Zobacz pełną wersję : kupno pierwszego zestawu - kilka pytan
Chce kupic zestaw do nauki fotografowania w studio.
przeczytalem watki na tym forum , ciagle mam jednak kilka pytan, dosc konkretnych:
(uprzedzam jestem kompletnym laikiem jezeli chodzi o oswietlenie w studio, prosze o wyrozumialosc)
1. jaka jest roznica miedzy lampa blyskowa a glowica blyskowa? gdzie ktorej sie uzywa?
2. mysle o kupnie zestawu: FOMEI basic 400 . mam tam 2 lampy 400w, softbox60x60 i parasolke transparentna 85.
cena okolo 2tys. i tu mam pytanie , za 2tys mam 2 lampy 400w a jak patrze w sklepach np tutaj: http://www.foto-net.pl/sklep/produkt34715-lampa-Fomei-Digital-300-Ws.html, jedna lampa i to 300w kosztuje prawie 3tys. Moje pytanie: co daje taka lepsza lampa? lepsze swiatlo? lepiej jest wykonana bardziej trwala? z tego co widze temperatura barwowa ta sama, rozne opcje regulacji swiatla sa w obu. Albo inaczej zadajac pytanie, co zrobie taka lepsza lampa Fomei czego nie da sie zrobic ta tansza z zestawu basic400? (jezeli obie maja powiedzmy 400w).
ad. 1 jeśli dobrze rozumiem pytanie, to pytasz czym się różni kompaktowa lampa błyskowa od samej główki. Zatem różnica jest taka, że w lampie kompaktowej upchana jest cała elektronika, jakieś kondensatory itp w samej lampie, natomiast w przypadku główki mamy tylko obudowę, żarnik i jakieś pierdółki, a cała elektronika jest w oddzielnym generatorze. Zobacz np. lampa kompaktowa (http://www.bowensdirect.com/index.php/compact-flash/gemini-750pro.html) vs główka z generatorem (http://www.bowensdirect.com/index.php/generators/quad-2400-studio-set.html)
ad. 2 bez złośliwości, ale nie samą mocą żyje lampa:) to tak jak z samochodami, dwa modele mogą mieć po 200KM, a cena jednego o 100% większa niż innego. lampy mogą się różnić jakością wykonania, stabilnością temperatury barwowej, długością trwania błysku, posiadaniem wentylacji, możliwością współpracy z pilotami sterowania, rodzajem zastosowanego mocowania, np. bowens (najpopularniejsze) i wieloma innymi sprawami.
tak na początek do dwie lampy 400ws na pewno Ci starczą, ale ale ja bym wymienił modyfikatory (o ile to możliwe w tym zestawie). Na początek uniwersalny softbox 120x80 i do tego np beautydish. poza tym jeśli masz małe studio, to w przypadku parasolki pojawi Ci się problem zapanowania nad światłem odbijającym się od ścian.
dzieki za odpowiedz
rozumiem zatem ze glowice bardziej nadaja sie do zdjec w plenerze gdzie zabieramy np 2 i podpinamy pod jeden generator , za pomoca ktorego sterujemy sila ich blysku? Z drugiej strony przeciez lampe tez mozna podpiac do generatora i zabrac w plener?
co do jakosci lamp to oczywiscie rozumiem, ze sa rozne ale jednak cena w tym przypadku to 300% roznicy. Zastanawiam sie wiec z czego dokladnie ona wynika. Stabilnosc temperatury barwowej wazna oczywiscie, ale rozumiem w tej tanszej nie bedzie ona chyba losowa w przedziale od 3-7k ? :) jakies male wahania nie beda az tak wazne, zawsze mozna je skorygowac przy wywolywaniu rawow. Te Fomei z zestawu maja mocowania bowens wiec chyba dobre. wentylator + sterowanie moca.
to w przypadku parasolki pojawi Ci się problem zapanowania nad światłem odbijającym się od ścian. a softbox i beautydisch nie odbijaja swiatla po scianach ? :)
a softbox i beautydisch nie odbijaja swiatla po scianach ? :)
Softbox i beautydisch ukierunkowują światło do przodu i nic nie ucieka, a w przypadku parasolki transparentnej, gdy świecimy przez nią część światła ucieka na boki, a nawet do tyłu.
dzieki za odpowiedz
rozumiem zatem ze glowice bardziej nadaja sie do zdjec w plenerze gdzie zabieramy np 2 i podpinamy pod jeden generator , za pomoca ktorego sterujemy sila ich blysku? Z drugiej strony przeciez lampe tez mozna podpiac do generatora i zabrac w plener?
co do jakosci lamp to oczywiscie rozumiem, ze sa rozne ale jednak cena w tym przypadku to 300% roznicy. Zastanawiam sie wiec z czego dokladnie ona wynika. Stabilnosc temperatury barwowej wazna oczywiscie, ale rozumiem w tej tanszej nie bedzie ona chyba losowa w przedziale od 3-7k ? :) jakies male wahania nie beda az tak wazne, zawsze mozna je skorygowac przy wywolywaniu rawow. Te Fomei z zestawu maja mocowania bowens wiec chyba dobre. wentylator + sterowanie moca.
a softbox i beautydisch nie odbijaja swiatla po scianach ? :)
Pierwsza sprawa to nie myl pojęcia generatora i batterypacka. Generator to nie tylko akumulator, ale także całe urządzenie sterujące. Pod niego podpiąć da się tylko dedykowane główki. Natomiast batterypack to coś w rodzaju akumulatorów, pod które można podpiąć kompaktowe lampy.
Jeśli chodzi o stabilność temp. barwowej to gdy masz kilka źródeł światła i każde z nich świeci trochę inaczej to zaczyna się sprawa komplikować.
Odnośnie różnicy w odbijaniu światła po ścianach softbox vs parasolka już to zostało wyjaśnione.