PDA

Zobacz pełną wersję : Uwaga na nikkora 12-24!

mtt
17-08-2011, 22:13
Witam wszystkich!

Dołączając do nieszczęśników, którzy stracili swój sprzęt, chciałbym poinformować że skradziono mi mojego nikkora 12-24/4 G. Kradzież miała miejsce na lotnisku, prawdopodobnie w Polsce, stąd ten post, choć nie jestem pewien czy nie w Turcji, dokąd leciałem.

Gdyby ktoś natrafił na ww. szkło, nr. seryjny US 357326 bardzo proszę o kontakt na priva...

I nie pytajcie jak go straciłem - był w zamkniętej walizce a za chwilę go nie było...

pozdrawiam!

mtt

Kuba_
17-08-2011, 22:48
coraz więcej tych kradzieży teraz to nawet możesz mieć sprzęt przy sobie i znajdą sposób żeby go zwinąć... A Tobie powodzenia oby się znalazł obiektyw.

credka
17-08-2011, 23:19
No cóż, sezon w pełni...
A nieszczęśliwcom mocno współczuję i życzę szybkiego odzyskania sprawnego sprzętu...
BTW, nie można by zrobić jednego wspólnego wątku? Na sąsiednim forum coś podobnego widziałam, wątek żyje, sprawy trzymają się kupy (przepraszam za wyrażenie) i łatwo można znaleźć numery i jakiekolwiek potrzebne info...

mtt
19-08-2011, 10:49
No właśnie szukałem osobnego działu i nie znalazłem :(

qualin
19-08-2011, 12:35
Mialem w bagazu podrecznym czy rejestrowanym ? Na lotniskach jest monitoring, trzeba bylo od razu zglosic sprawe i poprosic o przejrzenie zapisu z kamer. Ostatnio w Poznaniu kolesiowi Rolex zginal z kuwety przy kontroli bezpieczenstwa, szybko zabezpieczylismy monitoring i zlodziejem okazal sie inny pasazer, byl bardzo zdziwiony jak weszlismy po niego na samolot, ale uparcie twierdzil, ze on nei ukradl, tylko zabral bo ktos zostawil i on chcial oddac tlko nie wiedzial komu.

ngr
19-08-2011, 19:12
no niestety coraz częściej, w ogóle strach z aparatem wyjść

sheva
21-08-2011, 10:54
Panowie drodzy jest lepszy sposób niż temat na forum: stwórzmy najprostszą bazę kradzionego sprzętu w powszechnie dostępnym środku jakim jest google documents. coś np takiego: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ai4XqmoYq618dHJLU19vS1JWVElrdkw0X3dYRWR3S 1E&hl=en_US#gid=1 i wpisujmy tam cały sprzęt który zaginął a potem można łatwo sprawdzić czy sprzęt który kupujemy nie jest kradziony a jeśli jest to kto jest właścicielem i jak się z nim skontaktować!

credka
21-08-2011, 12:06
Bardzo dobry pomysł, który już dawno powinien być zrealizowany...
Umieszczanie info w kolejnych wątkach dobre jest, by zwrócić uwagę na pewien krótki czas, potem ginie pośród kolejnych skradzionych...
Od dawna mam link w podpisie z bazą skradzionego sprzętu. Nie wiem na ile to aktualne, bo nie korzystam (i oby tak zostało). Ostatnio proponowałam założyć jeden wspólny wątek, w którym możnaby umieszczać wszelkie potrzebne info, bez zbytniego rozpisywania się w wątku i zawalania go kolejnymi wyrazami współczucia... Owszem, współczuję wszystkim strat, ale pomyślmy - jeden zbiór, jedna lista... Kupujący ma wątpliwości, wchodzi w taką listę, wyszukuje, znajduje i ma w jednym miejscu, zamiast szukać w setkach (jak nie więcej) kolejnych przewalanych wątków...

sheva
21-08-2011, 13:36
No i to jest pomysł za 10 pkt! Jeden wątek i baza jaką masz w podpisie wielkimi literami w pierwszym poście bo coś czuje, że bardzo wielu ludzi nie ma pojęcia, że taka baza istnieje!

docxxx
22-08-2011, 09:58
Fak! Juz chcialem pisac do Was, ze zrobie taka strone, a tu pstryczek w nos, już taka istnieje ;) skradzione.com.pl
Najlepsze jest to, ze wzialem kartke, dlugopis, rozpisalem co i jak. Patrze, domena jest. Dopiero teraz sprawdzilem w google i... Jest juz taka witryna.

sztefanek
23-08-2011, 10:54
Szkoda trochę, że tu na forum nie ma bazy skradzionych nikonów. Przecież tutaj byłoby najłatwiej zweryfikować numery sprzętu.