PDA

Zobacz pełną wersję : SB-900 IGBT RJP5001APP Po Wybuchu Palnika dostępny!!!

profokus
19-08-2011, 03:39
Witam serdecznie chcialem komuś pomóc!
Ja szukałem tego elementu IGBT RJP5001APP z firmy Renesas 4 miesiące
Co ciekawe oddział Renesasa jest w Gliwicach! ale oni po rozmowach telefonicznych sciągnąć mogą kontener
a nie 1 szt... o ile zalane fabryki mają pełną moc produkcyjną :\

Element jest dostepny w USA właśnie do mnie leci - kosztu tego elementu i jego wymiany w serwisie nawet nie sprawdzałem bo znajac serwis ...

Jeśli ktoś ma zdolności manualne i wie! jak rozładować kondensator z lampy błyskowej spokojnie sobie poradzi
(wystarczy połączyć szeregowo 6 żarówek 60 watt na 230 v rozebrać lampę ostożnie i przyłożyć oczywiscie mocno izolowane przewody do dwóch kabelków wchodzących do płytki koloru Biały i Różowy wpietych w płytke do niebieskiego gniazda to bezpośrednie podłączenie kondensatora.
Żarówki sie zaświecą na chwilę po czym możemy spokojnie podjąć dalsze czynności wymiany palnika lub jak w moim przypadku wymiany jednego i drugiego) UWAGA WYSOKIE NAPIĘCIE!!!

Palnik eksplodował jeszcze w zimę po zdjeciach na śilnym mrozie
ale nie miałem czasu sie zająć naprawą tej lampy i w koncu ...

kupiłem palnik polecam sklep z częsciami nowymi i używanymi do nikona i nie tylko
http://fototech-serwis.pl/
Tomasza Szczypki
który może wiele rzeczy załatwić oczywiscie taniej niż w serwisie od gum po elementy serwisowe nie do dostania

Po samej wymianie palnika okazało się że jednak lampa nie błyska czyli coś jeszcze jest do wymiany
metodą pomiarów i podmiany z innej sprawnej doszedłem do elementu IGBT któy jest nie dodostania
oczywiście poza serwisem a jednak

http://www.bdent.com/RJP5001APP-p/rjp5001app.htm

Qty 1-9 Price: $16.30
Qty 10 Price: $14.12

IGBT nie do dostania w Polsce nie ma odpowiednika 500V 300A 45W
z forum Rosyjskiego które czytałem wynika że IGBT z SB-800 nie działa w SB-900!!! mozna dać dwa
bo jest miejsce na płytce ale...

I tak polak potrafi z powodu kosztów wydymać nawet serwis :)

Pozdrawiam wszystkich Nikonowców

puciek
29-11-2012, 18:46
Potwierdzam. Również zakupiłem tranzystor IGBT z tej strony. Dzisiaj dotarł choć kupowałem go przez znajomego (koszt przesyłko do Polski to ok 4$ + koszt przesyłki w stanach) Sprzęcik działa - lampa jak nowa.

puciek
28-12-2012, 21:16
Najnowsze informacje. Aktualnie ten tranzystor jest niedostępny w USA. BDENT już nie posiada go na stanie. Ale jeżeli ktoś będzie potrzebował taki tranzystor, to posiadam u siebie kilka sztuk. Proszę info na maila.

Skibek
29-12-2012, 15:00
Najnowsze informacje. Aktualnie ten tranzystor jest niedostępny w USA. BDENT już nie posiada go na stanie.
Doszły mnie słuchy, że to N*KON POLSKA wykupił wszystkie sztuki, bo się wkurzyli, że nikt do nich lamp ostatnio nie oddaje ;)

puciek
29-12-2012, 16:57
Może i tak. Ja mam na dzisiaj na stanie 4 sztuki, bo 5-tą wstawiłem do lampy ale 10 następnych będę miał za 3 tygodnie. Nie pytajcie skąd, bo tego nie zdradzę ale w razie czego jakby ktoś potrzebował .....

ps. Dla tego tranzystora nie ma zamienników.

Skibek
29-12-2012, 18:12
Ja mam na dzisiaj na stanie 4 sztuki, bo 5-tą wstawiłem do lampy ale 10 następnych będę miał za 3 tygodnie. Nie pytajcie skąd, bo tego nie zdradzę ale w razie czego jakby ktoś potrzebował .....

A za ile u Ciebie można zakupić takowy?

puciek
29-12-2012, 18:26
Z USA były po 16 z kawałkiem ($) + 38$ za przesyłkę to daje 54$ za sztukę Przy 1$ za 3,10 wychodziło 174zł Za 100zł mogę sprzedać łącznie z przesyłką.

TOP67
30-12-2012, 01:13
O! Zbanowali Pućka. Zapewne za równoczesną sprzedaż na forumowej giełdzie, allegro i w wątku.
Ale informacje o tym tranzystorze warto sobie zanotować.

Skibek
30-12-2012, 12:19
O! Zbanowali Pućka. Zapewne za równoczesną sprzedaż na forumowej giełdzie, allegro i w wątku.
Ale informacje o tym tranzystorze warto sobie zanotować.

Uuu... i to zdaje się, przeze mnie :( Bo to ja go zapytałem o cenę.