Zobacz pełną wersję : Zakup używanej lampy - na co zwracać uwagę
Hej!
Nie znalazłam takiego tematu, ale jak jest to proszę o info lub przeniesienie wątku.
Przymierzam się do zakupu lampy i w grę wchodzi używana SB 800. I tu pojawia się problem. Na co zwracać uwagę przy kupnie używanego sprzętu? Co jest ważne bardziej a co mniej? Jak nie dać się oszukać? Możecie pomóc?
Przemek Paśnik
24-08-2011, 13:20
1. soczewka fresnela - sprawdź zmatowienia, zbrązowienie, itp
2. wrzuć nowe akumulatory, albo mocne baterie w manualu nastaw 1/1, po wyzwoleniu powinna ładować się ok 4 sekundy, jak kwiczy długo to coś może być z kondensatorami
3. wyzwalanie na body - sprawdź, czy nie wrzuca sama z siebie kompensacji błysku, itp
4. stan wizualny - czasem można załapać się na taką z wyłamanym dyfuzorem
Dzięki.
A czy jest jakiś sposób sprawdzenia lampy, która jest kilkaset km od nas?
Przemek Paśnik
24-08-2011, 13:36
Dzięki.
:confused: no niebardzo, możesz poprosić kogos od nas z forum, -> "pomocna dłoń"
Wiem, głupie pytanie ;) ale mój mąż kupuje różna rzeczy na e-bayu i nawet ciekawy sprzęt foto można tam trafić, tylko nie ma jak go sprawdzić ...
Art Erie
27-08-2011, 10:07
Dzięki.
Nie tak dawno kupowałem SB 800 poprzez serwis aukcyjny. Sprzedający twierdził, że lampa była używana amatorsko i wykonała tylko kilkaset błysków, na zdjęciach obudowa w bardzo dobrym stanie i tyle mozna się było dowiedzieć...
Postanowiłem zadzwonić i dopytać ;) Moje koronne pytanie dotyczyło akcesoriów a konkretnie: " czy w zestawie jest antenka do CLS?"
Nie zostałem wyśmiany, a sprzedającego wprowadziłem w zakłopotanie i otrzymałem odpowiedż przeczącą :)
Morał z tego taki: jeśli zadasz idiotyczne pytanie i nie zostaniesz wyśmiany, mozesz liczyć na amatorsko używaną lampę z małym przebiegiem :)
Nie tak dawno kupowałem SB 800 poprzez serwis aukcyjny. Sprzedający twierdził, że lampa była używana amatorsko i wykonała tylko kilkaset błysków, na zdjęciach obudowa w bardzo dobrym stanie i tyle mozna się było dowiedzieć...
Postanowiłem zadzwonić i dopytać ;) Moje koronne pytanie dotyczyło akcesoriów a konkretnie: " czy w zestawie jest antenka do CLS?"
Nie zostałem wyśmiany, a sprzedającego wprowadziłem w zakłopotanie i otrzymałem odpowiedż przeczącą :)
Morał z tego taki: jeśli zadasz idiotyczne pytanie i nie zostaniesz wyśmiany, mozesz liczyć na amatorsko używaną lampę z małym przebiegiem :)
Dobry pomysł... :))
Z lampami jest jak z samochodami jesli widnieje wpis jeździła kobieta niepaląca, garażowany, bezwypadkowy, pierwszy właściciel to na lampę baczniej spoglądam.
Zakupiłem Nissin'a od faceta, który używał tą lampę TYLKO w studiu. Jestem bardzo zadowolony bo wiem, że nie targał jej gdzieś po plażach na wakacjach itp. ;)
krzychomi
05-09-2011, 10:23
Ja bym dorzucił jeszcze podstawowy test zoomu:
Podpinasz jakiś obiektyw zmiennoogniskowy i przy zmianie ogniskowej w trybie lampa powinna zareagować (wyświetli na wyświetlaczu wartość ogniskowej, usłyszysz silniczek).
No i jak masz czas to można jeszcze zrobić test troszkę dłuższy:
Ustawiasz szeroką ogniskową (powiedzmy że coś koło 24mm) przeskakujesz na manualny tryb w lampie i obniżasz znacznie moc (joystick góra/dół), ręcznie ustawiasz zoom na lampie zoom 24mm (joystick prawo/lewo) i strzelasz. Dostajemy równomiernie oświetlony suficik (najlepiej lekko niedoświetlony). Następnie zmieniasz zoom na lampie (tylko na lampie) na 105mm i strzelasz ponownie. Tym razem na środku fotki powinno być dużo jaśniej.
Można jeszcze sprawdzić wspomaganie AF czy działa. Czy wizytówka się nie telepie.
No i dobrze jest na początek (przed testami) zrobić reset ustawień lampy.
Bardzo wszystkim dziękuję za cenne uwagi :)
Jeszcze tylko jedno ..
1. soczewka fresnela - sprawdź zmatowienia, zbrązowienie, itp
4. stan wizualny - czasem można załapać się na taką z wyłamanym dyfuzorem
Jak praktycznie to wykonać?
Art Erie
30-09-2011, 19:24
- soczewka fresnela - to "szybka" palnika
- dyfuzor - biała "karteczka" wyciągna / wkładana w górne częsci lampy nad "szkiełkiem" palnika.
Szukać sprzedających amatorów /tylko jak to zrobić? ;) /
Zawodowi foto zarzynają lampy do oporu - takich lepiej unikać.
Generalnie przy amatorskim użytkowaniu lampy /wykluczając złośliwość przedmiotów martwych/ nie ma szans na jej zajechanie.
Krzysiek B
02-10-2011, 13:02
amirez takie stwierdzenie jest błędem.
Znam amatorów, którzy katują lampy bez wytchnienia (pełna moc, palnik do przodu i jazda).
Znam tez zawodowców, którzy błyskają rzadko, a jeśli już to robią to z wyczuciem.
Pewnie są i zawodowcy katujący lampy oraz amatorzy, którzy faktycznie korzystają z nich rzadko.
Dlatego nie popadajmy w skrajności.
Do kupna trzeba podchodzić indywidualnie, a nie nastawiać się negatywnie bo to od zawodowca, albo co gorsza nie sprawdzać, bo sprzedaje ją amator.
A może macie jakieś sprawdzone pytania jakimi można chociaż trochę wybadać sprzedającego z allegro?
Znalazłam używaną sb 800 na allegro, nawet nie tak koszmarnie daleko ode mnie, bo z 80 km ale jednak nim się ewentualnie tam bym wybrała chciałabym mieć juz jakieś pojęcie zarówno o oferowanym sprzęcie jak i o sprzedającym.
Jakieś pomysły?
amirez takie stwierdzenie jest błędem.
Znam amatorów, którzy katują lampy bez wytchnienia (pełna moc, palnik do przodu i jazda).
Znam tez zawodowców, którzy błyskają rzadko, a jeśli już to robią to z wyczuciem.
Tyż panie racja ;)
Co chcesz wybadać? A jaką masz gwarancję, że odpowiedzi będą prawdziwe?
Możesz kupić super lampę w super stanie - a ustrojstwo padnie po 10 pierwszych błyskach.
Możesz kupić ostatnie "barachło" i okaże się, że nie jesteś w stanie "badziewia zajechać".
Niestety, lampy nie mają liczników błysków /chyba/.
Można ew. umówić się /pisemnie/ na tzw. gwarancję rozruchową.
teodor2424
07-10-2011, 14:57
Jeżeli mogę coś dodać to ja posiadam od 2009 dwie lampy Sb600 i SB900 i używałem ich amatorko dużo nie pstrykałem ale twierdzę że nawet gdybym dawał im ostro to jeżeli się nie trafiło na jakąś felerną sztukę zaraz po zakupie to te lampy są nie do zajechania.
Swoją drogą mam je na sprzedaż, wraz z całym zestawem Nikona (patrz stopka)
Krzysiek B
07-10-2011, 15:44
Ależ się kolega sprytnie zareklamował :D
Katia problem masz z głowy :D