PDA

Zobacz pełną wersję : D5000 i lampa Metz 36 AF-5

Przemek80
23-08-2011, 20:54
Witam!
Mam pytanie posiadam zestaw jak w temacie.Po podpięciu lampy w menu aparatu nie ma opcji "lampa zewnętrzna" jest tylko "lampa wbudowana". W środku opcje iTTL i manual. Lampę aparat wykrywa bo działa np.redukcja czerwonych oczu i korekta EV dla lampy no i błyska przy robieniu zdjęcia.Jak ustawię (dla wbudowanej,bo innej opcji nie ma) iTTL mam wrażenie,że aparat nie steruje lampą.Na przysłonie np.5,6 zdjęcia są normalnie naświetlone, a wyższa przysłona to już ciemne.Na manualu mam wrażenie,że zawsze błyska tak samo czy ustawię z pełną mocą czy tez np.1/32.Gdzie może być problem?

Przemek80
28-08-2011, 13:01
Temat do zamknięcia.

Pokson
28-08-2011, 21:44
Możesz chociaż napisać w czym tkwił problem??/ Bo mam podobny z tą samą lampą

Przemek80
29-08-2011, 17:51
Mój problem polegał na tym,że trochę pochopnie ją kupiłem i okazało się,że nie ma manualnych ustawień.W niektórych sklepach internetowych jest opis nie do tej lampy i tym się skusiłem.W sumie to nie załuję,bo lampa droga nie była i daje radę:) Jakie problemy z nia masz?

Pokson
29-08-2011, 23:14
Ja mam z kolei inny problem. Też mi nie "wykrywa' lampy w aparacie, tylko że u mnie to wygląda inaczej. Robię zdjęcia: pierwsze nie doświetlone, nie zmieniam ustawień, robie drugie, przepalone, robie trzecie, dobre... Najczęściej jest tak że 1 zdjęcie jest skopane a reszta git. Tak w skrócie opisałem problem, bo dzieja sie na prawde rożne kwiatki z tą lampą:(

Przemek80
30-08-2011, 13:17
U mnie jest tak,że w menu aparatu nie ma opcji lampa zewnętrzna.Jest to zrozumiałe, bo lampa nie posiada manualnych ustawień,działa tylko z iTTL i ten sprawuje się dobrze. Mniej swiatła lampa dziala z większa mocą,wiecej to działa z mniejsza. Działa reducja czerwonych oczu,korekta błysku.Na moje oko wszystko jest w porządku.Wydaję mi się,że twoja jest zepsuta,ale tak na odległość to cięzko mi jest jednoznacznie stwierdzić.