PDA

Zobacz pełną wersję : D90 vs D5100

white5540
20-08-2011, 20:18
Witam.

Jestem nowy na forum więc witam wszystkich :)
A teraz do rzeczy:
Stoję przed ostatecznym wyborem aparatu w moim kręgu zainteresowania jest Nikon D5100 oraz Nikon D90.
Mam zamiar fotografować:
- ludzi
- Makro
- krajobrazy
- architektura
Wiem że D5100 jest nowością no ale tak wiele czytałem o tych 2 modelach i w 99,9% porównaniach wypada lepiej D5100 w testach również D5100... Ale widziałem bardzo mało opinii użytkowników co do tego modelu :)
Nie wyczytałem również czy w D90 jest wbudowany silnik AF :) Bo w D5100 go nie ma o ile dobrze pamiętam... Ale większość nowych obiektywów ma wbudowany własny napęd AF i z tego co mi wiadomo jest on lepszy od tego wbudowanego w aparatach :) (Wiem również więc nie musicie pisać że obiektywy z AF są droższe)
Wiem że Nikon D90 jest to staruszek ale ma mniej MP a przy wyższym ISO lepiej mieć więcej MP a D5100 ma ich aż 16.2. Tyle z mojej strony teraz czekam na wasze opinie :)

Dziękuję i pozdrawiam

PS. zapomniałem dopisać że do obydwu aparatów obiektyw 18-105 A ceny tych dwóch aparatów są takie same :)

olek
20-08-2011, 20:46
Witam.

A teraz do rzeczy:
Stoję przed ostatecznym wyborem aparatu w moim kręgu zainteresowania jest Nikon D5100 oraz Nikon D90.
Mam zamiar fotografować:
- ludzi
- Makro
- krajobrazy
- architektura
Wiem że D5100 jest nowością no ale tak wiele czytałem o tych 2 modelach i w 99,9% porównaniach wypada lepiej D5100 w testach również D5100... Ale widziałem bardzo mało opinii użytkowników co do tego modelu :)
Nie wyczytałem również czy w D90 jest wbudowany silnik AF :) Bo w D5100 go nie ma o ile dobrze pamiętam... Ale większość nowych obiektywów ma wbudowany własny napęd AF i z tego co mi wiadomo jest on lepszy od tego wbudowanego w aparatach :) (Wiem również więc nie musicie pisać że obiektywy z AF są droższe)
Wiem że Nikon D90 jest to staruszek ale ma mniej MP a przy wyższym ISO lepiej mieć więcej MP a D5100 ma ich aż 16.2. Tyle z mojej strony teraz czekam na wasze opinie :)

Dziękuję i pozdrawiam

PS. zapomniałem dopisać że do obydwu aparatów obiektyw 18-105 A ceny tych dwóch aparatów są takie same :)
Chyba już było wałkowane w paru wątkach.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=179105

white5540
20-08-2011, 20:53
Serdecznie przepraszam :) ale jakbym mógł prosić o pozostawienie tego tematu :)

Umbra
20-08-2011, 20:55
Ach, biedni zawodowcy! Muszą się męczyć z D700 i tylko 12 mpixelami. Straszne.

wasilewk
20-08-2011, 20:56
Wiem że Nikon D90 jest to staruszek ale ma mniej MP a przy wyższym ISO lepiej mieć więcej MP a D5100 ma ich aż 16.2.

A ja mam 12.1MP i bym się na D5100 nie zamienił...

Sprawa wygląda tak, że:

- czy Cię to wciągnie i zakupisz wiele różnych obiektywów ?
- czy stać Cię, żeby wszystkie były AF-S ? (niektóre do architektury nadal mają śrubokręt)
- obiektywy z AF-S są nowocześniejsze i zazwyczaj lepsze (ostrzejsze, dają ładniejsze kolorki)
- wybór D5100 często nie pozwoli na pożyczenie, choć na chwilę, starszego szkła - czyli w pierwszym momencie wielu szkieł będzie Ci brakować - ale 'czystsza' praca.

Pzdr.

white5540
20-08-2011, 21:29
A ja mam 12.1MP i bym się na D5100 nie zamienił...

Sprawa wygląda tak, że:

- czy Cię to wciągnie i zakupisz wiele różnych obiektywów ?
- czy stać Cię, żeby wszystkie były AF-S ? (niektóre do architektury nadal mają śrubokręt)
- obiektywy z AF-S są nowocześniejsze i zazwyczaj lepsze (ostrzejsze, dają ładniejsze kolorki)
- wybór D5100 często nie pozwoli na pożyczenie, choć na chwilę, starszego szkła - czyli w pierwszym momencie wielu szkieł będzie Ci brakować - ale 'czystsza' praca.

Pzdr.

- Z fotografią mam poważne plany więc będę dokupował obiektywy :)
- Na i tu jest ból :D ale to jeszcze przemyślę ale najprawdopodobniej będę mógł kupować AF-S
- Ale jak wyżej napisałeś droższe
- I to jest ból z tym pożyczaniem obiektywów :)

Ach, biedni zawodowcy! Muszą się męczyć z D700 i tylko 12 mpixelami. Straszne.
Nie powiedziałem że 12 MP to jest źle masakra i do dup* za przeproszeniem jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam

Mnie interesuje czy D90 jest warty uwagi :)

d5000
20-08-2011, 21:50
Mnie interesuje czy D90 jest warty uwagi

Chociaż tego modelu nie miałem ale uważam, że napewno jest wart uwagi (sprawdzony przez Wielu i dobra cena). A jak w przyszłości byś kupił nowszy model to ten pewnie pozostanie na stanie:)

STomasz
20-08-2011, 22:04
Witam.

Opinii jest mało bo to "świeży" model i mało osób go ma, z czasem pewnie to się zmieni ;) Dużo osób ma D90 i większość opinii na temat wyboru miedzy tymi dwoma aparatami jest od nich...
Sam stoję przed takim wyborem jak ty i zdecydowałem się na D5100, głownie ze względu na lepszą matrycę (taka sama jak w D7000) i lepsze odwzorowanie barw niż w D90. Jak dla mnie zaletą D5100 jest też uchylny ekranik, Jeżdżę na różnego rodzaju rajdy i zloty motoryzacyjne i czasem ciężko jest w słońcu kadrować z nad tłumu itp.
Co do śrubokręta to nie jest mi on potrzebny, jest duży wybór obiektywów z wbudowanym silnikiem i nie stanowi to problemu, jedyny minus to taki że trzeba troszkę więcej kasy na niego przeznaczyć, ale przecież nie mam zamiaru kupić na raz 5 obiektywów, z czasem się uzbiera na odpowiedni.

D90 posiada drugi ekranik LCD który jest przydatny w oszczędzaniu baterii i nie tylko, ale musisz sobie sam odpowiedzieć czy jest ci on niezbędny.

igorrro
20-08-2011, 22:21
hej, wez D90, ja kupilem i zadowolony jestem, poza tym przejdz sie do sklepu i zlap w dlonie obydwa modele,
co do obiektywu, sprzedawany on jest ze standardowym kitem 18 - 105
ale
warto wziasc najpierw same body a pozniej reszte gotowki przeznaczyc madrze na obiektywy

white5540
20-08-2011, 22:25
O kolega wyżej ładnie napisał tak jak on ja nie będę kupował 5 obiektywów na raz ;D kolejna sprawa jest taka że z tego co wyczytałem do fotografii ludzi czyli tego co będę fotografował najczęściej wraz z przyrodą obiektyw 18-105 dobrze się spisuje :P a z czasem będę dokupował obiektywy. Ja muszę się jeszcze "z tym przespać" ale chyba wybiorę nikona D5100 :) Myślę że dobrze będzie mi się sprawował ;) dziękuje za porady jeżeli nikt nie chce się już wypowiadać temat można zamknąć :)

NIKOLAY
20-08-2011, 22:26

Człowiek z wyobraźnią swoim staruszkiem zmiażdży "wypociny" nie jednego młokosa ... na twoim miejscu nie polegałbym tak bardzo na megapixelach ... a przynajmniej nie obrażaj mojego D 90 :D Generalnie pomyśl skąd i kiedy weźmiesz te 4000zł - 6000 zł na cywilizowany obiektyw ..... te rozterki nad "jaka puszka" to takie "sra**e w banie" przypominające " Gulczas, a jak myślisz ... ???" :D

igorrro
20-08-2011, 22:27
do portretow polecam stałke 50/1.8, ten kit 18 - 105 to ciemne szklo, stalki daja zazwyczaj wiecej swiatla
ja wzielem 35/1.8 bo chcialem miec jasne szklo ale nie tylko do portetow

KubaM
20-08-2011, 22:30
Ceny obu aparatow sa podobne , ale d90 nie ma 16.2Mpix , lepszej kamerki , itp zbednych bajerow potrzebnych przy foceniu , tak wiec bralbym pod uwage wlasnie dlaczego cenowo sa podobne ;)
PS: ja wybralem d90 , na Mpix-y nie zwrocilem nawet uwagi , za to poogladalem wiele fotek robionych ow aparatem i mnie wystarczajaco przekonaly, a 2gi lcd-ek daje naprawde duze mozliwosci zmiany ustawien w dosyc szybkim czasie :D

igorrro
20-08-2011, 22:33
KubaM piątka - widze ze mamy prawie taki sam zestaw :)

sokrates
20-08-2011, 22:35
....

Dziękuję i pozdrawiam

Po tym co n napisałeś można wywnioskować że g....o wiesz, więc w Twoim przypadku nie ma znaczenia czy kupisz D5100 czy D90 czy D3x.

P.S. nie interesuje mnie to czy weźmiesz moje słowa pod uwagę, ale z w/w bierz D90 - za jakiś czas zrozumiesz i podziękujesz....

igorrro
20-08-2011, 22:41
kiedys moj znajomy powiedzial ze nikony z serii czterocyfrowej wogole sie nie licza

LordRamzes
20-08-2011, 22:52
Witam.

A teraz do rzeczy:
Mam zamiar fotografować:
- ludzi
- Makro
- krajobrazy
- architektura

Dziękuję i pozdrawiam

Ty tak na poważnie to piszesz???? nie wiem czy wiesz ale samo body zdjęć nie zrobi i do każdego z tych zagadnień jest odpowiednie szkło , wiadomo zrobisz kitem ale nie po to jest zawansowana w miarę puszka aby z niej robić komakt tylko raczej podpiąć odpowiednie szkło , co do tych mpix no cóż jesteś idealnym kąskiem dla marketingu :) , ja gdzieś mam zdjęcia ze starej minolty z2 4mpix i do amatorskich potrzeb wystarcza , dla klientów robię na 10-12 mpix i nikt tu nie płacze :)

igorrro
20-08-2011, 22:55
dopiero przy wydruku zdjec powyzej formatu A3 widac jakies tam roznice - gdzies tak czytalem
ale chyba takich zdjec kolega nie bedzie drukowal?????
5100 ma lepsza funkcje video tylko
poza tym trzymalem w rekach 5100
d90 zdecydowanie lepiej lezy w lapie

Umbra
20-08-2011, 23:12
To zależy na czym mu zależy. D5100 też jest dobrym aparatem. Tak jak powiedział - lepsza matryca, lepsze kolory, lepszy tryb filmowania. Za to mniejsze body, mniej przycisków, jedno pokrętło, zapewne mniejszy i ciemniejszy wizjer i brak śrubokręta.

Do portretu może mu brakować tego ostatniego, jeśli chciałby 85mm. Na razie ma tam 35mm i 50mm z AF-S. Kita do takich zastosowań bym nie brał. Sam trzymam go tylko dla szerokiego kąta, ale zastanawiam się nad wyprzedażą stałek, kita i tamronem 17-50mm.

igorrro
20-08-2011, 23:20
mi do pelni szczescia tylko brakuje obiektywu Nikona 10 - 24

white5540
20-08-2011, 23:35
Wiele osób że tak powiem "zbulwersowało" to co powiedziałem o Mpix ale zapomniałem dodać że to są słowa kilkunastu osób z innego forum... A teraz tutaj widzę że 12 mpix czy 16 to nie ma różnicy ;)
Kolega sokrates powiedział że gówno wiem ale powiem ci że siedzę już 2-3 tyg nad wyborem lustrzanki i na każdym forum piszą co innego. Większość co napisałem to są wnioski z czytania ludzi na innych forach itd.
Mnie martwi w D5100 brak śrubokręta.
kolega lordramzes napisał "nie wiem czy wiesz ale samo body zdjęć nie zrobi" wiem że samo body zdjęć nie robi ;)

Dobra dzięki wszystkim za pomoc :)

igorrro
20-08-2011, 23:39
a widziales body na zywca? pojdz jutro do sklepu i pomacaj
ja sie tez zastanawialem nad 5100
ale jak wzielem go do dloni po d90
to czegos mu brakowalo
d90 to calkiem inna machina no i powiem szczerze ze niby przydatny jest ten ekranik co ma obrot 360 stopni ale mnie nie krecil wogole

white5540
21-08-2011, 00:00
Po pisaniu z wami jednak zdecydowałem się na nikona D90 ;) może i będzie się lepiej spisywał od D5100 dziękuje i pozdrawiam

igorrro
21-08-2011, 00:01
przed zakupem pocykaj pare fotek tym i tym i sam zadecyduj
powodzenia
daj znac co i jak po zakupie

124miko
21-08-2011, 10:51
kiedys moj znajomy powiedzial ze nikony z serii czterocyfrowej wogole sie nie licza

Ten twój znajomy to kanclerski łeb. I wyjątkowo tajemniczy :).
Tak przy okazji to może coś baknal co tak na prawdę miał na "myśli".
Teraz coś ode mnie. Moim zdaniem aparat fotograficzny kupuje się po to aby robił zdjęcia. Jeśli w podobnej cenie któryś ma większa rozpiętość tonalna, ładniej oddaje kolory, ma wyższe użyteczne ISO itp , to wybór jest prosty. Nie rozumiem argumentacji mówiącej: kup starszy model, który przy tych samych ustawieniach da gorszy obrazek, ale jest większy, ma wiecej guzikow i kiedyś był na wyższej polce.
Chyba, ze ktoś kupuje aparat dla "ergonomii" , a nie dla zdjęć. Dziwna i pokrętne logika - łatwiej i wygodniej zrobię brzydsze zdjęcie.
Ja np. zamieniajac D300 na D5100 chciałem mieć nowa matryce i mniejsze body ( do turystyki ). Jestem jak na razie super zadowolony i wcale nie czuje się zle, ze mam puszkę o dwa pietra niższa.

LordRamzes
21-08-2011, 11:44
Moim zdaniem aparat fotograficzny kupuje się po to aby robił zdjęcia. Jeśli w podobnej cenie któryś ma większa rozpiętość tonalna, ładniej oddaje kolory, ma wyższe użyteczne ISO itp , to wybór jest prosty. Nie rozumiem argumentacji mówiącej: kup starszy model, który przy tych samych ustawieniach da gorszy obrazek, ale jest większy, ma wiecej guzikow i kiedyś był na wyższej polce.
Chyba, ze ktoś kupuje aparat dla "ergonomii" , a nie dla zdjęć. Dziwna i pokrętne logika - łatwiej i wygodniej zrobię brzydsze zdjęcie.
Ja np. zamieniajac D300 na D5100 chciałem mieć nowa matryce i mniejsze body ( do turystyki ). Jestem jak na razie super zadowolony i wcale nie czuje się zle, ze mam puszkę o dwa pietra niższa.

Zdajesz sobie sprawy ,że ta "lepszość obrazka" można uzyskać podpinając odpowiednie szkła które obsłużą matryce i pokarze tą wyższość to raz , 2 to że amator pstrykający na auto WB nie wiedzący co to RAW może uzyskać gorsze efekty tym modelem który niby ma lepszą matrycę , iso niedawno był wątek gdzie Gość się dziwił czemu jego d300 szumi na iso 1600 a odpowiedź jest prosta nie doświetlisz odpowiednio zdjęcia to i szum się uwydatni to samo jasne szkła robią właśnie tą "plastykę" i zdjęcie wygląda inaczej niż te robione kitem ,co do większości guzików i lepszej ergonomii?? no cóż podpinając szkło pokroju 70-200 po obcowaniu 3 godz dość solidnie bolał mnie nadgarstek przy d3000 nie wspomnę o tym ,że ciągle się denerwowałem ,że musiałem patrzeć na ekranik na którym w pełnym słońcu nic nie widać aby zmienić ustawienia itd , jednak wolę d90 z gripem np i wygoda zupełnie inna , a jak komuś się nie chce brać kg to napisałem w innym wątku też chyba o canonie g 11 b fajny mały duże możliwości

Umbra
21-08-2011, 12:19
Druga sprawa, że na razie nie wszystkie szkła mają swoje odpowiedniki z silnikiem (np. 85mm, który podobno jest bardzo dobry do portretu). Każdemu wedle potrzeb.
A z tym ekranikiem - przecież przysłona, czas, iso i drabinka pokazują się w wizjerze, więc wcale na ekranik patrzeć nie trzeba. A do sprawdzania ostrości i histogramu będzie tak samo w D90 i D5100.

LordRamzes
21-08-2011, 12:37
Druga sprawa, że na razie nie wszystkie szkła mają swoje odpowiedniki z silnikiem (np. 85mm, który podobno jest bardzo dobry do portretu). Każdemu wedle potrzeb.
A z tym ekranikiem - przecież przysłona, czas, iso i drabinka pokazują się w wizjerze, więc wcale na ekranik patrzeć nie trzeba. A do sprawdzania ostrości i histogramu będzie tak samo w D90 i D5100.

dzięki wole ten góry monochromatyczny :)

Michaelius
21-08-2011, 12:37
A tak poza 85 to ktore topowe szkla nikona nie maja AF-S ?
10-24/12-24/14-24 jest
18-55/2,8 jest
70-200 jest (sigma i tamron zreszta tez)
35 1,4/1,8 sa
50 1,4/1,8 sa
85 ten nie ma (pomijajac sigme 85/1,4)
105/2,8 macro jest

dzięki wole ten góry monochromatyczny :)

A jego wyzszosc nad tym z D5100 polega na ?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/nikond5100/images/screens/graphic.jpg)

haradrimm
21-08-2011, 13:54
Jego wyższość polega na tym, że: nie ma problemów w słoneczny dzień, zużywa mniej prądu, dla mniej jest bardziej ergonomiczny. Co do obiektywów, to jest wiele starszych, świetnie optycznych szkieł, które nie mają AF-S.
Ale z tego co widzę, to ta dyskusja nie ma większego sensu. Jak ktoś nie widzi różnicy pomiędzy D90 a D5100, a co więcej jak już tutaj padało D300 to nieważne co kupi będzie zadowolony. Dla mnie gorsze akumulatory, małe wymiary, brak drugiego wyświetlacza, brak śrubokręta, brak drugiego kółka, kiepska ergonomia, "plastikowość", malutki i ciemny wizjer po prostu dyskwalifikują ten aparat jako body do czegoś więcej niż typowo amatorskich zastosowań.

pioter m
21-08-2011, 14:11
Jego wyższość polega na tym, że: nie ma problemów w słoneczny dzień, zużywa mniej prądu, dla mniej jest bardziej ergonomiczny. Co do obiektywów, to jest wiele starszych, świetnie optycznych szkieł, które nie mają AF-S.
Ale z tego co widzę, to ta dyskusja nie ma większego sensu. Jak ktoś nie widzi różnicy pomiędzy D90 a D5100, a co więcej jak już tutaj padało D300 to nieważne co kupi będzie zadowolony. Dla mnie gorsze akumulatory, małe wymiary, brak drugiego wyświetlacza, brak śrubokręta, brak drugiego kółka, kiepska ergonomia, "plastikowość", malutki i ciemny wizjer po prostu dyskwalifikują ten aparat jako body do czegoś więcej niż typowo amatorskich zastosowań.

Kazdemu wedlug potrzeb. Kolejni, ktorzy na fotografowanie patrza pod katem zarobkowo/wyczynowym, czyli potrzebujacy aparatu bez kompromisow.
Bez sensu dyskusja. Znowu.

eBarciu
21-08-2011, 14:37
lobbyści D90 mówią weź ten aparat bo my taki mamy, większość z nich tylko z bajek i opowiadań zna D5100
a ja powiem weź D5100 bo sam stałem przed podobnym dylematem jak Ty i jestem zadowolony z wyboru
co się tyczy jakości zdjęć, niech mi ktoś z lobbystów wyłoży łopatologicznie którym zestawem uzyskamy ładniejsze obraz ? D90+dobre szkło czy D5100+identyczne, dobre szkło?
jeśli ktoś kupuje aparat dla ergonomii ok jego sprawa, w sumie lepiej byłoby podpiąć D90 do netbooka i robić zdjęcia prosto z ekranu kompa - będzie bardziej ergonomicznie i wygląd bardzie pro.
ja wolę mniejszy aparat, mniejszą wagę, lepsze zdjęcia dzięki lepszej matrycy i bardziej użytecznemu ISO, do zdjęć macro o których pisał autor wątku przydaje się bardzo uchylny ekran.
co się tyczy obiektywów, wielu lobbystów starych klamotów marudzi, że do D5100 nie można podpiąć N85 bo nie będzie AF'a. w przypadku zastosowań o jakich pisał autor wątku ja pytam po co mu N85 skoro może kupić rewelacyjnego Tamrona 90 i ma super obiektyw z AF'em do portretów i macro ?!
oczywiście zaraz zostanę oblany wiadrem pomyj przez lobbystów D90 ale wali mnie to ... ! wiem, że zestaw który mam jeszcze przez długi czas będzie powodować u mnie wielki LOL na ryju.

haradrimm
21-08-2011, 14:38
Kazdemu wedlug potrzeb. Kolejni, ktorzy na fotografowanie patrza pod katem zarobkowo/wyczynowym, czyli potrzebujacy aparatu bez kompromisow.
Bez sensu dyskusja. Znowu.
Po prostu wyjaśniłem dlaczego według mnie ten aparat nie bardzo nadaje się dla kogoś kto będzie robić coś więcej niż pamiątkowe zdjęcia z wakacji, czy rodzinnych imprez. Wypisałem też wady D5100, a wielu z tych wad D90 jest pozbawiony. I oczywiście D5100 da się zrobić świetne zdjęcia, tylko po co utrudniać sobie życie?
Oczywiście popieram, że "każdemu według potrzeb", poza tym wybór każdego aparatu to sztuka kompromisu. Ale osobiście uważam, że D90 jest o wiele lepszym i bardziej rozwojowym zakupem niż D5100.

wasilewk
21-08-2011, 14:48
A tak poza 85 to ktore topowe szkla nikona nie maja AF-S ?

Chcesz listę ?
A samemu poszukać, nie łaska ?

No dobra przykłady:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/afd1352-2.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afd1352.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/afd18028-2.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afd18028.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/af70210-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/af70210.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/06/afd2004-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afd2004.jpg)

Te obiektywy by mi pasowały (mam D700) - o DX nie wspomnę...

Pzdr.

white5540
21-08-2011, 15:37
No to inaczej jutro jadę do sklepu "pomacać" aparaty. Dodam jeszcze kilka pytań

Solidność konstrukcji - D90 czy D5100

Jakość zdjęć - D90 czy D5100

Większy wybór obiektywów - D90 czy D5100

Który lepiej sprawdzi się w tym co będę fotografował najczęściej (ludzie krajobrazy makro od czasu do czasu) - D90 czy D5100

Wizjer - D90 czy D5100

Mpix - Znów poruszę ten drażniący tutaj wszystkich temat będzie zauważalna różnica pomiędzy 12 Mpix a 16 Mpix czy nie ?

Oddawanie kolorów: D90 czy D5100

Pojawił się taki post oto kawałek
Dla mnie gorsze akumulatory, małe wymiary, brak drugiego wyświetlacza, brak śrubokręta, brak drugiego kółka, kiepska ergonomia, "plastikowość", malutki i ciemny wizjer po prostu dyskwalifikują ten aparat odczułem jakbyś mówił o D5100 .

Przytoczę fragment pewnego testu D90 oraz D5100:
D90:
- Konstrukcja: 68%
- Funkcje: 65%
- Łatwość obsługi: 66%
- Osiągi: 67%
- Jakoś zdjęć: 70%
- Zestaw handlowy: 45%
- Stosunek jakość do ceny: 62%

D5100
- Konstrukcja: 74%
- Funkcje: 76%
- Łatwość obsługi: 77%
- Osiągi: 73%
- Jakoś zdjęć: 76%
- Zestaw handlowy: 62%
- Stosunek jakość do ceny: 71%

Jak widać tutaj góruje D5100 ale to tylko test na których ja nie za bardzo polega wole opinie zwykłych użytkowników danego modelu

Dalej Czy brak drugiego wyświetlacza na prawdę aż tak strasznie przeszkadza ?

Jedyną ogromną wadą jaką ja zaobserwowałem u D5100 jest tylko i wyłącznie brak wbudowanego napędu AF co dyskwalifikuje go z kilku obiektywów

I teraz prośba do zapalonych maniaków modelu D90 napiszcie mi szczerą z całego serca poradę czy ten D90 jest wart kupna czy będzie się dobrze spisywał w tym co będę fotografował.
Tak jak pisałem będę robił zdjęcia ludziom więc z jakości zdjęć oni też muszą być zadowoleni nie tylko JA (tak wiem samo body nie robi zdjęć trzeba mieć dobry obiektyw)
Czy ten cały model D90 jest warty dania tych około 3-3.5 tys zł wraz z obiektywem czy nie !

Sorki że was tak napastuje pytaniami ale nie chcę kupić kichy z której nie będę zadowolony i ja a z jakości zdjęć nie będą zadowoleni ludzie którym będę robił te zdjęcia

Z góry dziękuję i pozdrawiam

NIKOLAY
21-08-2011, 15:59
Proszę zerknąć w link.NIKON D 800 już jest ! To chyba jakaś ściema ale zobaczcie sami ...

http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html

igorrro
21-08-2011, 16:03
Napewno do fotografii ludzi musisz kupic staleczke, ten kit 18 - 105 jest zaciemny,
ja popelnilem bład wzielem body D90 wlasnie z tym kitem,
nie ma co kupowac obiektywu uniwersalnego, ktorym np jest tez 18 - 200 bo zgodnie z przyslowiem jak cos jest do wszytskiego to jest do niczego.

Powoli kompletuj szklarnie

Jak zakupisz juz body D90 badz 5100 na poczatku do fotografi ludzi zakup sobie stałeczke:

Nikon AF-S 50 f/1.8G

http://www.opineo.pl/opinie-1629011-nikon-af-s-50-f-1-8g.html

koszt 740

pozniej pozbieraj troche funduszy i

do fotografii krajobrazow (szeroki kąt)

Nikon AF-S 10-24 f/3.5-4.5G DX ED, ale jest alternatywa
Sigma 10-20 f/3.5 EX DC HSM Nikon

no i na koncu jak bedziesz chcial multi zooma:
Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED

igorrro
21-08-2011, 16:08
co do nikona D 800 - gdzies czytalem ze 24 sierpnia ma byc oficjalna konferencja prasowa w Dani pomiedzy godzina 10 a 12 w jakies restauracji

white5540
21-08-2011, 16:18
O i ty potrafisz pomóc a nie górujesz tylko D90 :) ale napisałeś o obiektywie Nikon AF-S 50 f/1.8G on jest AF-S czyli będzie pasował do D5100 :) A i czy ten obiektyw jest najlepszy do fotografii ludzi ?
napisałeś również do fotografii krajobrazow (szeroki kąt) i wymieniłeś modele do krajobrazów kupie sobie za jakiś czas więc dzięki za pomoc pójdę do sklepu jutro i ten który będzie lepiej leżał tego wezmę :)

PS. z tego co wyczytałem to nie ma wielkich różnic pomiędzy 12 a 16 mpix trudno jest je dostrzec na zdjęciach :)

igorrro
21-08-2011, 16:25
chce pomoc bo jakis czas temu mialem podobny dylemat jak Ty - glowa od czytania puchla i nie wiedzialem co brac
na poczatku mialem wziasc Pentaxa Kr, pozniej pojawila sie alternatywa D5100/D90
ale mowie bedac juz w sklepie po macanku D5100 jakos nie pasowal mi w dloni

co do pytania o obiektyw NIKKOR AF-S 50 mm f/1,8G pisze to co wyczytalem na tym forum wpisz w szukaj ten model i wyskoczy kupe materialu do przestudiowania :)

warto wejsc tez na oficjalna strone Nikona Polska i tam jest charakterystyka kazdego produktu ktory Cie ineteresuje, czy to obiektywu czy body polecam
tu masz np opis tej 50 (nowosc z kwietnia 2011)
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/single-focal-length/af-s-nikkor-50mm-f-1-8g

igorrro
21-08-2011, 16:37
tu masz test tego obiektywu na optycznych

http://www.optyczne.pl/232.2-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_50_mm_f_1.8G_Zdjęcia_i_parametry.html

white5540
21-08-2011, 16:37
A powiedz mi jak jeszcze możesz czy jakość zdjęć jest dobra czy też pozostawia coś do życzenia :P

igorrro
21-08-2011, 16:39
ja ci nie powiem bo ja mam stalke 35 - zalezalo mi na bardziej uniwersalnym szklem
najlpiej bedzie jak przed zakupem poprosisz o wykonanie zdjec testowych i sobie porownasz fotke np na 50 mm z body 90 czy 5100, przez zakupem warto poprobowac

white5540
21-08-2011, 16:52
ok dzięki wielkie za pomoc :)

Umbra
21-08-2011, 17:06
Jakość zdjęć będziesz miał dobrą nawet ze stareńkim D40 (pierwsze zdjęcia koffee <3). Dużo zależy od warunków, w jakich chcesz fotografować. Dobre warunki - przewaga lepszej matrycy nie będzie aż tak widoczna.

A co do obiektywu do fotografowania ludzi, to ciężko powiedzieć, który jest najlepszy. Ogólnie na tym forum mówi się, że 85 wymiata w portretach. Ja mam 35 i 50 i obie lubię, ale jestem tylko amatorem. Dla mnie 85 mogłoby być już nieco za wąsko.

Długi
21-08-2011, 17:50
Proszę zerknąć w link.NIKON D 800 już jest ! To chyba jakaś ściema ale zobaczcie sami ...

http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html
Nikolay tam ten d800 jest już gdzieś od pół roku :mrgreen:
Jeśli chodzi o temat, to dla mnie bez sensu jest rozpatrywanie d90, czy d5100. To zupełnie inna półka. Co z tego, że d5100 ma nowsza matrycę jak to nadal body dla zupełnie innych klientów niż d90.

Ten twój znajomy to kanclerski łeb. I wyjątkowo tajemniczy :).
Tak przy okazji to może coś baknal co tak na prawdę miał na "myśli".
Teraz coś ode mnie. Moim zdaniem aparat fotograficzny kupuje się po to aby robił zdjęcia. Jeśli w podobnej cenie któryś ma większa rozpiętość tonalna, ładniej oddaje kolory, ma wyższe użyteczne ISO itp , to wybór jest prosty. Nie rozumiem argumentacji mówiącej: kup starszy model, który przy tych samych ustawieniach da gorszy obrazek, ale jest większy, ma wiecej guzikow i kiedyś był na wyższej polce.
Niestety ale załamałeś mnie tym tekstem. Z Twojego toku rozumowania wynika, że wystarczy nowszy model, niezależnie od jego przeznaczenia, żeby robić lepsze zdjęcia. Bo nowsza matryca, bo większa rozpiętość tonalna itd. Tak na marginesie 99% tych rzeczy jest mierzalna w testach, a ludzkie oko tego nie zobaczy. To raz, a dwa to znaczy, że posiadacze takich body jak d300s/700/3s powinni wyrzucić swoje puszki i kupić d5100, bo ten aparat daje lepszy obrazek. Daj spokój, matryca nie robi zdjęć, natomiast te wszystkie guziki o których piszesz, powodują realną szansę na szybkie dostosowanie się do zaistniałych warunków i zrobienie świetnego ujęcia. jeśli tego nie rozumiesz, to znaczy, że nie masz o tym pojęcia.
Stwierdzenie, że ktoś kupuje aparat dla energonomii, a nie dla zdjęć jest żałosne.

eBarciu
21-08-2011, 18:46
Daj spokój, matryca nie robi zdjęć, natomiast te wszystkie guziki o których piszesz, powodują realną szansę na szybkie dostosowanie się do zaistniałych warunków i zrobienie świetnego ujęcia. jeśli tego nie rozumiesz, to znaczy, że nie masz o tym pojęcia.
Stwierdzenie, że ktoś kupuje aparat dla energonomii, a nie dla zdjęć jest żałosne.

sorry stary ale tym razem to Ty pojechałeś po bandach ... to co piszesz jest żałosne !
jeśli nie kupujesz aparatu dla zdjęć to po co go kupujesz?? dla klawiszy - ergonomii ?? to rób lepiej zdjęcia na jakimś smartphonie z klawiaturą qwerty i będziesz miał mnóstwo klawiszy !
zgodzę się, że dla zawodowca albo zaawansowanego amatora szybkość zmiany ustawień ma znaczenie ale autor postu nie pisał, że będzie zarabiał na foceniu.
to co piszesz o matrycy to sorry stary ale sam chyba nie masz pojęcia o fotografii. kolory są nie ważne ? rozpiętość tonalna jest nie ważna ? ciekaw jestem czy będziesz w stanie wyciągnąć z cieni tyle samo szczegółów ze zdjęcia z D90 co D5100?
wciskanie D90 człowiekowi który chce kupić aparat i zacząć swoją przygodę z fotografią jest jak wciskanie komuś kto się chce ożenić starej baby zamiast młodej laski no bo po co komuś młoda i fajna laska skoro my mamy stare, które też dają radę ?! :-/

Lu80
21-08-2011, 19:06
Stara sprawdzona laska (d90) ma wg. mnie jedyną zaletę względem młodej i niedoświadczonej (d5100) ;)) umie kręcić "śrubokrętem" a poza tym jestem całym sercem przy nowszej matrycy i nowym doznaniom:) (niezależnie czy d5100 czy d7000)

white5540
21-08-2011, 19:08
Z fotografią mam poważniejsze plany ale na razie jak zaczynam chcę aparat którym będę robił dobre zdjęcia i moje modelki/modele będą również zadowoleni z jakości :) D90 nie jest zły ale D5100 też nie jutro będę w sklepie zobaczę który lepiej leży pstryknę kilka zdjęć tym i tym najwyżej do was jeszcze napiszę prześpię się z tym a potem kupię :)

eBarciu
21-08-2011, 19:09
Stara sprawdzona laska (d90) ma wg. mnie jedyną zaletę względem młodej i niedoświadczonej (d5100) ;)) umie kręcić "śrubokrętem" a poza tym jestem całym sercem przy nowszej matrycy i nowym doznaniom:) (niezależnie czy d5100 czy d7000)

stara laska jest sztywna, młoda jest elastyczna i umie się ładnie wyginać ekranem ;)

Umbra
21-08-2011, 19:20
Warto zwrócić też uwagę na współpracę z lampami, jeśli myślisz o portrecie.
A jak we Wro będziesz robił, to chętnie się przyłączę. Chyba tam wrócę, a sam jakoś wstydzę się prosić ludzi o pozowanie. :P

Jasand
21-08-2011, 19:41
Dla mnie D-90 to aparat dla fotografów a D-5100 to raczej narzędzie multimedialne.

Długi
21-08-2011, 19:46
sorry stary ale tym razem to Ty pojechałeś po bandach ... to co piszesz jest żałosne !
jeśli nie kupujesz aparatu dla zdjęć to po co go kupujesz?? dla klawiszy - ergonomii ?? to rób lepiej zdjęcia na jakimś smartphonie z klawiaturą qwerty i będziesz miał mnóstwo klawiszy !
zgodzę się, że dla zawodowca albo zaawansowanego amatora szybkość zmiany ustawień ma znaczenie ale autor postu nie pisał, że będzie zarabiał na foceniu.
to co piszesz o matrycy to sorry stary ale sam chyba nie masz pojęcia o fotografii. kolory są nie ważne ? rozpiętość tonalna jest nie ważna ? ciekaw jestem czy będziesz w stanie wyciągnąć z cieni tyle samo szczegółów ze zdjęcia z D90 co D5100?
wciskanie D90 człowiekowi który chce kupić aparat i zacząć swoją przygodę z fotografią jest jak wciskanie komuś kto się chce ożenić starej baby zamiast młodej laski no bo po co komuś młoda i fajna laska skoro my mamy stare, które też dają radę ?! :-/
Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem , że takie rozumowanie jest żałosne, bo aparat jest z samego przeznaczenia do robienia zdjęć, więc ergonomia może tylko w tym pomagać i tylko ktoś kto tego nie rozumie może w ogóle napisać takie zdanie i rozpatrywać taki problem, że ktoś kupuje aparat dla ergonomii, a nie dla zdjęć.
Pokaż mi gdzie ja napisałem, że kolory, czy rozpiętość tonalna nie jest ważna? Napisałem tylko, ze te wszystkie testy wykazują wyższość nowej matrycy, co chyba jest zrozumiałe, ale jedynie w czystych cyferkach, a ludzkie oko tego nie rozróżni.
Jeśli zarzucasz mi brak pojęcia o fotografii, to napiszę Ci tylko tyle, że ja nie potrzebuję wyciągać z cieni niewiadomo czego, bo wiem, co to poprawna ekspozycja, chyba w przeciwieństwie do Ciebie. Więc zluzuj trochę, bo wyraźnie napisałem, że dla mnie porównywanie sprzętu z różnych półek nie ma sensu. Matryca to nie wszystko. Jeśli ktoś świadomie chce się rozwijać w fotografii i che korzystać z możliwości sprzętowych takich jak szybka zmiana parametrów, lepszy wizjer i ogólnie pojęta ergonomia, to lepszy schodzący model dla zaawansowanego amatora, niż najnowszy z segmentu entry level.

eBarciu
21-08-2011, 20:05
Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem , że takie rozumowanie jest żałosne, bo aparat jest z samego przeznaczenia do robienia zdjęć, więc ergonomia może tylko w tym pomagać i tylko ktoś kto tego nie rozumie może w ogóle napisać takie zdanie i rozpatrywać taki problem, że ktoś kupuje aparat dla ergonomii, a nie dla zdjęć.
Pokaż mi gdzie ja napisałem, że kolory, czy rozpiętość tonalna nie jest ważna? Napisałem tylko, ze te wszystkie testy wykazują wyższość nowej matrycy, co chyba jest zrozumiałe, ale jedynie w czystych cyferkach, a ludzkie oko tego nie rozróżni.
Jeśli zarzucasz mi brak pojęcia o fotografii, to napiszę Ci tylko tyle, że ja nie potrzebuję wyciągać z cieni niewiadomo czego, bo wiem, co to poprawna ekspozycja, chyba w przeciwieństwie do Ciebie. Więc zluzuj trochę, bo wyraźnie napisałem, że dla mnie porównywanie sprzętu z różnych półek nie ma sensu. Matryca to nie wszystko. Jeśli ktoś świadomie chce się rozwijać w fotografii i che korzystać z możliwości sprzętowych takich jak szybka zmiana parametrów, lepszy wizjer i ogólnie pojęta ergonomia, to lepszy schodzący model dla zaawansowanego amatora, niż najnowszy z segmentu entry level.

ok sorry, widocznie źle Cie zrozumiałem, pisałeś o matrycy więc dla mnie tzn kolorystyka i rozpiętość tonalna a nie megapiksele.
ja uważam, że skoro autor to amator to lepsza jest inwestycja w szkła i bardziej przyszłościową puszkę z którą parę lat jednak będzie miał styczność. Osobiście różnicę w kolorystyce widzę i dlatego długo odwlekałem przesiadkę z Olka na N.
Kiedyś - w erze D90 kolorystyka w nikonie była dla mnie niedopuszczalna teraz od czasów D7000 i D5100 jest OK!
każdy z nas ma swoje zdanie a autor i tak wybierze to co mu się lepiej ułoży w rękach.

white5540
21-08-2011, 20:35
Tylko dopowiem że jestem takim amatorem że nie miałem styku z aparatami :)
Jestem średnio wtajemniczonym amatorem ale zawsze miałem styk z kompaktami a teraz czas na lustrzankę i ta będzie moją pierwszą :)

Pozdrawiam :)

Długi
21-08-2011, 20:41

ok sorry, widocznie źle Cie zrozumiałem, pisałeś o matrycy więc dla mnie tzn kolorystyka i rozpiętość tonalna a nie megapiksele.
ja uważam, że skoro autor to amator to lepsza jest inwestycja w szkła i bardziej przyszłościową puszkę z którą parę lat jednak będzie miał styczność. Osobiście różnicę w kolorystyce widzę i dlatego długo odwlekałem przesiadkę z Olka na N.
Kiedyś - w erze D90 kolorystyka w nikonie była dla mnie niedopuszczalna teraz od czasów D7000 i D5100 jest OK!
każdy z nas ma swoje zdanie a autor i tak wybierze to co mu się lepiej ułoży w rękach.
Oczywiście, że widać różnicę w kolorystyce, tylko, że każda ma swojego amatora :wink: Mi nie podobała się ta z Pentaxa i zmieniłem na Nikona ale to tylko dlatego, że nie umiałem sobie z tym poradzić w obróbce. To nie znaczy, że nie jest to możliwe, bo oglądałem mnóstwo świetnych zdjęć z systemu pentaxa (kolorystycznie), tylko to był mój problem, ze ja tego nie umiałem osiągnąć. W Nikonie jakoś mi to lepiej idzie i jestem w 100% zadowolony. Piszę o tym tylko dlatego żeby pokazać, że kwestia kolorów, to rzecz gustu. Pisałem o tym wcześniej. Po co mamy profile typu portret, krajobraz, żywe koloru itp? Bo każdy ma swój gust. Natomiast jeśli autor pisze, że chce w fotografii iść trochę dalej i jest tego świadom, to powinien rozpatrywać raczej d90 i d7k, a jeżeli finanse nie pozwalają, to wybór jest prosty i zadna matryca nie powinna mieć na to wpływu.

white5540
21-08-2011, 20:45
A jeszcze tak nie z tematu D7000 jest warty rozpatrzenia czy nie :D ale jest małe prawdopodobieństwo bym go kupił tak z ciekawości pytam :)

Bo wyczytałem że jest na 1 miejscu w lustrzankach amatorów i zaawansowanych amatorów :)

NIKOLAY
21-08-2011, 21:15
Dla mnie D-90 to aparat dla fotografów a D-5100 to raczej narzędzie multimedialne.

Szacun. Szukałem krótkiej odpowiedzi w tym potoku słów ... zrobiłeś to za mnie.

124miko
21-08-2011, 21:21
Zdajesz sobie sprawy ,że ta "lepszość obrazka" można uzyskać podpinając odpowiednie szkła które obsłużą matryce i pokarze tą wyższość to raz , 2 to że amator pstrykający na auto WB nie wiedzący co to RAW może uzyskać gorsze efekty tym modelem który niby ma lepszą matrycę , iso ......

Zakladalem, być może błędnie, ze rozmawiamy o wyborze body. Te lepsze szkła można podpiac pod obydwa aparaty i jestem pewien, ze na lepszej matrycy będzie lepszy efekt.
Druga sprawa to kupujący ( obsługujący ) któryś z tych aparatów ( myśle, ze nie dobieramy użytkownika do aparatu, tylko aparat do użytkownika ). W tej sytuacji jego umiejętności są stałe ( wysokie lub żadne ) i tutaj lepsza matryca ( zakres tonalny, ISO itp ) raczej może pomoc. Amatorowi być może uratuje fotkę, a profesjonalista łatwiej uzyska pożądany efekt.

KubaM
21-08-2011, 22:15
Nie chce mi sie czytac ostatnich 3 stron , ale dodam jeszcze do swojej opinii ,ze nad wyborem aparatu/obiektywu myslalem okolo 8-10 miesiecy , przegladajac setki www/testow badan rynku , macan itp ;)
Dla kogos , kto chce sie bawic tak lekko bardziej profi w focenie to d90 + 35mm 1.8G na poczatek to najlepszy zestaw (ewentualnie 50 1.8G) ,a potem kompletowac szkielka.
Roznicy miedzy 12 a 16Mpix nie da sie zauwazyc , dodam ,ze focilem kompaktem 3.2Mpix robiac nie gorsze fotki niz koledzy 10-12Mpix lustrzankami (ale coz nie tylko sprzet sie liczy) , tak samo niezastapiony jest maly lcd-ek , w wizjerze nie da sie tak szybko zmieniac ustawien (nie jest to wygodne trzymajac buzke przy aparacie) jesli obiektem foconym jest szybko poruszajacy sie np samochod , samolot , zwierze , itp...
Jesli autorowi watku nie przeszkadza predkosc zmiany ustawien , brak silniczka (stare obiektywy mozna niekiedy wyrwac za grosze) , ogolna ergonomia to niech bierze d5100 .
Wybor jest miedzy wieksza liczba Mpix + dobra kamerka a starszym bardziej "profi" aparatem :D

white5540
21-08-2011, 23:33
ja już siedzę nad wyborem lutra około 2-3 mies i też wiele czytam tak jak napisałeś "przegladajac setki www/testow badan rynku , macan itp" więc wiesz jaki ja teraz mam mętlik w głowie :) D5100 boli mnie bardzo brak silniczka AF ale w podobnej cenie tych 2 aparatów stoi oto piękny D7000 który przebija D5100 oraz tak mi się zdaje D90 jutro idę do sklepu zobaczę te 3 modele "Pomacam" je i ocenie który najlepiej leży mi w dłoni ;) ale tak na pierwszy rzut oka największa "walka" będzie się toczyła pomiędzy D90 oraz D7000 :) jutro napiszę szczegóły "walki" na forum i zostanie do podjęcia decyzja który biorę :P i na pewno jeszcze mnie się nie pozbędziecie jeszcze jutro a może nawet kilka dni :) Więc do zobaczenia dziękuje za dotychczasowe porady :) Dziękuje wam serdecznie

KubaM
21-08-2011, 23:48
D7000 ma wszystkie zalety d90 ale dodatkowo wiecej Mpix , pol AF-a , wiekszy zakres iso , lepsza kamerka itd. Jesli Cie stac i nie boisz sie ,ze bedzie jakas lipa z wylewaniem oleju czy czegos (taka opinia na forach nie wiem czemu) to nie ma co sie zastanawiac ;)

Jasand
22-08-2011, 08:17
W sobotę bedziemy mieli 3 rocznicę premiery D90 (27.08.2008 ). Proszę wymienić (pomijajac aparaty z najwyższej półki) jakis inny aparat który po trzech latach ma takie wzięcie i trzyma cenę ? Na przykład Sony w tym czasie wypuscił na rynek chyba z 8 lustrzanek poczynajac od A900 , których produkcji juz zaprzestał i dawno zniknęły z rynku.

Do @white5540.
Ja mam mojego D90 juz ponad rok i na razie nie marzę o innym. NIc nie trzeszczy , nie skrzypi, nic nie wycieka , zdjecia robi wg mnie bardzo dobre. Do filmów HD to mam kamerę Sony i aparat Lumix GF2.
Ktos kiedyś powiedział jak cos jest do wszystkiego to tak naprawde do niczego.

LordRamzes
22-08-2011, 08:31
prawda jest taka ,że wszyscy piszą o lepszości matrycy a tak na prawdę w normalnym użytkowaniu tego nie widać :D:D:D ja mam jeszcze d80 i dalej body zarabia na siebie a stare ,że ho ho to dopiero tragiczna matryca :) , na prawdę ergonomia d90 połączone jeszcze z gripem i szkłem pokroju 70-200 jest bezcenne w przeciwieństwie do d 5xxxx itd to samo górny wizjer 2 kółka to sprawia ,że wszystko szybciej się ustawia i nie tracimy czasu ani nie ucieka nam ciekawe ujęcie w przeciwieństwie do kastratów gdzie trzeba grzebać w menu ,żeby coś przestawić tu mamy iso i kółko wb kółko przysłona i czas 2 kółka i wszystko szybko się dzieje a nie jakieś przełączanie ale to moje zdanie :) pozdrawiam miłego dnia :)

krzysiozboj
22-08-2011, 08:49
prawda jest taka ,że wszyscy piszą o lepszości matrycy a tak na prawdę w normalnym użytkowaniu tego nie widać :D:D:D ....

W normalnym użytkowaniu D90 nie miałbym nic przeciwko af z D300 ale wtedy byłby to D300(S) z tą samą kiepską matrycą co to zdjęć nie pozwala robić ;)

Umbra
22-08-2011, 08:53
Niektórzy mają bardzo zamknięte umysły i nie potrafią zrozumieć, że dla kogoś lepszy obrazek może być ważniejszy, niż drugie pokrętło etc.

Jest wybór i niech każdy sobie weźmie to, co woli i tyle. Nie wiem, o co tu bić pianę, czy nazywać D5100 zabawką, urządzeniem multimedialnym etc. To też jest aparat. Trochę inny niż D90. Niekoniecznie gorszy. Jeden jest lepszy w tym, drugi w tamtym.

W sobotę bedziemy mieli 3 rocznicę premiery D90 (27.08.2008 ). Proszę wymienić (pomijajac aparaty z najwyższej półki) jakis inny aparat który po trzech latach ma takie wzięcie i trzyma cenę ? Na przykład Sony w tym czasie wypuscił na rynek chyba z 8 lustrzanek poczynajac od A900 , których produkcji juz zaprzestał i dawno zniknęły z rynku.

Do @white5540.
Ja mam mojego D90 juz ponad rok i na razie nie marzę o innym. NIc nie trzeszczy , nie skrzypi, nic nie wycieka , zdjecia robi wg mnie bardzo dobre. Do filmów HD to mam kamerę Sony i aparat Lumix GF2.
Ktos kiedyś powiedział jak cos jest do wszystkiego to tak naprawde do niczego.

No ceny to on akurat nie trzyma. Dla jednego lepszy będzie D90, dla drugiedo D5100.

prawda jest taka ,że wszyscy piszą o lepszości matrycy a tak na prawdę w normalnym użytkowaniu tego nie widać :D:D:D ja mam jeszcze d80 i dalej body zarabia na siebie a stare ,że ho ho to dopiero tragiczna matryca :) , na prawdę ergonomia d90 połączone jeszcze z gripem i szkłem pokroju 70-200 jest bezcenne w przeciwieństwie do d 5xxxx itd to samo górny wizjer 2 kółka to sprawia ,że wszystko szybciej się ustawia i nie tracimy czasu ani nie ucieka nam ciekawe ujęcie w przeciwieństwie do kastratów gdzie trzeba grzebać w menu ,żeby coś przestawić tu mamy iso i kółko wb kółko przysłona i czas 2 kółka i wszystko szybko się dzieje a nie jakieś przełączanie ale to moje zdanie :) pozdrawiam miłego dnia :)

Na wysokim ISO też nie widać? Albo jak focisz w ostrym słońcu (albo niedoświetlone cienie, albo przepały)? W "kastratach" nie trzeba nigdzie grzebać. Ustawiasz ISO pod funkcyjny i też masz wszystko na wierzchu. Tyle, że kręcisz jednym kółkiem i ewentualnie przyciskasz odpowiedni guzik. A ten drugi ekran - pisałem już, że w wizjerze też ci się wszystko wyświetla. Dodatkowo od razu kadrujesz. Gdzie tu niby będzie wolniej? Szybciej będzie trzymać aparat opuszczony, celować nie wiadomo w co, nastawiać na podstawie górnego wyświetlacza, podnieś aparat, wykadrować, cyknąć czy kadrować i nastawiać? Na serio nie czaję tego.
Chybaście się za bardzo podniecili tym "profi" D90 (a dopiero co czytałem, że AF D90 jest kiepski i że ten aparat już zdjęć nie robi). Bez tych rzeczy da się żyć. Jedyne, co może boleć, to brak silnika AF.

Michaelius
22-08-2011, 09:04
Napewno do fotografii ludzi musisz kupic staleczke, ten kit 18 - 105 jest zaciemny,
ja popelnilem bład wzielem body D90 wlasnie z tym kitem,
nie ma co kupowac obiektywu uniwersalnego, ktorym np jest tez 18 - 200 bo zgodnie z przyslowiem jak cos jest do wszytskiego to jest do niczego.

Bzdura do normalnych fotek bez artystycznych efektow to szklo jest swietne. Kadry nie beda czekac, az jasnie Pan zmieni obiektyw, a taszczenie ze soba przez caly dzien wiadra sprzetu fotu moze conajwyzej garba tworczo rozwinac.

18-200 to rewelacyjne szklo do fotografii wycieczkowej, zwlaszcza z body pokroju d5100/d7000 ktorych kosmiczne iso w sporym stopniu neguja jego najwieksza wade czyli ciemnosc.

Umbra
22-08-2011, 10:00
Ale nie neguje sporej głębi ostrości, co przy portretach nie jest bez znaczenia. Mam 18-105 i dwie stałki. Kita prawie nie podpinam.

krzysiozboj
22-08-2011, 10:16
.....A ten drugi ekran - pisałem już, że w wizjerze też ci się wszystko wyświetla. Dodatkowo od razu kadrujesz. Gdzie tu niby będzie wolniej? Szybciej będzie trzymać aparat opuszczony, celować nie wiadomo w co, nastawiać na podstawie górnego wyświetlacza, podnieś aparat, wykadrować, cyknąć czy kadrować i nastawiać? Na serio nie czaję tego. ....

Napisz mi czego brak w wizjerze D90 w stosunku do D5100 że tak piszesz. Bo jeśli nie potrafisz tego obronić to faktycznie niewiele czaisz i zaczynasz trolowanie.

NIKOLAY
22-08-2011, 10:39
D 5100 to taka mądrzejsza zabawka ... potrzymajcie w łapkach jedno i drugie ... to widać, słychać i czuć .... D 90 jest z miasta .... :D

Umbra
22-08-2011, 10:39
No to chyba czytać nie umiesz. Ja nie pisałem, że wizjerowi D90 czegoś brak. Ktoś pisał, że D5100 jest do dupy, bo nie ma drugiego ekraniku.

krzysiozboj
22-08-2011, 11:15
No to chyba czytać nie umiesz. Ja nie pisałem, że wizjerowi D90 czegoś brak. Ktoś pisał, że D5100 jest do dupy, bo nie ma drugiego ekraniku.

I Ty twierdzisz ze to nieprawda (że brak lcd to jakieś upośledzenie/okrojenie) podając wcześniej dwa sposoby ustawiania parametrów (wcześniejszy cytat) co dla mnie jest idiotyzmem. Jeśli tak piszesz to moim zdaniem nie wiesz do czego służy ten drugi ekranik, bynajmniej nie do takiej zabawy jak starasz się tu opisać. Z poziomu wizjera mamy i tak niby to samo (niby bo D90 to jednak większy wizjer) a dodatkowo mamy coś co pozwala w każdej chwili zerknąć na ustawy czy prosto je zmienić bez podnoszenia zabawki do oka i bez odpalania tylnego lcd.

edit
i podejrzewam że większość bawiących się w fotografię inną niż zielone tryby brak drugiego lcd uzna za kastrację zabawki niezależnie czy Ci się to podoba czy nie.

Umbra
22-08-2011, 12:02
Ja od początku bawiłem się na M i jakoś problemu nie widzę. Mam D5000, bo na D90 mnie stać nie było. D5000 jest gorszy od D90, natomiast był sporo tańszy. Z D5100 jest już nieco inaczej - znacznie lepsza matryca, lepsze filmy, czasy (1/8000 i iso 100?). O ile w przypadku D5000 można było powiedzieć, że to gorszy aparat, tak w przypadku D5100 sprawa nie jest taka oczywista.

STomasz
22-08-2011, 12:25
Każdy zawszę będzie chwalił swoje, tak samo z autami, jeden ma fiata i twierdzi że jest najlepszy bo tanie części, drugi ma Honde bo się nie psuje, trzeci twierdzi że najlepsze jest bmw bo sam takie ma, a niczym innym wcześniej nie jeździł i nie ma porównania, tak samo jest w tej dyskusji...Każdy chwali swoje nie mając porównania z drugim sprzętem... i dlatego takie tematy nie mają zbytnio sensu.

Założyciel tematu chce robić portrety...To niech sobie popstryka w sklepie zdjęcia i porówna odwzorowanie kolorów z D90 i D5100 i przekona się który ma lepsze odwzorowanie barw.
Co do drugiego LCD to nie każdemu jest on potrzebny, posiadacze D90 się do niego przyzwyczaili i teraz negują brak drugiego LCD na górze aparatu w innym modelu, mi zupełnie nie przeszkadza że mam te same informacje na głównym ekranie w D5100...

A co do nabijanie się że seria Dxxxx to multimedialne zabawki bo mają niepotrzebne nagrywanie HD itp. to według was D3s za kilkanaście tysięcy złotych też jest zabawką bo ma nagrywanie HD...

Umbra
22-08-2011, 12:51
Nie chwalę swojego. Mam obudowę Fractala i uważam, że nie jest warta swojej ceny i że to badziew. Ale akurat jechanie po D5100 i wychwalanie pod niebiosa D90 jest po prostu śmieszne. A akurat porównanie jakieś mam, bo mój brat foci D50, który ma ten nieszczęsny wyświetlacz (na który i tak nigdy nie zerkam, bo wszystko jest w wizjerze).

white5540
22-08-2011, 15:46
Oto powracam ze sklepu :P no i sprawa wygląda następująco :)
Trzymałem całą 3 w łapie "macałem" ;PD7000 i D90 leżą tak samo... Pstryknąłem kila fotek
- D7000
- D5100
- D90
No i sprawa wygląda tak że najlepiej wypadły D90 oraz D7000 ;) i czekam na wasze porady bo ktoś wyżej napisał o jakiś wyciekach z D7000 czy jakoś tak nie chce mi się szukać tego posta :P może ktoś powiedzieć czy to prawda... Czy się nie zastanawiać i brać D7000 :P w końcu ma to samo co D90 wiecej Mpix itd więc teraz czekam na waszą odpowiedź :)

Umbra
22-08-2011, 16:02
Jeśli masz kasę na D7000 i dobry obiektyw, to bierz D7000, bo to lepsza pucha od D90.

LordRamzes
22-08-2011, 16:10
Na wysokim ISO też nie widać? Albo jak focisz w ostrym słońcu (albo niedoświetlone cienie, albo przepały)? W "kastratach" nie trzeba nigdzie grzebać. Ustawiasz ISO pod funkcyjny i też masz wszystko na wierzchu. Tyle, że kręcisz jednym kółkiem i ewentualnie przyciskasz odpowiedni guzik. A ten drugi ekran - pisałem już, że w wizjerze też ci się wszystko wyświetla. Dodatkowo od razu kadrujesz. Gdzie tu niby będzie wolniej? Szybciej będzie trzymać aparat opuszczony, celować nie wiadomo w co, nastawiać na podstawie górnego wyświetlacza, podnieś aparat, wykadrować, cyknąć czy kadrować i nastawiać? Na serio nie czaję tego.
Chybaście się za bardzo podniecili tym "profi" D90 (a dopiero co czytałem, że AF D90 jest kiepski i że ten aparat już zdjęć nie robi). Bez tych rzeczy da się żyć. Jedyne, co może boleć, to brak silnika AF.

ja źle naświetlisz iso w twoim dxxxx też ci szum wyjdzie wszystko rozbija się o prawidłową ekzpozycję :) , czyli jednak trzeba grzebać aby zmieniać pod kółko :) , w wizjerze nie wyświetla CI sśe tryb AF korekta ekspozycji itd itd a tutaj masz :) , wiesz ja się nie podniecam ja robie zdjęcia i jeszcze dość dobrze mi za te zdjęcia ludzi płacą :)

GarfieldPL
22-08-2011, 16:17
Widzę, że doszedłeś do tego etapu co ja parę miesięcy temu, czyli wyboru pomiędzy D90 a D7000. Powiem tak. Na stronach internetowych i w gazetach, gdzie pojawiają się testy sponsorowane przez producenta recenzenci polecają D7000 jako maszynę snów i marzeń. W sklepach ze sprzętem sprzedawcy polecają D90 ponieważ mają ich jeszcze dużo na magazynach i chcą to wypchnąć w ludzi. Ty musisz mieć swój rozum. Niewątpliwie i D90 i D7000 są dobrymi aparatami ale każdy jest inny. Ja zainwestowałem w D90, ponieważ nie są mi potrzebne multimedialne pierdoły, kamera i inne wodotryski. Na przykładach zdjęć ludzi, którzy potrafią więcej ode mnie zobaczyłem co potrafi D90 z dobrym obiektywem. Dlatego postanowiłem kupić tańszy D90, na którym naprawdę dużo można się nauczyć a resztę kasy zainwestować w dobre jasne szkła, żeby nie być zdanym tylko na kitowca, który w wielu sytuacjach się przydaje, lecz w równie wielu innych jest mało użyteczny. Podejrzewam, że nawet jeśli przesiądę się kiedyś na pełną klatkę co niekoniecznie nastąpi, to nie pozbędę się tego aparatu. Myślę, że to dobry korpus, przystępny w obsłudze. Postanowiłem inwestować raczej w dobrą szklarnię i obserwować przez parę lat co zaproponują na dalszej drodze rozwoju korpusów producenci z NIKON.

krzysiozboj
22-08-2011, 17:00
Co do D90 i D5100 wałkowane już chyba ileś razy i ileś razy podobna konkluzja - wybór między lepszą matrycą a lepszą ergonomią w podobnej cenie, przy D7000 mamy za dopłatą to i to. A jeśli D300s robi zdjęcia to D90 też daje rady, ja osobiście w swoim D90 wolałbym nieco lepszy AF niż nieco lepszą matrycę. Faktem jest też że czasem mam "nadmiar światła" i iso100 czy migawka 1/8000 nie byłaby zła ale ... wszystkiego mieć nie można za grosze.

Sniper10000
22-08-2011, 17:04
Witam,

Od miesiąca posiadam Nikona D5100 z ob. 18-105. Wybierałem między nim, Nikonem D7000 i Canonem 60D. Zdecydowała najniższa cena, chwalona matryca i obrotowy ekranik. Przesiadłem się z hybrydy Panasonic FZ50 i choć oba te aparaty dzieli przepaść, to jednak trudno mi dziś przyznać, że był strzał w dziesiątkę. Pozwolę sobie zatem napisać parę słów o nim, uwzględniając głównie to co mnie w tym aparacie "boli" najbardziej.

1. Wizjer. Pierwsze wrażenie jak najbardziej ok - ładny widok i super jasność. Później szybko wychodzą drobne niuanse. Po pierwsze: brakuje mi pełnego pokrycia kadru - w efekcie często włazi mi coś, czego nie planowałem w nim umieścić (gałąź, latarnia, itd.). Po drugie: jest zdecydowanie za mały - fotografowana scena wygląda jak miniatura i czasem trudno ocenić ostrość. O manualnym ostrzeniu można zapomnieć. Po trzecie: podgląd parametrów pod wizjerem to istny hardcore - cyferki i ikonki są mikroskopijne i tak nadźgane, że korzystanie z nich to zabawa dla twardzieli. Nie wiem jak niektóry mogą twierdzić, że doskonale sprawdza się to zamiast górnego ekranu LCD. Czasem zdarza mi się focić w okularach - tu jest już dramat, bo ciężko jest przystawić je do miniaturowej muszli tak, żeby widzieć i kadr, i te cyferki. Z kolei korekta wady wzroku jest tak maleńka, że mi już nie pomoże. :/

2. Ekran LCD. Zależało mi na obrotowym ekraniku, bo to takie przydatne i wygodne. Tymczasem już w ciągu kilku dni przekonałem się, że to był błąd. Po pierwsze: żeby zmienić lub podejrzeć parametry muszę go non-stop rozkładać. Owszem można parę opcji zmienić przy pomocy pokrętła i przycisków funkcyjnych, ale nie wszystkie. Po drugie: liczyłem, że składany LCD uchroni mnie przed jego zniszczeniem. Niestety, myliłem się - w pierwszym tygodniu odgniotłem w nim dziurkę podczas jego zamykania(!), bo do wnęki w którą się składa dostało się grube ziarenko piasku! Tydzień później udekorowałem go centymetrowej długości rysą, choć dam sobie głowę uciąć, że obchodziłem się z nim jak z dzieckiem. No nie wiem skąd się wzięła. Wniosek: to najgorzej zabezpieczony ekran LCD jaki kiedykolwiek miałem w swoich rękach. Ten z FZ50 służył mi kilka lat i nigdy się nie porysował. Ekran iPhona przy nim wygląda jak pancerny. Po trzecie: jasność, a raczej marność... W pomieszczeniu, ew. w pochmurny dzień jest cacy. Ale przy pełnym słońcu (z maks. ustawieniem jasności LCD) jest tragedia. Oczywiście bez problemu da się zmieniać na nim parametry, ale żeby podejrzeć wykonane zdjęcie, trzeba kombinować jak się ustawić, żeby było cokolwiek widać! Tu przyznam - jest lepiej niż w FZ50, ale iPhone wręcz go miażdży. Po czwarte: obrotowy ekranik miał służyć do wygodnego kadrowania w nietypowych pozycjach. Niby tak, ale tryb LiveView to istna porażka, która nie jest nawet namiastką tego co oferują hybrydy (napiszę bliżej na ten temat w punkcie dotyczącym AF) i korzystanie z niego daje tyle radości, co przeglądanie Internetu na telefonie marki Nokia.

3. Auto Focus. Wybierając D5100 cieszyłem się, że ma aż 11 punktów AF. Bardzo szybko okazało się, że to za mało, bo luki między punktami są tak duże, że często brakuje mi czegoś pośredniego. Zdecydowanie brakuje też punktów na krawędziach kadru. Dodatkowo po wykonaniu ok. 3 tys. zdjęć AF rozjechał mi się przeokropnie i teraz mam fatalny backfocus. Chyba spotkało mnie dokładnie to, o czym pisali posiadacze D7000. Próbowałem ostrzyć manualnie, ale z tym wizjerem to prawie niemożliwe. Inną metodą nieco polepszającą celność AF jest skorzystanie z LiveView, ale prędkość działania AF w tym trybie doprowadza do szału, więc nadaje się tylko do statycznych, pozowanych fotek. W ciemnym pomieszczeniu AF z LiveView to już totalna porażka - celowanie potrafi trwać w nieskończoność. Póki co pozostaje mi z tym jakoś żyć (przynajmniej do czasu podjęcia decyzji o wysłaniu do serwisu). Kolejną irytującą cechą jest konieczność każdorazowej zmiany trybu pracy AF (np. z automatycznego na punktowy) po zmianie programu, bo aparat nie pamięta poprzednich ustawień.

4. Matryca. Wszystkie testy pokazują, że jest znakomita. Na pewno wrażenie robi rozpiętość tonalna - zdjęcia które do tej pory wydawały mi się osiągalne tylko z filtrem ND, tu stają się dostępne w zasięgu ręki. Wysokie akceptowalne ISO też robi wrażenie, ale inżynierowie Nikona chyba wpadli w samozachwyt pisząc oprogramowanie do aparatu. W trybie Auto-ISO niesamowicie brutalnie korzysta z wysokich czułości. 3200 dla niego to standard, nie mówiąc już o tym, że w piękną, słoneczną pogodę potrafi dowalić ISO 800-1200. I tu JPEGowi cykacze dostają ostro po dupie, bo o ile proces odszumiania faktycznie niweluje szum, o tyle równie skutecznie pozbawia zdjęć szczegółów. Podsumowując: łba nie urywa i jeśli ktoś myśli, że uzyska tą matrycą zdjęcia lepsze niż z np. D90, nie wkładając wysiłku w obróbkę RAW jest w wielkim błędzie.

Choć to moja pierwsza lustrzanka, to jednak dziś wybrałbym coś innego. Nikonowi D5100 zdecydowanie brakuje ergonomii. Oczywiście staram się z tym walczyć i mimo wszystko uparcie robię zdjęcia...

white5540
22-08-2011, 17:17
Dzięki za szczerą opinie co do nikona D5100 :) można powiedzieć że ten model wisi na włosku bo widzę coraz więcej opinii które powodują moją niechęć do kupna tego modelu :) więc "walka" trwa pomiędzy D90 a D7000 :) I myślę że mi doradzicie czy lepiej dać ponad 4 tysiaki na D7000 z jakimś słoikiem ;P czy lepiej kupić D90 który będzie dobrze będzie się sprawdzał ze słoikami :) czy też nie... z góry dziękuje za pomoc :)

LordRamzes
22-08-2011, 17:22
Dzięki za szczerą opinie co do nikona D5100 :) można powiedzieć że ten model wisi na włosku bo widzę coraz więcej opinii które powodują moją niechęć do kupna tego modelu :) więc "walka" trwa pomiędzy D90 a D7000 :) I myślę że mi doradzicie czy lepiej dać ponad 4 tysiaki na D7000 z jakimś słoikiem ;P czy lepiej kupić D90 który będzie dobrze będzie się sprawdzał ze słoikami :) czy też nie... z góry dziękuje za pomoc :)

chcesz porady weź d90 a za resztę kup dobre szkła a wrócisz tu i flaszkę no ja nie pije więc butelkę pepsi mi postawisz :) a kiedyś jak już skompletujesz szklarnie to coś pokroju d7000 na początek 35 f1,8+85f1,8 i zob co to potrafi :)

white5540
22-08-2011, 17:36
I chyba tak zrobię :P... butelkę pepsi :D ok

LordRamzes
22-08-2011, 17:41
I chyba tak zrobię :P... butelkę pepsi :D ok

:) na prawdę to najlepsze wyjście i kup te 2 stałki zob mój podpis tam jest marna matryca d80 boże jak pomyślę toż to prehistoria :)

GarfieldPL
22-08-2011, 17:53
Ja na początek dokupiłem stałkę Nikkor 50mm f1.4 G i Sigmę 50-150 mm f/2.8 II APO EX DC HSM i na obecne moje wymagania jest to zestaw wystarczający. Może kiedyś jak będe bogatszy, to zainwestuję we flagowe 24-70(lub 28-70) i 70-200 Nikkora. Dopiero na samym końcu pomyślę o jakimś nowym korpusie. Zanim zdobędę wartościową, wymarzoną szklarnię, to setki użytkowników tego forum przetestują wiele nowych korpusów Nikkona. Zamierzam uczyć się na ich sukcesach i błędach. :)

white5540
22-08-2011, 17:54
A tak z ciekawości zapytam też jesteś posiadaczem D90 ? bo na stronie z twojego podpisu są bardzo ładne zdjęcia wykonane przez ciebie i mnie ciekawi czy robione D90 :)

krzysiozboj
22-08-2011, 17:55
Przy D90 i 35/1.8G tylko nieco z doborem egzemplarza szkła trzeba uważać, nie każde trafia tam gdzie tzreba. Ale jak trafi się (lub wybierze) dobrą sztukę to tylko "cropowanie" pozwala zauważyć niedoskonałości matrycy.

LordRamzes
22-08-2011, 17:57
A tak z ciekawości zapytam też jesteś posiadaczem D90 ? bo na stronie z twojego podpisu są bardzo ładne zdjęcia wykonane przez ciebie i mnie ciekawi czy robione D90 :)

cała strona oprócz 2-3 zdjęć są robione d80 2-3 zdjęć olympusem sp510 uz (oko i pająk na pewno ) d90 tam pod koniec na pewno bo jego używam do innych celów :) ale puki co jeszcze ich nie wrzuciłem ale spokojnie :)

LordRamzes
22-08-2011, 17:57
Przy D90 i 35/1.8G tylko nieco z doborem egzemplarza szkła trzeba uważać, nie każde trafia tam gdzie tzreba. Ale jak trafi się (lub wybierze) dobrą sztukę to tylko "cropowanie" pozwala zauważyć niedoskonałości matrycy.

ale to też chyba loteria ja wziąłem 1 jedyny egzemplarz i gra aż miło :D:D

krzysiozboj
22-08-2011, 18:02
ale to też chyba loteria ja wziąłem 1 jedyny egzemplarz i gra aż miło :D:D

U mnie druga sztuka siadła więc tragedii tu nie widzę z doborem, trzeba mieć tylko świadomość że ta przypadłosć się trafia i lepiej to wyłapać przy samym zakupie niż póxniej mieć dylematy co robić. A szkło do zabawy z głębią przyjemnie się zapina, ostrość też ma całkiem "przyzwoitą", na początek to fajne uzupełnienie kita :))

white5540
22-08-2011, 18:13
Tak na allegro na chwile wszedłem i tu bach na sam początek aukcji nikona D90 takie coś http://allegro.pl/nikon-d90-5-obiektywow-17-akcesoriow-fv-raty-gw-i1772373331.html Zastanawia mnie czy to przypadkiem nie jakiś przekręt :PP aparat, obiektywy i tyle akcesoriów w tak niskiej cenie aż mi się wierzyć nie chce :P a może mi się tylko zdaje sami zobaczcie :P

W sklepie to cienko widzę bym kupił taki zestaw w takiej cenie dlatego coś mi tu nie pasuje :))

KubaM
22-08-2011, 18:42
Hehe ta aukcja allegro to ladna lipa , nieobrazajac nikogo posiadajacego te obiektywy paździerz .
Jak masz taka kaske to olej te "stare" szkla ,a weź np 35mm 1.8G (~720zł) + 55-300mm vr (~990zł) + d90 + karta + torba ;) lub d7000 (3500zł) + 35mm 1.8G (715zł) .
Wlasnie kuknalem i d90 w Krk sklepie gdzie kupowalem sprzety kosztuje juz 2269zł (w czerwcu bylo 220zł drozej...) ,kurcze masakra jak to wszystko tanieje.
Mozesz tez wziac na poczatek d90 + nikkor 16-85mm vr (fajne szkielko , ktore pozwoli Ci rozwinac skrzydla) lub tez d90 + sigme 10-20mm (starsza) wypas pod krajobraz i architekture ;)

krzysiozboj
22-08-2011, 18:51
Na tej aukcji jest D90 i parę kilo śmieci, czy to taka okazja?

white5540
22-08-2011, 18:56
tak myślałem :) ze to nic godnego uwagi :)

Umbra
22-08-2011, 19:09
Mikroregulacja w D7000 też jest fajną sprawą. I nie jestem pewien - jest pomiar światła z manualami?

LordRamzes
22-08-2011, 19:13
Mikroregulacja w D7000 też jest fajną sprawą. I nie jestem pewien - jest pomiar światła z manualami?

ta mikroregulacja to wiesz :) spytaj Fatmana regulował w d7000 a po chwili i tak dalej było jak było :)

Umbra
22-08-2011, 19:50
Hehe ta aukcja allegro to ladna lipa , nieobrazajac nikogo posiadajacego te obiektywy paździerz .
Jak masz taka kaske to olej te "stare" szkla ,a weź np 35mm 1.8G (~720zł) + 55-300mm vr (~990zł) + d90 + karta + torba ;) lub d7000 (3500zł) + 35mm 1.8G (715zł) .
Wlasnie kuknalem i d90 w Krk sklepie gdzie kupowalem sprzety kosztuje juz 2269zł (w czerwcu bylo 220zł drozej...) ,kurcze masakra jak to wszystko tanieje.
Mozesz tez wziac na poczatek d90 + nikkor 16-85mm vr (fajne szkielko , ktore pozwoli Ci rozwinac skrzydla) lub tez d90 + sigme 10-20mm (starsza) wypas pod krajobraz i architekture ;)

Do portretu wolałbym propozycję Ramzesa: 35 + 85.

igorrro
23-08-2011, 00:43
White nie koombinuj nic z allegro, kup sobie body jak juz sie zdecyduejsz na D90, w sklepie stacjonarnym, we Wrocku napewno jest ten sklep RTV AGD za 2333,00 zł http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d-90-body.bhtml?from=ceneo
obczaj tylko zeby facet dal Ci nie tykany model z polki niedostepnej dla klientow, takiej za lustrem zamykanej na zamek
+ stałka do portretów typowo jest 50 ale 35 tez zrobisz dobry portret i jest bardziej uniwersalnym szkielkiem od 50

co do propozycji KubyM - 55-300mm vr (~990zł)
poczekaj troszke, oswoisz sie ze stalka, podstawowymi zasadami fotografii, dozbierasz troszke i kupisz sobie 70 - 300 mm VR - szklo o klase jakosci lepsze od 55 - 700 + solidniejsze wykonanie
pomalu nie wszystko odrazu
a na koniec cos do krajobrazu z szerokim katem
nikona badz masz alternatywe w sigmie

Umbra
23-08-2011, 09:19
We Wrocku ma sporo sklepów foto. Fotojoker (ja tam kupowałem swój), No to pstryk i pewnie jeszcze kilka innych.

white5540
23-08-2011, 19:47
Dzięki wszystkim wybrałem D90... Myślę że mnie nie zawiedzie :) bo po tym jak tutaj go tak wychwalaliście to nawet D7000 z nim przegrał ;PP Jeszcze raz dzięki za pomoc w wyborze lustrzanki...

Pozdrawiam i dziękuję :)

d90
23-08-2011, 20:53
i foc teraz i radosci duzo z nowej zabawki

Ps.
d7000 jest do lansu, a d90 do zdjec :)

white5540
23-08-2011, 21:04
Ojjj będę focił

sokrates
23-08-2011, 21:33
A takie udogodnienia puszki takiej jak D90: CLS i bezprzewodowe wyzwalanie lamp systemowych, auto bracketing, blokada błysku, błysk modelujący, przyciski funkcyjne, 2 kółka, grip z prawdziwego zdarzenia to są oczywiście sprawy do pominięcia? Bo niby liczy się tylko matryca, megapixele, srelele i procenty uzyskane w jakichś bełkotem zapełnionych testach.

Z jednym się zgodzę - oba aparaty, czy nawet kilka innych dadzą podobny jakościowo obrazek, tylko czy w trudnych warunkach, bądź z zaskoczenia zdążysz D5100 zrobić zdjęcie mając po włączeniu aparatu ułamek sekundy na zrobienie zdjęcia, i zupełnie nieadekwatne do potrzeb ustawienia - śmiem twierdzić że nie.

white5540
23-08-2011, 21:39
Albo cię źle zrozumiałem ale dajesz do zrozumienia że D5100 oraz D90 (mój zakup) są do kitu jeżeli źle cię zrozumiałem przepraszam

ikar39
23-08-2011, 22:19
Ja bym brał d5100 amatorska pucha ale fotki są nice:-P

white5540
23-08-2011, 22:39
Widzę po podpisie że jesteś użytkownikiem D7000 a tak z ciekawości zapytam bo juz nic zmieniać nie moge ale jak ci się sprawdza ten aparat :)Żadnych problemów z nim nie masz ? itd itd.

igorrro
24-08-2011, 01:31
body juz wiemy jakie a szklo????

sokrates
24-08-2011, 07:44
Albo cię źle zrozumiałem ale dajesz do zrozumienia że D5100 oraz D90 (mój zakup) są do kitu jeżeli źle cię zrozumiałem przepraszam

Chyba źle mnie zrozumiałeś - miałem na myśli że jeśli ktoś pisze o wyższości jednej puszki nad drugą i mając na myśli tylko takie gadżety jak filmy HD, odchylane ekraniki, więcej megapixeli czy "nowość" konstrukcji to jest w błędzie stawiając taką puszkę jako lepszą, a zapomina się o naprawdę przydatnych funkcjach aparatu.

Sumując: wg mnie D90 lepszy od D5000/51000

ikar39
24-08-2011, 10:34
Widzę po podpisie że jesteś użytkownikiem D7000 a tak z ciekawości zapytam bo juz nic zmieniać nie moge ale jak ci się sprawdza ten aparat :)Żadnych problemów z nim nie masz ? itd itd.
Wszystko oki chociaż puszka kupowana była w listopadzie

ikar39
24-08-2011, 10:36
Chyba źle mnie zrozumiałeś - miałem na myśli że jeśli ktoś pisze o wyższości jednej puszki nad drugą i mając na myśli tylko takie gadżety jak filmy HD, odchylane ekraniki, więcej megapixeli czy "nowość" konstrukcji to jest w błędzie stawiając taką puszkę jako lepszą, a zapomina się o naprawdę przydatnych funkcjach aparatu.

Sumując: wg mnie D90 lepszy od D5000/51000
Ciekawe jakie komentarze będą na temat sony a77:)

d90
25-08-2011, 02:34
z tego co pisza, to A77 ma chyba wszystkie mozliwe bajery. Zobaczymy w pazdzierniku jak zaczna sprzedaz.
:)

Michaelius
25-08-2011, 11:52
Z jednym się zgodzę - oba aparaty, czy nawet kilka innych dadzą podobny jakościowo obrazek, tylko czy w trudnych warunkach, bądź z zaskoczenia zdążysz D5100 zrobić zdjęcie mając po włączeniu aparatu ułamek sekundy na zrobienie zdjęcia, i zupełnie nieadekwatne do potrzeb ustawienia - śmiem twierdzić że nie.

A to D90 ma funkcje prekognicji wbudowane w body? :) Bo poza trybem full manual nie bardzo widzę na czym miałby tu zysk polegać.

marrek
25-08-2011, 12:46
dobry wybór :)

jarvik
25-08-2011, 12:51
ta mikroregulacja to wiesz :) spytaj Fatmana regulował w d7000 a po chwili i tak dalej było jak było :)
ta mikro regulacja to co wiesz? bardzo pożyteczna rzecz! pożyjemy zobaczymy jak do tego d90 kupisz właśnie 35mm/1,8 i będzie trzeba wysyłać do kalibrowania aparat i obiektyw.. już nie głośmy bajek... że mikro regulacja to badziew bo nie sądze żeby akurat była inna niż w d300 na przykład...

jarvik
25-08-2011, 12:53
Ciekawe jakie komentarze będą na temat sony a77:)

raczej naq bank będzie ta matryca w następcy d300s.. ale to każdy wie w sumie...

marrek
25-08-2011, 13:01
ta mikro regulacja to co wiesz? bardzo pożyteczna rzecz! pożyjemy zobaczymy jak do tego d90 kupisz właśnie 35mm/1,8 i będzie trzeba wysyłać do kalibrowania aparat i obiektyw.. już nie głośmy bajek... że mikro regulacja to badziew bo nie sądze żeby akurat była inna niż w d300 na przykład...

mam i nigdzie nie wysyłam bo jest ok, ale mikroregulację chciałbym mieć w body

STomasz
11-09-2011, 12:03
Witam.
Pytanie skierowane do użytkowników D5100... Trochę głupie, ale nadal nie wiem co wybrać i dlatego dalej drążę ten temat :/
Jak wam się on sprawuje, i czy po dłuższym użytkowaniu nie żałujecie, że nie wybraliście np. D90?

eBarciu
11-09-2011, 13:50
Witam.
Pytanie skierowane do użytkowników D5100... Trochę głupie, ale nadal nie wiem co wybrać i dlatego dalej drążę ten temat :/
Jak wam się on sprawuje, i czy po dłuższym użytkowaniu nie żałujecie, że nie wybraliście np. D90?

d5100 sprawuje się bardzo dobrze, rogal na "młordzie" mam za każdym razem kiedy ją używam. mogę śmiało powiedzieć, że jestem w 99,9% zadowolony.
dlaczego w 99,9%? ano dlatego, że od początku wahałem się między d7000 a d5100 i do dzisiaj nie wiem czy może miałbym szczęście i trafiłbym na niewalnięte d7000 :)
szczerze Ci polecam d5100 jeśli jesteś amatorem i nie masz ciśnienia na szybkość manualnych ustawień i nie potrzebujesz CLS'a.

white5540
16-09-2011, 17:55
Sorki za podbijanie tematu ale chciałbym podziękować wszystkim za pomoc przy wyborze lustra :) Nikon D90 sprawuje się idealnie nie mam żadnych zarzutów co do niego więc jeszcze raz dziękuje za pomoc przy wyborze lustrzanki :)

Axis Mundi
17-09-2011, 22:55
white5540: gratuluję wyboru :) 5100 w zasadzie miałem tylko w łapach w sklepie ... mimo wszystko d90 to bardzo dobry wybór. Będziesz mieć lepsze szkiełka do niego to na prawdę super przyjemność i lepsza funkcjonalność niż d5100. Ciesz się sprzętem i rób foty to najważniejsze. Teraz to już tylko w myśl przysłowia " czego oczy nie widzą..." .. bo fajnie by było mieć d300 nie?:P

Pozdrawiam

blackside
17-09-2011, 23:13
szczeże wolałbym od D300 .. D5100 zdecydowanie.

Antonioo
17-09-2011, 23:34
szczeże wolałbym od D300 .. D5100 zdecydowanie.

Bluźnisz;)

124miko
18-09-2011, 19:13
Bluźnisz;)

Sam zamieniłem D300 na D5100. Jestem bardzo zadowolony. Muszę jednak dodać, że potrzebuję aparat do zdjęć w podróży, więc dla mnie waga ma znaczenie. Pomijając nawet ten aspekt D5100 daje po prostu ładniejsze fotki prosto z puszki. Dla mnie ta zamiana to strzał w "dziesiątkę".

pioter m
18-09-2011, 20:21
Kazdemu wedlug potrzeb.
Przydaloby sie tylko uscislac swoje wypowiedzi i uzupelniac o takie drobne detale.
Dobra decyzja - tak przy okazji. Ja jestem pragmatykiem do bolu i nie bulwersuja mnie racjonalnie umotywowane wybory. Odzywka 'blackside' jest cokolwiek, jak Filip z konopi.