Zobacz pełną wersję : Nikon sb 800 i sb80dx
Witam posiadam lampe nikon sb80dx czy warto ją zamienić na nikon sb800 zważając na fakt ze sprzedam ją za około 400zł a sb 800 kupie za 700zł, czym one się różnia i czy aż tak warta różnica będzie powodowała sb800 znacznie lepszą?
Witam posiadam lampe nikon sb80dx czy warto ją zamienić na nikon sb800 zważając na fakt ze sprzedam ją za około 400zł a sb 800 kupie za 700zł, czym one się różnia i czy aż tak warta różnica będzie powodowała sb800 znacznie lepszą?
Jeśli posiadasz aparat z i-TTL i chciałbyś aby błysk był automatycznie dobierany to na pewno warto (SB-80DX obsługuje stary D-TTL). Dodatkowo dochodzi możliwość bezprzewodowego wyzwalania przez odpowiedni korpus ze sterownikiem błysku jak i inne lampy kompatybilne z systemem CLS. Jeśli jednak dobierasz moc lampy manualnie to zmiana nic Ci nie da. 700 zł za SB-800 to dobra cena, jednak zależy w jakim jest stanie.
mam nikon d90 i czasem robie na A w lampie a czasem na manualu jadę
mam nikon d90 i czasem robie na A w lampie a czasem na manualu jadę
Ja zmieniłem na SB-800 ponieważ mam przekazywane wszystkie informacje pomiędzy lampą, a korpusem (ISO, przysłona, zoom, itp) co daje dużo lepsze efekty niż sam czujnik w lampie. Poza tym uwielbiam korzystać z wyzwalania bezprzewodowego z korpusu (np. D90) mając kontrolę nad lampą bez podchodzenia do niej. Model SB-80DX i strasze są świetne jeśli ktoś pracuje dużo w manualu.
proszę o kontakt gg 7912248 :P