Zobacz pełną wersję : Konwersja zdjęcia do czerni i bieli - Tutorial video
Mosquito
22-08-2011, 18:37
Zapraszam do zapoznania się z tutorialem, który przygotowałem na temat przygotowania fotografii w B&W. To pierwsza część - kolejne niedługo! :)
Zachęcam do wyrażania waszych opinii i spostrzeżeń - raczkuje w temacie tuotriali jednak bardzo chciałbym go rozwinąć.
AeZFF8HNEfc
Na blogu udostępniłem część materiałów wykorzystanych przy tym nagraniu, zapraszam! (http://jaroslawsaternus.com)
jarekf34
22-08-2011, 19:36
Zapowiada się ciekawie więc pozostaje nic innego jak czekać na następny filmik :D
Dzięki za włożony wysiłek w tego tutka. Zapowiada się bardzo fajnie i już dodaje temat do subskrypcji i czekam na więcej ;-)
Z moich "uwag" to wybrałbym bezpieczniejsze zdjęcia - np. portrety. Zdjęcia które zaprezentowałeś są bardzo fajne, ale mają wiele drobnych szczegółów co po konwersji do yt kiepsko wygląda - za dużo odcieni, zbyt skomplikowane zdjęcie. Portret tej starszej Pani byłby imo znacznie lepszy do pokazania konwersji bo byłoby więcej na nim widać.
BTW filmik przez ostatnią minutę wyświetla tylko czarne tło (już po pożegnaniu) - chyba coś się źle przycieło.
Sam film bardzo mi się podobał - widać, że masz łatwość w omawianiu tego co dzieje się na ekranie, nie jąkasz się i ogólnie bardzo przyjemnie się ogląda. Akurat dzisiaj zabieram się za zgłębianie B&W więc chętnie poznam Twoje sztuczki w tym temacie.
Mosquito
23-08-2011, 21:43
Dzięki za poświęcenie czasu temu filmikowi. Nie ukrywam, że bardzo cieszę się że odbieracie go pozytywnie.
Chcę Was zachęcić również do stawiania pytań, wskazówek, krytycznych uwag. Żyjemy we wspaniałych czasach gdzie interakcja jest na wyciągnięcie ręki i warto z tego korzystać. Postaram się zrobić co w mojej mocy aby wyjść naprzeciw Waszym oczekiwaniom.
hadwao - ogromne dzięki za te uwagi! Tak, myślę że przygotuję konwersję jakiegoś portretu - tak jak piszesz, im mniej zamieszania i niepotrzebnych szczegółów tym lepiej dla odbiorcy. Nie zauważyłem tego czarnego ekranu na końcu - dopiero poznaje soft, który pozwala tworzyć tego typu filmy. Myślę, że jakość obrazu i dźwięku jest lepsza od pierwszego filmu, który jakiś czas temu przygotowałem - jednak potknięcia mogą się pojawiać (postaram się ich unikać, obiecuję! :)).
Pozdrawiam!
Jarek Saternus
Motorniczy
23-08-2011, 23:23
Dobra robota, moge smialo powiedziec, ze posiadasz dydaktyczn dar :) Interesujace fotografie. Pozdrawiam i trzymam kciuki za kolejne odcinki. Pozdro
normalnie nie moge sie doczekac nastepnej czesci:) pozdrawiam:)
przyłączam się do chóru pochwał. filmik niemal idealny, jednak brakowało mi informacji na jakim programie pracowałeś :) podstawowa informacja, a jednak.
tak czy inaczej, czekam z niecierpliwością na kolejną część ^^
Adobe Photoshop CS3 lub CS4 lub CS5 :)
Zapraszam do zapoznania się z tutorialem, który przygotowałem na temat przygotowania fotografii w B&W.
Pytanko.
Prezentowany sposób konwersji do B&W nie ma nic wspólnego z próbą uzyskania efektu B&W, który otrzymuje się na filmie B&W?
Mosquito
29-08-2011, 23:43
przyłączam się do chóru pochwał. filmik niemal idealny, jednak brakowało mi informacji na jakim programie pracowałeś :) podstawowa informacja, a jednak.
tak czy inaczej, czekam z niecierpliwością na kolejną część ^^
Pracuję obecnie na Adobe Photoshop CS5
Pytanko.
Prezentowany sposób konwersji do B&W nie ma nic wspólnego z próbą uzyskania efektu B&W, który otrzymuje się na filmie B&W?
Nie, zupełnie nie. Kiedyś eksperymentowałem z ustawieniami Chanel Mixer, które miały symulować określone filmy. Nie trzeba szukać daleko aby znaleźć takie info (np. tu (http://www.markushartel.com/blog/learn-from-markus/channel-mixer-settings)) Szybko o tym zapomniałem, nie czuję tego, nie widzę tej "magii" filmu. W końcu aparat cyfrowy, analogowy, rodzaj filmu czy matrycy - to jedynie narzędzia. Wydaje mi się że siła tych najpiękniejszych analogowych fotografii nie wiąże się z materiałem na jakim je zarejestrowano. Siła płynie z doświadczeń i wizji tych znakomitych fotografów.
Myślę też, że lepszą drogą od próby naśladowania filmu cyfrowo, jest zakup analogowego aparatu - w końcu ten sprzęt nie jest dziś drogi.
Fajny materiał. Coś dla mnie. D z i ę k u j ę i czekam na II część.
Nie, zupełnie nie. Kiedyś eksperymentowałem z ustawieniami Chanel Mixer, które miały symulować określone filmy. Nie trzeba szukać daleko aby znaleźć takie info (np. tu (http://www.markushartel.com/blog/learn-from-markus/channel-mixer-settings)) Szybko o tym zapomniałem, nie czuję tego, nie widzę tej "magii" filmu. W końcu aparat cyfrowy, analogowy, rodzaj filmu czy matrycy - to jedynie narzędzia. Wydaje mi się że siła tych najpiękniejszych analogowych fotografii nie wiąże się z materiałem na jakim je zarejestrowano. Siła płynie z doświadczeń i wizji tych znakomitych fotografów.
Myślę też, że lepszą drogą od próby naśladowania filmu cyfrowo, jest zakup analogowego aparatu - w końcu ten sprzęt nie jest dziś drogi.
Podstawowa sprawa, to materiał negatywowy B&W bardzo słabo rejestruje światło z zakresie widma niebieskiego i fioletu. Dlatego np. na zdjęciach B&W słaby jest kontrast białych chmur na niebie lub prawie chmur nie widać, więc żeby wzmocnić efekt stosuje się odpowiednie filtry.
Dlatego stosowanie Chanel Mixer w miarę dobru sposób niejako symuluje B&W negatywowe,
To co zaprezentowałeś, to jest już po prostu bardziej złożona zabawa z PS, bardziej przypominająca zabawy z naświetlaniem papieru w ciemni.:wink:
lukpiecz
30-08-2011, 15:21
i ja dołączę do czekających na drugą część!!
Mosquito
30-08-2011, 21:19
Podstawowa sprawa, to materiał negatywowy B&W bardzo słabo rejestruje światło z zakresie widma niebieskiego i fioletu. Dlatego np. na zdjęciach B&W słaby jest kontrast białych chmur na niebie lub prawie chmur nie widać, więc żeby wzmocnić efekt stosuje się odpowiednie filtry.
Dlatego stosowanie Chanel Mixer w miarę dobru sposób niejako symuluje B&W negatywowe,
To co zaprezentowałeś, to jest już po prostu bardziej złożona zabawa z PS, bardziej przypominająca zabawy z naświetlaniem papieru w ciemni.:wink:
Tak, faktycznie o to mi chodzi. Choć i to o czym pisałeś ma u mnie zastosowanie. Tz. selektywne wykorzystanie informacji zawartych w poszczególnych kanałach, tak aby np. wydobyć obrazy które najbardziej nas interesują.
Jeszcze raz dzięki Wszystkim za zainteresowanie!
J.S.
lukpiecz
06-09-2011, 18:04
kiedy druga część? bo się doczekać nie mogę :)
Mosquito
07-09-2011, 18:42
kiedy druga część? bo się doczekać nie mogę :)
Prace trwają, zrobię co w mojej mocy aby do końca tygodnia wysłać go online :)
Gratuluję autorowi, fantastyczna lekcja .
enzojabol
09-09-2011, 14:02
Świetny tutorial, czekam z niecierpliwością na drugą część i trochę konkretów bo póki co jedynie apetyt wywołałeś ;)
Mosquito
11-09-2011, 23:09
Udało się! :) Część druga:
ik_WkhhqZzo&feature=channel_video_title
Z niecierpliwością czekam na Waszą ocenę! :) J.S.
Łukasz F.
12-09-2011, 13:22
Jarku, MZ robisz świetną robotę:). Jednak w drugiej części wstęp jest nieco przydługi:(. Osobiście wolę konkrety. Niemniej wielkie brawa :)
Mosquito
12-09-2011, 18:53
Jarku, MZ robisz świetną robotę:). Jednak w drugiej części wstęp jest nieco przydługi:(. Osobiście wolę konkrety. Niemniej wielkie brawa :)
Wielkie dzięki Łukasz!
samson09
13-09-2011, 07:12
To czekamy na kolejne tutki od ciebie :)
czy mi sie wydaje czy ja glos narratora znam z pewnej strony tutoriali photoshopa :) ? Gratulacje dla autora.Pozdraiwam
Piotrek 77
18-09-2011, 09:09
film świetny, zarówno pierwszy jak i drugi. W bardzo fajny sposób opisuje konwersję zdjęć. Może jak temat W&B się wyczerpie to inny tutorial z twoim udziałem
Czekam na następny
bright_orange
20-09-2011, 21:11
również mogę ocenić jako bardzo dobrą robotę. Po takim tutku aż jest parcie na zdjęcia..
Pozdrawiam i czekam na kolejny tut! :)
Wszystko pięknie wytłumaczone i z chęcią obejrzę kolejne ale czy tylko ja mam problem z dźwiękiem ? na moim laptopie bardzo słabo słychać narratora pomimo ustawienia głośników na max.
triggerman
22-09-2011, 10:09
Tutorial świetny - nic tylko eksperymentować z fotkami :) A co do dźwięku.. hmm ja oglądałem w telefonie (sic!) i na dźwięk nie narzekałem :)
Mosquito
22-09-2011, 22:10
Jeszcze raz dzięki za Was czas, również za te pozytywne komentarze. W te szare i chłodne dni to niezwykle cenne źródło motywacji!
Dźwięk jest za cicho, następnym razem postaram się podbić go tak aby nie zmuszać Was do podnoszenia głośności.
Johan P - niestety nie możesz znać mnie z innych stron o tutorialach, ponieważ te filmiki to mój debiut :)
Pozdrawiam
Jarek
Kawał dobrej roboty. Dziękuję za poświęcony czas dla dobra innych. Jestem Twoim fanem :D
Szacun dla człowieka któremu się chce:-)
BialyBST
30-09-2011, 13:20
piona!
Ja również dziękuję. Bardzo pomocne filmy. Czekam dalej !!