PDA

Zobacz pełną wersję : Andy_O vs Sailor

admin
09-02-2007, 00:24
Koledzy wypalili z dwururek ale pociski jeszcze nie dolecialy, wiec chca nacisnac po raz kolejny aby miec pewnosc dobicia adwersarza. Nacisneli wiec spusty ponownie i zapraszaja forumowiczow na sekundantow po raz kolejny. Glosowanie zamkne dokladnie w tym samym czasie w ktorym pierwsze kule ugodza rywala!

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://digital.pl/pojedynek/3.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://digital.pl/pojedynek/4.jpg)

WYNIK "DOGRYWKI": ANDY_O 68; SAILOR 61 - GRATULACJE!

odie83
09-02-2007, 00:26
no to już jest klasa!!!! :)
Dlaczego od razu nie strzelali do skutku ;) ?

oba świetne ale jedno chyba nieco lepsze...

vuki
09-02-2007, 00:28
czy ja nie w temacie jestem? to co za pierwszym razem spudlowali?
a co bedzie jak pierwsze starcie wygra jeden a drugie drugi - remis?

admin
09-02-2007, 00:29
Lizanie ran :) Zawsze moga sie dobic trzecim pociskiem :)

sailor
09-02-2007, 00:30
wypalilem .. ale coz to.. nagle ostry bol mnie przeszywa .. w sercem bezposrednio ugodzon ... achhh kula przeciwnika siegnela celu... czy tylko ja padam czy moja tez trafila .. nie wiem .. ciemno przed oczami .. zimno ..

odie83
a co bedzie jak pierwsze starcie wygra jeden a drugie drugi - remis?
rewolwery mają raczej 6-strzałowe więc na pewno do wykończenia bębenka sytuacja się rozstrzygnie ;)

Vadim
No, lepiej Waszmościowie w oczach moich i moich dziewic wypadacie, już lepiej...

Pozdrawiam

sailor
09-02-2007, 00:32
dawaj te dziewice :) .. niech rany opatrza i gorzalki dzban przyniosa :)

odie83
09-02-2007, 00:35
...a bo to dziewice jakoś inaczej gorzałkę podawają? :twisted:

Ludmar
09-02-2007, 00:39
tym razem dwururka? hmm a co jak się okaże ze mają kałachy ;)

bomba! podobają mi się obie fotki yyy tzn grafiki? ;) ale najbardziej 1
prawde mówiąc nie jestem fanem aż takich montaży fotek ale jednak są i takie co mi się podobają :)

Mosquito
09-02-2007, 00:41
:shock::shock::shock: ********** waść moście, i tak pwoiem, bo w szoku jestem! tez musze sie wódki napić, może ona rozum rozjaśni, pomoze wybrać :shock::shock::shock:

admin
09-02-2007, 00:43
Spoko panowie, do 12-nastu na kalendarz dociagna :)

sailor
09-02-2007, 00:44
fotki yyy tzn grafiki? ;)

fotki, nie grafiki. technika fotomontazu znana jest od sameg poczatku istanienia fotografii a kolaz wymyslono jeszcze wczesniej. obie foty sa do osiagniecia pod powiekszalnikiem.. tyle ze trzeba by sie bardziej napracowac ;)

Spoko panowie, do 12-nastu na kalendarz dociagna :)

aaaaa to taki chytry plan nasz admin uknul :D:D:D.. jzu wiem czemu w pierwszej lufie proch byl niepodsypany ...

Andy_O
09-02-2007, 00:47
Odie - przyznaj się szelmo, ile tam tych zdjeć jeszcze masz?

sailor
09-02-2007, 00:48
mi mowil wczoraj ze jzu ani jednego .. na szczescie duza butla lyskacza przekonala go ze jezcze cos tam chowa :D .. i jak tu nie pic :P

odie83
09-02-2007, 00:51
chciałbym łyskacza :(
dziś siedzę juz przy dębowym i zastanawiają się czy dobrze robię, że nie idę jutro na egzamin z Metody Elementów Skończonych ;]

co do fot to spokojnie... :mrgreen:
będzie ile trzeba, oby mi tyko kasy starczyło bo ten shutterstock drogi jakiś jest :???:

Vadim
09-02-2007, 00:58
Sailor, łotrze rozpustny, dziewic Ci się jeszcze zachciewa? Smoka pokonaj, to i dziewice będą i gorzała. Ale nie jakiś tam berbeluch śmierdzący, tylko prawdziwa, z gór słowackich przytargana... 70%...

Pozdrawiam

sailor
09-02-2007, 00:59
to gdzie ten smok? znajde go i skopie mu ogon tak ze nie bedzie wiedzial ile ma glow :) ... smooookuuuu smooooookuuuu !!!!

Vadim
09-02-2007, 01:02
Andy_O zwą tego smoka...

Pozdrawiam

Paweł
09-02-2007, 01:03
jakieś.... takie.... hmmm.... mnie się nie podoba. nawet nie wiem co konkretnie.... najbardziej kompozycja obu fotek. nie odmawiam zdolności w psuju ale dużo to nie znaczy świetnie....
pozdrawiam

sailor
09-02-2007, 01:08
Pawel - a obrazy Dalego ci sie podobaja? czytal ty temat zabawy? :) a co konkretnie w kompozycji nie tak w obu fotach?

jm
09-02-2007, 01:10
Po raz kolejny stwierdzam, że ja tu nie pasuję:(

aczkolwiek zagłosowałam.

sailor
09-02-2007, 01:12
Karolinko .. czemu?? :(

Andy_O
09-02-2007, 01:23
Karolinko .. czemu?? :(

Oj, czemu, czemu.. zamiast fotografować wszyscy siedzą przy PSach i warstwy zakładają.

Jacek_Z
09-02-2007, 01:31
no to nie mam już wyrzutów sumienia. Przedtem głosowałem na Andego, teraz na Sailora.
Te prace mi sie podobają bardziej niż te pierwsze. Ciekawe. A gdyby nie było 2 rundy?
A ile tego macie jeszcze pochowane?

odie83
09-02-2007, 01:38
A ile tego macie jeszcze pochowane?
No wiesz... pisałem już, że wszytko zależy ode mnie i od funduszy, które nie zostaną zmarnotrawione na piwo :mrgreen:

Mosquito
09-02-2007, 03:30
Po raz kolejny stwierdzam, że ja tu nie pasuję:(

aczkolwiek zagłosowałam.

Wszystko przez tego PSa ehh :neutral: smutno mi sie zrobilo gdy to napisalas, bo twoje zdjecia sa mila odskocznia od tej PSutej grafiki. Kolejny argument przemawiajacy za tym zeby sie upic :] w sumie kazda okazja dobra a zostalo mi jeszcze troszke czasu do rana :)

andrzej500
09-02-2007, 08:58
Ha ha. Spodziewałem się, że na jednym strzale się nie skończy. Jedno i drugie jest intrygujące.
Styl rozpoznawalny, ale nigdy nic niewiadomo. Teraz jest problem. To musi być spisek mający na celu ….? Jak się człowiek naogląda TV to potem wszędzie spisek?
Na jedynkę. Chociaż remis tutaj widzę.

Lolas
09-02-2007, 09:32
Rownie mocno jak wynik pojedynku ciekawi mnie autorstwo fotek w obu rundach. Mam swoje podejrzenia hehe ale jestem bardzo ciekaw czy odgadlem :-)
Musze przyznac, ze w obu rundach nie musialem dlugo zastanawiac sie nad wyborem.

Imago
09-02-2007, 11:20
Przyznam się szczerze, że nie wiem na kogo zagłosowałam i nie wiem po czym inni poznają która praca czyja. Bedę miała niespodziankę i dobrze :D.

kronos28
09-02-2007, 11:44
oooo matko ile wy jeszcze tego pocykali chopy? Dawac jeszcze hi hi bo fajnie sie patrzy na takie pomysły. Teraz to na obu jak nic Dali. 1- gdzie taka ulica ze tyle tych noo modelek? 2 - na takiej bezludnej wyspie tez bym sobie posiedział :mrgreen:

flyski
09-02-2007, 17:29
Waszmościowie, tuszę iż teraz (perfidnie) głos swój odwrotnie niż w pierwszym starciu oddałem i że dogrywką jakowąś oczy swe nacieszyć mi jeszcze przyńdzie, jako że w produkcyach waszych kolejno większą rozkosz wnoszących imć Dalego woń czuć żywą

wizja
09-02-2007, 17:36
pleplepllle... no dobra, 2 :-)

pawl_s
09-02-2007, 18:56
Oba sie podobaja, cieszyc sie czy martwic? :) wybralem, ale ciezko bylo.

glisek
10-02-2007, 01:17
no to teraz daliscie ostro!!
fotki bede musial na trzezwo poogladac by zaglosowac.
Kurde.

glisek
10-02-2007, 01:21
tak se teraz gdybam...
druga fota przez ostre wyrwanie ciala z wody raczej nie sugeruje marynistycznych zainteresowan fotografujacego.

Paweł
10-02-2007, 01:41
Pawel - a obrazy Dalego ci sie podobaja? czytal ty temat zabawy? :) a co konkretnie w kompozycji nie tak w obu fotach?
jest kilka które mi się podobają.... i czytałem temat... dzięki za troskę
pozdrawiam

sailor
10-02-2007, 04:03
jest kilka które mi się podobają.... i czytałem temat... dzięki za troskę
pozdrawiam

a powtarzajac pytanie ... co konkretnie w kompozycji nie tak w obu fotach?

jakubs
10-02-2007, 11:05
Co prawda zdjęcia mówią za siebie, ale że pewnie dobrze czasem usłyszeć, co inni na nich widzą- to napiszę co widzę ;) A widzę historyjkę, o kimś kogo nie ma... mężczyźnie. No i na tym podobieństwa obu dzieł się kończą. Jeden Autor sugeruje, że mężczyzna to taki demiurg- będący ponad i poza- kobiecej tożsamości, wyciąga rękę i obdarowuje istoty bez twarzy kryształami oblicza... niektóre stworzenia bez twarzy dar ten przyjmują, i te, stopniowo przestają być anonimowe, zasiedlają swoją tożsamość, obracają ku nam swe oblicza... Pozostałe kontynuują swą wędrówkę ku światłu , lecz wędrówka ta jest również zabezpieczona przez mężczyznę (męskość), wszak w rzeczywistości tej panuje symetria i tonacja koloru sugerująca pokrewieństwo z demiurgiczną ręką. Ciekawe, że tych które wybrały tożsamość jest mniej i między dwiema grupami przebiega dość ostra granica...
Drugi Autor, podobnie jak poprzednio, przedstawia wizję biegunowo różną. Mężczyzna u niego jest papierową namiastką człowieka, która zajmuje się swoim papierowym światem... Świat ten jest co prawda zbudowany z symboli, lecz symbole te pozostają tylko jego papierowymi symbolami, nawet kpiarski księżyc z wąsikiem Dalego nie chce się zmaterializować, choć jego symbolika przemian i kobiecości może jest pewną nadzieją dla papierowego faceta, który jak na razie ulokował się, może intuicyjnie, w pobliżu serca wyspy. I może kiedyś twarz i łono wyspy wynużą się, a wtedy nie będzie mógł już udawać, że mieszka na samotnej wysepce otoczony symbolami...

Prace oczywiście świetne i trudno się zdecydować na głosowanie, dzięki :)

sailor
10-02-2007, 16:05
jakubs - piekne..swietna interpretacja .. i zeby bylo ciekawiej ..w mojej pracy bliska oryginalu :) jestem pod wrazeniem :)

andrzej500
11-02-2007, 00:32
Widzę to tak:

Pierwsze - w sposób dojrzały Mężczyzna stwarza Kobietę. To, Kim jest i Jaką może Być. Jeśli się powiedzie może wtedy wybrać, zdecydować. Tak naprawdę to się bawi Kobietami.

Drugie - dowcipnie potraktowane - młody siedzi na cudzie natury i nawet nie wie o tym.
Próbuje złowić coś. Może złotą rybkę. Brakuje mu wielu zmysłów. Doświadczony księżyc z sumiastymi wąsami jest zadziwiony, co gamoń wyprawia. Taaaka Wyspa.

Ryszard Gałgan
11-02-2007, 00:51
Panowie ...tu cywilizacja w gruzy się wali, a wam tylko d.... w głowie.
Czy wolno mi napisać że się z wami pora****e ?

flyski
11-02-2007, 00:53
Panowie ...tu cywilizacja w gruzy się wali, a wam tylko d.... w głowie.
Czy wolno mi napisać że się z wami pora****e ?

Pora czego? ...

Ryszard Gałgan
11-02-2007, 01:03
pora relaksu.... wiadomo

madmips
11-02-2007, 13:54
1. ciekawa praca, jeżeli ma to być nawiązanie do wyklejkanki to ok, ale skoro jest to obróbka cyfrowa, to brakuje mi przede wszystkim elementów cienia oraz głębi.
2. tutaj widzę poważniejsze podejście do tematu, troszkę zaskakuje mnie ta noga modelki, ale jest bardzo fajnie.

Tym razem nie potrafię zgadnąć czyja jest która praca, obie są fajne, ale strzelam w...

jchyra
12-02-2007, 00:37
czyli mój faworyt na najwyższym podium - cieszę się i gratuluję
bardzo wyrównana walka
mnie osobiście ujęła prostota wycinanek, fotografia wydał mi się taka... autentyczna, o dziwo :-)

sailor
12-02-2007, 01:25
Andrzeju gratulacje :) mimo iz bylem konkurentem to kibicowalem tej focie :)

flyski
12-02-2007, 21:04
No coś takiego, trafiłem 2ke choć w pierwszym pojedynku autorstwo domyślne źle wytypowałem gratuluję Andy_O, no i mamy piękny remis po dwóch starciach ani chybi dogrywka będzie!

Andy_O
12-02-2007, 21:28
No coś takiego, trafiłem 2ke choć w pierwszym pojedynku autorstwo domyślne źle wytypowałem gratuluję Andy_O, no i mamy piękny remis po dwóch starciach ani chybi dogrywka będzie!

Proponuję dogrywkę w innej konkurencji: kto pierwszy polegnie przy bytelczynie zacnego trunku.

Kiedy tylko odeśpię wczorajszą sesję (która zakończyła się o 3.00 w nocy) - napiszę co, po co i dlaczego :-)

sailor
12-02-2007, 21:55
Proponuję dogrywkę w innej konkurencji: kto pierwszy polegnie przy bytelczynie zacnego trunku.

jestem jak nabardziej za .. Andy ... zapraszam do pyrlandii .. zimy tu cieplejsze to i trunki ladniej dojrzewaja :)

kronos28
12-02-2007, 22:16
hi hi to zaglosowalem oboje panowie dostaliscie po moim glosie w pierwszej serii Sailor a w drugiej Andy :)

pojedynek naprawde pasjonujacy. No to REPLAY ja poprosze :D

sailor
12-02-2007, 22:59
kronos .. nie dadza ripleja :D

Imago
12-02-2007, 23:13
Kronos, ja tak samo :D. I wychodzi na to, że w sumie jest remis :). I bardzo dobrze :). Gratuluję obu.

Maciej
13-02-2007, 00:10
A ja w obydwu pojedynkach byłem wierny Sailorowi. :)

sailor
13-02-2007, 00:30
dziekowac dziekowac :)

glisek
13-02-2007, 02:17
.. zimy tu cieplejsze to i trunki ladniej dojrzewaja :)

Taa szczegolnie, ze jestem minimalnie w szoku bo w pyrlandii zima trzyma a na poludniu w koszulkach z krotkim rekawem chodza. Wawa zreszta tez w sniegi uboga:)

Tak, czy siak, w pyrlandii wieksze szanse na zmrozony trunek ;)

jakubs
13-02-2007, 09:42
Gratulacje dla Autorów! :)

Andy_O
13-02-2007, 10:35
Kiedy ustaliliśmy temat pojedynku, przez kilka dni analizowałem twórczość Dalego. Zastanawiałem się, co należałoby pokazać aby zdjęcia były ciekawe a z drugiej strony przewrotne. Chciałem, żeby widz, oczekujący na wychylenie się Dalego zza kurtyny, nagle otrzymał od niego zupełnie nieoczekiwanego kuksańca z tyłu.
Dali był malarzem, więc wypadałoby nadać zdjęciom charakter graficzny przez obróbkę. Nie wgłębiając się w treść zdjęcia, sama forma byłaby już nawiązaniem do tematu konkursu. Jednak pomysł wydał mi się banalny, bo przecież zajmujemy się fotografią a nie grafiką komputerową, dyskutujemy o przesłonach i blendach a nie wektorach i warstwach.
Idąc tropem Freudowskiej psychoanalizy (Dali inspirował się naukami Freuda) i czasów, w jakich żył Dali doszedłem do wniosku, że na pierwszym zdjęciu pokażę symbol występujący często zarówno wśród artystów epoki niemieckiego narodowego socjalizmu, jak i w komunistycznym socrealizmie. Będzie to kobieta-heros, piękna siłaczka rozszarpująca zegar. Tytuł „stracony czas” miał nadać całości wymiaru symbolu, socrealistycznej rzeźby.
Dla przeciwwagi na drugim zdjęciu postanowiłem pokazać zabawną historyjkę niby-graficzną, ale bez użycia technik malarskich w PS-ie. Ponieważ w pracach Dalego często widzimy elementy nieożywionej scenografii zamieniające się nagle w ludzkie twarze czy postaci, wpadłem na pomysł „ludzkiej wyspy”. Zwykły wędkarz, zwykły obrazek. Ale mamy tutaj i kawałek fabuły, bo przecież to wielkie rybsko zaraz połknie haczyk i nie wiadomo jak sprawa się potoczy, i ducha Dalego patrzącego na to wszystko z wysoka i trzymającego piecze nad tym, aby wszystko było dostatecznie surrealistyczne. Całość wykonana nie skomplikowaną grafiką, ale wycięte z białego papieru.
Miało to być dowcipne dopełnienie pierwszego, trochę surowego i nadętego zdjęcia.
Oprócz tego były jeszcze dwa pomysły. Jeden polegał na połączeniu typowego dla Dalego półpustynnego krajobrazu wykonanego w formie miniaturowej makiety (sfotografowanej w technice makro) z fragmentami modelki, która z tej makiety by wystawała. Nad całością widoczna byłaby moja głowa ucharakteryzowana na samego Salvadore. Pomysł nie mógł być zrealizowany z powodu braku wizażystki, o czym później. Ostatni pomysł był najbardziej oderwany od prac mistrza, nawiązujący tylko w luźny sposób do niektórych jego dzieł. Nie zdradzę go, bo wkrótce zamierzam do zrealizować.
Pierwsze zdjęcie miało być głównym zdjęciem pojedynku a drugie stanowić dla niego przeciwwagę, śmieszną pointę. Obawiałem się trochę, że wystawiając do pojedynku drugie zdjęcie usłyszę głosy „Sailor zrobił fotografię, a Andy zasłonił się sztuczkami w PS-ie”. Miałem nadzieję, że pierwsze zdjęcie nie będzie odebrane w kategoriach „gołej baby”, że symbolika zdjęcia jest dostatecznie czytelna. Tytuł „stracony czas” miał tą symbolikę nasuwać. Nie chciałem budować „aury tajemnicy” za pomocą zasłaniania modelki, bo tajemnicy nie stanowi modelka, nie opowiadam tutaj o kobiecości. To kobieta-heros zdjęta z cokołu, a nie fotografia wstydliwej niewiasty. Rozbudzanie wyobraźni widza przez pokazanie tajemniczo zakrytej kobiety kierowałoby uwagę w złym kierunku, skupiałoby ją na wyglądzie modelki a nie tym, co ona robi, co swym działaniem chce pokazać. Zasłonięcie jej zbliżyłoby formę do prac Dalego, ale nie o naśladownictwo mi chodziło. Modelka i jej działanie maiły być symbolem trwonionego przez nas na wszelkie sposoby czasu, na punkcie którego mistrz Salvadore miał najwyraźniej bzika. Oczywiście zdjęcie zostało poddane retuszowi tak, aby nie było zbyt wyzywające - tak naprawdę nie widać na nim więcej niż na większości grzecznych aktów.
Wkrótce wrzucę „backstage”, więc nie wyłączajcie telewizorów ;-)

wrrum
14-02-2007, 09:41
Głosowałem na obu.
Oba moje głosy były w mniejszości, ale muszę przyznać, że fotki robicie świetne. Przepraszam! To już nie fotki, to prace!
Gratulacje dla zwycięzców :-D.

P.S. To może 3 runda, rozstrzygająca?

Andy_O
19-02-2007, 16:19
Mały opis wykonania zdjęcia test tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19582)

haszz
04-03-2007, 00:33
a ja nigdy nie mialem zdolnosci do interpretacji sztuki :( moze jakis uposledzony jestem czy jak? Jak mi pani nauczycielka kazala w szkole wiersze interpretowac to zawsze mowilem to co napisane a nie to co autor mial na mysli...slyszac PALA, SIADAJ !!!
Nawet obrazow nie umiem interpretowac, chyba dusza moja daleka od artystycznej skoro taki niemota ze mnie. raczej chyba jestem kronikarzem niz artysta, ale to chyba nic zlego.
Tak wiec jako kronikarz mowie ze nie rozumiem tych prac :( przykro mi i przepraszam za swoja niemoc. Poprzednie byly dla mnie czytelniejsze.