Zobacz pełną wersję : do którego szkła kupić filtr polaryzacyjny
neverhood
20-08-2011, 22:49
Moje pytanie kieruje glownie do fotografow krajobrazu.
Mam N70-20 2.8 oraz N35 2.0
poradzcie prosze do ktorego z tych szkiel dokupic filtr polaryzacyjny
CrommCruaich
20-08-2011, 22:53
Kup do tego z szerszym filtrem i przejściówkę na mniejszą średnicę.
neverhood
20-08-2011, 23:07
Kup do tego z szerszym filtrem i przejściówkę na mniejszą średnicę.
mozesz cos jasniej, ewentualnie polec o jaka przejsciowke chodzi
filtr chce kupic z najwyzszej polki, ale nie wiem o co chodzi z przejsciowka i jak to dziala
joker333
20-08-2011, 23:29
chodzi o to że kupujesz do tego szkła gdzie jest większa średnica a do drugiego z mniejsza srednica dokupujesz redukcje aby dalo sie ten filtr w nia wkrecic
Kup do obydwóch jak masz kasę .
Co do firmy i preferencji to ja bardzo lubię B+W jestem zadowolony choć teraz nie kupował bym już filtrów w wersji SLIM
neverhood
22-08-2011, 09:38
myslalem o filtrach z polki kasseman:
ten (http://allegro.pl/filtr-b-w-77mm-pol-cir-xs-pro-ksm-mrc-nano-i1772309740.html) lub ten (http://allegro.pl/filtr-b-w-pol-cir-mrc-77-mm-najwyzsza-jakosc-i1760475338.html)
czy mozecie mi polecic jakas przejsciowke, choc bardziej chyba przychylam sie do wersji kupic dwa filtry osobno. poki co do wiekszego obiektywu
neverhood
22-08-2011, 09:46
Kup do obydwóch jak masz kasę .
Co do firmy i preferencji to ja bardzo lubię B+W jestem zadowolony choć teraz nie kupował bym już filtrów w wersji SLIM
dlaczego nie kupowalbys wersji slim? co polecasz w takim razie
dlaczego nie kupowalbys wersji slim? co polecasz w takim razie
Z błahego powodu chodzi o dekielek ;)
myslalem o filtrach z polki kasseman:
ten (http://allegro.pl/filtr-b-w-77mm-pol-cir-xs-pro-ksm-mrc-nano-i1772309740.html) lub ten (http://allegro.pl/filtr-b-w-pol-cir-mrc-77-mm-najwyzsza-jakosc-i1760475338.html)
czy mozecie mi polecic jakas przejsciowke, choc bardziej chyba przychylam sie do wersji kupic dwa filtry osobno. poki co do wiekszego obiektywu
Nie wiem co ci powiedzieć ja kupowałem u Hesji w sklepie
http://imfoto.pl/ gdzie mi ściągali filtry na zamówienie.
Napisz do nich niech ci podpowiedzą.
Ja z B+W jestem bardzo zadowolony.
+1
Używam przejsciowkę Heliopan: też się blokuje przy zdejmowaniu filtra ;-)...
Heliopan juz nie robi KSM'a - to info z raysfoto.
B+W robi KSM w wersji obudowy XS - taki slim z gwintem od frontu coby sie dekiel trzymal. Tegoz nabyle i jestem zadowolniony, w przeciwienstwie do UV.
Art Erie
06-09-2011, 22:04
Kolejny powód: slim kupuje się by nie winietował na szerokim kącie. Z kolei na szerokim kącie w przypadku tego filtra występuje "błąd polara" ( nierównomierna polaryzacja), co w przypadku krajobrazu eliminuje zastosowanie polara na szerokim kącie.
neverhood
06-09-2011, 22:38
Napiszcie mi w takim razie jakie filtry polecicie na 35tke i 70-200 jakies konkretne modele
Art Erie
06-09-2011, 22:45
Używam Marumi na tańsze szkła i B+W na 77mm.
Kolejny powód: slim kupuje się by nie winietował na szerokim kącie.
Przeanalizuj rozmowę raz jeszcze i napisz gdzie negowałem zastosowanie SLIM pod szeroki kont .
Z kolei na szerokim kącie w przypadku tego filtra występuje "błąd polara" ( nierównomierna polaryzacja), co w przypadku krajobrazu eliminuje zastosowanie polara na szerokim kącie.
Tak i jesteś wstanie zobaczyć "błąd polara" na wydruku …..
Pomijam to że nie powiedziałeś/napisałeś o którym polaryzacyjnym filtrze piszesz .
Art Erie
07-09-2011, 09:58
Przeanalizuj rozmowę raz jeszcze i napisz gdzie negowałem zastosowanie SLIM pod szeroki kont .
Tak i jesteś wstanie zobaczyć "błąd polara" na wydruku …..
Pomijam to że nie powiedziałeś/napisałeś o którym polaryzacyjnym filtrze piszesz .
Chyba się żle rozumiemy ;)
Wcześnej napisałeś, że obecnie nie kupiłbyś polara w wersji slim z powodu jednego gwintu (chyba już są slim dwugwintowe, ale nie o to chodzi).
I z tym się zgadzam, bo ten fabryczny dekielek szuka tylko okazji by się zgubić.
Jako dodatkowy powód podałem, "błąd polara" występujący na szerokim kącie.
Zatem jeśli zwykłej grubości filtr winietuje na szerokim kącie, a każdy polar ( również slim )w połączeniu z szerokim kątem może dać taki efekt (zdjęcie pochodzi z http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30410)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img292.imageshack.us/img292/6185/img4181cbld1.jpg)
To sens zakupu filtra w wersji slim wydaje się conajmniej dyskusyjny.
Oczywiście efekt widoczny powyżej nie zależy od marki polaryzatora, czy grubości pierścienia filtra; a dotyczy samego zjawiska polaryzacji.
Tak tylko że ilu tu ludzi na forum nikona miało z tym opisywanym zjawiskiem do czynienia ?
Zdjęcie które pokazałeś z canon-board raczej przypomina mi efekt z osłony przeciwsłonecznej niż winietę czy wspominany błąd .
Zawsze warto sprawdzić jak ktoś ma możliwość pożyczenia … choć …
… ja nigdy tego nie robiłem jeśli chodzi o filtry (B+W) …. a może miałem tylko wielokrotne szczęście przy zakupach :)
Gadas, przecież każde UWA w połączeniu z polarem da takiego babola jak powyżej. Przy 30 i 70-200 takie coś się nie będzie robiło.
Art Erie
07-09-2011, 13:04
Tak tylko że ilu tu ludzi na forum nikona miało z tym opisywanym zjawiskiem do czynienia ?
Zdjęcie które pokazałeś z canon-board raczej przypomina mi efekt z osłony przeciwsłonecznej niż winietę czy wspominany błąd .
Zawsze warto sprawdzić jak ktoś ma możliwość pożyczenia … choć …
… ja nigdy tego nie robiłem jeśli chodzi o filtry (B+W) …. a może miałem tylko wielokrotne szczęście przy zakupach :)
To nie jest wada filtra, tylko jego fizyczna właściwość i nie dotyczy marki filtra, ani body. Przy szerokim kącie filtr nie jest w stanie spolaryzować całego kadru ( poczytaj jak działa filtr polaryzacyjny ).
Gadas, przecież każde UWA w połączeniu z polarem da takiego babola jak powyżej. Przy 30 i 70-200 takie coś się nie będzie robiło.
Oczywiście, a do 30mm nie potrzeba też oprawy typu slim i do tego wniosku całe zamieszanie można sprowadzić :)
Edit
Zdjęcie pochodzi z canon-board, bo to pierwsze z brzegu jakie google znalazło.
( poczytaj jak działa filtr polaryzacyjny )
Praktykę przekładam nad teorie spiskowe …
Art Erie
07-09-2011, 13:23
Rób jak uważasz, ale uważaj jak robisz :)
No fajnie - tyle ze to juz UWA, a nie-slim moze zaczac dawac winiete przy ogniskowych przy ktorych jeszcze nie pojawi sie taki efekt jak na zalaczonej fotce.
Swoja droga slima trudniej sie odkreca .. ;(
Więc tym bardziej powinieneś wiedzieć, że w praktyce filtra polaryzacyjnego na ultraszerokich kątach, nie należy stosować -- przykład powyżej. :)
I błagam -- kąt. Konto to w banku… albo na forum.
Bo "zielony" odstawi twoje konto do kąta ;)
Więc tym bardziej powinieneś wiedzieć, że w praktyce filtra polaryzacyjnego na ultraszerokich kątach, nie należy stosować -- przykład powyżej. :)
Taaaaaa przykład powyżej …
Pewnie polegnie twój światopogląd zupełnie ale Ja nadal będę stosował filtry polaryzacyjne.
Pokaż choć jedno swoje zdjęcie gdzie uzyskałeś ten błąd a nie tylko przytakujesz o czymś co słyszałeś tylko z opowieści dziwnej treści .
I błagam -- kąt. Konto to w banku… albo na forum.
...czekałem aż wpadną lepsi szybsi i wściekli by poprawić …
Zielony jesteś więc wiesz jak to zrobić bo ja edytować już nie mogę ale Ty w związku ze swoimi uprawnieniami o tym wiedzieć musisz :)
Bo "zielony" odstawi twoje konto do kąta ;)
Strach się bać ...
Pewnie polegnie twój światopogląd zupełnie ale Ja nadal będę stosował filtry polaryzacyjne.
Pokaż choć jedno swoje zdjęcie gdzie uzyskałeś ten błąd a nie tylko przytakujesz o czymś co słyszałeś tylko z opowieści dziwnej treści .
Jakie opowieści dziwnej treści, jakie potakiwanie? To jest fakt. Nie ma tu nad czym deliberować. Nierównomierna polaryzacja przy szerokich kątach występuje -- koniec i kropka. Pogrążasz się… okrutnie.
Swoich zdjęć z takim efektem nie pokażę bo najzwyczajniej takowych nie mam. Każdy średnio rozgarnięty pejzażysta zna ten problem i wie, że polara na UWA się nie stosuje.
Art Erie
08-09-2011, 09:37
Pokaż choć jedno swoje zdjęcie gdzie uzyskałeś ten błąd a nie tylko przytakujesz o czymś co słyszałeś tylko z opowieści dziwnej treści .[...]
Sam sobie takie zdjęcie zrób, wtedy nie będziesz nikogo posądzał hochsztaplerkę ;)
Jeśli nie masz szerokiego obiektywu, zrób w słoneczny dzień 3 zdjęcia horyzontu ( ala' panorama ) z filtrem polaryzacyjnym ( na środkowym zdjęciu ustaw maksymalną polaryzację i nie zmieniaj ustawienia filtra na pozostałych dwu fotkach). Ułóż następnie zdjęcia obok siebie i podziwiaj efekt.
Nie ma tu nad czym deliberować.
Leć poskarż się ... bo ktoś uważa że przy szerokokątnym obiektywie nadal można stosować filtry polaryzacyjne.
Nierównomierna polaryzacja przy szerokich kątach występuje -- koniec i kropka. Pogrążasz się… okrutnie.
a gdzie napisałem i negowałem ten fakt ? Poprosiłem byś "Pokaż choć jedno swoje zdjęcie gdzie uzyskałeś ten błąd "
Swoich zdjęć z takim efektem nie pokażę bo najzwyczajniej takowych nie mam.
Jakie opowieści dziwnej treści, jakie potakiwanie? .
Wiec moje stwierdzenie było właściwe wpadłeś marudzić i pokazać jaki to jesteś MCeKwadrat
Każdy średnio rozgarnięty pejzażysta zna ten problem i wie, że polara na UWA się nie stosuje.
I z tego powodu nadal będziesz to robił tak jak to robisz :)
Muszę ci jeszcze napisać straszną prawdę może obalić to już całkowicie twój światopogląd ale co mi tam szerokokątnego obiektywu nie używam do fotografii pejzażu :)
neverhood
08-09-2011, 14:44
Czyli lepiej kupic polar do 70-200? Mam jeszcze 85/1.8 wszystko nikonowskie szkla. Jak czytam lepiej odstawic 35tke i kupic do najdluzszego szkla polar
Sam sobie takie zdjęcie zrób, wtedy nie będziesz nikogo posądzał hochsztaplerkę ;) […]
… ależ nie posądzam ciebie o hochsztaplerkę bo i sensu by w tym żadnego nie było :)
Jeśli nie masz szerokiego obiektywu, zrób w słoneczny dzień 3 zdjęcia horyzontu ( ala' panorama ) z filtrem polaryzacyjnym ( na środkowym zdjęciu ustaw maksymalną polaryzację i nie zmieniaj ustawienia filtra na pozostałych dwu fotkach). Ułóż następnie zdjęcia obok siebie i podziwiaj efekt.
Coś tam z obiektywów mam więc jakoś sobie poradzę :) tylko ta ciekawość jakoś mocno osłabiona :)
Czyli lepiej kupic polar do 70-200? Mam jeszcze 85/1.8 wszystko nikonowskie szkla. Jak czytam lepiej odstawic 35tke i kupic do najdluzszego szkla polar
Zastanów się do którego obiektywu zakup filtra będzie dla ciebie priorytetem .
neverhood
08-09-2011, 15:57
Zastanów się do którego obiektywu zakup filtra będzie dla ciebie priorytetem .
Na chwile obecna 70-200 zdecydowanie. I takie jeszcze pytanko. To szklo na 200 winietuje czy polar winiete jeszcze wzmacnia czy oslabia. Jesli wzmacnia to jak sobie radzicie z eliminowaniem jej (szczegolnie przy panoramach)
Wiec moje stwierdzenie było właściwe wpadłeś marudzić i pokazać jaki to jesteś MCeKwadrat
Ja tylko chciałem pokazać (właściwie potwierdzić) jakie piramidalne bzdury pleciesz i wykazujesz się dalece posuniętą ignorancją, na dodatek nie mając podparcia w praktyce (o której przecież tak często wspominasz), bo przyznajesz w końcu:
szerokokątnego obiektywu nie używam do fotografii pejzażu :)
:D
a gdzie napisałem i negowałem ten fakt ? Poprosiłem byś "Pokaż choć jedno swoje zdjęcie gdzie uzyskałeś ten błąd "
A choćby tutaj:
[…] opowieści dziwnej treści .
Dzięki za ociupinkę rozrywki. :D
PS.
I grzecznie proszę o roztropniejsze dobieranie słów. Bo od samego początku Twoje posty są na granicy kultury i wyczucia.
A nie prościej kupić polara w wersji na większy obiektyw + redukcja do tego o mniejszym mocowaniu?
Ja tylko chciałem pokazać (właściwie potwierdzić) jakie piramidalne bzdury pleciesz i wykazujesz się dalece posuniętą ignorancją, na dodatek nie mając podparcia w praktyce (o której przecież tak często wspominasz), bo przyznajesz w końcu:
:D
A choćby tutaj:
szerokokątnego obiektywu nie używam do fotografii pejzażu :)
Ignorant Ja ? (i to ja jestem nie kulturalny)
W 90% obiektywami szerokokątnymi fotografuję wnętrza .
Dzięki za ociupinkę rozrywki. :D
… a co ja tu jestem by ci rozrywki dostarczać ? Ludzie wydają ci się śmieszni ?
Bo od samego początku Twoje posty są na granicy kultury i wyczucia.
I ty tu piszesz o kulturze ? Żałosne .
A nie prościej kupić polara w wersji na większy obiektyw + redukcja do tego o mniejszym mocowaniu?
Prościej nie za to taniej z pewnością :)
Na chwile obecna 70-200 zdecydowanie. I takie jeszcze pytanko. To szklo na 200 winietuje czy polar winiete jeszcze wzmacnia czy oslabia. Jesli wzmacnia to jak sobie radzicie z eliminowaniem jej (szczegolnie przy panoramach)
http://www.optyczne.pl/193.8-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_70-200_mm_f_2.8G_ED_VR_II_Winietowanie.html
Ignorant Ja ? (i to ja jestem nie kulturalny)
Nie piszę, że Ty jesteś ignorantem, a tylko Twoje wypowiedzi w tym temacie.
A co do kultury… „Ja” pisane dużą literą, w przeciwieństwie do „ci” czy też „ty”, kierowane w stronę interlokutora. Doprawdy -- bardzo kulturalne i świadczące o dobrych manierach, zwyczaje.
W 90% obiektywami szerokokątnymi fotografuję wnętrza .
I w tego typu fotografii błąd polaryzacji nieba widać najlepiej, tak? :)
Na początku nie rozumiesz czym jest ten osławiony „błąd polara”, potem twierdzisz, że to jakieś mity i teorie spiskowe, a podpierasz się doświadczeniem, po czym stwierdzasz, że szerokiego kąta do pejzażu nie używasz tylko do fotografii wnętrz i nigdzie nie negowałeś wspomnianego zjawiska… kupy się to nie trzyma, a na zwrócenie uwagi reagujesz agresją i docinkami.
Żałosne .
To prawda, dlatego pozwolę sobie zakończyć tę dyskusję.
PS.
Straszny bałagan się tu zrobił. Zaraz poproszę o przeczyszczenie tych nic nie wnoszących przepychanek.
[...]wspomnianego zjawiska… kupy się to nie trzyma, […]
PS.
Straszny bałagan się tu zrobił. Zaraz poproszę o przeczyszczenie tych nic nie wnoszących przepychanek.
Tak nawet błagaj bo Ja bym zostawił niech wszyscy sami sobie wyrobią o tobie zdanie .
Ps. Kupy się nie trzyma ponieważ to niehigieniczne .
neverhood
08-09-2011, 19:22
To ja sie przypomne. Przy 200 szklo mi winietuje czy polar podbija winiete
Jesli tak to jak sobie z tym radzicie szczegolnie przy panoramach
Art Erie
08-09-2011, 19:30
77mm będzie z pewnością bardziej uniwersalne ( w razie potrzeby mozna redukować), co do winetowania nie powiem bo mam tylko DX.