Zobacz pełną wersję : Olympus Tough TG-610 / TG-810
jarekf34
15-08-2011, 21:45
Witam. Tak jak w tytule może ktoś posiada, używa i podzieli się info ewentualnie doradzicie coś innego, lepszego tak do 1 tysia. Potrzebuję go na wylot do Egiptu a i zarazem po powrocie będzie to aparacik dla mojej drugiej połówki do użytku "pstrykacza" :smile:. Dużo czytałem o aparatach wodoszczelnych i tak jak o modelu TG-610 jest trochę opini to już o TG-810 mniej i dlatego kieruję się do Was z zapytaniem bo gdzie indziej jak nie tu :smile::smile: Pozdrawiam Jarek.
tomek...
16-08-2011, 09:17
Witaj
Mam TG-610. Kupiłem go także na wyjazd wakacyjny i pod względem mechanicznym sprawdził się w 100%. Ani woda morska ani piasek mu nie zaszkodziły. Działa dość szybko, nie ma dużych opóźnień.
Od jakości zdjęć nie oczekuj jednak zbyt dużo. Matryca mała, więc jedynie do ISO 200 spisuje się w miarę dobrze, a obiektyw jest ciemny. Jeśli nie jest bardzo jasno, to trudno zrobić nieporuszone zdjęcie dzieci, które są w ciągłym ruchu. Poza tym brak kontroli nad ekspozycją trochę denerwuje, aparat ustawia duże przesłony i długie czasy tam, gdzie prosiłoby się o coś innego. Trzeba kombinować ustawiając np tryb zdjęć sportowych.
Jako kompakcik do zdjęć albumowo-rodzinnych OK, do jakichkolwiek poważniejszych zdjęć w żadnym wypadku. Daj maila, to podeślę Ci jakiegoś jpga z puszki.
Pozdrawiam
Tomek
pisałem już to w innym wątku - jeśli dołożenie max 200zł nie stanowi dla Ciebie większego problemu to nawet się nie zastanawiaj nad tymi olympusami.
na dzień dzisiejszy jedynie słuszny wybór jeśli chodzi o jakość filmów i zdjęć to:
1. Sony TX10
2. Panasonic FT3
Porównywałem wszystkie te aparaty , łącznie z olympusami i klipy filmowe z serii TG wyglądają w porównaniu z sony jak zaszumiona pikseloza z najtańszego telefonu. Gwarantuję Tobie, że jakością filmów i zdjęć będziesz zachwycony jeśli zwracasz uwagę na Olympusy.
jarekf34
16-08-2011, 20:35
Witam i dzięki za odzew. Tomek maila zaraz przesyłam bo jestem ciekaw tych zdjęć, zaznaczam że nie potrzebuję jakiegoś super szybkiego kompakta, zależy mi na konkretnym wykorzystaniu pod wodą tym bardziej, że będąc w Egipcie będę chciał ponurkować (ostatnio mi aparatu brakowało więc chcę to teraz nadrobić ). nowart wcale nie zwracam większej uwagi na te Olki tylko trochę poczytałem o różnych modelach i jakoś mi Olek pasi. Zaraz sobie poczytam o tych modelach, które podałeś i wyciągnę wnioski. Pozdrawiam.
jarekf34
21-08-2011, 16:02
Witam ponownie. Po obejrzeniu zdjęć od tomek z Olka TG-610 stwierdziłem, że nie jest aż tak żle tym bardziej, że jak wspomniałem będzie to aparat do pstrykania dla żony więc jest OK ale jak zobaczyłem fotki z Lumixa FT3 to znowu mętlik w głowie :x. Zdjęcia są żeczywiście o wiele lepsze, pod względem kolorystyki jak i ostrości. Wiem jedno...napewno będzie to TG-810 bądż wspomniany Lumix (250zł więcej). TG-610 odpada tylko dlatego, że jest do 5m a czasami lubie się zanurzyć z butlą :lol:.
Dzięki i pozdrawiam.
Jarek.
A nie mówiłem ? ;) Zdjęcia to jeszcze pół biedy - wrzuć sobie filmy porównawcze to definitywnie odechce Ci się Olympusów. Mimo to jeśli ma to być dla żony to całym sercem polecam TX10 (video zamiata nawet FT3) - zakocha się od pierwszego wejrzenia :D
jarekf34
21-08-2011, 18:14
No tak tylko ten Soniacz jest do 5m a teraz jednak myślę nad czymś do 10m co bym mógł i ja go trochę wykorzystać na dnie a nie tylko żonka :mrgreen::mrgreen: W Panasie z tego co czytałem jest kiepski GPS i pomiar głębokości ale za to jakość lepsza. No cóż nie można mieć wszystkiego.
Te normy to gruuubo na wyrost są brane. Nurkowałem sporo do ok 10m i wygląda jak nowy. Nie wiem co rozumiesz przez lepszą jakość FT3, pewnie obudowy, bo z pewnością nie zdjęć o video nie wspominając. Soniacza cenię za to, że mam go przy sobie niemal zawsze - jest tak mały i cieńki, że bez problemu mieści się w kieszeni koszuli, spodni.
jarekf34
21-08-2011, 19:03
Porównałem jakośc FT3 do Olka i tu jest dużo lepiej na korzyść oczywiście Lumixa. Więc powiadasz, że nurkowałeś do ok. 10m i jest ok hmm....teraz to już mam wogóle mętlik :???::???:
Tak, jak najbardziej ok choć nie da się ukryć, że FT3 wygląda znacznie solidniej i pewniej co ma odzwierciedlenie w parametrach. Dla mnie jednak priorytetem przy wyborze - a przetestowałem oba dokładnie - była jakość filmów i zdjęć. Wytrzymałość mechaniczna i możliwość taplania się z tym w wodzie miała być tylko miłym , wakacyjnym dodatkiem i pod tym względem spisał się pewnie równie dobrze jak Panasonic. Za to wrażenie jakie robią klipy nawet na filmowych wyjadaczach zaprezentowane na dużym 42" lcd... ujmę to tak - spore zaskoczenie i niedowierzanie ;)
Pamiętaj też o dźwięku stereo z Sony, świetnie działającym , płynnym i niesłyszalnym zoomie - to spora przewaga nad Panasonikiem.
Test na dpreview (http://www.dpreview.com/reviews/Q311waterproofcompactgrouptest/)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/Q311waterproofcompactgrouptest/images/winners.jpg)
Dziwi mnie niezmiernie dlaczego na każdym portalu testującym te zabawki zawsze górą - i to o włos - wygrywa Panasonic podczas gdy w kwestiach czysto fotograficznych Sony jest lepszy pod każdym względem...
Parę słów od użytkownika odnośnie testu na dpreview:
- panasonic wygrał o 1 punkt głównie dzięki sporej różnicy w dziale Ergonomia i "poręczność" - to fakt, jest znacznie grubszy, potężniejszy, cięższy, nie ma też czasem upierdliwego , dotykowego lcd.
To tyle przewag panasonica...
- kolejną przewaga nad sony to dział wydajność - szybkość. Trochę to dziwne bo notę soniacza tak znacznie zaniżył wyłącznie długi i przyznaję, niekiedy irytujący, start nagrywania od momentu naciśnięcia przycisku nagrywania. Poza tym sony ma sprawniejszy AF, zwłaszcza w video, można fotografować niemal od razu po włączeniu aparatu, nie ma prawie shuter laga, trzepie w pełnej rozdziałce 10kl/s , co przy niespełna 4 panasonica jest żartem...
Poza tym nie napisali o jednej znacznej wadzie panasoników podczas filmowania - ma to swoją nazwę lecz nie pamiętam - bliki światła w kadrze powodują pionowe, biegnące przez cały kadr prześwietlone linie - było to w każdym panasie jaki miałem - od lx3, lx5, tx10, jest też w FT3. Strasznie upierdliwe podczas słonecznej pogody, filmowania w i nad wodą.
Zatem jak widać można bez najmniejszego problemu aparat znacznie ciekawszy pod względami filmowo-fotograficznym podsumować tak, aby wyolbrzymić jego mniej istotne wady nad wieloma interesującymi i przydatnymi zaletami ... jakbym czytał podobne podsumowanie na fotopolis...
jarekf34
21-08-2011, 20:59
marekm wielkie dzięki za ten test, przyznam że wcześniej go nie widziałem. Po tym wszystkim wiem, że dla mnie będzie najlepszy Lumix a to dlatego że jak to napisał nowart " jest znacznie grubszy, potężniejszy, cięższy, nie ma też czasem upierdliwego , dotykowego lcd " i tylko dlatego tym bardziej, że na filmach mi tak bardzo nie zależy (ciekawe co wybierze żonka...bo to dla niej "pstrykacz" :mrgreen::mrgreen: Podziękował bardzo. Jarek.
...dla mnie będzie najlepszy Lumix a to dlatego że jak to napisał nowart " jest znacznie grubszy, potężniejszy, cięższy, nie ma też czasem upierdliwego , dotykowego lcd "...
ciekawe co wybierze żonka...bo to dla niej "pstrykacz" :mrgreen::mrgreen:
No to jak w końcu? Kupujesz niby żonce ale w zamyśle dla siebie? Oj Ty ;) ona jak zobaczy oba to nawet nie spojrzy na panasonica, zapewniam :D
ale spośród tych dwóch czego byś nie wybrał (dla żonki oczywiście ;) ) to będziesz zadowolony.
pozdrawiam
jarekf34
21-08-2011, 21:21
Kupujesz niby żonce ale w zamyśle dla siebie?
No wiesz jak to jest :wink::wink: czasami się nim pobawię :mrgreen:
tomasz128
18-01-2012, 21:44
witam
zakupiłem nowy aparat Olympus Tough TG-810 . wszystko niby jest ok, ale mam mały problem. aparat sam się włącza po wyłaczeniu go. natepuje to po ok 2 min. innym dziwnem zjawiskiem jest to, że potrafi sam się wyłączć przy np. robieniu fotek czy zmiany ustawień. nie wiem czy jest to wiza ustawień czy awaria sprzętu. czy miał może Ktoś podobnego w swoim aparacie?