Zobacz pełną wersję : kompakt do specyficznych zastosowań
Kompakty to nie moja działka. Robię tysiące fotokopii. Głównie starych pocztówek, zdjęć, map, tekstów. Do tej pory robiłem je lusterkami, ale to kupa roboty, konieczność rozstawiania aparatury itp, no i ilości - szkoda mi zajechać na tym puszki.
Zastanawiałem się więc, czy nie prościej byłoby robić te zdjęcia kompaktem w świetle zastanym.
Macie jakiś pomysł? który kompakcik byłby do tego dobry?
Przemek Paśnik
16-08-2011, 12:49
Alfie pracuję w podobny sposób, też wykonuję sporo reprodukcji. Korzystam z kompaktów Canona z serii G. Niezły obiektyw, relatywnie tani, dobre oddanie barw. w tym momencie katuję już trzecią G6-tkę :-)
Wygląda nieźle, ma wszystko, co do reprodukcji potrzebne. Ale gdzie kupisz nowy? Jak z używkami?
Przemek Paśnik
16-08-2011, 13:30
No niestety nowego to już chyba nie, na używki to trzeba polować :( Taki urok, nowsze modele można częściej trafić.
Akurat wisi jeden na Alle, cena znośna, choć widziałem tańsze.
za cenę "dobrego" kompaktu masz teraz d50 z 50/1,8 idealny zestaw do reprodukcji, sam kiedyś to robiłem - kompakty troszkę zniekształcają (beczki, itp), dużo reprodukcji robiłem przy świetle zastanym, pod widoczek szara karta i jpeg robiło się masowo ;) zwłaszcza, że w przypadku papierów z "fakturą" (jedwabie) można było osiągnąć lepszy efekt niż skanowaniem, teraz często używam do tego skanera (czas skanowania a4 bardzo szybki)
D50 mam, ale ma te same wady co D200 :D
W kompakcie mam odchylany ekranik i dobrze widzę prostopadłość ustawienia, a lustrzanką nie mieszczę się na oknie. Poza tym ciężko to trzymać przez 2 godziny pracy w tak niewygodnej pozycji. Skany już sobie odpuściłem - miałem 2 i 2 zajechałem przed terminem, a robiłem wtedy 1/3 tego, co dzisiaj :D
Ciekawski Benek
16-08-2011, 17:24
Coolpix s9100 lub Canon PowerShot SX230 HS i po kłopocie ;P
Żonka zaakceptowała zakup, więc coś z tego będzie, tyle, że do funkcji fotokopisty dojdzie funkcja podręcznej kamery ;)
Co aparat ma mieć: odchylany ekran, możliwość nagrywania filmów (najlepiej HD), VR.
Na razie wyselekcjonowałem takie sztuki:
CANON G11 GW
Canon PowerShot SX30 IS
Samsung EX1
Przewaga szjsunga to wyświetlacz, cena i matryca, drukarki to HDMI, migawka, drugiej HD i zoom
Wersja ekonomiczna:
CANON SX130 IS
Ciekawski Benek
16-08-2011, 18:12
No tak jeżeli ma być uchylny ekran to s9100 odpada ;P
canon sx130 is - mała matryca :(
canon sx30 - to samo, mała matryca
więc pozostaje G11 lub EX1
Z tych z większą matrycą szajsung wypada lepiej, zwłaszcza cenowo :)
Z mniejszą matrycą są dwa mniej więcej podobne:
Nikon Coolpix P500
Canon PowerShot SX30 IS
I tak się zastanawiam, czy mniejsza matryca będzie większą przeszkodą w robieniu tego, co zamierzam? :)
oj będzie, przede wszystkim większe "ziarno" i to widoczne nawet przy niewielkich powiększeniach i niskich iso (wyłazi walka o ilość pixeli), przez to też zaznaczają się różnice w ostrości, te mniejsze na "siłę" chcą pokazać więcej detali, widać, że jest to bardzo elektronicznie, jeśli chodzi o obrazek, to z tą małą matrycą "dają sobie radę" fuji, ale widać "wygładzanie" elektroniczne, większa matryca naprawdę robi różnicę i to już zobaczysz po wykonaniu pierwszego zdjęcia (jeśli oczywiście będziesz miał do dyspozycji dwa aparaty i ten sam motyw)
Bez przesadyzmu, dzieciaki z kółka robiły bardzo fajne foty A700. A ja tym czymś nie będę robił portretów. Tylko reprodukcje w dobrym świetle, a żonka nakręci trochę filmików z małą :)
gdy oglądasz pojedynczo, to akceptujesz, ale gdybyś miał możliwość porównania, na tej samej fotce to już byś zobaczył różnicę, miałem okazję to "przerobić"
Wiem jakie są ograniczenia kompaktów. Zdjęcia dzieciaki robiły często tego samego co ja, więc miałem okazję porównać.
Na chwilę obecną mam wybór jeżeli chodzi o większą matrycę - szajsung.
Przy mniejszej, wybór jest trudniejszy:
Fujifilm FinePix HS10
Nikon Coolpix P500
Fujifilm FinePix HS20 EXR
Canon PowerShot SX30 IS
Panasonic Lumix DMC-FZ100
Ułożyłem mniej więcej cenami rosnąco, ale chyba P500 jest liderem.
z tego co widzę to wchodzisz na pułap cenowy i wielkościowy "bezlusterkowców" ? - może właśnie z tych coś potestujesz ?
Raczej nie, nie chcę dodatkowej optyki. Najchętniej kupiłbym coś taniego i małego, ale takich nie ma. Bo albo nie mają ruchomego ekranu, albo inne ograniczenia.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8748&p=0
Ani cenowo, ani gabarytowo nie powala, a na dodatek to soniacz, czyli marka, której nie lubię nawet bardziej niż audi ;)
A jest jakiś, który spełnia moje oczekiwania?
Miałem kiedyś Ricoha analogowego :)