PDA

Zobacz pełną wersję : n10-24 vs tokina 12-24

deimon
25-08-2011, 01:15
Witam

Mam mozliwosci nabycia tych obiektywow w bardzo przystepnej cenie. Moge prosic posiadaczy wyzej wymienionych o opinie ktory wybrac? Moje body to D7k.

Pozdrawiam i z gory dizekuje

jamnik
25-08-2011, 09:30
Nikkor, zdecydowanie Nikkor. Dlaczego? Po pierwsze: kompatybilność bez zakłóceń. Żadnych niespodzianek "na styku" produktów dwóch odrębnych firm. Po drugie: używalne 10 mm. Między 10 a 12 mm przy szerokim kącie to zasadnicza różnica! Po trzecie: znakomite parametry optyczne Nikkora, szczególnie na najkrótszej ogniskowej. Ostatni test porównawczy w "Fotokurierze" jest dla tego obiektywu bolesny. W moim odzczuciu (użytkownika) - bardzo niesprawiedliwy. W gruncie rzeczy niewiele mnie to obchodzi, bo obiektyw jest po prostu znakomity!

krolewicz
25-08-2011, 10:56
tokina wypada w testach zazwyczaj lepiej i jest znacznie tańsza :)

jamnik
25-08-2011, 17:14
No właśnie, w testach. O tym napisałem w poprzednim poście. Użytkowanie tego obiektywu od ponad dwóch lat i choćby pobieżny rzut okiem na powiększenia rzędu 30x45 mówi więcej niż testy. Te Tokiny mają znakomite parametry mechaniczne, natomiast w użytkowaniu potrafią być kapryśne, o mydleniu w narożnikach już nawet nie mówiąc. Człowiek pyta, ja - jako użytkownik jednego z tych obiektywów - odpowiadam. I wcale nie chcę tutaj pomstować na Tokiny a tym bardziej postponować ich użytkowników. :-)

deimon
26-08-2011, 01:30
Dzieki za odpowiedz. Takich wlasnie sprawdzonych informacji przede wszystkim poszukuje. W necie mozna wlasciwie znalesc kazdy rodzaj informacji od mega pozytywnych do bardzo negatywych.

Za tokina przemawia do mnie 2.8 bo mysle ze mozna by to szklo wykozystac rozniez w szeroko pojetym reportarzu mimo ze glownie chce je do krajobrazow i architektury.

Greg77
26-08-2011, 01:41
[QUOTE=jamnik;2505953]Po drugie: używalne 10 mm. QUOTE]

Zgodze sie co do nikkora, ale czy sigma ma nieuzyteczne 10mm?? To chyba nie robie zdjec.....;)
Tokina solidnie wykonana, ale kaprysna i znam opinie osoby doswiadczonej ktora mowila o slabym zachowaniu pod slonce....
Sigma, mozna polecic, bardzo duzo zdjec robie tym obiektywem, nie kupilem Nikkora bo nie bylo mnie wtedy na niego stac a koniecznie chcialem miec cos szerokiego, zlego slowa nie powiem, ostre szklo, kolorystyka calkiem znosna, dystorsja na nizszym poziomie niz kit nikkora....jestem zadowolony. Pytanie jak zachowa sie pod D7k, slyszalem rozne historie, nawet tutaj na forum, zastanawia mnie tylko jak wyglada BF FF na szerokim kacie z przeslona f4.5:D

Art Erie
26-08-2011, 05:43
[...]

Za tokina przemawia do mnie 2.8 [...].

f 2.8 ma tokina 11-16. W 12-24 jest f4.