PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] zachód

przemo65
21-08-2011, 09:26
1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img651.imageshack.us/img651/9154/20110810200124.jpg)

Sebastianito
21-08-2011, 09:32
Napisze tak: Niebo miales naprawde super, niestety zdjecie to jednak dyskwalifikuje brak jakiegokolwiek tematu, punktu zaczepienia... ot niebo z ladnymi promieniami... kolory na plus, reszta na minus...

darek_d
21-08-2011, 09:38
Przy otwieraniu zdjęcie zapowiadało się ciekawie, niestety całość mi się nie podoba. Jak przedpisca zauważył nie ma tematu, szkoda, że nie znalazłeś czegokolwiek, drogi kawałek, prawidłowo naświetlony i byłoby ok.

przemo65
21-08-2011, 09:38
... niestety zdjecie to jednak dyskwalifikuje brak jakiegokolwiek tematu, punktu zaczepienia...

Czy można prosić o jakieś wskazówki?

Może poniższe jest lepsze, jeśli tak, to w czym?

2

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img21.imageshack.us/img21/2522/11071620210401.jpg)

darek_d
21-08-2011, 09:43
Czym według Ciebie te zdjęcia się różnią? Zobacz środek kadru, nic nie widać. Robiłeś na przesłoną f7.1 trzeba było mocniej przymknąć wyszła by ładniejsza gwiazdka. Co do motywu też średni.

Sebastianito
21-08-2011, 11:16
Czy można prosić o jakieś wskazówki

Jasne ze mozna. Zdjecie drugie juz jest lepsze ale tylko w jednym punkcie... masz boje i to juz jest jakis punkt zaczepienia dla wzroku. Popracuj na edkspozycja, unikaj robienia zdjec pod slonce na poczatek... a jesli juz musisz to je... porzeswietlaj troche... wydobedziesz troche szczegulow a niebo mozna zawsze przygasic... pocwicz to na pocaztek. Jesli nie masz mozliwosci uzywania szarej polowki to rob 2-3 zdjecia tego samego kadru (HDR) i w jakimkolwiek programie spruboj je polaczyc... jest multum mozliwosci aby takie zdjecie bylo wykonane poprawnie... jakies pytania to napisz na priv postaram sie odpowiedziec.

Duder
21-08-2011, 15:29
Nie wiem skąd taka krytyka zdj. nr 1. Prawidłowo wykonane zdjęcie nieba, które jest tu tematem i żadne "zaczepiacze" wzroku nie są do niczego potrzebne. Obserwuję od dawna jakieś dziwne schematyzmy myślowe powtarzane w kółko przez forumowiczów. Oczywiście może się komuś nie podobać brak jakiegoś pomostu, łódki czy chociaż kołka albo kamienia, ale to są prywatne upodobania i nie powinny być traktowane jak wymogi dla dobrego zdjęcia. Jak ktoś chce pokazać piękne niebo to po ch... mu jakieś dodatki i ulepszacze?

aronov
21-08-2011, 15:32
święte słowa

Sebastianito
21-08-2011, 16:28
Ale kto powiedzial, ze ja sie znam? Ot takie moje odczucie, nie kazdy musi sie z nim zgadzac... a i dobrze ze sie nie zgadzaja...

przemo65
21-08-2011, 20:11
No i zrobiliście mi z wodę z mózgu. :shock:;)

jaś
21-08-2011, 21:44
ja też się nie znam ale moim skromnym zdaniem jak się robi sylwetkowe zdjęcie (bo to takie zdjęcie jest) to ta sylwetka powinna być ciekawa np. jakieś fantazyjnie uschnięte drzewo, ciekawa architektura - nie wiem kapliczka jakaś albo coś innego, tutaj tego niestety zabrakło co do myślenia schematami to ogólnie wiadomo że najbardziej lubimy piosenki które już znamy czyli porządna sylwetka na odlotowym niebie bo niestety schemat z "gołym" niebem nie jest ani nowatorski ani odkrywczy i nawet na forum przewija się ciągle.

andrzejp
22-08-2011, 04:40
Nie wiem skąd taka krytyka zdj. nr 1. Prawidłowo wykonane zdjęcie nieba, które jest tu tematem i żadne "zaczepiacze" wzroku nie są do niczego potrzebne. Obserwuję od dawna jakieś dziwne schematyzmy myślowe powtarzane w kółko przez forumowiczów. Oczywiście może się komuś nie podobać brak jakiegoś pomostu, łódki czy chociaż kołka albo kamienia, ale to są prywatne upodobania i nie powinny być traktowane jak wymogi dla dobrego zdjęcia. Jak ktoś chce pokazać piękne niebo to po ch... mu jakieś dodatki i ulepszacze?
Duder,dobrze to ująłeś,masz rację w każdym calu,a Przemo65 nie narzekaj na wodę....tylko fotografuj i szukaj swojego kierunku jak i dojrzewaj fotograficznie. Nie trzymaj się schematów ( tak mocno podpowiadanych) dużo ćwicz- fotografuj.