Zobacz pełną wersję : Drgania przy zdjęciach seryjnych na statywie
Ostatnio postanowiłem spróbować sił w zdjęciach HDR. Aparat oczywiście ustawiony na statywie i włączony tryb samowyzwalacza z 3 zdjęciami w serii i breakingu. Po kilku próbach zauważyłem, że w każdej serii pierwsze zdjęcie ma nieco przesunięty kadr względem pozostałych dwóch. Zmieniałem szybkość zdjęć seryjnych i włączyłem opcję wstępnego podnoszenia lustra ("Opóźniona ekspozycja"). Jednak mimo to i wykonaniu kilkudziesięciu zdjęć efekt pozostał niezmieniony. Statyw jest solidny, a głowica i nogi dobrze zblokowane, więc nie mam już pomysłów jak pozbyć się tej uciążliwej przypadłości.
2pompony
15-08-2011, 14:53
Jeśli masz obiektyw z VR, to powinieneś go na statywie wyłączyć. Ludzie o tym zapominają, a na statywie VR potrafi zaszkodzić. A jeśli to nei to, szukajmy dalej...
Jeśli masz obiektyw z VR, to powinieneś go na statywie wyłączyć. Ludzie o tym zapominają, a na statywie VR potrafi zaszkodzić. A jeśli to nei to, szukajmy dalej...
Wyłączę go, spróbuje i zobaczę co z tego wyjdzie.
1. VR off
2. opoznienie ekspozycji on
3. dociazenie statywu na centralnej kolumnie, to ten haczyk na dole ;)
2pompony
17-08-2011, 16:01
Drobiazg, nie ma za co.
Oczywiście dzięki za pomoc.
Co do VR to nawet dziwne, że działał on tylko między pierwszym, a drugim zdjęciem, niezależnie od szybkości zdjęć seryjnych. Ale najważniejsze, że pomogło.
2pompony
18-08-2011, 20:14
TO wynika z konstrukcji. Skoro sam aparat nie drga, a lustro kłapie, układ optyczny wychyla się bardziej. W instrukcji piszą o tym, żeby na statywie to wyłączać - jak widać nie bezpodstawnie.
jest to standardowe zachowanie. ktos gdzies kiedys to tlumaczyl na forum