Zobacz pełną wersję : Quantuum R+ 600Ws dual power problem
Witam. Wczoraj nastąpił problem z wyżej wymienionym produktem. Problem objawia się następująco:
-po podłączeniu do BP nie świeci się lampka "READY"(tak w lampie jak i w BP)
-po jakimś czasie odzywa się BIPPER w lampie
-przy odłączeniu od ładowarki podłączonej do gniazdka BP choćby na sekundę od razu prosi o ładowanie ok. 45 min
Jakieś rady?
Art Erie
15-08-2011, 19:19
[...]-przy odłączeniu od ładowarki podłączonej do gniazdka BP choćby na sekundę od razu prosi o ładowanie ok. 45 min[...]
Ładowarka ma za zadanie uzupełnić zapas energii w akumulatorkach, by można było używać BP w plenerze. Podłączenie lampy pod zasilacz za pośrednictwem BP jest bez sensu, chyba że mówimy o gnieżdzie "samochodowym".
Padły Ci ogniwa w BP i należy je wymienić na nowe ( muszą mieć identyczną pojemność jak oryginalne Ni-MH).
Miałem na myśli, że po naładowaniu BP i podłączeniu go do lampy nie zapala się lampka czerwona na lampie a po jakimś czasie zaczyna wydobywać się dźwięk BIPERA. Po próbie podłączeniu BP do gniazdka samochodowego objaw jest ten sam.
Art Erie
15-08-2011, 21:36
Miałem na myśli, że po naładowaniu BP i podłączeniu go do lampy nie zapala się lampka czerwona na lampie a po jakimś czasie zaczyna wydobywać się dźwięk BIPERA.
Czyli żle Cię zrozumiałem. Były jakieś wcześniejsze objawy?
Po próbie podłączeniu BP do gniazdka samochodowego objaw jest ten sam.
W takim razie ogniwa mogą być OK. Z tego co się orientuję ( jak pisałem wcześniej nie rozbierałem BP) napięcie z gniazda samochodowego jest przesyłane do lampy z pominięciem ogniw ( nie są one ładowane, przynajmniej w ver.1 jaką posiadam), choć nie sądzę aby było to bezpośrednie połączenie aku/lampa.
Trzeba by otworzyć obudowę, lub poszukać schematu prawdopodobnie jest jakiś element pełniący rolę bezpiecznka, być może jest to słabe połaczenie (styki lub lut). Lampa do prawidłowego naładowania potrzebuje dużego prądu, którego przepływ przy słabym połączeniu jest niemożliwy; w takich warunkach na lampie pokaże się napięcie i jakiś mały prąd, stąd sygnał "beep".
Jedynym wcześniejszym objawem był fakt, ze 5 minut przed kompletnym przstaniem działać było miganie lampki na lampie
Art Erie
15-08-2011, 22:23
Otworzyłem swojego BP (wygrała ciekawość), przewody od gniazda samochodowego idą poprzez przełacznik do płytki z elektroniką, więc tu jest Twój problem. Być może tylko "zimny lut", jeśli nie masz gwarancji to w zakładzie RTV powinni sobie z tym poradzić.
Wysłałem do serwisu sprawa zamknęła się w 24h. Dziękuję za pomoc
Art Erie
21-08-2011, 21:25
Czyli jakiś bzdet, albo typowa usterka fabryczna i wiedzieli gdzie szukać, wiesz coś na ten temat?
Niestety nie. napisano jedynie "NAPRAWA GWARANCYJNA"
Roman K.
29-08-2011, 23:04
Miałem ten sam kłopot, zaraz po zakupie w Digital24. Wymieniłem battery packa na inny, bo wydawało się, że w nim jest problem. Okazało się, że też nie działa. W końcu pojechałem trzeci raz, i z trzech kompletów złożyliśmy jeden, sprawnie działający. Na szczęście sklep nie robił mi żadnych problemów. Sprzedawca powiedział, że partiami zdarzają się takie problemy. Przy zakupie przez internet radzę poprosić sprzedawcę o sprawdzenie sprzętu.