Zobacz pełną wersję : Jaki plecak do Nikona d5000
Michmiel
24-08-2011, 11:00
Witam,
Przepraszam jeśli było ale mam bardzo niedługo wyjazd i pilnie potrzebuję zakupić plecak do aparatu. Chciałbym aby zmieścił się do niego Nikon D5000 z 18-105 oraz w przyszłości dodatkowo 75-300 i lampa błyskowa. Na chwilę obecną oczekuję aby można było włożyć tam tablet oraz jakąś bluzę. Cena nie musi być wysoka jak się zmieszczę w przedziale 100-200zł będzie fajnie:)
dzięki i pozdrawiam
Polecam plecak fotograficzny K-3 Naneu Pro, ja taki kupiłem niedawno na allegro za 90 zł w bardzo dobrym stanie, spokojnie zmieścisz w/w sprzęt a nawet i więcej. Plecak ten jest bardzo wygodny i nadaje się do długich wędrówek po za miasto. Nie znam się na systemach w które jest wyposażony aby podnieś komfort noszenia dlatego tu masz link do tego plecaka, jest dość fajny opis oraz zdjęcia http://www.forum.outdoor.org.pl/aparaty-i-akcesoria-foto/%28akcesoria%29-naneu-k3-pro/
Co do obiektywu 75-300 to chyba zaszła pomyłka powinno być 70-300,
haradrimm
24-08-2011, 21:59
Polecam coś z oferty Naneu Pro. Sam mam model Alpha, rewelacyjne wykonanie, bardzo wygodny, wytrzymały i w ogóle same plusy;)
Michmiel
24-08-2011, 22:13
Wszystko fajnie tylko że K3 kosztuje ponad 200zł :) A na okazje nie mogę czekać.... Tak sorki pomyłka z tym obiektywem powinno być 70-300:)))
A co powiecie o NANEU PRO Military Echo i NANEU PRO Urban Gear U60 cena jest spoko.
triggerman
22-09-2011, 16:35
Postanowiłem podczepić się pod ten wątek, ponieważ też mam d5000 (choć to akurat jest mało istotne) i szukam plecaka, ale chciałbym taki, do którego upcham też nieduży statyw (złożony 50 cm). A z tego, co oglądam to wiele plecaków jest jakoś tak dzielonych, że może być z tym kłopot. Ciekawie wygląda powyższa propozycja z Naneu K3 Pro z zewnętrzną kieszenią na statyw. A może polecicie coś innego?
Emhyrion
19-10-2011, 15:10
Osobiście niedawno przeszedłem z plecaka na torbę, która "na mieście" wydaje mi się o wiele wygodniejsza - zmiana obiektywu w locie jest prosta, łatwa i przyjemna, zdejmuję jeden, zakładam drugi, wszystko na swoim miejscu, oddzielne komory, łatwy dostęp. Mam Naneu Sahara 115 F i śmiało mogę polecić, mieści się aparat, trzy szkła, mnóstwo przydasiów a oprócz tego książka, "Wprost" i inne lubczasopisma.
Wcześniej używałem dwóch plecaków typu sling (czy jakoś tak to się nazywa) - Lowepro 200AW i Benro Quicken 200. Oba były fajne ale miały wady.
Lowepro - podobno niezła firma, ale po roku suwak głównej kieszeni się zepsuł. Dało się wymienić, oczywiście, ale nowy już nie był tak piękny jak fabryczny. Dodatkowo miał małą pojemność, na dobrą sprawę mieścił się obiektyw na zmianę i parę extrasów. Górna kieszeń bardzo fajna, ale na portfel, klucze i koniec - już żadna książka się nie zmieści.
Benro - dużo fajniejszy, bardziej pojemny. W zasadzie jest ok, ale na wypad w góry, wszędzie tam, gdzie ważniejsza jest wygoda noszenia sprzętu na plecach niż wygoda zmiany obiektywu. Bo niestety - dostęp do komory ze szkłami na zmianę jest trudniejszy niż w przypadku Lowepro. Parę zdjęć mi uciekło, bo albo nie zdążyłem, albo zwyczajnie nie chciało mi się zdejmować plecaka czy kombinować z nim przesunietym na bok. Za to mieszczą się bez problemu body, 1-2 dodatkowe szkła, filtry i inne dodatki, a także jest kieszeń górna na klucze, portfel i dodatki oraz kieszeń niezamykana, dość duża, żeby wziąć xze sobą jakąś lekturkę.
niestety - jeden i drugi nie ma oddzielnej kieszeni na statyw, choś patent Benro z mini kieszonką na jedną lub dwie nóżki + pasek trzymający statyw bardziej mnie przekonuje. Tak umocowany statyw nosiłem na Szczlincu, niestety między ciasnymi skałami tu i tam trochę się przytarł :(
Dotychczasowe moje doświadczenia zaowocowały tym, że na dalsze wycieczki mam plecak Benro, a na miasto torbę Naneu. Lowepro leży w piwnicy i się kurzy...
A na kolejną wyprawę w góry raczej sobie sprawię szelki, pas i kabury na obiektywy i dodatki - będzie i wygodnie, i w miarę bezpiecznie.