PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie szkła

photoaction
22-08-2011, 23:18
Witajcie
Zabrałęm się za czyszczenie swoich szkieł. Wszystko ładnie pięknie, ale napotkałem problem przy 70-200
Otóż tylna soczewka (przy mocowaniu do body) jest osadzona głeboko w obudowie. Jak ja wyczyścić?
Paluchem i sciereczka nie za bardzo zdaje egzamin, patyczkiem do uszu tym bardziej.. chce wytrzec powloke szkla bo mam tam klka kropek..
Mam tez pytanie - jak usunac kurz wewnatrz obietywu. mam ze 2 kropki wewnątrz i jakiegoś mikrowłoska.

Czy ogolnie mozna używac plynu do czyszczenia okularów?

darkmajin
23-08-2011, 09:00
to samo jest w 105vr dodatkowo sprawę utrudnia "zamszowaty" meszek który ładnie odbiera włoski ze wszelkich szmatek/patyczków ;), ostatnio ucinałem mały kwadracik ściereczki i czyściłem, z innych sposobów to wspomniany patyczek i lens pen ta końcówka z drobinkami węgla czy czegoś, nie wiem co jest w płynie do okularów, ale 99% płynów to izopropanol (alkohol izopropylowy) tani jak barszcz i tego bym się trzymał

te ze środka bez rozbierania tam zostaną niestety :/

credka
23-08-2011, 11:56
Kiedyś czyściłam płynem do okularów, ale pewien bardziej zaawansowany foter uprzedził mnie, że zawartość takiego płynu bardziej może zaszkodzić powłokom szkła niż im pomóc...