Zobacz pełną wersję : nikon d7000 problem przy zdjeciach w studio
liczymyliscie
18-08-2011, 09:08
Witam, mam pytanie do użytkowników nikona d7000, którzy robią zdjęcia w studio.
Mam ten aparat od kilku dni, wcześniej robiłam zdjęcia d80, którego zamieniłam na d7000.
Niestety zdjęcia teraz są płaskie, a skóra wygląda nienaturalnie, na upudrowaną.
Próbowałam na różnych ustawieniach, robiłam zdjęcia w tym samym oświetleniu nikonem d80
i nim zdjęcia wychodzą ok.
Czy to może być wada aparatu czy ustawień?
BTW. mam też problem z autofocusem, o którym czytałam w innym wątku. Jak go rozwiązaliście?
Czy w ramach gwarancji można oddac body do kalibracji i czy to wystarcza?
Zibi1970
18-08-2011, 09:20
d80 ma inny rodzaj matrycy - CCD a d7000 ma CMOS.
Wielu twierdzi że widzą różnicę na korzyść starszych matryc.
Ja jednak obstawiam złe ustawienia w aparacie.
D80 ma matrycę CCD, która ma nieco inaczej oddaje kolory, jeżeli masz problem z kolorem skóry musisz próbować znaleźć profil kolorów, który będzie Ci odpowiadał (można zaimportować do puszki - choć nie jestem pewien czy do D7000 można, ale na 90% tak). Na forum znajdziesz wątki o tym, jak również linki do stron z profilami.
Zdjęcia zapisujesz w jpg czy w raw ? Jakiego programu używasz do obróbki ? Sprawdź ustawienie w aparacie o nazwie "Ustaw funkcje Picture Control". Jak ją masz ustawioną ?
krzysiozboj
18-08-2011, 09:33
D90 daje spore możliwości ustawiania profili, D7000 pewnie też ale niestety sporo osób zajmujących się tą tematyką twierdzi iż skórę akurat matryce cmos nikona niespecjalnie oddają.
Jak ma być lepiej niż D80 i mają być szkła nikona to do studia nie wiem czy nie lepsze fuji.
DominikGSI
18-08-2011, 11:21
Akurat kolor skóry z D7000 to większość użytkowników mocno chwali wskazując na wyraźną poprawę względem starszych modeli. Może ustawienia D-Lightning albo profili dają u Ciebie słabe efekty.
pioter m
18-08-2011, 13:10
Znowu marudzenie i znowu brak sampli pogladowych.
Zapis fot do NEF i obrobka w PS-ie - jak przypuszczam?
Ja na skore z CMOS-a nie narzekam (d90). Nie podobala mi sie z d80 wlasnie, a z d70s bylem zadowolony.
jackrabbit
18-08-2011, 13:14
moze DL albo odszumianie?
liczymyliscie
18-08-2011, 15:55
Zdjęcia zapisujesz w jpg czy w raw ? Jakiego programu używasz do obróbki ? Sprawdź ustawienie w aparacie o nazwie "Ustaw funkcje Picture Control". Jak ją masz ustawioną ?
W jpg, bo czasem robimy bardzo duzo zdjec i raw-y sa zbyt czasochlonne. Probowalam na wszystkich ustawieniach funkcji Picture Control.
Obrabiam w PS D-lighting jest wyłączony odszumianie już też. Zrobię jutro kilka zdjęć próbnych i wrzucę.
Lachsize
18-08-2011, 16:23
wrzuc pare sampli to zorientujemy sie moze ocb.
pzdr