Zobacz pełną wersję : Czerwone zdjęcia w cieniach
Witam,
Jak można w Lightroomie pozbyć się problemu nagminnego wyłażenia koloru czerwonego w cieniach przy obróbce NEFów, gdzie zostały w znacznym stopniu rozjaśnione cienie i podbity kontrast.
W Photoshopie nie ma z tym większego problemu, ruszenie pierwszego suwaka w Balansie Kolorów załatwia sprawę, ale w Lightroomie jest z tym duży problem. Jak z tym sobie poradzić?
Pozdrawiam
2pompony
19-08-2011, 20:21
Można: zmniejszyć nasycenie czerwonego, albo zmniejszyć/zwiększyć jego jasność, próbować zmienić profil, lub poedytować kolory w camera calibration, można zadać na ciemne zafarb o przeciwnym kolorze. TO mi wpadło do głowy w pierwszej chwili, ale pewnie można jeszcze parę rzeczy zrobić - pomyślę jeszcze...
A patrzyłeś w powiększeniu, bo może to szum wychodzi po prostu?
Można: zmniejszyć nasycenie czerwonego - złe rozwiązanie
zmniejszyć/zwiększyć jego jasność - złe rozwiązanie
próbować zmienić profil - złe rozwiązanie
poedytować kolory w camera calibration - to najprędzej, ale jak konkretnie?
A patrzyłeś w powiększeniu, bo może to szum wychodzi po prostu? - szum swoją drogą...
wilkolak
19-08-2011, 20:58
też mam z tym zagadkę - bynajmniej z nefami z D300. Radzę sobie w ten sposób że wywołuję dwa rawy i składam w PS.
2pompony
19-08-2011, 21:05
- to najprędzej, ale jak konkretnie?
Wejść do Camera Calibration i posuwać suwakiem. :)
Bynajmniej. :D
infrared
19-08-2011, 21:19
masz oryginalnego lightroom 3?
masz oryginalnego lightroom 3?
a jaki do cholery to ma zwiazek?
2pompony
19-08-2011, 21:27
Może w tym chińskim nie ma takiej opcji? :)
[…] bynajmniej z nefami z D300.
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=bynajmniej -- lektura obowiązkowa. Za karę najlepiej cały słownik przeczytać, przynajmniej jeden raz. :D
Wejść do Camera Calibration i posuwać suwakiem. :)
Poruszaj suwakami i bydzie, skąd my to znamy… :D;)
2pompony
23-08-2011, 01:52
Do czerwonego ma tam wyłącznie trzy suwaczki, w dodatku każdy z odpowiednim szlaczkiem (zielony/czerwony, odcień czerwonego, nasycenie od szarego do kolorowego) - więc nie chciałem pytającego potraktować jak ociężałego umysłowo i tłumaczyć czym ruszyć. Najwidoczniej po prostu nie wiedział, że ma taką zakładkę. Reasumując: ma wejść do (najpewniej) nowej dla siebie zakładki, a tam napotka trzy suwaczki, a każdy kolorowy - więc nawet bez znajomości angielskiego da sobie radę.
Jak widzisz nie jest to standardowa odpowiedź wszystkich 'magików' i pseudoznawców na pytanie jak dojść do czegoś obróbką: a pobaw się suwakami, lub mądrzej brzmiąca: trochę zabawy krzywymi, trochę na kanałach i właśnie jakoś tak...
Odpowiedź jest najbardziej celna, jaką mogłem dać: gdzie wejść i co zrobić. :)
Jak widzisz nie jest to standardowa odpowiedź wszystkich 'magików' […]
Ale niektórzy -- np. nie widzący na oczy tej zakładki -- mogliby pomyśleć, że taka jest. I byłoby, że przyganiał kocioł…
To było tylko dla Twojego dobra. :)
No nie gniewaj się. ;)
2pompony
23-08-2011, 02:33
A nie nie, to jest kwestia utylitarności. Jak mówię: wejdź do zakładki Calibration i rusz suwakiem - to to jest pełna odpowiedź, bo wystarcza do zrobienia tego, o co pytano.
A jak bym powiedział: a pobaw się suwakiem, trochę na krzywych i wiesz, potem na kanałach, i ten, hue trochę - to to nie byłaby odpowiedź, tylko pierdzenie. BO nie tylko nie wystarczy do zrobienia tego, o co pytano, ale jeszcze wprowadza dodatkowy nic nie mówiący szum i smród informacyjny.
Przecież to proste zasady, czy nie? Mam nadzieję, że to nie jest za trudne?
color noise na max w prawo - dla mnie wystarcza. na inne zabawy z fotkami nie mam czasu.
infrared
24-08-2011, 13:58
color noise na max w prawo - dla mnie wystarcza. na inne zabawy z fotkami nie mam czasu.
też bym tak poradził, gdyby autor wątku potwierdził że ma oryginalnego lightrooma. ;)