Zobacz pełną wersję : Samyang 500mm F/6,3 - Kilka Pytań...
Witam - Zastanawiam się nad zakupem Samyang 500mm F/6,3...
http://allegro.pl/samyang-500-m-ed-nikon-d7000-d3100-d3x-d70-d50-d40-i1766049118.html
Pytanie podstawowe - Czy ktoś dysponuje może zdjęciem tego obiektywu w "real" ponieważ na zdjęciach aukcyjnych lub fotkach wyszukanych w googl-ach obiektyw wygląda "dziwnie" (założona osłonka na środku szkła , obiektyw krótki).
Co to jest za osłonka widoczna na każdej fotce w centrum szkła przedniego??
Dlaczego ten Samyang jest taki krótki , inne (starsze) 500-tki tej samej firmy są bardzo długie i cienkie... Ten gruby i krótki...
Czy montowanie adapterów nie szkodzi aparatowi i czy warto wogóle kupić ten obiektyw? (cena nie jest przerażająca)
Dziękuje z góry za wszelkie wskazówki i przepraszam za banalne pytania ;-)
To jest obiektyw lustrzany i ma taką konstrukcję.
darkmajin
17-08-2011, 12:15
daj sobie spokój z tym obiektywem nadaje się do astro tylko tutaj pare fotek wraz z opisem użytkowników
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=21574
ps.: pozdrawiam kolegę celikarza ;)
edit: doczytałem że masz d3100 = brak pomiaru światła no i reszta rzeczy równiesz manual ( przysłona, ostrość )
no i utrzymaj te 500 f6.3 z ręki
i jeżeli planowałeś konwenterżeby mieć 1000mm to on już ma wbudowany ;)
darkmajin - witam Celikarza :-P
Generalnie ustawianie przesłony i ostrości nie jest dla mnie mega dużym problemem , przynajmniej nie tak dużym jak na początku... (przynajmniej z pełnym manualem mógłbym dalej ćwiczyć i experymentować).
Pytam ogólnikowo o ten obiektyw dlatego ,że cenowo mnie nie przeraża....
Patrząc na sample fotek , które podałeś w linku satysfakcjonują mnie (jako amatora ,który jeszcze nie zwraca uwagi na aberacje , akacje i inne owoce niedociągnięć)
Natomiast przeraża mnie montowanie jakichś przejściówek/adapterów z którymi nie miałem nigdy doświadczenia i nie mam pojęcia czy spasowanie i wykonanie tych elementów nie szkodzi w drobnym stopniu Body....
darkmajin
23-08-2011, 09:41
miałem już 500 bez af, ze statywu statyczne sceny przeważnie astro lub zdjęcia typu zobaczę co tam jest ;) nie ma problemu, ale nie widzę zastosowania innego zwłaszcza w połączeniu z tą przysłoną...
...ale spoko jak się upierasz, popatrz tylko na wielkość obiektywu przy mocowaniu d3100 to mała puszka żeby weszło :) dodatkowo zapytaj się sprzedawcy co i jak z mocowaniem bo u góry pisze przejściówka do nikona, ale na dole już przejściówka t2-eos...
....rozumie... Czyli generalnie odpuszczam i dzięki za podpowiedzi...
Popstrykam sobie na moim 18 - 105 , a przed końcem roku najprawdopodobniej zdecyduje się na nowego 70 - 300....
Kurcze , sam już nie wiem co dokupić z tele , a najgorsze jest to że wyjście poza 300mm jest troche drogie...
darkmajin
23-08-2011, 12:22
a do czego Tobie to potrzebne ?
Michaelius
23-08-2011, 21:05
jak nie chcesz podgladac sasiadow to 55-300/70-300 powinny byc znacznie zdrowszym wyborem
....rozumie... Czyli generalnie odpuszczam i dzięki za podpowiedzi...
Popstrykam sobie na moim 18 - 105 , a przed końcem roku najprawdopodobniej zdecyduje się na nowego 70 - 300....
Kurcze , sam już nie wiem co dokupić z tele , a najgorsze jest to że wyjście poza 300mm jest troche drogie...
Obiektywy lustrzane mają jedną zaletę, są krótkie przy uzyskiwanych ogniskowych i taka przyświecała idea ich konstruktorom. Nazywane często "tele dla ubogich" , oferują marne światło, bardzo krótką GO i specyficzny bokeh w kółeczka. Miałem lustrzanego Nikkora 500 F8, pobawiłem się i sprzedałem.
edit: doczytałem że masz d3100 = brak pomiaru światła no i reszta rzeczy równiesz manual ( przysłona, ostrość )
Tylko, że obiektywy lustrzane nie mają przysłony. Jest tylko jedna wartość. Nie da się więc domknąć, żeby uzyskać lepszą jakość.
darkmajin
25-08-2011, 08:24
heh wkroczenie w aparaty pomiędzy pierwszą a drugą gen. zostawia pewne braki w wiedzy, ciekawe.. ciekawe..
Tylko, że obiektywy lustrzane nie mają przysłony. Jest tylko jedna wartość. Nie da się więc domknąć, żeby uzyskać lepszą jakość.
czasami prawie mają - miewają rewolwery z szarakami i można regulować jasność szkła :)
Ale to pozwala tylko skrócić czas, co przy tej ogniskowej jest mało potrzebna. Nie poprawia za to jakości, jak w klasycznym obiektywie.