PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75 f/2.8 + filtr Marumi C-PL standard = winieta?

21-08-2011, 19:28
Witam serdecznie,

Ostatnio zakupiłem filtr polaryzacyjny Marumi C-PL 67 mm standard do Tamrona 28-75 współpracującego z D700 i zauważyłem dużą winiete :/ Wiem, że są wersje slim filtrów dla obiektywów szerokokątnych ale przeciez ten Tamron nim nie jest i teraz stąd moje pytanie drodzy koledzy, czy wymieniając filtr z wersji Standard na wersje Slim pozbęde się tej winiety czy też poprostu ten obiektyw z polarem i tak na bedzie winietować a wymiana w sklepie filterka na Slim nic nie da?

Z góry dziekuje za pomoc

wasilewk
21-08-2011, 19:30
Slim pomoże, ale prawdziwy Slim: z jednej strony nie ma gwintu !

Pzdr.

21-08-2011, 19:40
W takim razie do obiektywów standard (np.T28-75) na FX filtry tez trzeba kupowac w wersji "Slim" aby uniknac winietowania?

wasilewk
21-08-2011, 19:45
To zależy od obiektywu. Jednak Slim pasuje do wszystkiego, tylko... ...no właśnie: dekielka zakładanego na gwint nie założysz i trzeba dekielek zewnętrzny ( tak mam z N24-70 ). A przy okazji: dopiero filtr B+W przestał 'poprawiać' ostrość obrazka z tego obiektywu (nawet oryginał Nikona mydlił).

Pzdr.

21-08-2011, 19:54
To co proponujesz, zmienic filtr na Slim i dokupic dekielek zewnetrzny czy tez pozostac przy tym Standard i zmuszac sie do robienia zdjec powyzej f/4 ?

wasilewk
21-08-2011, 19:59
Oczywiście zmienić.
Ba ! Nawet mam Cokina Slima i nie winietuje. Ostatnio, jednak, przy krajobrazie: raczej patrzę gdzie mam słońce (wybieram porę) i filtrów nie stosuję.

Pzdr.

21-08-2011, 20:05
Ok, tak wiec wymienie filtr na Slim bo nie moge patrzec na te czarne rogi na fotkach. A tak przy okazji musze tez dokupic ten dekielek ktory mocuje sie na zewnatrz.

Serdeczne dzieki za pomoc :)

Pozdrawiam

wasilewk
21-08-2011, 20:20
Ok, tak wiec wymienie filtr na Slim bo nie moge patrzec na te czarne rogi na fotkach. A tak przy okazji musze tez dokupic ten dekielek ktory mocuje sie na zewnatrz.

Serdeczne dzieki za pomoc :)

Pozdrawiam

Dekielek, jeśli będzie filtr bez gwintu. Ja nie spotkałem, ale może jest jakiś z gwintem SLIM, który z tym obiektywem nie winietuje... ...trzeba wypróbować.

Pzdr.

Zolty
24-08-2011, 21:52
Zobacz B+W w wersji XS-Pro: taki slim z gwintem z przodu. Jest plytki wiec nie trzyma dekla od szkla tak pewnie jak gwint obiektywu, ale daje rade. Co do winiety - zalezy od szkla, ale na 24-70 nie zauwazylem winiety. Dopiero zestawiony z UV (tez XS-Pro) pokazal ciemne rogi.