Zobacz pełną wersję : Nikon D3000 i zdjęcia ślubne
Witam!
Posiadam Nikona D3000 ze standardowym obiektywem. Pomyslalem sobie że może bym się zajoł robieniem ślubnych zdjęć.
Moje pytanie brzmi czy D3000 nadaje się do tego i np jaki obiektyw oraz lampę trzeba by dokupić żeby robić takie zdjęcia.
Pozdrawiam !
Damiankck
22-08-2011, 10:42
kolejna prowokacja.
było o zdjęciach ślubnych na forum wiele razy. Użyj szukajki
Witam!
Posiadam Nikona D3000 ze standardowym obiektywem. Pomyslalem sobie że może bym się zajoł robieniem ślubnych zdjęć.
Moje pytanie brzmi czy D3000 nadaje się do tego i np jaki obiektyw oraz lampę trzeba by dokupić żeby robić takie zdjęcia.
Pozdrawiam !
Do fotografii ślubnej nadaje się każdy aparat, nawet zwykły kompakt, o ile zdjęcia nim wytworzone będą się podobać nowożeńcom i otrzymasz za ich zrobienie zapłatę.
Jakie zdjęcia dokładnie ? Z małą GO czy z dużą, szerokie czy wąskie ujęcia. Doświetlone dodatkowym światłem czy nie ? Różne efekty uzyskuje się różnymi obiektywami i nie wszystkie są wystarczająco uniwersalne.
Wszak nie aparat a fotograf robi zdjęcia ;) D3000 jak najbardziej nadaje się do robienia zdjęć.
To nie jest żadna prowokacja. Kupiłem aparat jakis rok temu i tak leży żadko go używam i pomyslalem że warto coś z nim robić.
To nie jest żadna prowokacja. Kupiłem aparat jakis rok temu i tak leży żadko go używam i pomyslalem że warto coś z nim robić.
To skoro leży to najpierw go ogarnij robiąc poprostu zdjęcia czegokolwiek.
Krótkie pytanie i krótka odpowiedź:
D3000 nada się spokojnie. A jakie obiektywy? - jasne (no i z własnym silnikiem) :)
pewnie ze sie nada
znajomy tez nim robi
i zarabia po 2 kola za imprezke
cheyenne
22-08-2011, 11:32
D3000 spokojnie wykonasz reportaż ślubny.
Z dowolnym obiektywem i lampą ( warunek by pasowały do body)
Pozostaje małe ale: akceptacja uzyskanych zdjęć przez PM i z tym może być problem.
Moja rada: zabierz aparat do kościoła i spróbuj zrobić kilka zdjęć.
Wtedy sam stwierdzisz czy efekt jest zadowalający.
target_xx
22-08-2011, 17:08
posiadam ten aparat i juz mialem okazje fotografowac w kosciele, i podstawowym obiektywem, zdjecia nie byly najlepsze przez ciemy obiektyw ale mysle ze przy jakims jasnym szklem wszystko bedzie super:-)
CrommCruaich
22-08-2011, 17:41
posiadam ten aparat i juz mialem okazje fotografowac w kosciele, i podstawowym obiektywem, zdjecia nie byly najlepsze przez ciemy obiektyw ale mysle ze przy jakims jasnym szklem wszystko bedzie super:-)
Zależy od kościoła. W jasnym może da radę, ale z moim D3000 nawet czasem f1.4 nie daje rady.
LordRamzes
22-08-2011, 17:54
kup dobrego tamrona 17-50 F2,8 i sb 900 lub nową sb 600(nie wiem czy jeszcze produkują ) i rób zdjęcia i kup szybko kolejną puszkę i lampę a zob inwestycja się zwróci :)
Motorniczy
22-08-2011, 19:55
Niezly joke z tych watkow :P
Dodatkowo zainwestuj w słownik ortograficzny.
Też się przyda ;)
Niezly joke z tych watkow :P
Witam
przecież wszyscy wiemy że to podpucha ;) a ciekawe czy nie dowiemy się o sesji coolpixami opędzonej :)
Pozdrawiam
szymon708
22-08-2011, 20:59
Jasne :-) Ale kup sobie jakieś jasne szkiełka na M42
joker333
22-08-2011, 21:42
przepłaciłeś lepiej było kupić zenita z heliosem i jakąś rolkę filmu może być przeterminowany oddajesz młodym 36 zdjec i w ten sposob inwestując w sprzet mniej jak stowke zgarniasz 2 tysiace a sprzet Ci juz zostaje na kolejne zlecenie musisz tylko dokupić druga rolkę filmu bo na tej samej już bedzie ciezko
A może zajmij się hodowlą jedwabników ?
Podobno też się opłaca...
wnoszę o zamkniecie tego bezsensownego wątku :-P
Polecam przestudiować forum, podobnych wątków było mnóstwo.
wnoszę o zamkniecie tego bezsensownego wątku :-P
Przychylam się do tego wniosku. ;)