Zobacz pełną wersję : Nikon D300s - 277 zdjęć
Witam
Tyle bezproblemowych lat w systemie, aż do teraz - zaczeły się schody.
Od wczoraj dzieje się coś dziwnego na poziomie komunikacji karta <--> aparat.
Na początku aparat po zdrobieniu ~400 zdjęć na karcie 8gb "popsuł" ostatnie 20 zjęć ( format pliku nieznany ), myślę sobie: OK , karta już swoje lata mam - wyrzuciłem ją.
Dzisiaj po włożeniu innej karty, aparat wyświetla maksymalną ilość zdjęć do zrobienia 277 ( L, Fine), co dziwne po zmianie na najnmniejsze pliki ( S, Basic ) nadal upiera się , że nie wejdzie więcej niż magiczne 277.
Mieliście kiedyś coś takiego ??
nie podał błędu CHA, zaktualizowałem rano soft do 1.01 , sprawdziłem na innej karcie 4GB i nic :(
Cały czas 277 zdjęć
wasilewk
19-08-2011, 10:23
A format karty w aparacie ?
A piny w slocie karty są ok?
wasilewk
19-08-2011, 10:29
A piny w slocie karty są ok?
Ale to chyba jest SD a nie CF !
stachmuszel
19-08-2011, 10:46
D300s ma SD i CF. Sprawdz jak to wyglada w drugim slocie karty pamieci.
karta to CF, formatowana w aparacie, piny wyglądają OK.
ehhh, czyli serwis ...
nie mam, żadnej SD przy sobie.
.................................................. .................................................. ................................................
Właśnie wrociłem ze zdjęć , zrobiłem ~ 20 , zgrałem na dysk , sformatowałem karte w aparacie i wyświetla 251.
Wścieknę się
Może odlicza od 270 do 0 a potem.......BUM!
A tak na poważnie sprawdź czy przy SD też tak ma. Jeśli tak to obawiam się, że "Podstępu 14"
hostman22
19-08-2011, 12:07
karta to CF, formatowana w aparacie, piny wyglądają OK.
ehhh, czyli serwis ...
nie mam, żadnej SD przy sobie.
.................................................. .................................................. ................................................
Właśnie wrociłem ze zdjęć , zrobiłem ~ 20 , zgrałem na dysk , sformatowałem karte w aparacie i wyświetla 251.
Wścieknę się
kartę masz oryginalną ?
Wgraj jeszcze raz soft do aparatu i po tym zrób format karty
hostman22, karta działała lata ( 4-5 ) mam ją od czasów D200 i nigdy nie było problemów, więc sądzę, że jest oryginalna.
tmk_t, soft wgrywałem rano, po tym jak zauważyłem problem.
210 - odliczanie trwa.
hostman22
19-08-2011, 12:57
hostman22, karta działała lata ( 4-5 ) mam ją od czasów D200 i nigdy nie było problemów, więc sądzę, że jest oryginalna.
tmk_t, soft wgrywałem rano, po tym jak zauważyłem problem.
210 - odliczanie trwa.
Jeszcze Ci nie wywaliła CHA ;)...
najpierw miałem problem z końcem zapisu, później cała padła. Działała dwa lata, okazało się że była bardzo dobrą kopią oryginału ;).
Kolejna sprawa, że tanie czytniki potrafią namieszać przy formacie karty, później zostaje ratowanie przez linuxa.
Sprawdź inną CF.
W sumie sprawdziłem 3 CFy , 2x 8GB i 4GB , dwóch różnych producentów ( do wczoraj z żadną z tych kart nie było problemów ), a karty formatuje w aparacie (dzisiaj formatowałem na kompie w ramach desperacyjnych prób).
Wieczorem wrzucę SD - to powinno trochę wyjaśnić.
Zapisujesz same JPEG-i czy RAW+JPEG ?
same jpgi, bez znaczenia w jakiej jakości, cały czas jest 210.
Tak ilosc to wyglada jakbys mial JPG+RAW (albo TIFF). Powodzenia.
:D
aż głupio się przyznać. Aparat dział - jest cały i zdrowy :) (chyba)
doszedłem do magicznego 0 (FULL) , patrzę na nazwę pliku, a tu końcówka 9999. Format karty i wszystko gra. jedno co mnie zastanawia to fakt że mam już 70k na liczniku i nie zauważyłem takiego zjawiska wcześniej a powinno zdarzyć się już 6 razy.. Mieliście coś takiego ??
Uff najważniejsze, że wszystko działa ... dzięki za rozmowę temat można zamknąć.
2pompony
19-08-2011, 23:21
Ja nie miałem takiej przygody, a licznik przekręcił mi się też parę razy. Jeszcze ani razu nei formatowałem karty, prawdę mówiąc (same Sandisk Extreme III).
nokinnikon
20-08-2011, 10:14
Ja nie miałem takiej przygody, a licznik przekręcił mi się też parę razy. Jeszcze ani razu nei formatowałem karty, prawdę mówiąc (same Sandisk Extreme III).Jaki licznik ?
rychu_cmg
20-08-2011, 11:10
Jaki licznik ?
Pewnie w nazwie plików, bo masz w zależności czy ustawiona jest numeracja ciągła, czy nie tylko do 9999 (np DSC_7737) później leci od zera. Nie ma to wpływu na licznik zrobionych zdjęć zawarty w EXIF (total number of shutter relases for camera)