PDA

Zobacz pełną wersję : 70-300VR i piasek

fxd
17-08-2011, 19:20
Witam,
Na szybko pytanie ...
Bedac nad morzem dzieciak przez przypadek sypial piachem i trafil i moje 70-300 VR .... nie byla to duza ilosc piasku ale ale.. mam wrazenie ze troche wlecialo ...w szczeline (zdjecie) Przedmuchalem .. sprezonym powietrzem .. mam nadzieje ze wszystko wylecialo ..

Pytanie - czy jest mozliwe ... aby piasek dostal sie gdzies do srodka obiektywu .. rozkrecilem obiektyw od tylu ale dostac sie d osrodka to nie lada wyczyn poskrecalem wszystko jak nalezy b.. obiektyw niby chodzi ok lecz .. czy nie lepiej oddac go na czyszczenie .. .??

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.multimania.co.uk/fxd/pi2as.jpg)

lortek
17-08-2011, 21:50
wydaje mi sie ze do srodka moglo by cos wleciec, nie jestem jakims specem... wydaje mi sie tak dlatego ze w moim przypadku podczas zmiany ogniskowej podczas patrzenia przez wizjer "dmucha" w oko... czyli zasysa powietrze do szkła i zapewne tez wydmu****e jakimis mozliwe i specjalnie dla tego zrobionymi otworami... musisz miec teraz na uwadze czy slychac czy tam sie cos w srodku "przesypuje" i czy wciaz z takim samym oporem zmienia sie ogniskowa... ale nawet gdyby to wydaje mi sie ze szklo niepowinno sie zepsuc z tego powodu... powodzonka

fxd
17-08-2011, 23:09
Wszystko chodzi ok ... tak mi sie zdaje ale chcialem miec pewnosc moze ktos rozkrecal ... obiektyw i wie dokladnie jak jest zrobiony ;-)

Pokson
17-08-2011, 23:25
Wszystko chodzi ok ... tak mi sie zdaje ale chcialem miec pewnosc moze ktos rozkrecal ... obiektyw i wie dokladnie jak jest zrobiony ;-)

Pracuj z tym obiektywem, jak wyczujesz jakieś trzeszczenie lub ciemne punkty na zdjęciu to wtedy oddaj na gwarancję. Moim zdaniem gdyby przez tą szczelinę przedostał sie pył lub kurz, było by to w pierwszym tygodniu użytkowania i już wtedy mial bys problemy ze szkłem, a tego producenci chyba nie chcą więc na pewno jakoś je zabezpieczyli. Co dopiero piasek. Gdyby weszło coś do środka to na pewno bys poczuł zoomując

rg2000
24-08-2011, 15:25
Pracuj z tym obiektywem, jak wyczujesz jakieś trzeszczenie lub ciemne punkty na zdjęciu to wtedy oddaj na gwarancję. Moim zdaniem gdyby przez tą szczelinę przedostał sie pył lub kurz, było by to w pierwszym tygodniu użytkowania i już wtedy mial bys problemy ze szkłem, a tego producenci chyba nie chcą więc na pewno jakoś je zabezpieczyli. Co dopiero piasek. Gdyby weszło coś do środka to na pewno bys poczuł zoomując

Uważasz, że gwarancja pokryje zanieczyszczenie piaskiem? Piasek ma to do siebie, że w obiektywach potrafi doprowadzić do zatarcia pierścieni. Nie stanie się to oczywiście od razu, ale jest możliwe. Znajdź zakład, który potrafi rozkręcić szkło i niech go na wszelki wypadek wyczyszczą. Jeżeli użyłeś sprężonego powietrza do klawiatur, to nie jest to najlepszy pomysł, bo mogłeś wdmuchnąć syf do środka.

Pokson
24-08-2011, 21:46
Uważasz, że gwarancja pokryje zanieczyszczenie piaskiem? Piasek ma to do siebie, że w obiektywach potrafi doprowadzić do zatarcia pierścieni. Nie stanie się to oczywiście od razu, ale jest możliwe. Znajdź zakład, który potrafi rozkręcić szkło i niech go na wszelki wypadek wyczyszczą. Jeżeli użyłeś sprężonego powietrza do klawiatur, to nie jest to najlepszy pomysł, bo mogłeś wdmuchnąć syf do środka.

Gwarancje uzna albo nie.... Z piaskiem jest tak że jak wleci to czuć, slychac to przy zoomowaniu. Tolerancja wymiarowa (chyba dobrze napisałem) jest tak mała w obiektywach, że nawet małe ziarenko zacznie "trzeszczeć". Dlatego napisalem, że niech uzywa szkła i jak nic sie nie bedzie dziac to niech sie cieszy, a jak coś będzie nie tak to na gwarancje. Czy odda teraz, czy za jakiś czas, efekt będzie ten sam 50% na 50% że uznaja gwarancję.