Zobacz pełną wersję : Photoshop CS3 - dwie wersje
Witam.
Wczoraj w firmie Wimal ( autoryzowany przedstawiciel Adobe ) http://www.wimal.pl/ dowiedziałem się, że mają pojawić się dwie wersje PS CS3 ( podobnie jak jest to w WIN XP ) jedna powiedzmy Home a druga powiedzmy Professional. Termin to maj - czerwiec. Czy ktoś coś wie więcej na ten temat ? Osobiście jestem zainteresowany tym PS CS3 ale w tym przypadku nie wiem czy czekać do pojawienia się PS CS3, który może być w podobnej cenie do dzisiajszego PS CS2 ale to może być okrojona wersja natomiast wersja full może być dużo droższa ? Czy kupić siebie PS CS2 i dać sobie spokój z PS CS3 ? W zasadzie mogę poczekać do wakacji ... chwilowo latam na GIMP i powiedzmy, że z wielkim bólem ale jakoś sobie radzę Wink
Co radzicie ?
Mi osobiście CS3 bardzo przypadł do gustu, chociaż na pewno niektórzy tradycjonaliści będą marudzić z powodu bardzo radykalnych zmian w interfejsie programu (plus wygląda teraz odlotowo, ładnie i kolorowo...).
Ja bym wybrał wersję nowszą.. Akurat jeśli chodzi o Photoshopa to do tej pory każda następna wersja była (przynajmniej jak dla mnie) konsekwentnie lepsza.. Co do różnic edycji PS CS3 (Home, Pro), to nic o tym nie wiem.
ja bym czekał na CS3 (gdyby kupowac niedługo)
bo pewnie nowe wtyczki do dekodowania raw będa oferowane na CS3
jak kupi ktos potem nowy model body - to nie będzie mógł go otwierać na cs2.
zakpup PS jest na dłuzszy czas, dłuzej niz ma sie dzisiajszą puszkę. Brałbym najnowszy - bezwzglednie. Wiadomo, że będzie droższy.
Chyba, że lubisz NX do otwierania rawów, to wtedy możesz brac CS2.
Moja prywatna opinia jest taka, że Camera Raw do CS2 będzie updatowany równorzędnie do CS3 i nie uwierzę, że PS CS2 nie będzie supportował nowych aparatów, które będą wchodziły na rynek dopóki tego nie zobaczę (oczywiście życie potwierdzi o ile się myliłem ;) ).
Poza tym skąd wogóle wiadomo czy Camera RAW będzie miał inną wersję - tylko do CS3. Może można to sprawdzić przed zakupem?
ja bym czekał na CS3 (gdyby kupowac niedługo)
bo pewnie nowe wtyczki do dekodowania raw będa oferowane na CS3
jak kupi ktos potem nowy model body - to nie będzie mógł go otwierać na cs2.
zakpup PS jest na dłuzszy czas, dłuzej niz ma sie dzisiajszą puszkę. Brałbym najnowszy - bezwzglednie. Wiadomo, że będzie droższy.
Chyba, że lubisz NX do otwierania rawów, to wtedy możesz brac CS2.
czy tak dużo droższy to nie wiem, wiem jednak, że nie zmieści się w ramach wniosku o środki z funduszu pracy na podjęcie działalności gospodarczej ze względu na termin - chlip chlip :(, bo musi być max miesiąc od przyznania środków pieniężnych
doktorki z Adobe pośpieszcie się (pliz ;))
pawel sądze tak dlatego, że jest analogicznie z CS1 - nie ma na niego camera raw do nowszych body.
a poza tym to jest zarobek dla producenta - zmuszanie do zakupu lub upgrade do cs3
Poza tym skąd wogóle wiadomo czy Camera RAW będzie miał inną wersję - tylko do CS3. Może można to sprawdzić przed zakupem?
Oczywiście bzdura, camera Raw jest robiony od nowa.
no i 32 bitowe hdry :)
Termin to maj - czerwiec.
Światowa premiera koniec marca , czyli u nas początek kwietnia.
Adobe szykuje niespodzianki także warto poczekać :)