PDA

Zobacz pełną wersję : Specjalista od Appla na wczoraj potrzebny!!! Instalacja Leoparda

kamilkamien
16-08-2011, 08:08
Czy znacie kogoś kto potrafi sprostać zadaniu i zainstalować system Mac Snow Leopard?
Od trzech dni jestem szczęśliwym posiadaczem jabola w wersji Apple a1181. Poprzedni właściciel wgrywał sobie system przez znajomego, który zamontował hasło na wszystko. Aby tego się pozbyć chciałem zrobić format. Znalazłem wersję systemu 10.6.3 V.2 i zrobiłem bootowalnego pendriva. Wszystko ładnie pięknie szło, zmazałem zawartość całego dysku i przystąpiłem do wgrywania czystej kopii systemu (innej wersji niż ta która była pierwotnie, bo pierwotnie była wersja Hazard czy jakos tak)
Cała instalacja bez zająknięcia przeleciała od początku do końca. Wyskoczył dalej komunikat o restarcie i tu zaczyna się akcja!
Komputer sie zrestartował i od nowa uruchomił. Zaraz po starcie pokazują się dwa szare foldery ze znakami zapytania. Następnie jabco i komunikat proszący o ponowne uruchomienie...
Kiedy podczas uruchamiania po restarcie wciskam alt to pokazuje mi się mój pen i kopia systemu jaką na nim mam oraz dysk ale posiada on zupełnie inną nazwę niż tą którą zadałem przy instalacji...
Czy ktoś ma może jakieś pomysły co mogłem zrobić nie tak?
Czy poprostu ta wersja systemu nie startuje na tym komputerze?
(wątek powielam i wstawiam też do Cafe)

qooba
16-08-2011, 08:53
Znalazłem wersję systemu 10.6.3 V.2 i zrobiłem bootowalnego pendriva.
Co znaczy "znalazłem"? Może tu tkwi przyczyna? W sieci można "znaleźć" różne rzeczy, niekoniecznie prawdziwe... Oryginalny SL był zdaje się na płytach. Jedynie ten dołączany do AIR był na pendrive.

grudzinsky
16-08-2011, 09:41
w sumie to do kompa powinna byc plyta z osx'em. nawet jesli gos instalowal sobie nowsza wersje to i tak powinien miec oprogramowanie dolaczane do kompa. to nie tak jak z kompami z Win, ktore sa na twardzielu. jesli nie masz plyty z osx'em to lepiej skontaktuj sie z poprzednim wlascicielem...jezeli bedziesz miec oryginalne oprogramowanie to z instalacja nie bedzie zadnych problemow

Johanan
16-08-2011, 21:26
kamilkamien, jeśli interesują Cię zagadnienia piracenia systemów, to myślę, że to forum to niezbyt odpowiednie miejsce do wrzucania takich zapytań.

Tu TYLKO legal i tak ma być.

kamilkamien
17-08-2011, 21:26
kamilkamien, jeśli interesują Cię zagadnienia piracenia systemów, to myślę, że to forum to niezbyt odpowiednie miejsce do wrzucania takich zapytań.

Tu TYLKO legal i tak ma być.

A czemu zaraz piracenie? Musisz dodac jeszcze na moje konto paserstwo, bo sprzet takowy kupilem od kogos z takim a nie innym systemem, bez gwarancji legalnosci. Historia skonczla sie zakupem orginalnego Leoparda... Koszt oryginalnej wersji w porownaniu do windy jest co najmniej smieszny i godny uwagi. W ten oto sposob koszt 100PLN zalatwil sprawe... :)

qooba
18-08-2011, 00:11
no i prawidłowo :) piratom mówimy nie! (i parówkowym skrytożercom też ;)

Tom01
18-08-2011, 11:31
Pomijając piractwo, Mac jest zawsze sprzedawany z systemem, więc jeśli ktoś zgubił oryginalne nośniki pomoc bliźniemu raczej nie jest przestępstwem. Wersja SnowLeopard na płytach jest dystrybuowana jako Snow Leopard 10.6. Jeśli ma jeszcze inną cyferkę w symblu to nie jest oryginalna kopia. Mam trochę makówków i płyt do nich. Mogę udostępnić ich obrazy, ale proszę napisać co to za komputer. MacPro czy MacBook Pro. Wbrew pozorom płyty się różnią.

Chcąc być całkiem legalnym dobrze byłoby wiedzieć jaka wersja była z nim oryginalnie i jeśli np Leopard 10.5 to należy kupić upgrade za całe 70-100 zł.

qooba
18-08-2011, 23:59
Pomijając piractwo, Mac jest zawsze sprzedawany z systemem, więc jeśli ktoś zgubił oryginalne nośniki pomoc bliźniemu raczej nie jest przestępstwem. Wersja SnowLeopard na płytach jest dystrybuowana jako Snow Leopard 10.6. Jeśli ma jeszcze inną cyferkę w symblu to nie jest oryginalna kopia.
nie zgadza się :) ja z MBP 13 dostałem SL 10.6.3 :)

Tom01
19-08-2011, 00:01
nie zgadza się :) ja z MBP 13 dostałem SL 10.6.3 :)

A to ciekawostka. Nie wiedziałem. Wszystkie moje były z "równej" wersji.

grudzinsky
20-08-2011, 08:39
moj MBP jest z oprogramowaniem 10.5.4
musze napisac, ze nic innego w nim nie chcialo ruszyc poza plytka dolaczona do kompa. gdzies, kiedys probowalem zainstalowac neostrade i wyskoczyl mi niebieski ekran. pozniej komp nawet nie chcial sie uruchomic. zona miala swojego OSXa z MB, ale niestety to nie chcialo ruszyc. dopiero jak z wakacji dotarlem do domu wlozylem plytke do napedu i po 30s komp smigal az milo.
teraz smigam na wersji 10.5.8 ale chyba czas na upgrade :)