Zobacz pełną wersję : Ubezpieczenie a pęknięta felga
Mam takie pytanie do fachowców. Pękła mi felga. Formalnie ubezpieczyciel przyznał za nią odszkodowanie. Problem jest taki, że już takich nie produkują i nie mogę kupić jednej do kompletu. Podobnie z oponą, która też pękła. Ubezpieczyciel daje zwrot za jedną i nie mam możliwości kupić identycznej a na danej osi opony muszą być "takie same". Jak to jest z tym ubezpieczeniem?
Redskull
19-08-2011, 16:21
Tak zwany "peszek" Jeśli sciągałeś z autocasca, to trzeba było przebić obie. I to niestety nie jest niewybredny żart :/
a nie pekla na drodze publicznej?
Pękła na publicznej ale dlatego, że samochód najechał na krawężnik a nie z powodu dziury w jezdni. A co z felgami? Miałem uszkodzić wszystkie 4, żeby mieć teraz identyczne?
Kundzior
20-08-2011, 10:38
Pękła na publicznej ale dlatego, że samochód najechał na krawężnik a nie z powodu dziury w jezdni. A co z felgami? Miałem uszkodzić wszystkie 4, żeby mieć teraz identyczne?
Dokładnie :) Niektórych absurdów nie sposób wytłumaczyć.
jackrabbit
20-08-2011, 10:44
moj ojciec kiedys przebil dwie prawe opony w fiacie uno na przejezdzie kolejowym, nie produkowali takich opon juz to dostalismy 4 nowe, tylko ze nie szlo przez AC tylko przez ubezpieczyciela firmy ktora zarzadzala droga (albo pkp, pamietam ze jakies jaja byly bo pkp mowilo ze przejazd jest drogowocow a drogowcy ze pkp)
jeżeli z AC - to ubezpieczyciel płaci za powstałą szkodę - w tym przypadku jedna felga+opona, w przypadku OC - można zażądać kompletu w przypadku braku możliwości zakupu jednej sztuki.
w przypadku dróg - lepiej wezwać policję lub straż miejską i wnieść roszczenia do firmy ubezpieczeniowej w której ubezpieczony jest zarządca drogi
Redskull
20-08-2011, 16:17
moj ojciec kiedys przebil dwie prawe opony w fiacie uno na przejezdzie kolejowym, nie produkowali takich opon juz to dostalismy 4 nowe, tylko ze nie szlo przez AC tylko przez ubezpieczyciela firmy ktora zarzadzala droga (albo pkp, pamietam ze jakies jaja byly bo pkp mowilo ze przejazd jest drogowocow a drogowcy ze pkp)
Bez prawnika to już nie przejdzie... Firmy mają teraz zewnętrznych likwidatorów. Jak oni urwą z kwoty odszkodowania to mają premię. Niestety, ale OC i AC to wierutna bzdura, ale pozwala na nią polskie prawo :/