Zobacz pełną wersję : D50 v D40 Co wybrac ?
Witam.
Ktory z tych dwoch wybrac? Glownie chodzi o domowe focenie plus ewentualnie sluby. Budzet jest ograniczony wiec d70s nie wchodzi raczej w gre. Musze sie zamknac w kwocie 3000-3200 z lampa blyskowa.
Doradzcie jaki zestaw kupic.
Ja mam swoj sprzecik ale ten potrzebuje kupic dla kogos.
Pozdrawiam,
a czemu D70s nie wchodzi w grę skoro jest najtanszy z tej trojki? za ~2200-2400 mozesz miec D70s z obiektywem 18-70 Nikkora - wystarczy iść do tych wielkich sklepów w stylu MediaMarkt/ Saturn
mozna isc do tych sklepow jakby byly w poblizu. niestety mam 100 km do nich i zadnej gwarancji ze kupie aparat. to co jest na ulotkach nie zawsze zgadza sie ze stanem w sklepie.
Sebastiann
08-02-2007, 12:44
Jesli juz do wyboru te dwa to D50 ze wzlgedu na śrubokret, nie zamyka sie furtki na inne szkla.
ok, tez tak myslalem. teraz pozostalo tylko poszukac najlepszej oferty, niekoniecznie najtanszej :)
a czy problem zamowic d70 przez internet?? :) wtedy i ze 300 km mozesz miec do najblizszego sklepu :P
i to w tej chwili cenowo jest najlepsze rozwiązanie,
ale jesli nie to d50, bo d40 jest jeszcze bardziej okrojony i jest juz wybitnie amatorską lustrzanką
Mynior, a Ty mieszkasz gdzies gdzie nie ma telefonów czy jak? Jaki problem zadzwonić do najbliższego MM/ Saturna i zapytać, zarezerwować, a potem pojechać i kupić w niskiej cenie? Szczególnie, że D40 + obiektyw Nikkor 18-55 II kosztuje dośc dużo więcej niż D70s + 18-70, a jest uboższy w możliwości.
Erie sory, ale nowego D70s z Nikkorem 18-70 nie kupi się za 2400 tym bardziej za 2200. Na skapcu body D70s kosztuje 1638zl. a Nikkor 18-70 1180zl. co daje kwote 2818zl. watpie zeby Idioci czy Saturn zeszdl duzo ponizej tej kwoty...
H@nter kupujac w zestawie placisz mniej. W MM w Lublinie ostatnio wydzialem chyba za 2400 ten zestaw.
Hanter, to idź do MM/ Saturna zamiast bzdury pisać, ok? Przed chwilą z kumplem z MM gadałem i lezy sobie na półeczce D70s + 18-70 za 2 399, zatem dobrej nocy życzę (i udanych zakupów tym co chcą). A 2200 miał kosztować na otwarcie Złotych Tarasów czy jak im tam w Warszawie.
hoho widze ze Erie poczul sie bardzo urazony hehe, ja akurat u idiotow ani w saturnie bym nie kupil aparatu (no chyba ze bylby w zalakowanym pudelku) bo juz za duzo sie nasluchalem o ich niby nowosci, tym bardziej aparat prosto z polki, ktory byl juz macany przez kilkaset osob... Dlatego u mnie zakupy w takich sklepach odpadaja...
Hoho Erie nie poczuł się urażony hoho,
Co do zakupów w MM to mam swoje zdanie, poza tym bawi mnie już moda na narzekanie ze MM jest bee, bo wszyscy tam macają, bo używki, bo zwroty itd. Poczytaj trochę to forum, opisane było juz doswiadczenie człowieka ktory kupił nowy sprzęt w zaufanej firmie i oops - dostał używany :(. Tak że wszędzie można trafić na "beeee" sprzedawcę.
Na zakupy można isc z kartą swoją, zrobić zdjęcie i sprawdzić opandą czy nówka, hoho - trudność w skali od zera do 10 wynosi ok. 0,5 (w koncu trzeba na karte opandę nagrac i zdjęcie jedno zrobić przez samym zakupem).
Pozdrawiam i życzę powodzenia w polowaniu
Erie
meliszipak
08-02-2007, 14:07
D50 czy D40 co wybrać?
Wybór nigdy nie był tak prosty- D70s. Bierz D70s.
Ja tez bym wybral d70s + Kit. Zwlaszcza ze cena najnizasz, a nawet jak jest wyzsza to max 200 a tyle warto doplacic zeby miec cos wiecej. w ostatecznosci d50+kit d70.
Tez bym bral d70s, gdy kupowalem takich mozliwosci wyboru nie bylo... Jednak wracajac do tytulowego watku bierz D50.
Nawiazujac do "macoszego" tratowania sprzetu w roznej masci S-marketach to bylbym ostrozny biorac sprzet z wystawy, itp. Bardzo czesto sprzedawcy na stoisku foto bywaja przypadkowi, odpowiedzialnosc jest zbiorowa i nikla, wiec nikt sie niczym nie przejmuje. Kupi ktos to ok, jak nie to sie wrzuci w zwroty... oczywiscie pisze o sytuacji w UK:)
ja akurat u idiotow ani w saturnie bym nie kupil aparatu
pamiętacie profesjonaliste? też tak pisał ;)
edit:
a tu coś z innego watku:
Wiadomość dla chętnych: Stan ilościowy Nikonów D70s na sklepie (Saturn w Złotych Tarasach w Warszawie) na godzinę 14:10: około 100 sztuk (jakieś 3 metry sześcienne). Zainteresowanie nikłe. W sklepie pełna kulturka, tylko trzeba odstać swoje w stumetrowej kolejce do podbicia gwarancji :) Ale można podziwiać ludzi kupujących po trzy plazmy 42 calowe :P i próbujących je wynieść samodzielnie pod pachą :) Pozdrawiam.
więc wsiadaj na cokolwiek lub do czegokolwiek i heja do stolicy bo za tydzień moze zabraknać ;)
hoho widze ze Erie poczul sie bardzo urazony hehe, ja akurat u idiotow ani w saturnie bym nie kupil aparatu (no chyba ze bylby w zalakowanym pudelku) bo juz za duzo sie nasluchalem o ich niby nowosci, tym bardziej aparat prosto z polki, ktory byl juz macany przez kilkaset osob... Dlatego u mnie zakupy w takich sklepach odpadaja...
Nie wiem jak jest w innych MM, ale np. w Toruniu wszystkie modele lustrzanek cyfrowych są "pod kluczem" w szklanej gablocie. Oczywiście, tu jak w każdym innym sklepie ekspedient daje do ręki sprzęt - tak więc macanie odbywa się pod kontrolą. Poza tym, jeśli "macant" zdecyduje się na zakup danego modelu, to ekspedient sięga po karton z nowym egzemplarzem aparatu. Widziałem taką scenkę i... jeszcze inną, innego dnia. Klient upatrzył sobie kamerkę - jedną spośród tych, którymi każdy może do woli się pobawić (są podłączone do zasilania nonstop). - Zdecydowałem się na tą - oznajmia klient sprzedawcy wskazując kamerę na regale, a ten pyta: - musi ją pan mieć dziś? Bo widzi pan, został tylko ten wystawowy egzemplarz, a pojutrze będzie nowa dostawa. To się działo w toruńskim Media Markt.
W Poznaniu też wszystkie lustra i droższe kompakty są pod szkłem i kluczem, a podaje sprzedawca i stoi przy Tobie podczas ogladania. Ten wystawowy sprzedawany jest najprawdopodobniej na samym końcu, kiedy już wiedzą że nie będą ich zamawiać więcej, ale pewnie i tak weźmie go sobie któryś z pracowników po okazyjnej cenie ;)
hm, no to po postach widze ze cenowo d70s lub d50 . co do kupowania na odleglosc to jestem ostrozny.
faktyczniemoze zadzwonie do mm lub saturana i zapytam co i jak. co do zlotych tarasow w warszawie to nie wiem czy sie oplaca skorka za wyprawke . na paliwo wydam ok 200 zl i strace caly dzien.
jest u mnie jeszcze jedna mysl. a moze by tak sparwic sobie d80 a sprzedac swoj :) nie wiem tylko czy wykorzystam w pelni nowy nabytek. druga sprawa to duzo stracilbym na tej operacji . ja dalem za kita 3333 pol roku temu a teraz ile wezme ?? d80 body to 2900 i zostane tylko z N50 1.8 + sabinka
dzis siedze i mysle. za niedlugo ide do pracy i tez pewnie o tym bede myslal . hm...
wegejazz
09-02-2007, 15:29
Tylko d70s! cena body 1609 PLN szkło można jakieś używane za 300-400 dostać Nikkora, lampa SB 600 za 800 PLN nowa i zestaw jest za niecałe 2800 + torba i porządna karta np Sandisk II Ultra 1gb i masz okrągłą sumkę 3000 PLN :)
D50 moze robić zdjęcia czarno białe?
Wiem już, że D70s niestety nie.
każde body robi zdjęcia kolorowe. Nawet jak dasz opcję cz-b to i tak nef jest barwny!!! Można więc odwrócic proces i uzyskać z niby cz-b zdjęcia zdjęcie kolorowe. (z nef!, nie z jpg!)
Tylko wypuszczony przez body jpg jest cz-b.
Taką przeróbkę na cz-b możesz sobie wykonać w kazdym programie graficznym. Jednym kliknięciem myszy. A nawet lepszą (mieszanie kanałów) - i zapisac ją możesz jako mniejszy plik - w skali szarości, a nie jako czarno-biały RGB.
Jacku, ten BW w aparacie to nie jest zwykłą zamiana na stopnie szarości, tam jest udawany filtr pomarańczowy, żółty, zielony i jeszcze chyba jakiś. Poza tym ze zdjęcia czarnobiałego (nawet jpg) tez można uzyskać kolorowe, ale to już niestety wymaga trochę zabawy w kolorowanki (np. http://www.cs.huji.ac.il/~yweiss/Colorization/, www.recolored.com).
Wybór nigdy nie był tak prosty- D70s. Bierz D70s.
Nic dodać, nic ująć !!!
Przepraszam za OT - BOSS miły dla oka avatar ;)
D40 do domowego focenia jak najbardziej, nawet może ze sporym zapasem. Niemniej do ślubów jakoś sobie go nie wyobrażam. Głównie za sprawą ograniczenia wyłącznie do obiektywów AF-S. Nie wyobrażam sobie też udanej sesji portretowej lub plenerowej przy wykorzystaniu kita 18-55. Poza tym ujęcia z kościoła czy USC oraz z sali wymagają szybkiej reakcji, do czego przydatne są ustawienia dostępne bezpośrednio z body. Jeśli znajomy/a zacznie grzebać w menu za czymkolwiek, wiele sytuacji ucieknie bezpowrotnie. Dlatego również polecam najtańsze rozwiązanie, czyli D70s po prostu. Do tego np. Tokinę 19-35 w miarę jasną i szeroką do ciasnych pomieszczeń ale co najważniejsze, dużo lepiej skorygowaną względem dystorsji i winiety względem kitów (koszt max 500zł). Za tyle samo stałkę 50 f:1,8 i SB-600. I nieźle się namęczyłem żeby wyszło 3200.. ..a gdzie duża karta pamięci, dyfuzor, zapasowy akumulator, poręczna torba i jeszcze parę innych gratów, które trzeba za sobą targać?? Poza tym widzę już minę znajomego jak stanie obok niego ze dwóch gości weselnych z D80 + 18-200VR + SB800 i po weselu zaprezentują przynajmniej porównywalne efekty za zupełną darmochę.. ;)
Jacek Wrzesińsk
11-02-2007, 17:54
Zakupy w MM nie są wcale takie złe,ja kupowłem w Bydgoszczy,też dostałem nowego (z magazynu nie z gabloty) i też sprawdzałem przed zakupem,nikt nie robił żadnych problemów.
Jacku, ten BW w aparacie to nie jest zwykłą zamiana na stopnie szarości, tam jest udawany filtr pomarańczowy, żółty, zielony i jeszcze chyba jakiś. Poza tym ze zdjęcia czarnobiałego (nawet jpg) tez można uzyskać kolorowe, ale to już niestety wymaga trochę zabawy w kolorowanki (np. http://www.cs.huji.ac.il/~yweiss/Colorization/, www.recolored.com). (http://www.recolored.com).)
dziękuję za takie kolorowanki. nie o to chodzi.
co do zamiany na stopnie szarosci - w body jest jakiś określony algorytm i zamienia zawsze tak samo. W PS czy innych programach ma sie większe pole manewru - można kanały mieszać jak sie chce. I w dodatku odwracalnie.
na szczęście w nef są info o RGB i jak kto pracuje w nef mimo, że w cz-b, to może ciagle sie bawić konwersją swobodniej.
dziękuję za takie kolorowanki. nie o to chodzi.
co do zamiany na stopnie szarosci - w body jest jakiś określony algorytm i zamienia zawsze tak samo. W PS czy innych programach ma sie większe pole manewru - można kanały mieszać jak sie chce. I w dodatku odwracalnie.
na szczęście w nef są info o RGB i jak kto pracuje w nef mimo, że w cz-b, to może ciagle sie bawić konwersją swobodniej.
no pewnie, że moze sie bawic swobodniej w konwersję w PSie, ale aparat tez pozwala na trochę - ma filtry zółty, czerwony, pomarańczowy i zielony, a co do kolorowanek to tylko pokazałem że jest możliwość (to był alternatywny temat mojej pracy dyplomowej więc stąd może zboczenie :D )
teraz pokapowałem co ty piszesz o filtrach. D200 ich nie ma. Jak widac d80 jest lepszy. Kazdy pozniejszy model ma więcej możliwości w sofcie.
teraz pokapowałem co ty piszesz o filtrach. D200 ich nie ma. Jak widac d80 jest lepszy. Kazdy pozniejszy model ma więcej możliwości w sofcie.
D40, D80 mają te filtry - w poprzednich modelach (firmowe D50, D70, D200) nawet nie zwracałem uwagi na to, ale założyłem (jak widać na wyrost) ze też są :)
D40 nie ma filtrów do fotografii cz-b.
D40 nie ma filtrów do fotografii cz-b.
To moj musi byc jakis wyjatkowy bo ma.
GTM czy ty wiesz co to są filtry do fotografii czarno-białej ?