PDA

Zobacz pełną wersję : Zadanie domowe-prezentacja zdjęć

rajna666
17-08-2011, 14:49
Nie wiem czy w dobrym dziale.Od pewnego czasu chodzę na kurs fotograficzny,takie podstawy.I teraz mamy zadanie jedno z trzech:"Wykonaj cykl zdjęć w taki sposób,aby stanowiły całość konceptualną i myślowa(i do tej pory jest wszystko jasne)A teraz dla mnie zaczynają sie schody:Zaproponuj ich prezentacje.Sposób prezentacji powinien wykraczać poza standardowe ułożenie zdjęć w cyklu.Poszczególne fotogramy mają być odrebnym,pojedynczym dziełem." No i wszystko jest ok tylko właśnie sposób tej prezentacji jak to można przedstawić zaprezentować.W dodatku nasz prowadzący zaznaczył,że to ma być oryginalna prezentacja.Pomóżcie bo ja nie wiem nawet od czego zacząć.

seba
17-08-2011, 15:23
jeżeli dobrze zrozumiałem co chcesz przekazać to zaproponuje, np 3 klatki w formacie 13x18 - mam nadzieje że rozumiesz, jak to wygląda nie mam akurat nigdzie takie foty żeby Ci pokazać, ale jest to inna forma prezentacji zdjęć czy prac.

widziałem kiedyś fajne 2 klatki wsadzone w 1 klatkę tylko np po skosie były jak by przecięte. poszukaj na wujku google. powodzenia.

mOSAd
17-08-2011, 23:20
Czyli jeżeli to ma być jedna praca to chodzi zapewne o kolaż. Może być na płaszczyźnie, ale wtedy oryginalność taka sobie. Natomiast można nawinąć je na walec lub inną trójwymiarową figurę i już będzie inaczej. Nie jest to jednak banalna sprawa. Można też zaprezentować je w taki sposób, że praca wygląda jak jedno zdjęcie, na którym ktoś trzyma kolejne zdjęcie, a na stole obok stoi kolejne. I te składowe zdjęcia, to są kolejne zdjęcia cyklu. Nie wiem czy to o to chodzi. Częstym (czyli też niekoniecznie oryginalnym) motywem jest tu zdjęcie dziadka, który trzyma portret swojego syna, który trzyma z kolei portret wnuka tego pierwszego. Zdjęcie można wykonać jako jedno, a można też zmanipulować. Kolejnym pomysłem mogą być odbicia w szybach na przykład. Albo zdjęcia przypięte spinaczami do bielizny do sznurka, tak jak kiedyś się suszyły w ciemni. Można też zdjęcia zaprezentować jako obrazy w ramach, jako zdjęcia w galerii, będące w różnych płaszczyznach, na jakichś stojakach itd.

rajna666
18-08-2011, 15:10
Dzięki za podpowiedzi.Prowadzący dał nam taką wskazówkę:mamy sobie wyobrazic że mamy ogromną ilosć pieniędzy i stać nas nawet na umieszczenie naszego zdjęcia na księżycu.Czyli że co,że ja mogę sobie te zdjęcia wstawić np do muzeum czy na piramidzie w Egipcie umiescić?To o to chodzi?

2pompony
18-08-2011, 15:20
A to daj je na okładkę Wprost, NG, albo na pierwszą kolumnę Tomesa, pomiędzy szpalty textu. Albo idź do muzeum i zrób zdjęćia obrazów w galerii, a potem wmontuj w jeden drugie zdjęćie. Lub pokombinuj w tą stronę, choć to tylko jedna z wielu... A jak znasz i masz jakieś poważne programy 3D to masz wręcz nieograniczone możliwości umieszczenia zdjęćia na czymkolwiek, byle ciekawym... :) Nie jestem tylko pewien,czyo takie manipulacje akurat chodziło temu nauczycielowi.