PDA

Zobacz pełną wersję : Spalona sb900??

koral181
15-08-2011, 00:03
No i wczoraj chyba się stało. Podczas ślubu zaraz na początku przysięgi sabina odmówiła posłuszeństwa. Wcześniej już "rtęć" na termometrze pokazywała przegrzanie, ale nigdy mimo tych wskazań nic się z nią nie działo. Objaw jest taki że lampa nie błyska niezależnie czy jest na aparacie czy też jest odłączona i próbuje wyzwolić bezpośrednio na lampie błysk próbny. Dziś wyjąłem lampę z torby i za kolejną próbą wyzwolenia jej bez podłączania do aparatu błysnęła około 10 razy i tyle. To czy błyskała czy nie zależało od ułożenia lampy, tzn. kręciłem ją na wszystkie strony próbując ją wyzwolić czerwonym przyciskiem raz się udało raz nie. Teraz pytanie do was co mogło się uszkodzić przeczytałem właśnie manual serwisowy sb900 i z niego wynika, że jeśli lampa nie błyska to jedną z przyczyn może być przepalony jeden z bezpieczników i w tym wypadku wynika, że jest to rezystor 0,5 W, ale teraz pytanie czy przy spalonym rezystorze mogło by być tak że czasami lampa błyśnie. Myślałem też o przepalonym palniku ale tu znów pojawia się pytanie czy przy przepalonym palniku była by możliwość wyzwolenia błysku kilkakrotnie co mi się jak już pisałem udało. Ktoś z was miał taką sytuację? Jak się to skończyło tzn. gdzie to naprawialiście i ile to kosztowało?
Zna może ktoś jakiś dobry serwis w Radomiu lub okolicach. Ewentualnie w Warszawie oczywiście zależy mi też na czasie bo jak wiadomo mamy teraz trochę krótszy tydzień roboczy a następna sobota już niedługo.

maksu81
15-08-2011, 13:10
Dla pewnosci palnik możesz wymienić sam, koszt ok. 57 z przesyłką.
Troche trzeba pokombinować ale warto. U mnie palnik po prostu wybuchł - wiec wymiana była konieczna.

koral181
16-08-2011, 13:35
i jak nikt nie zna jakiegoś serwisu w Warszawie który byłby mi w stanie naprawić lampę od ręki bo sam szukam i jak do tej pory nic nie znalazłem ?

cheyenne
16-08-2011, 14:16
nie traktuj proszę poniższej treści jako atak lecz próbę zaradzenia problemowi
pomyśl o zmianie sposobu wykorzystania lampy i sile błysku, pracuj na wyższych ISO mniejszą mocą lampy, rób mniej zdjeć seryjnych, kompensuj siłę błysku, nie błyskaj na wprost lecz odbijaj
nigdy nie zdażyło mi się zagotować SB-900, nie zauważyłem też zwyżki temperatury pomimo intensywnej pracy lampą, tym bardziej nie wyobrażam sobie by doprowadzicdo sytuacji by zagotować lampę już na początku imprezy chyba że pracowałeś na ISO 200 i robiłeś zdjęcia seryjne

koral181
16-08-2011, 22:15
Oczywiście cheyenne nie traktuje twojego posta jako ataku i twoje rady wydają się słuszne ale przejrzałem z ciekawości zdjęcia zajrzałem w exify i wynika z nich że zrobiłem w ciągu 20 min. około 50 zdjęć, po czym około 5 min przerwy bez zdjęcia 3 kolejne strzały i lampa odmówiła posłuszeństwa. I tyle jeśli chodzi o ilość. A jeśli chodzi o ustawienia to ISO 1000 przysłona ok 3,2 i lampa w górę delikatnie do tyłu, kompensacja mocy błysku na zero tryb TTL BL. Więc z tego co piszesz i po tym jak się zastanowiłem to faktycznie może jednak był jakiś problem z moją lampą. Nie uważasz że przy takich ustawieniach i tej ilości zdjęć lampie za takie pieniądze nie powinno się nic stać. Z czego korzystają fotoreporterzy prasowi bo jak się patrzy jakimi seriami oni tłuką zdjęcia i najczęściej z palnikami na wprost to ich lampy powinny palić się średnio jedna na dzień.

cheyenne
16-08-2011, 22:21
Oczywiście cheyenne nie traktuje twojego posta jako ataku i twoje rady wydają się słuszne ale przejrzałem z ciekawości zdjęcia zajrzałem w exify i wynika z nich że zrobiłem w ciągu 20 min. około 50 zdjęć, po czym około 5 min przerwy bez zdjęcia 3 kolejne strzały i lampa odmówiła posłuszeństwa. I tyle jeśli chodzi o ilość. A jeśli chodzi o ustawienia to ISO 1000 przysłona ok 3,2 i lampa w górę delikatnie do tyłu, kompensacja mocy błysku na zero tryb TTL BL. Więc z tego co piszesz i po tym jak się zastanowiłem to faktycznie może jednak był jakiś problem z moją lampą. Nie uważasz że przy takich ustawieniach i tej ilości zdjęć lampie za takie pieniądze nie powinno się nic stać. Z czego korzystają fotoreporterzy prasowi bo jak się patrzy jakimi seriami oni tłuką zdjęcia i najczęściej z palnikami na wprost to ich lampy powinny palić się średnio jedna na dzień.

jeśli przy takich ustawieniach lampa odmówiła posłuszeństwa to faktycznie mogła być felerna
nie piszesz jednak jak pracowała wcześniejszymi czasy a to może być pokłosie tamtego okresu

Art Erie
16-08-2011, 22:24
[...] delikatnie do tyłu, kompensacja mocy błysku na zero tryb TTL BL[...]

TTL BL ma inne przeznaczenie.
Nie sądzę, aby to była awaria palnika. W takim przypadku mamy przeważnie do czynienia ze słabnącą energią błysku ( lampa coraz bardziej niedoświetla ). A już z pewnością uszkodzony palnik nie będzie błyskał, bez względu na położenie lampy.

koral181
16-08-2011, 22:27
Często przy podobnych ustawieniach tak po około 50 błyskach "rtęć" na termometrze była przy samej górze i pokazywała przegrzanie lampy. Jeszcze nigdy chyba nie udało mi się przejść po kościele żeby zrobić zdjęcia gości i żeby lampa nie pokazała że jest mocno ciepła. Niestety nigdy jak była na gwarancji nie wysłałem jej do serwisu bo czytając forum myślałem że to norma. Pewnie grzeje się ale nic jej nie będzie a tu nagle taka niespodzianka.

koral181
16-08-2011, 22:36
TTL BL ma inne przeznaczenie.
ja się ciągle uczę i nie ukrywam tego więc dzięki za uwagę, ale od razu mam prośbę napisz mi w jaki tryb najlepiej ustawić lampę do odbijania błysku. Jak na razie TTL BL sprawdzał się u mnie w takiej sytuacji jak najbardziej ale jeśli jest lepszy sposób to z miłą chęcią go poznam.
Edit:
A jeszcze jedno nie zauważyłem żeby w ostatnim czasie spadała moc błysku czyli wynika z tego, że to naprawdę raczej nie palnik?

Art Erie
16-08-2011, 22:55
TTL BL służy do równoważenia światła w sytuacji, gdy tło jest jaśniejsze niż obiekt fotografowany (zdjęcia pod światło).
Do odbijania lampy ( sufit, "wizytówka"; w kościele oczywiście nie ma sufitu i pozostaje tylko "wizytówka" ) najlepiej sprawdza się TTL, do którego można oczywiście wprowadzić odpowiednią korektę w razie potrzeby.
Wracając do tematu, skoro lampa była w TTL BL i palnik odchylony do góry, to lampa próbowała zrównowarzyć oświetlenie tła i obiektu, gdzie tylko część jej mocy była wykorzystana (położenie palnika).
Mimo to raczej trudno w kościele o tło jaśniejsze od obiektu w momencie przysięgi.
Jeśli jednak wcześniej robiłeś w ten sposób zdjęcia na tle wejścia do kościoła i na zewnątrz był słoneczny dzień, to lampa mogla się "spocić".
Jak napisałem wcześniej powodem awarii nie jest z pewnością palnik, serwisu nie mogę jednak polecić ( w swojej SB 800 wymieniałem tylko samodzielnie palnik).
Skoro robisz śluby, bardzo poważnie rozważyłbym posiadanie drugiej lampy - to bardzo dobry moment na taki zakup ( dotyczy to również body, obiektywów i kart).

Edit:

A jeszcze jedno nie zauważyłem żeby w ostatnim czasie spadała moc błysku czyli wynika z tego, że to naprawdę raczej nie palnik?

Jeśli palnik ulega zużyciu, to tak się właśnie zachowuje, ale może poprostu wybuchnąć, więc nie jest to reguła. Pewne jest to, że uszkodzony palnik nie będzie błyskał, a Twoja lampa daje jakieś tam oznaki życia.

koral181
16-08-2011, 23:48
Skoro robisz śluby, bardzo poważnie rozważyłbym posiadanie drugiej lampy - to bardzo dobry moment na taki zakup ( dotyczy to również body, obiektywów i kart).

Zawsze jakoś nie myślałem o zapasie i uważałem że jakoś to będzie, ale nich mój przykład posłuży innym zapas trzeba mieć i już. Uwierzcie nie chcielibyście być w sytuacji takiej jak ja. Sobota wieczór młodzi jadą z kościoła na przyjęcie, na szczęście bryczką więc trochę to trwało, a ja szukam po znajomych choć jednej osoby która ma lampę chwilę wolnego i jest mi ją w stanie dostarczyć. Na szczęście tym razem się udało na ciemnej sali przywitanie zrobiłem w zastanym ale już na pierwszy taniec 600 kolegi była ze mną. Nowa 900 już zamówiona i będę ją miał jutro, starą zamierzam naprawić i mieć ją jako zapas. Od soboty żałuje, że sprzedałem swojego d90 na początku sezonu, wziąłem za niego parę groszy a mógłby mi kiedyś uratować tyłek.
Ludzie jeśli bierzecie się za śluby nie traktujcie gadania innych o zapasowym sprzęcie jako bezsensowne gadanie, to naprawdę konieczność i nie myślcie że to was nie spotka. U mnie na szczęście była to tylko (lub aż) lampa, bez niej w ostateczności da się zrobić zdjęcia ale jak pomyślę, że mogła to być puszka to robi mi się gorąco.

dandan
17-08-2011, 09:30
Ludzie jeśli bierzecie się za śluby nie traktujcie gadania innych o zapasowym sprzęcie jako bezsensowne gadanie, to naprawdę konieczność i nie myślcie że to was nie spotka. U mnie na szczęście była to tylko (lub aż) lampa, bez niej w ostateczności da się zrobić zdjęcia ale jak pomyślę, że mogła to być puszka to robi mi się gorąco.

Gdyby nie ta awaria to pewnie nadal byś liczył na szczęście? :-)

BTW, osobiście już nie kupiłbym SB900. W jednej padł palnik, a druga co jakiś czas ma jakieś zawiechy. Żebym ja jeszcze błyskał mocno, a zużywam na imprezie jakieś 400mAh w eneloopach na jednej lampie, a druga wtedy leży w torbie i w ogóle nie jest używana.