PDA

Zobacz pełną wersję : D3000 problem przy zrzucie przez USB

Lerain
18-08-2011, 19:03
Chcę zrzucić z aparatu zdjęcia, lecz po podłączeniu kabla USB do niego coś nie gra. Wyskakuje mi w Mój Komputer ikonka d3000, ale po wejściu tam komputer nie widzi żadnych plików. Dotąd bo podłączeniu kabla USB wyskakiwała lista dostępnych do wykonania akcji jak np. uruchomienie Nikon Transfer, Folderu, a teraz wyskakuje też lista ale bez żadnej pozycji na niej. Po kliknięciu w folderze D3000 "wyświetlić właściwości aparatu fotograficznego" wyskakuje powiadomienie, ze sprzęt jest zajęty lub używa go inna aplikacja. Kabel USB na pewno działa bo sprawdzałem go z innym aparatem. Co zrobić oprócz użycia czytnika?

wasilewk
18-08-2011, 19:11
Może spróbuj zainstalować ViewNX2 - po włożeniu kabla ten program sam znajdzie zdjęcia i zapyta czy kopiować na HD.

Ja, co prawda, używam go z czytnikiem, ale pewno z aparatem będzie ok.

Pzdr.

P.S.
Szkoda mi tych kilkunastu tys. zł. i wolę czytać poprzez czytnik - w przypadku jakiejś awarii USB aparat nadaje się tylko do serwisu.

Lerain
18-08-2011, 19:16
Niestety. Mam VNX2 i nic takiego nie wyskakuje. Nikon Transfer też fot nie widzi.

Kiedyś też wystąpił ten problem. Zainstalowałem na szybko linuxa i na nim można było te zdjęcia zgrać. Potem na windzie też.

jackrabbit
18-08-2011, 19:19
a masz go w trybie mass storage?

wasilewk
18-08-2011, 19:19
CTR-ALT-DEL pokaże istniejące procesy. Po kolei sprawdź, który może Ci to blokować.

Pzdr.

Lerain
18-08-2011, 20:42
a masz go w trybie mass storage?

Tzn wyświetla się w Mój Komputer ikonka D3000, są tam (były) nefy, ale kopiując plik z innym rozszerzeniem niż .nef czy .jpg do tego folderu D3000 operacja nie mogła być dokonana.

@wasilewk Zobaczę.

Ten sam kabel z sony DSC-W30 widzi zdjęcia.

pioter m
18-08-2011, 21:05
A moze poprostu posluchasz rad wielu i kupisz czytnik? Trzeba miec sporo zaparcia i odwagi, zeby zapinac delikatna elektronike do chinskiego sprzetu, a potem korzystania z windowsowego, mulowatego oprogramowania do zrzucania fot.
Naprawde warto. Jest duuuuzo szybciej i wygodniej. Dobry czytnik to jakies 20pln. Ja mam taki maly, zgrabny kluczyk a la pendrive.

Lerain
18-08-2011, 21:31
Więc będę musiał czytnik zakupić.

PS. Mój aparat jest z Tajlandii i dlatego gwarantuje takie egzotyczne działanie.

Lerain
18-08-2011, 22:19
Wyłączyłem w msconfig procesy:
-NkMC2 (nikon msg center)
-lxczbmrg.exe (jakiś bobel od lexmarka)
-msmgs
-Adpbe Reader Speed Launch

I wszystko działa dobrze. Stawiam, że to drugie od badziewnej drukarki za 100zł miał związek z tym problemem.

Przepraszam za post po postem. Pozdrawiam.

Pokson
18-08-2011, 22:40
Wyłączyłem w msconfig procesy:
-NkMC2 (nikon msg center)
-lxczbmrg.exe (jakiś bobel od lexmarka)
-msmgs
-Adpbe Reader Speed Launch

I wszystko działa dobrze. Stawiam, że to drugie od badziewnej drukarki za 100zł miał związek z tym problemem.

Przepraszam za post po postem. Pozdrawiam.

To teraz włącz wszystko jak było i jak znasz nazwy procesow to pojedynczo wyłaczaj (menedżer zadań) i za każdym razem sprawdzaj aparat. Mi sie wydaje ze to może być albo pierwszy albo ostatni proces z twojej listy.

Lerain
18-08-2011, 22:43
Raczej nie bo w wczoraj zainstalowałem to ustrojstwo od Lexmarka, a tamte rzeczy były już dawno w komputerze.

Sprawdzę jutro. Teraz trzeba coś obrobić.^ ^

pioter m
19-08-2011, 10:32
To norma, kiedy kilka automatycznie wlaczajacych sie zawalidrogow konkuruje o ten sam sprzet/zasob w komputerze.
I... jeszcze raz polece czytnik :)
Pozdrawiam.
PM

piotrasz
25-08-2011, 10:29
Mam dokładnie ten sam problem z D3100. Wcześniej z D40 (o dziwo!) go nie było, przy tej samej konfiguracji komputera. Początkowo myślałem, że może jest to spowodowane "cięższymi" plikami niż z D40, ale teraz chyba zaczynam rozumieć o co chodzi...