Zobacz pełną wersję : sigma 70-200 2/8
Co myślicie o tym obiektywie? Planuje za jakiś miesiąc go kupić i nie mogłem znalezć opinii o tej sigmie na forum. Są w ogóle dwie wersje. Jedna z macro, druga bez, różnią się czymś oprócz tego "macro" ?
I ostatnie pytanie, gdzie kupić? Zauważyłem, że jest dosyć trudno dostępna. Na allegro się pojawia, szczególnie fototip, ale nie wiem czy można im na 100% ufać. Jakby ktoś miał coś godnego polecenia to prosze o info.
Michał
zacznij od tego:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18348
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9100&highlight=sigma+70-200
leiuszek:lol:
Doskonały. Mam wersję jak w stopce, bez macro i nie widze CA, jakie są ponoć w wersji z macro. Udało mi sie kupic miesiąc temu to szkło-nowe za dobrą cenę, teraz dostępne jest tylko macro. Poczytaj test na www.optyczne.pl
testują szkło w wersji macro, ja mam co do swego skrajnie lepsze zdanie...Polecam, dobry substytut Nikosia.
Oj, dużo jest opinii. Dobrze poszukaj. W mojej stopce masz stronę z galeriami robionymi głównie tą Sigmą (bez macro). Krótko: lepszego sprzętu za te pieniądze nie znajdziesz (jeśli chcesz kupić nowy). Nie straszne Ci używki i nie potrzebujesz super-szybkiego AF - zastanów się nad Nikkorem 80-200.
Na Twoim miejscu zastanawiałbym się najpierw nad Nikkor 80-200/2.8D - AF działa błyskawicznie np. z F90X, poza tym lepszy optycznie, a cena porównywalna. Poza tym, co Nikkor, to Nikkor :)
A porównanie:
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_80200_28/index.htm
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/sigma_70200_28/index.htm
Brat tego szkiełka używa (Nikkor) i jest rewelacyjne. Poza tym kilka słów od Ken'a Rockwell:
http://www.kenrockwell.com/nikon/80200.htm
Ja bym gorąco polecał tego Nikkorka.
Pozdrawiam,
Karol
Tylko czemu ten nikkorek nie ma takiego fajnego tulipanka ??!! :D
heh, to nie jest szklo do pozerow, ale troche zabawy szlifierka i kto wie ;]
Mnie natomiast ta Sigma całkowicie rozczarowała. Miałem okazje potestować z D80 i na 200 mm było totalne mydło nawet przy f4. Może to była wina egzemplarza, w każdym razie kilka osób na forum potwierdzało te niedomagania. Są jednak i tacy, którzy twierdzą, że ta Sigma może konkurować nawet z Nikkorem 70-200/2.8. Trzeba sprawdzić osobiście i wyrobić sobie własne zdanie.
Jak przychodzi do wyboru obiektywu i liczenia kasy to nie zawsze dobrze sie wybiera .
Ja szukam obiektywu do 4 tysiecy:
70/80-200mm f2,8 przydał by sie VR/OS i
Jak chcesz VR to musisz wykulać 6000 złociszy, czyli więcej niz na body D200.
Jak chcesz VR to musisz wykulać 6000 złociszy, czyli więcej niz na body D200.
Tak i to bedzie glowna przyczyna wyboru Sigmy tym bardziej ze jest teraz i w promocji i mam poprzez znajomego dodatkowy rabat licze ze zaplace nie wiecej jak 3400 ale zastanowic sie jeszcze trzeba moze poczekac i kasy dozbierac .
Zastanawiam sie czy wydac 2,5 tysiaca wiecej na Nikona czy dokonac wyboru mieczy sigmami 70-200/2.8 APO EX DG lub 70-200 f/2.8 EX DG MACRO .
Czy ktos tego z macro posiada i jest cos wiecej o nim powiedziec .
Ps. Co sadzicie o tym obiektywie Obiektyw 80-200MM F2.8 AF D ED - O 77 mm no i o tym 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor
mam wersję bez macro, jak już pisałem, jest świetna!
ponizej link do strony z testami i porównaniem tej Sigmy z nikkorem, także z 70-200 VR, główny test to wersja bez macro, link z śródtekstu mówi o wersji macro. Zwróć uwagę na rating obrazu obu wersji.
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/217/cat/31
miłej lektury, jest po angielsku, ale łatwy tekst.
Robert S.
12-02-2007, 20:39
Ja pozbyłem się Sigmy 24-70 EX DG Macro i 70-200 EX DG (nie macro) i jestem szczęśliwym człowiekiem. Z Sigmami miałem niesamowity problem zarówno na D70 jak i D200, po prostu AF to kaszana totalna. Bez przerwy miałem BF FF, nie pomogło dwukrotne justowanie obiektywów do puszki, dodatkowo dwa razy wymieniałem obiektywy i ciągle te same problemy z AF. Po prostu masakra, problem występował na D70 D200 i D50 kolegi. Więc jeżeli chcesz kupić, to kup na polskiej gwarancji, choć to nie daje pewności, że wyregulują ci obiektyw poprawnie.
D200 + sigma = samo zło :( Na szczęście odzyskałem kasę i kupuję Nikkory.
Piszę to ku przestrodze, że nie zawsze złoto co się świeci. Sigmy są ostre, ale tylko w tedy gdy wstrzelą się z ostrością w wybrany cel. Ja miałem niesamowitego pecha i generalnie dwie manualne sigmy :|
Ja miałem problemy z sigma 24-70. Ale 70-200 (bez makro) jest świetna. Nie jest może pancerna jak nikkor, ale nie mam tez zamiaru używać jej przez 20 lat. Często powtarza się opinia , że nikkor 80-200 jest optycznie lepszy. Ale często te opinie wyrażają ludzie, którzy nie mieli obu tych obiektywów w ręku, a tylko wyczytali to gdzieś. AF szybki, ostrość powalająca, bokeh taki jaki lubię, CA jakoś nie rzuciła mi się w oczy. Pod światło traci trochę kontrastu, od 2,8 da się robić zdjęcia. Ma tez cos o czym nie wspomina się czesto - odpinany uchwyt statywowy. W wersji makro dodali, z tego co pamietam gdy oglądałem na stronie sigmy specyfikację, jedną soczewkę i dzięki temu minimalna odległość ostrzenia zmalała. Ale to nie jest makro - tylko dopisek marketingowy.
krzysztof jot
13-02-2007, 02:35
Ps. Co sadzicie o tym obiektywie Obiektyw 80-200MM F2.8 AF D ED - O 77 mm no i o tym 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor
sadzimy ze to doskonałe szkła - w przeciwienstwie do Sigmy która jest poprawna i niezła. Az lub tylko. Za 3400 to kupisz 80-200 ED idealnego - metal i szkło :) - super jakosc optyczna i kultowa wrecz budowa. I co ciekawsze, za trzy lata sprzedasz go nadal za jakies 3200-3000 a Sigme moze za 1500 - i tu własnie jest róznica - nikkor to nikkor - zwłaszcza te wymienione - bo to jedne z najlepszych obiektywów jakie są :). Róznica jest taka, ze jeden z nich ma silnik SWM czyli sztbki AF-s ale ten bez AF-S jest wystarczajaco szybki aby robic nawet sport samochodowy. Nie ma problemow wspołpracy z Body no i ja robiłem tym obiektywem 90% zdjec na 2.8 i ostrosc jest nieporównywalna z sigma - tej na 2.8 po prostu nie ma :). Wersji AF-S raczej nie kupisz łatwo i w dobrym stanie, ale ED tak, i to bez problemu....
a... teraz widze ze ty pytasz o VR AF-S - no to inna półka cenowa, jest doskonały i jak tylko mozesz to kupuj :)
Czasami jak czytam wypowiedzi innych forumowiczów to mam wrażenie, że mój obiektyw jest z innego świata - albo ja mam szczeście lub pecha. Moja sigma na 2,8 jest naprawde ostra (piszę o 70-200) - natomiast 24-70 to było totalne mydło. A znajdzie się sporo wypowiedzi , że 24-70 na 2,8 to żyleta. Co do ceny - moją kupiłem nową za 2600 - pewien sklep ściągnał ją dla mnie z Hongkongu po kosztach - w ramach rekompensaty, za to, że czkałem długo na inne szkło. Być może 80-200 jest najlepszym optycznie szkłem - nie miałem osobiście możliwości porównania - ale tu na forum byli tacy co porównywali i sigma wypadła wyśmienicie. Ja jestem z mojego egzemplarza bardzo zadowolony i gorąco ja polecam.
...jest teraz i w promocji i mam poprzez znajomego dodatkowy rabat licze ze zaplace nie wiecej jak 3400...
Dlaczego tak drogo? Z rabatami i wogóle? W MM w Lublinie aktualnie jest na sprzedaż wersja bez macro za 2990 (albo 2999). Pozatym dzisiaj na allegro kończy się fajna aukjca:
http://allegro.pl/item164548396_sigma_70_200d_apo_ex_hsm_2x_tele_sig ma_apo_ex.html
Ja bym to kupił, ale za 3-4 miesiące. Teraz nie mogę sobie na to pozwolić niestety. Według mnie bardzo ciekawa propozycja.
Pozdrawiam Wszystkich.
Dlaczego tak drogo? Z rabatami i wogóle? W MM w Lublinie aktualnie jest na sprzedaż wersja bez macro za 2990 (albo 2999). Pozatym dzisiaj na allegro kończy się fajna aukjca:
http://allegro.pl/item164548396_sigma_70_200d_apo_ex_hsm_2x_tele_sig ma_apo_ex.html
Ja bym to kupił, ale za 3-4 miesiące. Teraz nie mogę sobie na to pozwolić niestety. Według mnie bardzo ciekawa propozycja.
Pozdrawiam Wszystkich.
Wersja bez macro już nie znajduje sie w cenniku sigmy wiec obawiam sie ze kupie i za moment w MM bedzie w cenie 1599 a to mogło by mi serce rozwalić ;) .
Jak wybor padnie na Sigmę tojednak wolę kupic u znajomego nowy z 5 letnią gwarancją do 3500 zł .
Biednych nie stać na tanie rzeczy - jeszcze pomyśle chwilkę nad Nikosiem
z tego co obserwuje to raczej nie bedzie wersji bez makro za 1500 niestety nigdzie. uzywane najstarsze egzemplarze jeszcze nie DG chodza w dobrym stanie powyzej 2k. w sumie z tego co wszyscy pisza to pytanie czy nie lepiej kupic wlasnie wersje bez macro. jakby ktos sie decydowal na kupowanie uzywki - tak na marginesie - to wersje jeszcze nie DG z tego co sie orientuje nie sa tak latwe w kalibracji jak nowsze i troche wiecej to kosztuje, takze lepiej sprawdzic ostrosc, bo z nowszymi body nie zawsze dobrze wspolpracuja (nie wiem czy bylo, ale sie z tym sam spotkalem)
Zaczynam się zastanawiać.... Czytając wątek o Nikkorze 70-200 2.8 VR wychodzi na to że ta Sigma to amatorskie szkiełko dla niedzielnych pstrykaczy.... Paranoja....
No własnie, nie daj się opanować manii sprzętowej! Sądząc po stopce, masz komplet amatorski, nie jakiś wymagający inwestowania, więc też z zasady łatwy do zmiany. Uzupełnienie go o Sigmę naprawdę wniesie Ci sporo radości. Ja zdecydowałem się na taką kompletację jaką mam, ponieważ jako robiący fotki amator związany z analogiem, po eksperymencie z Sony H5 jako pierwszą cyfrówką (nieudanym) wiem, czego potrzebuję. Nie inwestowałem w D200 i Nikkora VR, choć mogę sobie na to pozwolię, bo po prostu nie mam takich racjonalnych potrzeb... Jeśli dopadnie mnie nerwica natręctw i powrócą mysli o czyms lepszym to z pewnością jeszcze poczekam z nowymi zabawkami, gdyż po prostu efekt jaki daje mi mój sprzęt jest dokładnie taki, jakiego oczekiwałem. A zastanów się jakie prace wykonujesz, czy robisz duże wydruki, czy jak podejrzewam, oglądasz wiele fotek na ekranie komputera? I czy przypadkiem, Sigma 70-300, którą masz nie wystaczy?
Fakt, że zdjęcia służą głownie mi w formie elektronicznej, ale i regularne zyski przynoszą i są w moim przypadku mocnym źródłem dochodu.
Potrzebny mi jest dobry, ostry, kontrastowy obiektyw. Jednym słowem profesjonalny aczkolwiek bez szaleństw :)
piotrowm
15-02-2007, 10:05
Mam, a własciwie mialem ta Sigmę i bylem z niej b. zadowolony, Niestety równo po roku wysiadła
(chyba silnik) i już trzeci miesiąc lezy w serwisie, bo nie mają części. Chyba już Sigmy więcej nie kupię.
A ja bede mial do sprzedania taka Sigme 70-200 wersje APO HSM DG, czekam tylko jak przyjedzie z serwisu. Pojechala na wymiane oprogramowania bo z moim D200 fiksowal autofocus. Prawie wogole nieuzywana - moge smialo powiedziec - jak nowa. Jak juz bedzie u mnie to wystawie ja na gieldzie tu na forum.
A ja bede mial do sprzedania taka Sigme 70-200 wersje APO HSM DG, czekam tylko jak przyjedzie z serwisu. Pojechala na wymiane oprogramowania bo z moim D200 fiksowal autofocus. Prawie wogole nieuzywana - moge smialo powiedziec - jak nowa. Jak juz bedzie u mnie to wystawie ja na gieldzie tu na forum.
Wersja MACRO, czy nie MACRO? I ile będzie wynosić cena (tak orientacyjnie)? I jeszcze jak byś napisał jaki jest powód sprzedazy to już by było super.
Wersja MACRO, czy nie MACRO? I ile będzie wynosić cena (tak orientacyjnie)? I jeszcze jak byś napisał jaki jest powód sprzedazy to już by było super.
Wersja NIE Macro. Cena orientacyjna 2900-3000zl. Obiektyw nie zrobil wiecej jak 100zdjec latem. Gwarancja do maja 2009r. Powod sprzedazy prozaiczny, uzbieralem juz kaske na Nikkora 70-200 VR i wogole chce zrobic maly zamet w mojej szklarni.
a co powiecie na ten obiektyw?
http://www.allegro.pl/item165003399_nikkor_af_80_200mm_2_8d_ed_nowy_z_fa ktura_.html
foto tip pisze ze nie jest to wersja AFS a wg zdjecia jest:) Jesli bylaby to wersja AFS to wole ja wole kupic to szklo niz sigme.
Tomk raczej bym sie nie zapalal. napisali ze nie af-s, a oni wstawiaja zdjecia pogladowe czesto a nie sprzedawanego egzemplarza
Dzisiaj doszła do mnie Sigma 70-200 2.8 macro. Odetchnąłem z ulgą - żadnego back ani frontfocusa ufff....
PS: ale wielkie to bydle!
No to miłej zabawy!! Z pewnością będziesz zadowolony. Pochwal się jakimiś fotkami z tego szkiełka.