PDA

Zobacz pełną wersję : SU-800 a podświetlenie lcd i ekranu kontrolnego body

Paweł Krystek
20-08-2011, 16:58
Może trywialne pytanie, ale problem mnie denerwuje.

Mam na D700 w d8 (podświetlenie ekranu) ustawienie OFF. Wszystko działa cacy tj. nie podświetla ekranu kontrolnego, gdy aparat mierzy ekspozycję - dopiero przesunięcie pokrętła na "żaróweczkę" podświetla go, gdy jest taka potrzeba w "ciemnych" warunkach.

Problem jest wtedy gdy podłączę SU-800. Jego ekran jest podświetlony przez czas pomiaru ekspozycji i tu ciekawostka - "świeci" się ekran kontrolny w body, pomimo tego wcześniejszego ustawienia na OFF w opcji d8. Gdy pomiar ekspozycji wyłącza SU-800 (stan standby) wygaszają się ekrany, ale ponowne wciśnięcie spustu do pomiaru ekspozycji znów włącza ekrany. W ciemnym pomieszczeniu świecą jak nie powiem co ... ;-) Oczywiście po obróceniu pokrętła przycisku spustu na żaróweczkę oba ekrany gaszą podświetlenie, ale nie trzyma tego ustawienia i ponowny proces -> przejście w tryb uśpienia -> pomiar expo - znów zapalają się oba ekrany.

Moje pytanie jest następujące, czy jest jakiś sposób aby przy wrzuconych SU-800 w sanki, ekrany zachowywały się tak jak ustawienia w d8, czyli OFF a nie ciągle świeciły? Obracanie pokrętła przycisku spustu na "żaróweczkę", aby wyłączyć świecenie to powiedziałby, trochę siermiężne rozwiązanie (poza tym irytujące).

Lukdz
20-08-2011, 19:50
1. Wszystko działa poprawnie (nic się nie popsuło).
2. Poszukaj w instrukcji SU-800 opcji wyłączenie podświetlenia (powinno być, przynajmniej w SB-900 jest)

Paweł Krystek
20-08-2011, 21:07
Dzięki za odzew, ale ...

1. Wszystko działa poprawnie (nic się nie popsuło).

To, że nic się nie popsuło to ja wiem i tego nie brałem ani przez chwilę pod uwagę.

2. Poszukaj w instrukcji SU-800 opcji wyłączenie podświetlenia (powinno być, przynajmniej w SB-900 jest)
Myślisz, że nie czytałem instrukcji kilkakrotnie i dokładnie? W dwóch miejscach jest wspomniane, że ekran SU-800 w "sankach" świeci przez czas pomiaru światła, potem się wyłącza, ale dlaczego wciśnięcie spustu do połowy powoduje podświetlenie ekranu SU-800 (no to jeszcze jakaś logika jest), ale ekranu puszki to już nie mogę zrozumieć. I tu jest problem. Nie wiem - musi istnieć jakaś komunikacja między SU-800 a body, że tak się dzieje :-( mimo wyłączonego podświetlenia.

W SB-900 przy włączonej opcji "light" na "on", czyli podświetlenia, wyświetlacz lampy i body zachowują się dokładnie tak samo jak w SU-800, czyli zapala się jedno i drugie. Natomiast gdy wyłączymy podświetlenie w lampie to działa właśnie tak jak bym oczekiwał, czyli ekrany są aktywne, ale nie podświetlone - dopiero pokrętło z żaróweczką je zapala, na żądanie ;-)

Opcji tej nie doszukałem się w SU-800 - w ogóle tam żadnego menu nie ma, aby coś skonfigurować, chyba że poprzez jakieś grzebanie w firmware.
Dlatego to moje zapytanie.