PDA

Zobacz pełną wersję : czy to normalne?

pavel_9
15-08-2011, 11:41
od dłuższego czasu jestem troche zaniepokojony pracą mojego tamrona 17-50/2.8. Bardzo często mam tak, że po ustawieniu ostrości i przekadrowaniu ostrośc idzie w przysłowiowy las...czasami mam też tak, że mimo faktu, że ostrość jest w samym centrum kadru, to i tak ostro nie jest. Możliwe, że mam jakiś tam FF, albo BF, ale gdyby tak było, to nieostro byłoby chyba cały czas, a jednak czasami ostrość jest tam gdzie być powinna.

Nie potrafię zatem zdefiniować swojego problemu. Myślałem, żeby oddać obiektyw do serwisu, ale podejrzewam, że test ostrości sprowadziłby się do 2-3 zdjęć na bateryjkach na centralnym polu AF (na którym moj Tamron sobie w miare, miare dobrze radzi), po czym stwierdzono by, że wszystko jest ok.

Poniżej prezentuję kolejną dość ciekawą rzecz.

Przysłona f/3.5.
Ogniskowa: 17mm
D80

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/687/dsc0103gi.jpg/)

Ostrość ustawiona na dziewczynę w środku. Chłopak po prawej jest również względnie ostry, ale po lewej, mimo, że jest w mniej więcej tej samej odległości co chłopak po prawej jest zupełnie nie ostry, czyżby przesunięta płaszczyzna ostrości? Może i tak, ale tego problemu też nie dostrzegam na każdym zdjęciu.

Dodatkowo wydaje mi się, że jak na f=3.5 i 17 mm, to GO ostrości powinna być ogromna (nawet gdyby zalożyć faktycznie przesuniętą GO) i wszystkie postacie na zdjęciu powinny się w niej mieścić, tak jednak nie jest...

Może spotkał się kiedyś ktoś z problemem podobnym do mojego?

Lerain
15-08-2011, 11:45
Ustaw 2 bateryjki, każda po innej stronie kadru i potestuj. Ustaw wszystko tak żeby aparat znajdował się prostopadle do prostej laczacej obie bateryjki oraz na osi dzielącej na pół odcinek łączący te bateryjki. Wszystko tak zeby odegłości były równe.

Photoartbox
15-08-2011, 11:50
Ktora to wersja Tamrona?

krzysiozboj
15-08-2011, 12:05
A nie będzie to za długi czas i ruch modela?

pavel_9
15-08-2011, 12:12
jest to wersja Tamrona z silnikiem, bez VC, ma to jakiekolwiek znaczenie?
co do za dugiego czasu...wątpię

co do testu. testy robiłem, ale nie potrafię wyciągnąc po nich jednoznacznych wniosków. Jedyną rzeczą jaka zauwazyłem to fakt, że Tamron jest bardzo nie rowny, czasami potrafi ustawić ostrośc bardzo dobrze, a czasami bardzo mocno mydli. Mowa o bocznych punktach, bo srodek jestw miare ok.

Czy istnieje taka możliwość, że BF, FF występuje tylko dla wybranych kombinacji ogniskowej i odległości od fotografowanego obiektu?

Sz@kal
15-08-2011, 12:13
Też bym tak obstawiał bo jego ręka oparta o stół jest ostra i kinkiet za nim również.

krzysiozboj
15-08-2011, 12:42
Ale dość długi masz czas naświetlania czy się mylę? Światło to głównie lampa nad stołem?

pavel_9
15-08-2011, 12:48
a moze jednak macie rację....

Art Erie
15-08-2011, 13:10
MZ poruszone. Kołnierzyk koszuli i mankiet lewego rękawu są ostre; twarz znajduje się pomiędzy tymi punktami i jest nieostra.

krzysiozboj
15-08-2011, 13:17
A jak się potwierdzi teoria to flaszka za to że szkła zmieniać nie musisz :D

Photoartbox
15-08-2011, 14:16
jest to wersja Tamrona z silnikiem, bez VC, ma to jakiekolwiek znaczenie?

Mialem wersje bez VC i bez silnika. Przednia soczewka miala tendencje do obluzowywania sie :( Co jakis czas musialem zdjac taki plastikowy pierscien i ja przykrecic. Niestety samo przykrecanie czesto nie wystarczalo, poniewaz powiezchnia na ktorej ta soczewka lezala, nie byla rowna (taki jakby mimosrod - chyba tak to sie nazywa). W kazdym razie za kazdym razem musialem dokladnie ja ustawiac, aby nie miec jakichs dziwnych zbednych efektow.

pavel_9
15-08-2011, 14:23
no dobra Pany. załózmy, że się z wami zgadzam i może i faktycznie model się poruszył. Jedna zagadka rozwiązana, pora na drugą :)

Czy jak się ma BF, FF, to czy on występuje zawsze, czy jest traka możliwośc, że sporadycznie, dla wybranych kombinacji ogniskowych, odległości od fotografowanego obiektu itp.?

Lerain
15-08-2011, 21:24
Może się zdarzyć że masz BF, ale obiektyw niecelnie trafi (z punktu widzenia aparatu) i będzie ostro. :D

haradrimm
15-08-2011, 21:44
FF bądź BF może występować sporadycznie, np. na części zakresu ogniskowych. Możesz spróbować ustawić aparat na statywie, na stole położyć zeszyt w kratkę, zaznaczyć miejsce, na które będziesz ostrzyć i zrobić po kilka zdjęć na różnych ogniskowych. Zobaczysz mniej więcej czy ostrość łapie Ci w punkt. Poza tym sprawdź czy w obiektywie nie masz żadnych luzów itd. Niestety ten Tamron w miarę używania lubi się rozkręcać, szczególną uwagę zwróć na przednią soczewkę.