykład. Choć chyba lepiej zobaczyć tutoriale ;)
Gall_Anonimowy
31-03-2012, 00:26
Tyle tego narzekania że aż się czytać nie chce, a może ktoś coś pozytywnego wyniósł z tych Targów ?
Tyle tego narzekania że aż się czytać nie chce, a może ktoś coś pozytywnego wyniósł z tych Targów ?
Tak, qmpel kupił mi szelki na 2 puszki na targach ze zniżką vs cena ze strony internetowej :)
Bartek - NinoVeron
31-03-2012, 03:06
również mam wrażenie, że ciasno na tych targach, szczególnie, że wystawców nie jest tak wielu jakby się miało wydawać. Ciekawą opcją są seminaria i wykłady, choć nie zawsze są prowadzone w sposób ciekawy i rzeczowy.
Największą porażkę przeżyłem na wykładzie p. Leszka Szurkowskiego w temacie filtrów NIK Software. Chaos. Mam wrażenie, że niekoniecznie wykładowca zna te pluginy. A szkoda wykładu, bo zainteresowanie było duże i słuchający chcieli dowiedzieć się więcej na ich temat. A tak wyszło jak zwykle.
Znam i stosuje produkty NIKa, a do tego chwale je sobie. Jutro też jest wykład. Choć chyba lepiej zobaczyć tutoriale ;)
Akurat Leszka Szurkowskiego znam od pewnego czasu ... i cenię jako fotografa...
ale mam dokładnie identyczne wrażenie!!!
byłem świadkiem takiej sytuacji:
Szef Color Confidence (dystrybutora NIKa) wszystkich zapraszał na pokazy zastosowania filtrów NIKa, które prowadzi Leszek Szurkowski ... przestawiał go jako wybitnego fotografa i specjalistę od filtrów NIKa
po czym jeden uczestnik podszedł do Leszka i spytał go czym się różni nowy Color Efex Pro 4 od starej wersji 3 (którą ten uczestnik używał) ... po czym Leszek rozłożył ręce i powiedział, że nie wie... bo używa filtrów NIKa od niedawna ... i zna tylko i wyłącznie wersję 4 (które jest na rynku chyba z 2-3 m-ce) ...
po czym ten uczestnik zaczął pokazywać Leszkowi pewne triki i zastosowania, które znał z jeszcze wcześniejszej wersji ...
Po prostu żenujące :(
Motorniczy
31-03-2012, 04:39
Akurat Leszka Szurkowskiego znam od pewnego czasu ... i cenię jako fotografa...
ale mam dokładnie identyczne wrażenie!!!
byłem świadkiem takiej sytuacji:
Szef Color Confidence (dystrybutora NIKa) wszystkich zapraszał na pokazy zastosowania filtrów NIKa, które prowadzi Leszek Szurkowski ... przestawiał go jako wybitnego fotografa i specjalistę od filtrów NIKa
po czym jeden uczestnik podszedł do Leszka i spytał go czym się różni nowy Color Efex Pro 4 od starej wersji 3 (którą ten uczestnik używał) ... po czym Leszek rozłożył ręce i powiedział, że nie wie... bo używa filtrów NIKa od niedawna ... i zna tylko i wyłącznie wersję 4 (które jest na rynku chyba z 2-3 m-ce) ...
po czym ten uczestnik zaczął pokazywać Leszkowi pewne triki i zastosowania, które znał z jeszcze wcześniejszej wersji ...
Po prostu żenujące :(
Jedni schylaja sie po mydlo a inni celowo je upuszczaja. Wazne, ze "kase sie dostalo" - i to jest wlasnie zenujace. Podobno na Roadshow w Lodzi czlowiek, ktory prezentowal puszki nie wykazywal sie w 100% wiedza odnosnie nowych modeli aparatow. Jednak kaske sie dostalo... Aktualnie na targach nie bylem i nie pojde, bylem w zeszlych latach i tendencja byla bardziej niz spadkowa. Wiele ludzi ma podobne zdanie , wiec branza raczej srednio uczeszcza.
Jacenty Z.
31-03-2012, 13:12
Ja wciąż pozytywnie pamiętam Targi sprzed dwóch lat:) W tym roku znów nie dotarłem, choć zaplanowałem urlop (który potem odwołałem i jednak trochę było mi żal...). Zabrakło wśród wystawców Sigmy (dla mnie ważny punkt programu). Wątpiłem w dobre intencje Nikona (dużo bardziej niż Nikon 1 interesowałoby mnie obmacanie nowego 85/1.8G - czy była taka możliwość:?:). W Panasonica i Olympusa wiarę ostatnio straciłem, a Canon i Samsung chyba nie byli w tym roku zbyt obecni?
Bartek - NinoVeron
31-03-2012, 14:29
no tak... nie było Sigmy (pierwszy raz odkąd pamiętam) a to było zawsze jedno z najchętniej odwiedzanych stoisk
nie było Panasonica i Olympusa
Samsung w ostatnich latach miał bardzo ciekawe stoiska z bardzo fajnymi modelkami a teraz porażka :(
Sony było najsłabsze od wielu, wielu lat :(
nie było magazynu Foto - a zawsze mieli bardzo ciekawe miejsca i modelki do zdjęć oraz targowe promocje na prenumeratę
nie było Leici (dwa lata temu mieli super stoisko gdzie prezentowali S2)
ze sprzętem studyjnym nie było: Fripersa, Afe i prawie Quantuuma :( tzn. Produkt Menadżer Quatuuma był na stoisku firmy "matki" - czyli foto-tip ale nie mieli całej gamy produktów jak to zawsze bywało :(
mam wrażenie, że z każdej "dziedziny" było dużo mniej firm niż w latach wcześniejszych
restauracja to porażka - w starej hali było z tym dużo lepiej
na plus jedynie sale wykładowo-konferencyjne - bardzo fajnie zrobione ... jedna obok drugiej (i nie trzeba było latać między kilkoma halami), pojemne i z dobrym sprzętem :)
kolejny ogromny plus dla naszego forumowego kolegi - Czornyja - który na stoisku firmy RCS kalibrował za free laptopy :)
oraz mógł każdemu zrobić wydruk jednego zdjęcia 1m x 1m czy 1m x 1,5m - WIELKIE DZIĘKI! :)
D_Z_I_A_D_E_K
31-03-2012, 15:33
no tak... nie było Sigmy (pierwszy raz odkąd pamiętam) a to było zawsze jedno z najchętniej odwiedzanych stoisk
to masz b. słabą pamięć ;) , bo w zeszłym roku sigmy też nie było.
Jacek S.
31-03-2012, 15:50
nie było Panasonica i Olympusa
No i chyba słabo zwiedzałeś, bo Panas miał jedno z największych stoisk :lol:
Bartek - NinoVeron
31-03-2012, 16:00
hmmmm
Panasonica nie kojarzę :) ale może też dlatego, że z ich sprzętu nie korzystam i jakoś mało co mnie interesuje :) pewnie minąłem ich i nawet się nie popatrzyłem :D
za to fajnie, że drugi rok pod rząd Nikon się wystawiał :) pewnie gdyby nie słynna akcja przeciwko "żółtemu serwisowi foto" to do dzisiaj by ich tam nie było :)
haradrimm
31-03-2012, 16:06
Ja wciąż pozytywnie pamiętam Targi sprzed dwóch lat:) W tym roku znów nie dotarłem, choć zaplanowałem urlop (który potem odwołałem i jednak trochę było mi żal...). Zabrakło wśród wystawców Sigmy (dla mnie ważny punkt programu). Wątpiłem w dobre intencje Nikona (dużo bardziej niż Nikon 1 interesowałoby mnie obmacanie nowego 85/1.8G - czy była taka możliwość:?:). W Panasonica i Olympusa wiarę ostatnio straciłem, a Canon i Samsung chyba nie byli w tym roku zbyt obecni?
Tak można było obmacać wiele szkieł w tym 50 1.8G. Szkło to również było podpięte do d4, którym również można było się pobawić.
fridayimage
31-03-2012, 20:26
Po trzech dniach w końcu w domu!
Faktycznie na stoisku Nikona można było sobie postrzelać fotki nowymi produktami. Ogólnie pozytywne wrażenie.
Odnośnie prezentacji NIK Software, trochę dziwie się organizatorowi czy dystrybutorowi. Sama idea i produkty NIKa są dobre ale mam wrażenie że ciągle mało znane, cena tez nie jest mała, choć warta swoich możliwości. Więc prowadzenie w taki sposób wykładu tylko zniechęca do ich przetestowania.
Natomiast bardzo pozytywne wrażenie odniosłem po dzisiejszym wykładzie Jacka Bonieckiego. Nie śledziłem jakoś specjalnie jego dorobku fotograficznego. Co pewien czas pojawiał się w związku z różnymi akcjami promocyjnymi koncernu sony, i tyle. Teraz z przyjemnością patrze na ta postać. Czuć fotografa i pasje. Opowiada ciekawie i bez nadętego marketingowego języka swojego opiekuna.
ja byłem w sobotę no i powiem że było całkiem przyzwoicie, nikon się postarał obmacałem i obfociłem co chciałem dawali sprzęt bez dowodu :), obronię też foto-technikę jak byście mieli jeden z 3 modeli 24-70 na świecie też byście go nie rozdawali na prawo i lewo... poza tym były takie tłumy że wcale się nie dziwie że ktoś został "gorzej obsłużony" ja byłem wszędzie bardzo dobrze wysłuchany... d800 bajka! wielki krok w porównaniu do d700 i basta. ano i niektóre warsztaty super a niektóre lipa :)
Same targi może małe bo w sumie ciekawie się tylko zaprezentował Nikon, Sony i Panasonic przy czym ten ostatni chyba najlepiej bo było najwięcej sprzętu do testowania. Pentaxy sobie pooglądałem ale Pan ze stoiska traktował mnie jak osobę, której nie stać na taki sprzęt i lepiej żebym ie dotykał :D Niesmak pozostaje mimo że nowe P to ciekawe bajery.
Mile zaskoczyły mnie warsztaty, szczególnie te o Olympus Pen - najpierw nieco opisu systemu a potem każdemu PEN-a w dłoń i w teren na spacer :) przy okazji sprawdziłem w praktyce Olka OM-D oj robi wrażenie robi tylko cena na starcie pewnie będzie zabijała.
Widzę, że wrażenia po większej części są raczej podobne. Czasu wystarczyło tylko na piątkową eskapadę i szału faktycznie nie odnotowałem. Może to dlatego, że wybierałem się w konkretnym celu - pomacać lampy. Okazało się, że na miejscu nie bardzo jest co macać, Foton miał na stoisku ze dwa fomexy, fomei niczym nadzwyczajnym nie zaskoczył (przebojem miał być chyba wentylator, ale jakoś nie zwróciłem baczniejszej uwagi), bowens... cóż bowens ładne folderki przygotował, adekwatne do cen, funsport pokazał to co ma w internecie. W tym gronie nieźle wypadło elfo, które chyba jako jedyne pokazało nowe produkty, o których chętnie rozmawiali (ceny niestety nie wzbudzają entuzjazmu) i jeszcze malutkie stoisko Marko flash, na którym zdołali upakować trochę bardziej budżetowego oświetlenia.
Daleko nie miałem więc nie żałuję wyprawy, choć z drugiej strony żadnych rewelacyjnych informacji nie zdobyłem.
paparazzi89
05-04-2012, 07:58
https://www.facebook.com/events/354291457955107/
a tak się kończy "wiosenne wietrzenie sprzętu"
takie rzeczy to tylko w polsce
paparazzi89
05-04-2012, 11:45
dlatego ja nie brałem aparatu na targi :)
Jacenty Z.
10-04-2012, 14:12
Moim zdaniem ryzyko pozostawienie sprzętu w pokoju + czynnik losowy. Nie musiało być w Polsce...
Ale odbiegamy od tematu wątku: czy są wśród nas jacyś szczęśliwcy, którzy brali udział w warsztatach z aparatami Panasonic (na terenie Targów) lub Sony (spacer z NEX-ami po Łodzi zdaje się...)?