Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Maja

-AciD-
15-08-2011, 01:36
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/DSC_0124m-1.jpg
źródło (http://i1001.photobucket.com/albums/af131/AciD-/DSC_0124m.jpg)

-AciD-
15-08-2011, 13:01
up?

mOSAd
15-08-2011, 14:54
Ogólnie zdjęcie nawet w porządku technicznie i spokojnie do albumu kobiety się nada, odbiór poprawny, ale...

Przede wszystkim nieszczególna mina. Nie znając osoby na zdjęciu, powiedziałbym, że zastygła na chwilę w bezruchu podczas jakiejś przemowy na przykład. Na znak: "Uwaga, przestań gadać, wszystko ustawiłem i robię zdjęcie!". ;) Rozchylone w ten sposób usta chyba dają taki efekt.
Mamy tu też przypadek przesadnego wyrównania światła na twarzy oraz zbyt jasnego blasku. Przynajmniej takie mam odczucie, że światło w tle to godziny popołudniowe, a sylwetka oświetlona jakby światłem z innego dnia. Nie wiem czy to kwestia obróbki, czy doświetlania, czy rzeczywiście tak dziwnie wtedy się światło prezentowało w tym miejscu.
Kadr niezbyt przyjemny wyszedł. Kok spowodował przesunięcie twarzy ku środkowi, co automatycznie zaburza równowagę. Ja bezwiednie przewijam zdjęcie do dołu, tak by nie widzieć jego góry.
Podoba się obróbka natomiast - ładnie, czysto, dobry balans, w miarę naturalne kolory.

Czyli podsumowując: drobiazgi wpływające na odbiór są, ale to detale. Dopracowanie oświetlenia oraz trochę inna mina modelki i kadr - i byłoby naprawdę dobrze. Jak na tego typu zdjęcie oczywiście. Bo artyzmu tutaj ciężko się oczywiście doszukiwać - ot zdjęcie głowy w parku, ale takie też są ponoć potrzebne. ;)

-AciD-
15-08-2011, 15:30
Dzieki za konstruktywna wypowiedz! :)

Jeszcze jedno - sa moze gdzies proponowane setupy blendowe? Bo nigdzie nie moge sie czegos takiego doszukac. Typu "zdjecie moze dobrze wyjsc jak slonce bedzie tu a blenda tu".
Ofc nie szukam takich typowych gotowcow, tylko jakiegokolwiek punktu zaczepienia, co by mozna z tego zaczynac.

mOSAd
15-08-2011, 15:46
Coś takiego głównie na warsztatach i każdy sam dochodzi chyba. To jednak w dużej mierze praktyka - dalej, bliżej - złota, srebrna, biała. Ale blenda nie różni się prawie niczym od dodatkowej lampy. Zatem możesz równie dobrze poszukać przykładów oświetlenia czy to w studio, czy w plenerze. W końcu blenda działa jak softbox lub parasolka. To chyba bardziej kwestia gustu i tego co zauważasz na zdjęciu, a czego nie. Czy widzisz, że coś za mocno doświetliłeś blendą, lub za słabo. W jaki sposób kontrolujesz światło kontrowe itd. Nie spotkałem się z takim poradnikiem a sieci - choć rzeczywiście może gdzieś coś jest. Może na youtube nawet? Spora ilość osób robi zdjęcia w kontrze i doświetla przód, pewnie najczęściej z dołu/centralnie. Częste zastosowanie to też użycie półprzepuszczalnej wersji nad modelką. Pooglądaj filmy Hanibala z forum - tam widać sporo pracy z blendą.

-AciD-
15-08-2011, 15:47
Dzieki Ci dobry czlowieku :)

-AciD-
15-08-2011, 18:53
nvm