PDA

Zobacz pełną wersję : Plustek 7400 - problem jak diabli!

to
18-08-2011, 21:55
Zgłosiłem już reklamację (i będę czekał nie wiadomo jak długo) i zapytałem krajowego dystrybutora Plusteka, ale... może ktoś coś widział, słyszał, miał lub wie o takim babolu:

- nowy skaner ze sklepu przyjechał kurierem, podłączam, niby wszystko ładnie. Ale na podglądzie i skanach zamiast obrazka z negatywu jest jedna wielka pikseloza. Ani zarysu obrazka. Równy szum kolorowych pikseli + jakieś ekstra paski. Jak wyciągam szynę, dostaję czarniutki, czysty podgląd. Wkładam szynę z filmem i dostaję kolorowe gówno.

Testowałem na 2 różnych kompach (winxp pro sp3) i maszynie wirtualnej z czyściutkim systemem (winxp pro sp1). Wszędzie tak samo :(

Poziomu mojego rozczarowania i poirytowania chyba opisywać nie muszę, prawda? A dołożył do pieca lokalny laboludek. Dałem 2 negatywy do wywołania i pocięcia na paski. No i ok... pociął... tak, że jedną klatkę uciął z dołu o 0,5cm... Mam se skelić? Karwa, idę jutro do niego pokazać mu jak się obsługuje nożyczki. I je&nę mu werbalnie, profanowi jednemu!

Dobra... bo nie zasnę tak mi ciśnienie skacze :(

roofman
18-08-2011, 22:05
Jakim softem dostajesz taki efekt? CyberViewX czy SilverFast?
Zassaj demo VueScana może. Zmień przewód USB, może był długo skręcony i jest pęknięty.
Jak poprawy nie będzie to głowica skanująca uszkodzona, jak nowy to ślij na naprawę gwarancyjną, przytrafić się może... teraz kontrola jakości to już wszędzie leży... i czasami szczęśliwcom się trafi jakiś nie do końca sprawny sprzęt.

to
18-08-2011, 22:09
SilverFasta dali do tego i wróżnych kombinacjach próbowałem (TWAIN, wtyczka do PSa, stand-alone). Faktycznie, sprawdzę kabel USB jeszcze i VueScana, chociaż chciałbym z SilverFasta korzystać skoro za niego zapłaciłem (w cenie sprzętu) :)

Dzięki za podpowiedzi, powalczę. Najbardziej mnie irytuje fakt, że długo czekałem na ten sprzęt i nie mogę się nim nacieszyć :( Bo takie reklamacje to zawsze trochę trwają + przesyłki, ehhhh...

zdyboo
18-08-2011, 22:13
A dołożył do pieca lokalny laboludek. Dałem 2 negatywy do wywołania i pocięcia na paski. No i ok... pociął... tak, że jedną klatkę uciął z dołu o 0,5cm... Mam se skelić? Karwa, idę jutro do niego pokazać mu jak się obsługuje nożyczki. I je&nę mu werbalnie, profanowi jednemu!

Ze skanerem, to nie wiem. Zapytaj/ poprzeglądaj forum Pentaxa, tam dużo ludków ma Plusteki, a do tego forum Pentaxa, to takie lokalne zagłębie ortodoksów. :)

Co do cięcia kliszy:
1. Raz też sobie przeciąłem klatkę, ale to były dwie rolki z pleneru nocnego robionego z ręki. Niby Tri-X pchany na 3200, ale i tak za ciemno było, zatem negatyw był niemal czysty. Zamiast zaufać znacznikom na perforacji, to wydawało mi się, że to akurat jest granica klatki.
2. Wychodzi, że nie umiem liczyć do sześciu. Ciąłem materiał z wakacji i tak w okolicach 5 czy 6 rolki dwa paski pociąłem po 7 klatek. :)

to
18-08-2011, 22:19
Ze skanerem, to nie wiem. Zapytaj/ poprzeglądaj forum Pentaxa, tam dużo ludków ma Plusteki, a do tego forum Pentaxa, to takie lokalne zagłębie ortodoksów. :)

Co do cięcia kliszy:
1. Raz też sobie przeciąłem klatkę, ale to były dwie rolki z pleneru nocnego robionego z ręki. Niby Tri-X pchany na 3200, ale i tak za ciemno było, zatem negatyw był niemal czysty. Zamiast zaufać znacznikom na perforacji, to wydawało mi się, że to akurat jest granica klatki.
2. Wychodzi, że nie umiem liczyć do sześciu. Ciąłem materiał z wakacji i tak w okolicach 5 czy 6 rolki dwa paski pociąłem po 7 klatek. :)

no tak, ale jak sam mówisz, tam ledwo u Ciebie było widać granice klatek. A u mnie jak byk widać. Zwykły kodak gold 200, w miarę przyzwoicie naświetlony. Nawet z moją wadą wzroku widzę dobrze granice. Już nawet nie narzekam, że pociął mi na 4, bo innych koszulek nie ma... srał pies... ale niech trafia między klatki kutanoid jeden! Jutro pójdę mu pokazać jego "dzieło" i powiem asta la vista!

roofman
18-08-2011, 22:20
Najbardziej mnie irytuje fakt, że długo czekałem na ten sprzęt i nie mogę się nim nacieszyć :( Bo takie reklamacje to zawsze trochę trwają + przesyłki, ehhhh...
Znam to uczucie. Mój pierwszy skaner też działał znakomicie... oprócz zapalania podświetlania w klapie co jest potrzebne do skanu klisz. Rozczarowaniem i zwrotem kasy się skończyło. To był skaner Canona, model 5600, funkiel nówka :lol:

zdyboo
18-08-2011, 22:29
no tak, ale jak sam mówisz, tam ledwo u Ciebie było widać granice klatek. A u mnie jak byk widać. Zwykły kodak gold 200, w miarę przyzwoicie naświetlony. Nawet z moją wadą wzroku widzę dobrze granice. Już nawet nie narzekam, że pociął mi na 4, bo innych koszulek nie ma... srał pies... ale niech trafia między klatki kutanoid jeden! Jutro pójdę mu pokazać jego "dzieło" i powiem asta la vista!

Rossmann wywołując mi film z zeszłych wakacji, ostatnią klatkę slajdu przeciął na pół i odesłał tylko jedną połowę. A tam już klasycznie naświetlone bez żadnych głębokich czerni :)

to
18-08-2011, 22:30
hehhehe, no trochę mnie pocieszacie :) Ale i tak jestem wku&wiony :D

to
18-08-2011, 22:43
No i czar prysł :( Na innym kabelku i z VueScanem nadal kicha :(

conik
18-08-2011, 22:54
niesmialo zapytam....nie ma tam jakichs zaslepek transportowych w tym skanerze?;)

roofman
18-08-2011, 23:04
No i czar prysł :( Na innym kabelku i z VueScanem nadal kicha :(
To nie czar, to zwyczajny pech. Ślij na wymianę albo naprawę gwarancyjną.
Jeszcze coś sprawdź... 'karetki' z negatywem odwrotnie jakoś nie da się tam wsadzić ? Może niewłaściwie wsadzasz i kalibracji skaner nie łapie...? Efekt jest taki sam z negatywem jak i zaramkowanym slajdem w tej drugiej, slajdowej 'karetce'?

pastwisko
18-08-2011, 23:58
Równy szum kolorowych pikseli + jakieś ekstra paski. Jak wyciągam szynę, dostaję czarniutki, czysty podgląd. Wkładam szynę z filmem i dostaję kolorowe gó^^o.

Takie cuda na kiju mam w Epsonie jak zasłonie specjalne dziurki które są w ramkach na filmy - moim zdaniem przysłaniasz coś lub czegoś nie odkleiłes z ramki na filmy - poczytaj instrukcję, obczaj czy czasem nie wstawiasz jej jak nie trzeba, krzywo etc.. Tym bardziej ze bez szyny jest elegancko.

One robią za informację dla skanera, wiec jak są zasłonięte to skaner się gubi. Z tego powodu np. nie da się zeskanować niepociętej kliszy. A tak one wyglądają:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img850.imageshack.us/img850/2076/190820111051.jpg)

Motorniczy
19-08-2011, 04:30
Laboludek ? co to za okreslenie czlowieka , pracownika , nie masz szacunku do ludzi ? Swoja droga tez mam model 7200 od 3 lat i stoi do dzis uzyty 4 razy . Na tym sie nie da pracowac i przykro mi z tego powodu po 2 x , poniewaz dostalem ten skaner w prezencie i jest mi glupio , ze nie moge go uzywac ... 900zl kosztowal...

roofman
19-08-2011, 07:08
Laboludek ? co to za okreslenie czlowieka , pracownika , nie masz szacunku do ludzi ? Swoja droga tez mam model 7200 od 3 lat i stoi do dzis uzyty 4 razy . Na tym sie nie da pracowac i przykro mi z tego powodu po 2 x , poniewaz dostalem ten skaner w prezencie i jest mi glupio , ze nie moge go uzywac ... 900zl kosztowal...
Akurat model 7200 głowy nie urywa tym co wypluwa z siebie.
7400 jest poprawiony pod względem jakości produkowanych plików. I tak skaner dedykowany jest moim zdaniem wygodniejszym rozwiązaniem. Jak rozkładam u siebie płaskiego Epsona do skanowania średniaka (tak, rozkładam, bo normalnie na codzień w szafie siedzi) to reorganizację na biurku muszę robić. Teraz mały obrazek robię na Minolcie SD III i komfort pracy jest wyraźnie wyższy niż w płaszczaku (tyle że przy większej ilości fotek trochę wolniej to idzie)

to
19-08-2011, 09:02
To nie czar, to zwyczajny pech. Ślij na wymianę albo naprawę gwarancyjną.
Jeszcze coś sprawdź... 'karetki' z negatywem odwrotnie jakoś nie da się tam wsadzić ? Może niewłaściwie wsadzasz i kalibracji skaner nie łapie...? Efekt jest taki sam z negatywem jak i zaramkowanym slajdem w tej drugiej, slajdowej 'karetce'?

Szyny nie da się odwrotnie wsadzić do tego skanera (ma takie wcięcia od dołu tylko). Film próbowałem wkładać stroną matową do dołu i do góry (choć to nie ma znaczenia raczej, poza uzyskaniem lustrzanego odbicia).

Takie cuda na kiju mam w Epsonie jak zasłonie specjalne dziurki które są w ramkach na filmy - moim zdaniem przysłaniasz coś lub czegoś nie odkleiłes z ramki na filmy - poczytaj instrukcję, obczaj czy czasem nie wstawiasz jej jak nie trzeba, krzywo etc.. Tym bardziej ze bez szyny jest elegancko.

One robią za informację dla skanera, wiec jak są zasłonięte to skaner się gubi. Z tego powodu np. nie da się zeskanować niepociętej kliszy.

dziurek nie ma, krzywo włożyć też się nie da (wchodzi ładnie w szczelinkę). Nie widziałem również żadnych zaślepek transportowych. Zresztą nie da się nawet palucha wsunąć do środka skanera (szczeliny do szyn są wąskie)

Jeśli obraziłem jakiegoś pracownika labu, to przepraszam. Moim zdaniem to określenie nie ma zabarwienia negatywnego. Może tak to odebrałeś, bo o tym akurat się źle wyraziłem. I dzisiaj się do niego przejdę i użyję jeszcze bardziej obraźliwych sformułowań. A dlaczego? Bo jak mam szanować jego pracę, skoro on nie szanuje klienta? Przecięcie klatki niszczy ją bezpowrotnie. A jeśli to była wartościowa klatka? Jeśli robiona na zamówienie? To ja stracę w oczach tego, dla kogo robiłem tą klatkę, prawda? Oczywiście gdybam, teraz, bo akurat trafił w mało istotny kadr. Ale następnej szansy spierdzielenia kliszy mu nie dam.

pastwisko
19-08-2011, 12:29
Ja bym się jednak nadal upierał przy swojej teorii.

Skoro bez ramki podgląd jest ok, a z ramką nie, to znaczy ze ramka przeszkadza. Zresztą chyba ktoś juz miał tu na forum podobny problem z dedykowanym skanerem wlaśnie - tyle ze teraz wszyscy o wszystko pytają w ortodoksach więc mozliwe ze tego nie znajdziesz.

gilby
19-08-2011, 14:15
Ja bym się jednak nadal upierał przy swojej teorii.

Skoro bez ramki podgląd jest ok, a z ramką nie, to znaczy ze ramka przeszkadza.

Moim zdaniem to jest bardzo dobry trop. Wydaje mi się, że każdy skaner przed skanowaniem się kalibruje.
Spróbuj obczaić jak to robi plustek.
Musi być jakaś dziurka w ramce do przepuszczania światła.
Albo robi kalibrację na początku, przy uruchomieniu - może trzeba go uruchomić bez włożonej ramki?
Albo jeszcze inaczej - może kalibruje się poza ramką a z jakiegoś powodu (jakieś zanieczyszczenie czy coś) nie może tego zrobić?

pozdrawiam
gilby

pastwisko
19-08-2011, 14:31
Prosze bardzo - podgląd normalny i z zasłoniętymi dziurkami:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img845.imageshack.us/img845/4970/unled2vg.jpg)

roofman
19-08-2011, 14:38
Prosze bardzo - podgląd normalny i z zasłoniętymi dziurkami:

Ale dedykowane działają na innej zasadzie. One przecież skanują jedną klatkę na raz tylko, więc nie ma potrzeby kalibrować obszaru skanu. Chodzi raczej o jakiś pstryczek/czujnik mówiący że ramka jest wsadzona i ma świecić dodatkowa lampa (w 7400 diody). W Minolcie np. włacza się skaner z zamkniętą paszczą i cośtam se zgrzyta. Plustek nie ma paszczy, ma tylko szczelinę do wsadzenia ramki i może właśnie wsunięta ramka cośtam dodatkowo uruchamia/zakrywa. Dlatego podsunąłem pomysł aby testnąć z ramką i załadowanymi oramkowanymi slajdami - to inna ramka niż do negatywu w pasku, może sama ramka negatywowa jest niedorobiona/niepodcięta/niewycięta i nie uruchamia czegośtam po jej wsadzeniu.

bukkake cowboys
19-08-2011, 17:17
często za problemami stoją dziecinnie proste błędy
ustawiłeś materiał transparentny :)???

raz zeskanowałem klatkę z omyłkowo włączonym ustawieniem "reflective" i też mi wyszły znaczki robaczki i dziwne pixelozy :)

jeśli wszystko dobrze ustawiłeś to masz 10 dni na zwrot w przypadku zakupów przez net :)

pozdrawiam

to
19-08-2011, 18:07
Opcje wszystkie ok, nawet konkretny profil do danego materiału można ustawić w SF. Dziurek naprawdę nie ma w ramce. Zobaczcie zresztą foty tego skanera w necie. A bez ramki jest "ok", bo jest czarno i nie ma kaszy, ale to nie znaczy, że jest naprawdę ok :) Dzisiaj kurier zabrał sprzęt do sklepu, więc już nic nie wykombinuję. Badałem dokładnie skaner i instrukcje oraz ramkę. Tam naprawdę nie da się już nic wydumać.

roofman
19-08-2011, 18:13
Dzisiaj kurier zabrał sprzęt do sklepu, więc już nic nie wykombinuję.
No i prawidłowo... daj znać jak skończy się cała sprawa.
A jak skaner będzie wymieniony na sprawny to oczywiście wrzucaj efekty skanowania :smile:

to
25-08-2011, 11:31
No i prawidłowo... daj znać jak skończy się cała sprawa.
A jak skaner będzie wymieniony na sprawny to oczywiście wrzucaj efekty skanowania :smile:

No i na efekty skanowania będzie trzeba jeszcze trochę poczekać. Serwis sklepu potwierdził wadę fabryczną. Niestety nie mają na stanie innego egzemplarza, u hurtowników również pustki :( Sklep zwróci pieniążki pod koniec przyszłego tygodnia i będę kupować sprzęt w innym sklepie. Niestety pechowo trafiłem i cała akcja z zakupem skanera ciągnie się bardzo długo :(

to
08-09-2011, 11:06
Po tym co tutaj napiszę chyba nikt już nie kupi tego skanera :( Normalnie rozpacz. Dostałem własnie drugi egzemplarz i owszem, ten skanuje, ale tylko nieco ponad pół klatki :(

Da się to jakoś samemu 'skalibrować'? Pewnie głowica skanująca jest przesunięta :(

Najchętniej to bym go otworzył i sam sprawdził, czy można coś przesunąć/ustawić, ale wtedy już mi nie wymienią i będę się ze szrotem bujać :(

zdyboo
08-09-2011, 11:15
Może oddaj, zażądaj zwrotu kasy i kup Epsona.

to
08-09-2011, 11:19
Ja pierdziu! Zadziałał... ale aż strach pomyśleć, że znowu focha będzie miał... Zauważylem, że kiedy za pierwszym razem zupełnie źle skanował to strasznie hałasował. Teraz kiedy urywał klatkę, też hałasował.

No a teraz go wyłączyłem, włączyłem ponownie i śmiga. Ale naprawdę, życie jak na bombie. Dam mu jeszcze szansę, ale chyba się na tą firmę pogniewam i faktycznie następny będzie epson :)

to
08-09-2011, 11:29
Dobra, to czas jakiś swój wątek założyć i zacząć skany pokazywać :) Taka przyjemna chwila w tym całym sprzętowym diabelstwie :P

Kartofelinder
10-09-2011, 11:24
A dopiero co napisałem w innym wątku, który znalazłem przez googla :)

Motorniczy
10-09-2011, 13:52
No chyba siegne po swoj egzemplarz i znow zrobie testy tego szmaciarskiego modelu ..:) do czterech razy sztuka .. ale teraz zastanawiam sie jaki soft uzyc do skanowania , mam Silver Fast SE 6 ale moze jest cos jeszcze ?

conik
10-09-2011, 14:10
przyznam ze jestem pod sporym wrazeniem tego co potrafi VueScan zwlaszcza w trybie 48 bitowym

Kartofelinder
10-09-2011, 19:09
To jak to teraz? W końcu warte uwagi? :) Jestem gotowy do zakupów, a sample w necie są tak niedbałe, że Zdyboo najwyraźniej wyciska ze swojego V300 więcej niż większość z V500.

Pomóżcie w wyborze. Plustek, czy V330? Tylko mały obrazek. Tylko B&W

P.S. Mam już kilka filmów gotowych na skanowanie, a przysiągłem sobie, że do labu ich nie zaniosę. Porada potrzebna na zaraz :)

Motorniczy
10-09-2011, 19:46
No coz, siedzialem od mniej wiecej 14.00 do teraz... jest problem z SilverFastem - wiesza skaner. W PSie skanuje sie ale tylko i wylacznie rozmiar znaczka pocztowego i dziwne to jest bo dawniej byly problemy ale nie teo typu ! Problem znika po restarcie komputera ale po jednym skanowaniu problem powraca jak bumerang . Odinstalowalem soft 2-3 razy i czyscilem rejestr i caly czas to samo : " Scanner not ready "...... . Tak jak wspomnialem, tylko w PSie mozna zeskanowac ale zadne opcje nie dzialaja . Dno ...

PS

Najlepiej kupic skaner Nikona lub jeszce lepszy bo szkoda czasu i zycia na taki syf jak Plustek bo w koncu wywalalo sie dawniej szmal na diapozytywy i negatywy ... a teraz ?

Kartofelinder
10-09-2011, 20:05
No coz, siedzialem od mniej wiecej 14.00 do teraz... jest problem z SilverFastem - wiesza skaner. W PSie skanuje sie ale tylko i wylacznie rozmiar znaczka pocztowego i dziwne to jest bo dawniej byly problemy ale nie teo typu ! Problem znika po restarcie komputera ale po jednym skanowaniu problem powraca jak bumerang . Odinstalowalem soft 2-3 razy i czyscilem rejestr i caly czas to samo : " Scanner not ready "...... . Tak jak wspomnialem, tylko w PSie mozna zeskanowac ale zadne opcje nie dzialaja . Dno ...

PS

Najlepiej kupic skaner Nikona lub jeszce lepszy bo szkoda czasu i zycia na taki syf jak Plustek bo w koncu wywalalo sie dawniej szmal na diapozytywy i negatywy ... a teraz ?

Wnioskuję zatem, że V330? Raz, że zbiera raczej pochlebne opinie. Dwa - jest jednak ze 2 stówki tańszy. Więcej dokładać na ten moment nie mam zamiaru.

Motorniczy
10-09-2011, 23:59
Wnioskuję zatem, że V330? Raz, że zbiera raczej pochlebne opinie. Dwa - jest jednak ze 2 stówki tańszy. Więcej dokładać na ten moment nie mam zamiaru.

V330 nawet na oczy nie widzialem, nie wiem , ale lepiej kup "na spokojnie" :)

to
12-09-2011, 09:56
Powiem tak: skanuję tym 7400 i rezultaty jakieś tam są... w sumie nie mam porównania do innych skanerów. Ale ze względu na przygody z nim związane nie wiem czy zdecydowałbym się kupić ponownie produkt tej firmy...

Co do skanowania, to negatywy robi nawet ładnie. Ze slajdami już gorzej. Są ciemne. Z ciemnych partii slajdu już prawie nic nie wyciąga... ale to podobno norma. I trzeba wyłożyć dużo więcej kasy na porządny skaner, żeby ze slajdu wyciągać szczegóły z ciemnych partii...

Kartofelinder
12-09-2011, 11:36
W slajdy się pakować nie zamierzam, bo używam starych aparatów, których pomiar światła jest dla mnie ... mniej przewidywalny niż w nowszych puchach (nie wiem jak duży jest obszar pomiaru).

Twoje przygody mnie przekonały. Na Epsony jakoś nikt narzekać nie chce więc klikam 'Kup teraz' ;)

Forum się przydaje jednak :)

to
12-09-2011, 11:44
W slajdy się pakować nie zamierzam, bo używam starych aparatów, których pomiar światła jest dla mnie ... mniej przewidywalny niż w nowszych puchach (nie wiem jak duży jest obszar pomiaru).

Twoje przygody mnie przekonały. Na Epsony jakoś nikt narzekać nie chce więc klikam 'Kup teraz' ;)

Forum się przydaje jednak :)

:)

wiesz, nie mogę powiedzieć, że te plusteki to badziew... bo pewnie tak nie jest. Model 7400 jest podobno już ładnie poprawiony w stosunku do poprzedników, ale...

1) pierwszy egzemplarz był zwalony zupełnie - nie skanował
2) drugi (również nowy) strzelił focha na początek i skanował tylko pół klatki... Po parunastu próbach zdecydował działać poprawnie i teraz się nim cieszę, ale nie wiem czym może jeszcze mnie zaskoczyć :(

Bardzo chciałem uniknąć płaszczaka i mam za swoje. W tej cenie mogłem brać v500/550 i bym tylko na badziewne ramki narzekał ;)