Zobacz pełną wersję : Obiektyw do panoramy
Hejka,
Szukam jakiegos dobrego szerokiego obiektywu do robienia zdjec widokowych.
Jest cos wogole takiego na lustrzanki? Chodzi mi o to czy jakis producent robi zdjecia zeby przy najmniejszym otworze były najostrzejsze? Chyba zeby szukac najciemniejszego obiektywu?
pioter m
19-08-2011, 12:23
Bylo juz o tym. Poszukaj.
Ty sam sprecyzuj, czy chcesz obiektyw widzacy szeroko, czy obiektyw z ktorego fotki mozna latwo skleic w panorame. Ten drugi typ to obiektywy o malej dystorsji i ostre na brzegu kadru. Wtedy efekty sa najlepsze.
darkmajin
19-08-2011, 12:25
a dlaczego ma być najmniejszy otwór i jak najciemniejszy :>, rozumiem że panoramy płaskie?
2pompony
19-08-2011, 12:29
Nie jestem przekonany, czy użyte w pytaniu słowo 'panorama' oddaje to, co się na tym forum powszechnie rozumie (sklejenie kliku zdjęć w jedno). Pytający szuka obiektywu do 'zdjęć widokowych'... Może chodzi mu o takie zdjęćia, żeby jednym strzałem wyszło piękne 'zdjęcie widokowe'? Wiecie, zachód nad jeziorem, widok z Gubałówki czy coś takiego miłego ogólnie?
przepraszam zle sie wyraziłem.
Chodzi mi o jedno zdjęcie, ktore pokazało by panoramę miasta/łąki/lasu/gór itp. czyli jeden szerokokatny obiektyw np. 17mm.
Dlaczego najmniejszy otwór? Dlatego zeby pokazac jak najwięcej elementów. Mam swoim zestawie nikkora 80mm do portretu i isgme 17-50/f2.8.
Do zdjec panoramicznych uzywam sigmy.
Przy ustawieniu przesłony na 21 o ile sie nie myle, jakos lipnie wygląda ostrosc elementów z pierwszego jak i ostatniego kadru.
Kiedyś słyszałem o grupie ktora sie nazywała f64, ale to analog był. Robili zdjecia widokowe na przysłonie f64 jak sama nazwa wskazuje.
Dlatego szukam obiektywu szerokokątnego, ktory przy najmniejszym otworze robił by dobre zdjęcia.
Chyba ze ja zle robie cos, sam nie wiem. Ustawiam iso 100 (nikon d80) przysłona na maksymalną wartosc fmax. Czas naswietlania ustawia mi aparat. Czy cos pominalem?
darkmajin
19-08-2011, 13:27
łoł no masz swój styl fotografii nie powiem, poczytaj co to dyfrakcja, proponuje kupić/zrobić pinhola będziesz miał f100-300 :D , przymknięcie obiektywu zwiększa głębię ostrości, ale przy dalekich obiektach rozciąga się ona do nieskończoności...
co do obiektywów widzę że wiesz co to ogniskowa wiec co tu polecać w zależności od tego jak chcesz szeroko wybierz obiektywy, a opinie o nich już tu są
jeszcze kalkulator głębi co byś nie przymykał za dużo http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Krajobraz powinieneś robić w trybie M, puszka na statyw i na spokojnie ustawiamy wszystko. Ja do takich rzeczy mam na pełną klatkę Sigmę 15-30, ale do D80 sigma 10-20/4-5,6 będzie ideałem, bo przy wyższych przysłonach ma znakomitą rozdzielczość na brzegu (miałem na D200, D90). To koszt około 1400zł za ładny, ostry egzemplaż :)
2pompony
19-08-2011, 13:31
A moim zdaniem pytanie wygląda mi na nieudolną próbę trolowania. Coś ostatnio namnożyło się pytań o wyjątkowym nasileniu - by tak ująć delikatnie - nikłej mądrości. W dodatku przez nowych userów.
No cóż, dziękuję za to ze mnie nie znasz, ale potrafisz obrażać. Jeśli to mój bład że zadałem pytanie, to mogłeś napisać, że powinienem poszukac na forum odpowiedzi, ale uznaleś ze ta jest najlepsza.
darkmajin
19-08-2011, 13:41
A moim zdaniem pytanie wygląda mi na nieudolną próbę trolowania. Coś ostatnio namnożyło się pytań o wyjątkowym nasileniu - by tak ująć delikatnie - nikłej mądrości. W dodatku przez nowych userów.
muszę przyznać rację, wpisując f64 można bez problemu znaleźć info poza tym ten wątek wyjątkowo trolowy zwłaszcza z tą przysłoną domkniętą max...
koledzy, niektórzy mają i takie problemy, a użytkownicy forum są od tego, żeby nawet takiej osobie pomóc. Wg. mnie kupno Sigmy 10-20 wystarczy i sherkan będzie happy ;)
pioter m
19-08-2011, 14:26
Troluje? Moze. Ale niektorzy z 'mondże' odpisujacy sa gorsi.
Sigmy 10-20 nie potrzeba mocno domykac. Przy takiej ogniskowej hiperfokalna mozna miec przy sporo mniejszej przyslonie niz 64. Powyzej 11 bym nie ustawial.
Do pojedynczych strzalow sie nada, ale nie do sklejania panoram. Ma brzegi wyraznie slabsze od centrum i sporo deformuje w rogach. Mam kilka zlepkow z tego obiektywu i wyraznie widac obszary, ktore przypadaly na brzegi, bo sa mydlane.
2pompony
19-08-2011, 14:44
Chwilunia! Nie troluje?
Najpierw zadaje pytanie, na którym myli pojęcia. Potem, nieuważnie wspomina o 17 mm i wie, że to szeroki kąt - czyli nie jest taki głupi, za jakiego chce uchodzić. Pisze, że używa 80 do portretu i ma 17-55/2.8 - i używa notacji, jakiej nie używają początkujący; wie, z czym do portretu (choć może nie ma, ale wie, co sdię pisze na ten temat). Czyli wychodzi, że ma jakieś pojęcie o czym mowa - a jednocześnie zadaje pytanie znamionujące dziecko opóźnione w rozwoju.
To jak odpowiadać? Jak temu, który mówił, że kasa nie gra roli, bo zarobił przez weekend 50 tys $, a potem pytał co kupić? Ejże...
pioter m
19-08-2011, 17:18
Chwilunia! Nie troluje?
Najpierw zadaje pytanie, na którym myli pojęcia. Potem, nieuważnie wspomina o 17 mm i wie, że to szeroki kąt - czyli nie jest taki głupi, za jakiego chce uchodzić. Pisze, że używa 80 do portretu i ma 17-55/2.8 - i używa notacji, jakiej nie używają początkujący; wie, z czym do portretu (choć może nie ma, ale wie, co sdię pisze na ten temat). Czyli wychodzi, że ma jakieś pojęcie o czym mowa - a jednocześnie zadaje pytanie znamionujące dziecko opóźnione w rozwoju.
To jak odpowiadać? Jak temu, który mówił, że kasa nie gra roli, bo zarobił przez weekend 50 tys $, a potem pytał co kupić? Ejże...
A wiesz, jaki jest sposob na trole? - Nie odpisywac. Nie podoba sie? Nie psuj klawiatury.