PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Samotność w ramadanie

Dareczek
19-08-2011, 18:02
Jestem ciekaw Waszych opinii. Co skopałem, co mogłem zrobić inaczej, lepiej.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img814.imageshack.us/img814/5102/samotna.jpg)

Dziękuję bardzo :)
Pozdrawiam,
Darek

KWs
20-08-2011, 00:25
Przede wszystkim, wyprostowałbym je, jako wyznacznik traktując prawy rant... futryny?

Dareczek
20-08-2011, 20:22
Ło matko, ależ z Was trzeba wszystko ciągnąć. Naprawdę jest aż tak kiepsko, że szkoda Wam klawiatury?
No dobra, jest delikatnie krzywo, ale chyba to nie dyskwalifikuje tego zdjęcia?

KWs
20-08-2011, 20:28
Jasne że nie, jednak ja się nie znam na tego typu zdjęciach, nigdy sam nie robiłem, niewiele też ich widziałem, tak więc wypowiadam się z czysto laickiego punktu widzenia, a pochylenie rzuciło mi się w oczy. Poza tym nie do końca leży mi tytuł wątku. Bardziej mi to wygląda na przycupnięcie na schodku w drodze z zakupów (worek) aniżeli samotność, szczególnie w tych radosnych barwach ta samotność taka sobie.

Dareczek
20-08-2011, 20:48
Tak naprawdę to kobieta żebrała. Niestety nie miałem czasu, żeby poczekać na "ofiarę", tak to niestety jest na wycieczkach tego typu.

fufinek
20-08-2011, 22:19
ogólnie ładne zdjęcie.
Ja bym tylko widział inaczej kadr.
W poziomie, pstrykane na wprost postaci , drzwi też całe ( jak masz ) ,ale widziane od frontu , niesymetrycznie siedząca z prawej strony kobieta, dużo białej ściany po lewej. \(lub lepiej kobieta po lewej skoro patrzy w prawo, a biała ściana po prawej - kierunki tak jak patrzę na zdjęcie). Pytanie jak wyglądał mur i czy byłoby na to miejsce...
Ale i tak jest ok.
Pozdr :)

Dareczek
20-08-2011, 22:54
Dzięki Fufinek.
Pewnie masz rację, tylko na wprost to "se ne da", za wąsko tam było, taki klimat południa ;) Próbowałem w poziomie, ale wtedy postać jakoś dziwnie ginęła i poszło do wora ( może zbyt pochopna decyzja :) )

look
21-08-2011, 07:54
zdjęcie jako takie poprawne, natomiast jeśli chodzi o moje prywatne preferencje, to wolałbym szerokim kątem z bliska, tak żeby pokazać więcej otoczenia. Ja po prostu jestem ciekawy kontekstu, którego brakuje przez wąski kąt widzenia obiektywu. Trochę też to zdjęcie sprawia wrażenie "niezdecydowanego" w sensie: podejść bliżej, a może jednak z ukrycia...
CO oczywiście nie zmienia faktu, że mi się to zdjęcie podoba

Dareczek
21-08-2011, 08:02
No i zostałem rozgryziony :) Fakt, mam problem z robieniem takich zdjęć "na bezczelnego", tym bardziej w krajach arabskich. Wcześniej chciałem zrobić zdjęcie grupce arabek to mnie pogoniły i nawet dinary nie pomogły :)

look
21-08-2011, 08:17
ja myślę, że to nie jest Twój problem, tylko ogólny problem. Trzeba mieć "socjalizowanie się" we krwi, żeby ot tak robić tego typu zdjęcia i mieć aprobatę modela. Chociaż...polecam lekturę "Fotografii portretowej bez tajemnic" B. Peterson'a, moim zdaniem świetnie wytłumaczony sens inwestycji w relacje z ludźmi to raz, a dwa dobrze zdiagnozowane powody czemu czasami "nie wychodzi". Moim zdaniem sporo pożytecznej wiedzy, która może przełożyć się na lepsze portrety społeczne.

fufinek
21-08-2011, 20:19
Look :)
Słusznie powiedziałeś.
Napstrykałem pełno fotek (portrecików) na różnych dalekich wyjazdach. I jak tak sobie potem na nie patrzę, to tylko te świadome (mówię o portretach , nie o scenkach streetowych) były m/z przykuwające uwagę. Te podglądackie oceniam niestety jako pstryki. Czasem lepsze , na ogół nic nie wnoszące. Jak tu ktoś na forum napisał , powinien być kontakt wzrokowy . Staram się oswajać z foceniem ludzi - to trudny temat w przypadku obcych ludzi (czyli z sercem do nich , sympatią i prośbą o zgodę)..... Najbliższa okazja we Wietnamie. Zobaczymy co z tego będzie :)