Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Noc...
...pod Narvikiem
zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/684/dsc6975m.jpg/)
pozdrawiam :)
Piękny drugi plan. Ja bym chyba ciachnął do kwadratu tuż za łódką - te krzaczory z lewej nie są zbyt fotogeniczne ;)
wolnyslimak
23-08-2011, 22:31
Mnie tylko nie pasuje tytuł zdjęcia. Chyba, że to gdzieś pod kołem polarnym i właśnie tak wygląda noc z dłuuugą złota godziną. Jest przepięknie i tyle. Wydawać by się mogło, że za szeroko trochę ale i uciąć cokolwiek ciężko.Bardzo mi się podoba.
Mnie tylko nie pasuje tytuł zdjęcia. Chyba, że to gdzieś pod kołem polarnym i właśnie tak wygląda noc z dłuuugą złota godziną. Jest przepięknie i tyle. Wydawać by się mogło, że za szeroko trochę ale i uciąć cokolwiek ciężko.Bardzo mi się podoba.
w wątku jest wyjaśnienie, i jest tak jak piszesz :) ciął niczego nie będę gdyż tytuł mówi wszystko
ostro z cieni wyciągane
zawsze mogę nefa podesłać
Pięknie zdjęcie, a Narvik jest kawał drogi za kołem polarnym. Przypuszczam, że to ten fiord gdzie zgineli nasi, razem ze swym okrętem.
Nikonozaur
23-08-2011, 23:03
Bardzo dobrze jest, klimat, światło, gra planów, przekaz pierwsza klasa.
Kolejny ładny widoczek serwujesz...
To pooglądam sobie jeszcze :)
ostro z cieni wyciągane
zwracam honor, nie ma co komentować z kiepskiego monitora :)
krzysztofz24
24-08-2011, 11:23
Wspaniale kolory na niebie, kadr bardzo dobry-swietna wieloplanowosc. Ta czerwona krecha od slonca na wodzie-super. Ogolnie bardzo ladna fotografia. Na pewno jestem na tak, ale mam jedno zastrzezenie;-). Gory w tle i ten pas zieleni pod nimi, sprawiaja wrazenie zanadto wyciaganych z cienia, jest tam dosyc plasko i bardzo malo szczegolow. Bogactwo koloru, tonalnosci i detali na tej fotografi jest glownie na niebie i na wodzie. Ja wiem ze pewnie tam wyszla straszna ciemnica, ale po prostu odpuscil bym bardziej z wyciaganiem tym planom zdjecia i zostawil je ciemniejsze. Co mogloby nawet dodac fotce wiecej klimatu, skontrastowac ja dodatkowo poprzez przyciemnienie tych planow zdjec, a to super niebo i jego odbicie w wodzie bylyby bardziej wyeksponowane na zdjeciu.
Wspaniale kolory na niebie, kadr bardzo dobry-swietna wieloplanowosc. Ta czerwona krecha od slonca na wodzie-super. Ogolnie bardzo ladna fotografia. Na pewno jestem na tak, ale mam jedno zastrzezenie;-). Gory w tle i ten pas zieleni pod nimi, sprawiaja wrazenie zanadto wyciaganych z cienia, jest tam dosyc plasko i bardzo malo szczegolow. Bogactwo koloru, tonalnosci i detali na tej fotografi jest glownie na niebie i na wodzie. Ja wiem ze pewnie tam wyszla straszna ciemnica, ale po prostu odpuscil bym bardziej z wyciaganiem tym planom zdjecia i zostawil je ciemniejsze. Co mogloby nawet dodac fotce wiecej klimatu, skontrastowac ja dodatkowo poprzez przyciemnienie tych planow zdjec, a to super niebo i jego odbicie w wodzie bylyby bardziej wyeksponowane na zdjeciu.
Pozwolę sobie podpisać się równeiż po powyższym.
Bartekkw
24-08-2011, 11:44
A ja myślę że pora dnia zrobiła swoje i tak właśnie było ;)
Świetny fot - chętnie posiedziałbym na tej łódeczce ;)
A ja dodam do wyciagaczy z cienia, ze w pracy ogloadalerm i bylo tak jak piszecie, "wyciagane za mocno", w domu ogladam i jest bajeczka.....od wyswietlacza duzo zalezy!
A ja dodam do wyciagaczy z cienia, ze w pracy ogloadalerm i bylo tak jak piszecie, "wyciagane za mocno", w domu ogladam i jest bajeczka.....od wyswietlacza duzo zalezy!
najgorsze jest to, że ja mam odwrotnie - w pracy dobrze, w chacie nie za bardzo :)
krzysztofz24
24-08-2011, 12:23
Nadal podtrzymuje to co napisalem:-). Zdjecie mi sie podoba...z pewnymi ale;-) o ktorych wspomnialem.
Moje slowa byly adresowane bezposrednio do autora, bo to przeciez jego fotografia. Jak zechce to cos pewnie skrobnie nt swoich zapatrywan a propo tej foty i mojego komentarza.
Grzesiek,( mam luz mode: on:-)), przeciez nie wiesz jaki mam monitor i czy ogladalem to zdjecie na 1 wyswietlaczu czy np na 2.
Takze( nadal luz mode: on;-)) ale z adwokatowania to czesto wychodza jakies obrony czestochowy...a chyba kazdy moze tu komentowac jak chce.
najgorsze jest to, że ja mam odwrotnie - w pracy dobrze, w chacie nie za bardzo :)
:lol:
Grzesiek,( mam luz mode: on:-)), przeciez nie wiesz jaki mam monitor i czy ogladalem to zdjecie na 1 wyswietlaczu czy np na 2.
Takze( nadal luz mode: on;-)) ale z adwokatowania to czesto wychodza jakies obrony czestochowy...a chyba kazdy moze tu komentowac jak chce.
Luz mode - on.....no wlasnie.....
Nie bawie sie w adwokata, skomentowalem zdjecie i komentarz do zdjecia, Krzysztofie, tak odbieram zdjecie;)
no cóz ja na swoim Eizo mam tak jak pisze Greg, gdyby było inaczej nie wystawiałbym tej foty - być może cienie sa na tej wąskiej granicy i w zalezności od rodzaju monitora jest różny jej odbiór , a komentować i piosać mozna to na co ma śię ochotę :)
Motorniczy
24-08-2011, 14:46
Kojące, pozdrawiam.
A na moim Eizo ta łódka wadzi tak samo w kadrze jak na lipnym lapku.
Po obejrzeniu na moim Eizo stwierdzam to samo, a jeszcze dodam, że wyciągane z cienia jest za mocno po lewej i to widać.
Ale tak wogóle światło piękne.
ostrytux
24-08-2011, 23:30
Po obejrzeniu na moim Eizo stwierdzam to samo, a jeszcze dodam, że wyciągane z cienia jest za mocno po lewej i to widać.
Mam podobnie jak moi przedmówcy, od siebie dodam że woda również wygląda mówiąc oględnie nie za ciekawie zwłaszcza po lewej stronie.
Uff, to jednak w domu mam w porządku monitor.
ok. skoro już kilka osób twierdzi ze jest zbyt jasno to musi coś w tym być, u mnie nadal jest ok - inna sprawa, że było to poza kołem podbiegunowym i praktycznie nocy tam nie ma, jest szarówka taka właśnie jak na tej fotce, mam jeszcze inne kadry z tego miejsca więc w przyszłości wezmę wasze uwagi pod wzgląd :)
jacekz40
25-08-2011, 11:35
Janusz nie słuchaj tych monitoromaniaków :mrgreen: bo popadniemy w paranoje :-D
Jest super obrazek :wink:
A niedługo to Ci wezmą zdjęcie i rentgenem prześwietlą :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jak dla mnie to nie widzę, żadnego niepokojącego objawu przy wyciąganiu cieni na tym zdjęciu. Wszystko jest ok. PS>Janie jakim obiektywem robiłeś, coś długiego?
Dla mnie zdjęcie super, klimat i kolory w światłach, bajka. Ale te zdjęcie jest dla mnie za poprawne, jak prymus w klasie, ja bym spróbował bardziej niestandardowo przyciąć te zdjęcie. Wiem, że trudno jest tu coś skadrować, ale może, może wprowadził bym bardziej niepokojący kadr. Zdjęcie bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam,
AMI
Jak dla mnie to nie widzę, żadnego niepokojącego objawu przy wyciąganiu cieni na tym zdjęciu. Wszystko jest ok. PS>Janie jakim obiektywem robiłeś, coś długiego?
Dla mnie zdjęcie super, klimat i kolory w światłach, bajka. Ale te zdjęcie jest dla mnie za poprawne, jak prymus w klasie, ja bym spróbował bardziej niestandardowo przyciąć te zdjęcie. Wiem, że trudno jest tu coś skadrować, ale może, może wprowadził bym bardziej niepokojący kadr. Zdjęcie bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam,
AMI
witaj Mariuszu, zaraz się uśmiechniesz, otuż fota zrobiona w okolicy Narviku o godz 23 25 z ręki ( brak mozliwość rozstawienia statywu, gdyż była to skarpa fiordu dość mocno stroma ) Nikonem 70-200mm2.8 ogniskowa 150mm, F9, 1/40 sek, ISO 800 - noc polarna jest bardzo jasna praktycznie taki klimat jak na tym zdjęciu trwa do 1 00 w nocy, jest dosłownie wieczorowa szarówka z ferią światła na niebie jak to widać, dzisiaj siedzę w pracy i nawet na moim starym laptopie mz. jest dobrze, zapewne odbiorcy nie przyzwyczajeni do odbioru fotografii robionej w takich warunkach, szarości zarejestrowane w kadrze biorą za nadmierne wyciąganie, fotka pokazana na czterech innych portalach nie spotkała się z takimi uwagami. Już trochę czasu robię foty i raczej nie mam wpadek technicznych, gdybym miał choć cień wątpliwości ta praca nie znalazła by się na portalu, choć jak to mówią nie ma ludzi nie omylnych.
Co do kadrowania, to warunki wymusiły takie a nie inne, z prawej światło było na tyle mocne ze przepalało, z lewej zaczynał się głębszy i ciemniejszy pas drzew. Oczywiście każdy ma prawo do dowolnego odbioru fotografii i do pisania swoich spostrzeżeń, dlatego nie polemizuję i nie upieram się
pozdrawiam :)
witaj Mariuszu, zaraz się uśmiechniesz, otuż fota zrobiona w okolicy Narviku o godz 23 25 z ręki ( brak mozliwość rozstawienia statywu, gdyż była to skarpa fiordu dość mocno stroma ) Nikonem 70-200mm2.8 ogniskowa 150mm, F9, 1/40 sek, ISO 800
No to tak jak podejrzewałem, lekkie spłaszczenie planów wynika z ogniskowej, naturalne a nie z powodu jak ktoś napisał "źle wyciągniętych cieni", a których ja nie widzę aby było źle wyciągnięte. To tak IMHO.
A co do kadrowania, chodziło mi o to, że można by zobaczyć jak by praca wyglądała jak byś skadrował prawą stronę i trochę dołu, wtedy może, widok był by bardziej niepokojący, a tego bym oczekiwał aby grało to z cieniami.
Pozdrawiam,
AMI
No to tak jak podejrzewałem, lekkie spłaszczenie planów wynika z ogniskowej, naturalne a nie z powodu jak ktoś napisał "źle wyciągniętych cieni", a których ja nie widzę aby było źle wyciągnięte. To tak IMHO.
A co do kadrowania, chodziło mi o to, że można by zobaczyć jak by praca wyglądała jak byś skadrował prawą stronę i trochę dołu, wtedy może, widok był by bardziej niepokojący, a tego bym oczekiwał aby grało to z cieniami.
Pozdrawiam,
AMI
kumam, spróbuję z Twoją propozycją, jezeli chodzi o ciecia kadru to nie ukrywam jestem trochę staroświecki w tym temacie 99% moich kadrów nie docinam, pozostałość po analogu, w wizjerze kadruję na gotowo, ale może to błąd i powinienem się przełamać chociażby do tak ostatnio modnych kwadratów, z drugiej jednak strony ja kocham w fotografii przestrzeń, celowy zakup 14-24mm i ciąć, serce boli :):):)
wojtek6308
25-08-2011, 17:03
Kolejny ładny widoczek serwujesz...
To pooglądam sobie jeszcze :)
... i ja sobie pooglądam, ba jest na co popatrzeć :D .
Pozdrawiam,
AMI
Mariuszu, ja nie napisałem że "źle wyciągnięte cienie" napisałem "ostro" i nie jestem ktoś, tylko Maciej.
Tak a propos, nie słyszałem aby ogniskowa rozjaśniała cienie. Mogę oczywiście się mylić w swojej ignorancji ;)
Pozdro
No nie mam tak profesjonalnego sprzętu do oglądania " na zwykłym " wygląda bardzo dobrze.Pozdrawiam
Wyciągane, niewyciągane temat niepotrzebnie mz tak wałkowany.
Autor ma tak duże doświadczenie, że raczej baboli by tu nie wstawiał.
U mnie wygląda całkiem dobrze, a mając jeszcze w pamięci te jasne, norweskie noce napiszę, że klimat oddano prawidłowo.
No właśnie klimat, chyba on jest tu ważniejszy niż dywagacje na temat ciągnięcia i odbioru monitorowego ;).
Mi jedynie kompozycja średnio podchodzi, ale jak Janek słusznie zauważył każdy ma swój gust i każdy odbiera trochę inaczej. I bardzo dobrze, bo by nudno strasznie się zrobiło ;).
Mariuszu, ja nie napisałem że "źle wyciągnięte cienie" napisałem "ostro" i nie jestem ktoś, tylko Maciej.
Tak a propos, nie słyszałem aby ogniskowa rozjaśniała cienie. Mogę oczywiście się mylić w swojej ignorancji ;)
Pozdro
Macieju, w ogóle nie miałem na myśli Twojej wypowiedzi tylko Krzysztofa. Po drugie w swej ignorancji nie zauważyłeś, że nie napisałem nic takiego, że ogniskowa rozjaśnia cienie :). Tylko, że lekkie spłaszczenie obrazu wynika z ogniskowej a nie z rozjaśnienia cieni. Over:).
.... ale mam jedno zastrzezenie;-). Gory w tle i ten pas zieleni pod nimi, sprawiaja wrazenie zanadto wyciaganych z cienia, jest tam dosyc plasko i bardzo malo szczegolow...
Macieju, w ogóle nie miałem na myśli Twojej wypowiedzi tylko Krzysztofa. Po drugie w swej ignorancji nie zauważyłeś, że nie napisałem nic takiego, że ogniskowa rozjaśnia cienie :). Tylko, że lekkie spłaszczenie obrazu wynika z ogniskowej a nie z rozjaśnienia cieni. Over:).
Przepraszam w takim razie. Kiepski dzień miałem i stąd te fochy. Pozdrawiam.