PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Blog-Moje spotkanioa z przyrodą

tomek61
21-08-2011, 19:48
Witam

zapraszam na pierwsze wypociny na moim nowym blogu.
Chcę tam opisywać spotkania z przyrodą i moje wrażenia oraz ew.przemycić trochę porad dla "fotowariatów" przyrodniczych.
Mam nadzieję że kolejne wpisy będą ciekawsze.
www.kubinio61.blog.interia.pl
Pozdrawiam i zapraszam do czytania i komentowania

TMB
21-08-2011, 20:06
Fajnie :) Tylko czy nie lepiej bylo wpisywac swoje fotoprzygody na swojej stronie www. ?

tomek61
21-08-2011, 20:47
Może i tak ale ja nie mam pojęcia a mój młodszy syn który robił mi stroneępermanentnie "nie ma czasu"
Pozdrawiam

przemo65
21-08-2011, 20:52
Zdjęcia zimorodka są fantastyczne - czy można prosić o poradę (link), jak, kiedy i z czym (obiektyw) go podejść, żeby takie zdjęcia zrobić.

Z góry dzięki.

zurkow
21-08-2011, 21:21
będę śledził bloga :)

tomek61
21-08-2011, 22:33
przemo65: po pierwsze trzeba stwierdzić obecność zimorodków na danym terenie, co nie jest specjalnie trudne.Najczęściej je najpierw słychać gdyz wydają bardzo charakterystyczny głos przelatując nad wodą lub też w trakcie polowania na ryby(patrz w necie).
Jak już namierzysz ptaka trzeba poobserwować gdzie najczęściej siadają na stanowiskach łowieckich(gałęzie,powalone drzewa,kołki wystaąace ponad powierzchnię wody itp).
Oczywiście ważne jest to aby takie miejsce było odpowiednio oświetlone.Dobrze jest też w takim wybranym miejscu "podłożyć" własny wybrany patol jako nowe stanowisko łowieckie zimorodka( z reguły akceptują bez problemu).
Kolejną czynnością jest postawienie ukrycia(siatka maskująca,namiot itp) w odpowiedniej odległosci od stanowiska łowieckiego zimorodka.Najlepiej "jak najblizej" oczywiscie w granicach rozsądku.
Teraz pozostaje zasiąść w ukryciu i czekać.Najlepiej wcześnie rano lub póznym popołudniem,wtedy światło jest najbardziej atrakcyjne.
Co do sprzętu to ja osobiście fotografuję Nikonem D300s+AF-S nikkor 300/4 + w niektórych sytuacjach telekonwerter x1.4.
Jak juz ptak usiadzie na "podstawionym" patolu daj mu troszkę czasu zanim naciśniesz spust migawki i obserwuj czy dzwięk migawki go nie płoszy.Ważne także jest to aby w ukryciu zachowywać się cicho i nie wykonywać obiektywem gwałtownych ruchów--wszystko bardzo spokojnie i powoli.
Bardzo istotne jest także tło,najlepiej jak najbardziej jednolite i mocno rozmyte,tak aby fotografowany model wyrażnie się od niego "odcinał".
To chyba z grubsza,na poczatek tyle.Jak już uda ci się zrobić pierwsze fotki to pochwal się na forum.
Życzę wytrwałości i powodzenia
Pozdrawiam

Szardin
22-08-2011, 12:45
fajny poradnik - za innych - dziękujemy :-)

tomek61
22-08-2011, 16:41
Bardzo proszę i mam nadzieję że na coś się te porady przydadzą.
Pozdrawiam

joksic
22-08-2011, 17:59
Tomku - świetne fotografie zimorodków i bardzo fajny opis. Tomku jeśli można odbiegając od tematu - co jest przyczyną tego, że obecnie focisz nikkorem 300 f.4? O ile dobrze pamiętam Twoja ewolucja fotografowania fauny różnymi obiektywami była taka - na początku nie wiem czym, potem sigma 500 f4,5, nikkor 400 f2.8, nikkor 300 f2.8 no i teraz 300 f4. Przyznam, o ile nie chodziło o sprawy finansowe, to trochę mnie zastanawia taka ewolucja. A obecnie fotki pstrykane przez ciebie nikkorkiem 300 f.4 są pierwsza klasa. Pozdrawiam

tomek61
22-08-2011, 18:23
Tak to w życiu bywa że raz "pod wozem,raz na wozie".
Dawno temu przerabiałem jeszcze Sigmę APO MACRO 400/5.6,Nikkora 80-400 no i potem te wspomniane przez Ciebie.Sigma 500/4.5 to było świetne szkiełko ale Nikkor 400/2.8 to rewela ale za to waga 5 kg .
Potem tak się "porobiło" ze bardzo potrzebowałem kasy i zmuszony byłem sprzedać to super szkiełko(bardzo za nim tęsknie).
Jak na razie jestem b.zadowolny z nikkora 300/4 ale mam nadzieję że może kiedyś uda mi się wrócić do czegoś dłuższego i jaśniejszego.

Pozdrawiam

evilseed
23-08-2011, 14:22
Będę regularnie odwiedzał Twojego bloga :)
W życiu czasem jest mocno pod górkę, ale widać, że pomimo "gorszego" sprzętu coraz lepsze fotki robisz :)
Pozdrawiam :)

tomek61
23-08-2011, 18:32
Dzięki za miłe słowa i zapraszam